In Italia (6)
Raspunsuri - Pagina 11
crista-s spune:
Vio ... suntem surori de "suferinta " si eu tot de 2 ani prin tari straine si tot asa nu stiam o boaba de italiana. Televizoru' m-a salvat pe mine, si faptul ca stiam spaniola care acum nu stiu unde a fugit din creieru' asta mic.. ca nu mai leg 2 vorbe .. imi vine numai italiana insa inteleg inca si asta e bine ... ma distrez tragind cu urechea la sud americani la coada la questura . Ca daca ma lasam in baza sotului meu la cit e de vorbaret nu as fii invatat nimic...
Cristina
Noi doi... si nu numai
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
pet.cost2005 spune:
Salutari la toate fetele! ... si "bun venit!" ultimelor fete!
Am trecut doar sa va salut. Nu sunt tocmai in forma (nici fizic si nici psihic), dar va trece ...Va pup si ne mai auzim!
_
*** PETRO. ***
_
alinutza00 spune:
buna fetelor
bine ai venit geanina
noi ne am intors sambata seara de la munte, dar inca nu mi am revenit
sunt obosita si nu mai prididesc cu masina de spalat...
la munte a fost frumos, dimineata pe partii la sanius, venit acasa ptr masa, nana piticul, iesit apoi la plimbari, vin fiert seara la bar, gratar, serile petrecute jucand rizzico in 4, un joc de strategie..asta dupa ce david mergea la culcus
si am mai facut si cateva excursii prin apropiere, madonna di campiglio, etc
o sa pun si foto zilele astea
alinutza si david nazdravanul (11 mai 2004)
http://community.webshots.com/user/alinutzza77
crista-s spune:
Buna dimineata,
Alinutza bine te-ai intors din vacanta, tare bine suna ce ai povestit mai ales sanius si vin fiert .... asteptam pozulici....
Cristina
Noi doi... si nu numai
crini spune:
Buna dimineata, vad ca ati fost vorbarete.
Geanina, pai tu daca esti aici mai ai dreptul la cic? Sau esti angajata in Ro?
Zi-mi si mie te rog, ca ma intereseaza. Mai stii, poate am si eu dreptul la ceva?
geanina anghel spune:
Buna fetelor,
ce mai faceti?
Crini aici eu nu lucrez; in tara am fost si sunt angajata, ma rog acum sunt in CIC. Nu are nici o legatura faptul ca eu sunt aici si nu in tara, alocatia fetitei si indemnizatia CIC merg in continuare indiferent unde te afli; e problema mea ca sunt aici si nu a lor, atata timp cat am lucrat ani de zile si am cotizat la stat, e dreptul meu sa primesc acesti bani; respectand toate etapele pe care legea le prevede: 12 luni lucrate inainte, concediu prenatal, postnatal si dupa aceea concediu CIC. In baza unei procuri pe care am lasat-o mamei acasa, aceasta imi ridica banii. Astra pana face fetita 2 ani, dupa aceea ma intorc la munca, sau nu. Daca mai ai vreo nelamurire cu cea mai mare placere.
pupici la fete
crista-s spune:
Geanina eu ma gindeam ca avocatii ca si notarii, contabilii autorizati, farmacistii ... sunt liber profesionisti, esti inscrisa in Barou si cotizezi la casa voastra de sanatate...in functie de veniturile incasate si chiar daca nu ai venit sau e mai mic decit min pe economie tot cotizezi ceva .. si d-aia primesti CIC.. Dar inteleg ca tu ai lucrat ( si nu ca liber profesionist) pina inainte sa nasti, deci mergi inainte dupa legea romaneasca 2 ani de CIC, cum Nico "a mers" dupa legea italiana - avantaj tu-Geanina ( 2 ani)... Dar alocatia de stat o primesc toti copii romani si cei nascuti in Italia sau cei nascuti in Ro dar care locuiesc aici ? asta nu are nimic in comun cu cccc contributiile platite de mama ... In cazul asta Nico sau alte mame care lucreaza sau nu aici ar putea sa primeasca alocatia pt copii in Ro ( in cazul in care copii au certif de nastere romanesc )? Alocatia asta parca se ia de la primarie ...
si mai am o intrebare are vreo legatura rezidenta mamei/copilului ??? ma giindesc ca tu ai alt statut pt ca ai urmat sotul in aflat aici in misiune ...
Ia uite ce discutie interesanta ( pt mine care n-am copii )....
scuze fetelor....
Cristina
Noi doi... si nu numai
geanina anghel spune:
Crista perfect adevarat ce ai spus tu la inceput; am cotizat la barou si inca mai cotizez la casa noastra de pensii, de asigurari de sanatate,etc; eu am lucrat ca avocat( profesie liberala cu venituri din activitati independente)ca si medicii, farmacistii, notarii, iar indemnizatia CIC tot de la barou o iau acum(baroul este un fel de angajator pentru noi avocatii). Legea privind indemnizatia CIC este in principiu aceiasi si pentru noi, diferenta este ca nu avem suma fixa de 8.000.000 ca ceilalti, indemnizatia noastra CIC se calculeaza prin procent din castigurile pe ultimile 12 luni.
In ceea ce priveste alocatia copiilor, cea de 240.000lei vechi, o poate incasa orice copil care detine certificat de nastere romanesc( Mariuca mea s-a nascut aici), indiferent daca este sau nu in tara.
Procedura este urmatoarea: la primaria de domiciliu din C.I sau B.I mamei se completeaza o cerere care se ia de acolo, copie dupa certif. de nastere;atat, iti spune ca trebuie sa ajunga acasa, prin factor postal, intre data de si data de.
Este adevarat ca am alt statut, dar asta si rezidenta nu conteaza la ceea ce am discutat mai sus;si mai repet o data, nu intereseaza pe nimeni de pe la toate aceste birouri(sau functionari) ca noi suntem sau nu in tara.
Cum a facut Nico? cum este legea it. in aceste cazuri?
crista-s spune:
Pai Nico nu stiu exact ... oricum dupa legea italiana nu sta nimeni 2 ani acasa in CIC. Lasa ca ne zice ea, insa vezi cum e cu alocatia ca tb buletinul mamei ... Nico atentie ... tu nu mai ai buletin romanesc sa iti iei si tu alocatia la bebei ? Nu cred ca ti-o da nimeni din urma ca la noi "retroactiv" e un cuvint care le ridica paru' in cap alora de la primarie dar macar de acum inainte !! Si poate mai sunt fete pe aici care nu si-au facut pasap cu domiciliul in strainatate ca in cazul asta adio buletin si deci nu cred ca mai poti lua ceva.
Multumesc Geanina .. eu sunt mai curioasa de fel si inafara de "passa parola" ( dar mi-au luat-o si pe asta ... ) nu prea am cum sa imi pun mintea in functiune de cind am venit aici. Asa ca mai profit si eu de ocazie sa mai aflu lucruri noi sau macar sa vad ca n-am uitat ce mai stiam ....
Cristina
Noi doi... si nu numai
crini spune:
Va multumesc pentru informatii, am sa incerc sa depun sa le iau si eu alocatia, pentru ca am buletin romanesc.
Legea italiana spune ca stai acasa 5 luni obligatoriu cu salariu 100% (2pre+ 3 post sau 1pre+4 post) si 6 luni optionale cu 30 %. Am impresia ca poti ramane chiar pana la un an sau doi fara salariu, timp in care firma nu te poate da afara. Dar de partea asta nu sunt sigura, ca eu la 11 luni am reintrat.
Geanina, as vrea sa te intreb daca pot avea alocatie si pentru fetita, care va implini in curand 7 ani. Am inteles ca peste 7 ani se da la scoala, de-aia te intreb, nu stiu daca pot cere sa mi-o trimita in cont sau acasa.