Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(15)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Doina, sa nu te simti la minus infinit, ca sa zic asa. Lasa, zilele rele sint facute doar ca sa vina alea bune dupa ele. In etape dintr-astea avem nevoie doar de cineva care sa ne spuna ca o sa fie bine...spiritual vorbind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Buna fetelor,

Sa stiti ca si eu sunt intr-o stare tare rea in ultima vreme, nu ma mai rog, nu am tragere de inima sa merg la biserica, imi vine sa-mi trag o bataie! Dar nadajduiesc ca Dumnezeu imi va picura iarasi in inima dragostea si o sa-mi revin. Plus ca sunt asa, indiferenta, abia ma misc sa-mi fac datoria la servici...

Ia uitati ce am gasit in Filocalie despre starea asta: akedia...Cand sufletul nostru incepe sa nu mai pofteasca lucrurile frumoase ale pamantului, se furiseaza de cele mai multe ori in el un gand de trandavie, care nu-i ingaduie sa stea cu placere nici in slujba cuvantului si nu-i lasa nici dorinta hotarata dupa bunurile viitoare; ba ii infatiseaza si viata aceasta trecatoare ca neavand nici un rost si fiind cu totul incapabila de vreo fapta vrednica de-a fi numita virtute; si insasi cunostinta o dispretuieste, ca pe una ce a fost data si altor multi oameni, sau ca pe una ce nu ne fagaduieste nimic desavarsit. De aceasta patima molesitoare si aducatoare de toropeala vom scapa de ne vom tine cu tarie cugetul nostru intre hotare foarte inguste, cautand numai la pomenirea lui Dumnezeu. Caci numai intorcandu-se astfel mintea la caldura ei, va putea sa se izbaveasca fara durere de acea imprastiere nesocotita. (Diadoh al Foticeii)

Eu ma regasesc cu totul in aceste cuvinte

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irina_Claudia spune:

Star33 pentru "trezvie" iti recomand din suflet participarea deasa la slujbele Bisericii. Chiar de cateva ori pe saptamana seara sa-ti faci timp sa mergi la vecernie . Iar Liturghia sa-ti fie nelipsita. Doamne ajuta si sa auzim de bine.

Fetelor dragi vreau sa impartasesc cu voi experienta mea de duminica.
Am participat chiar de la inceput la o Liturghie arhiereasca, a fost invitat PS Lucian Lugojanul, un episcop tanar , care se pare ca va fi in locul IPA Laurentiu la Caras-Severin.
A fost minunat...chiar de la inceput, cum l-a intampinat parintele cu 2 diaconi in usa, apoi cum ne-a binecuvantat pe fiecare, apoi ritualul imbracarii vesmintelor arhieresti, totul pe fond de "Cuvine-se cu adevarat.." si de "intru multi ani, stapane..".

Asta apropos de cat noroi se arunca in ierarhii nostri , macar daca acei oameni din presa ar participa la o asa Sf. Liturghie sa vada ce rugaciuni face un ierarh pentru popor si nu ar mai indrazni.
Plus ca a spus ceva foarte important: nu e bine niciodata sa ne atasam prea mult de un om, fie el chiar preot, mare duhovnic sau episcop , caci riscam sa cadem in idolatrie, noi mergem la Biserica pentru Hristos.

Doamne ajuta

POZE

Irina + ingerasul Ioana
(4 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Legat de ultima fraza a Irinei, am si eu cateva spicuiri:

"Nu se cade sa urmam predaniilor oamenilor, si sa calcam porunca lui Dumnezeu."(sf Vasile cel Mare)

"Cel ce graieste in afara de cele poruncite de Dumnezeu, chiar daca este vrednic de incredere, chiar daca posteste, chiar daca se nevoieste, chiar daca minuni face, chiar daca prooroceste, sa-ti fie tie ca un lup imbracat in piele de oaie, care strica si nimiceste oile."(Sf Ignatie Purtatorul de Dumnezeu)

"Sa nu ascultati nici pe monahi , nici pe preoti , cand va sfatuiesc cele rele. Dar ce zic eu de monahi si de preoti? Nici episcopilor sa nu va supuneti cand va sfatuiesc sa faceti, sa ziceti si sa cugetati cele ce nu sunt de folos sufletului vostru".(Dumnezeiescul Meletie Marturisitorul)

"De aceea si porunca pe care a dat-o Domnul: nu judecati, ca sa nu fiti judecati, se refera la viata, si nu la dogmele credintei".(Sf Nicodim Aghioritul)

"Se cuvine ca tot cuvantul si tot lucrul sa fie incredintat si adeverit cu marturia de Dumnezeu insuflatelor Scripturi, ca sa se cunoasca cei buni si sa se rusineze cei rai."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Am fost in seara asta la vecernie, cu baietelul meu de sase ani jumatate. Am observat ca desi nu-i place prea mult slujba de duminica, la vecernie se simte ca pestele in apa. Preotul il imbraca in baiat de altar si-l poarta cu el prin biserica iar el e foarte potolit, de unde acasa e un nelinistit. Mi-a marturisit ca se simte mult mai bine la vecernie pentru ca "e noapte si e lume mai putina". Imi place ca se simte in elementul lui, ca nu e stinjenit sau intimidat. Cred ca trebuie incercate mai multe tipuri de slujba, ca o slujba e ca un fel de mincare, daca nu-ti place unul poate-ti place altul.

Mergi la inceput

Si mie imi placea sa stau in biserica atunci cand nu era nimeni, cand eram copil...
Legat de vecernie(la noi la perohie se fac daoar sambata sau inainte de sarbatori), pe mine m-a certat cineva ca nu prea ma duc...Zicea ca duminica doar ma bucur de o taina pe care o savarsesc altii, dar la vecernie e rugaciunea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

dragele mele,
hop si eu:)) voiam sa va spun ca am luat de la ed. sophia un abecedar pentru copii f bun, bazat pe viata Sf. Ioan Iacob Hozevitul! minunat! la inceput mi s-a parut cam scumpa, dar apoi mi-am dat seama cat e de BUNA!!! excelenta!

va imbratisez... acum ma duc sa mai citesc din urma, sper ca sunteti bine!!!

www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant

mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by mihiasiro

Bagoiu
multumesc pentru informatiile despre cartea pe care o cautam. Am sa incerc sa o gasesc la Paris, chiar daca e aparuta de zece ani. si daca e in franceza, cu atit mai bine.

Gindacelu,
spui intr-un mesaj ca "sintem atit de pacatosi incit nu mai sintem vrednici de spovedanie" (citat din memorie)si ca de aia "nu ne mai ramine decit anafura la sfirsitul Liturghiei".

Daca e din graba, atunci nu mai zic nimic, prespun ca voiai sa spui impartasanie acolo unde ai scris spovedanie.

Daca nu, imi permiti sa intervin ?
Mie duhovnicul mi-a spus de la inceput ca spovedania se poate face oricind, de cite ori simtim nevoia, si nu e obligatoriu sa ne impartasim dupa ce am facut-o.
Cit priveste impartasania, "cine poate spune ca e vrednic de ea" ? Dar ne impartasim tocmai ca sa ne intareasca in aceasta lupta (razboiul nevazut) si in credinta.
Iar cit de des sau cit de rar ne impartasim, asta vedem cu duhovnicul la spovedanie.

------------------------
Fericiti cei curati cu inima ...

sa stii ca nu-mi amintesc sa fi spus asa ceva, iarta-ma, daca am scris e o mare tampenie si nu am gandit niciodata una ca asta, spovedania e facuta tocmai pentru pacatosii care suntem, daca am vrut sa scriu despre impartasanie iarasi e o problema, aici nici nu e prea ortodox... chiar am zis asa ceva?

dar poate sa ma fi gandit la impartasanie, ca de multe ori mi-am pus problema asta, numai ca ma refeream la mine presonal, nu la altii!

www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

dragele mele,
hop si eu:)) voiam sa va spun ca am luat de la ed. sophia un abecedar pentru copii f bun, bazat pe viata Sf. Ioan Iacob Hozevitul! minunat! la inceput mi s-a parut cam scumpa, dar apoi mi-am dat seama cat e de BUNA!!! excelenta!va imbratisez... acum ma duc sa mai citesc din urma, sper ca sunteti bine!!!www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant

Gandacel,pe unde ai umblat?Eu sunt racita si deprimata rau de faptul ca oricat incerc sa strang in casa,tot dezordine e.Fica-mea demoleaza tot,curatenia nu tine nici 5 minute.Ma simt ca Sisif,imi vine sa las balta piatra la poalele muntelui,ca m-am saturat sa o tot urc in varf degeaba.Fetele care aveti 2-3 copilasi,va admir.Doina,stii cumva de unde este vorba Sf. Nicodim Aghioritul?Cea cu judecata?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Irinoiule(ti-am zis vreodata cat de drag imi e numele asta? asa o cheama pe sora mea, de peste ocean) eu am o gramada de invataturi de la Sf Parinti , redactate pe foi, ca sa mai citeasca si altii ...nu sunt sigura de unde e citatul ala, dar cred ca e din "Despre deasa impartasire cu Preacuratele lui Hristos Taine" (apropo, cine n-are cartea asta s-o cumpere daca o mai gaseste, ca e minunata)...daca e important, caut si-ti spun sigur.

Mergi la inceput