sint absurda? sint rezonabila?
As avea o intrebare pt voi, as vrea sa va cer un sfat.
Am intentia sa angajez o bona pt fetita mea de un anisor. As dori-o pentru 3 ore , maxim 4 pe zi, timp in care nu ar avea altceva de facut decat sa se joace cu Bia, sa o schimbe si sa ii dea masa (ar insemna o singura masa). Nu ar fi nevoita sa gateasca nici pentru Bia nici pentru ai mei (fetita sta la parintii mei in cursul saptamanii), nu ar avea de spalat, nici de calcat, nimic. As vrea-o numai ca sa ii ofer mamei mele 3-4 oe libere pe zi .
Credeti ca as gasi o asemenea persoana? Si daca da, care credeti ca ar fi salariul potrivit? E aberanta suma de un milion, maxim un milion si jumatate pe luna? Cat ati plati voi pentru asa ceva? Astept cu mare nerabdare raspunsurile voastre, nu mi-am pus pana acum problema asta si am nevoie da sfaturi.
Va multumesc.
Ioana si Bianca pui (22. dec. 2004)
Admirati-ne
Raspunsuri
ankalaura spune:
Hmm, da, o sa ti se spuna ca e aberanta suma... Mai ales de catre potentiala bona din pacate....
Sfatul meu este sa cauti printre vecine, daca ai, ar fi poate potrivita una mai recent iesita la pensie, care sa iubeasca copiii, eventual cu un nepot sau fara.... Si sa o iei pentru inceput de proba.
Sau, sa nu fixezi de la inceput un orar pe zi. Sa vina pentru inceput ocazional. Eu asa as face.
Ar fi bine ca bona pe care o vei alege sa nu aiba drum de facut cu mijloacele de transport, sau daca va avea, macar sa fie putin, sa nu ii ia mult timp.
Ar mai fi bine sa fie dintre cunoscuti, sa ai macar o asigurare ca este o persoana curata, grijulie.....
Din experienta mea cu bonele, pot spune ca cu cat e copilul mai mic, cu atat mai mari sunt pretentiile lor. Cu cat locuiesc mai departe si cu cat muncesti tu mai mult, la fel, pretentiile lor cresc.
Zau daca inteleg fenomenul! Cert e ca din motivele de mai sus plus inca multe altele, noi am renuntat repede la bona si am ales cresa.
Cred ca pentru ce vrei tu, ti s-ar cere minimum 2 milioane, daca ar fi vreo vecina, as miza chiar si pe 3,5 mil, din ce mai vad ca se povesteste pe aici, mai ales daca bona este una mai experimentata.
La bebedoi o sa sar complet peste faza cu bona. Asta este clar!
Inca o intrebare: mama ta ce parere are de asta? Te intreb pentru ca mama mea mi-a facut un adevarat razboi, ca niciodata o bona nu o va ingriji si mai ales iubi cat o iuebste ea, si e perfect adevarat. Si era dispusa sa faca ORICe, ORICE, numai sa se ocupe ea de fata, si nu o straina. Si avea perfecta dreptate mama mea, numai ca ea este la 250 de km....
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
ioana_du spune:
Anca, nu am discutat inca problema asta cu mama, dar ... teoretic nu ar avea de ce sa comenteze ... La urma urmei nu vreau decat sa stea cineva cu Bianca 3-4 ore, timp in care sa se joace cu ea, iar mama sa doarma, sau treba ei ce sa faca! Mi se pare enorm sa dau 3.5 mil cuiva numai pt atat, de asta am si postat, sa vad cam cat de exagerate imi sint pretentiile. Si eu ma gandisem tot la o vecina, cineva din zona ..... Sa vad, deocamdata sint la stadiul de "prospectare piata", dar daca e vorba de dat 2, 3 mil ..... mai bine las pagubasa .....
Admirati-ne
lalaandreea spune:
Ioana, mie nu mi se pare exagerat ceea ce ceri tu
eu as veni sa stau cu cea mica pt un milion jumate, mai ales daca nu as avea altceva de facut
imi pare rau ca nu iti pot spune acum ca pot veni
anul asta, pentru ca lucrez,dar daca te va mai interesa si anul urmator (an scolar- deci din sptembrie 2006) am putea vorbi in sensul acesta
iti urez succes in cautari
PS precizeaza si zona
Ele spune:
Ioana, s-ar putea sa mai fi vb noi despre asta....eu las fata la vecina (47 de ani) zilnic cate 3ore aproximativ dar au fost zile cand am avut mai muolta treaba si am lasat-o si cate 5 ore. Si o platesc cu 1 mil pe luna si ea pare fff multumita. Intr-adevar nu o uit niciodata cand e vb de ziua ei, Craciun s.a. si ii mai iau tot felul de atentii. Dar asta pt ca vrea eu. Pt galati eu zic ca e bine, acuma pt Bucuresti nu stiu ce sa zic.
Elena si bb Denisa (26 oct 2004)
Deny..si altii
Ele spune:
Revin cu o completare...eu zic ca e important ca persoana respectiva sa nu faca treaba asta neaparat pt bani. De ex in cazul vecina era cat cat de cat de casa mea si a vazut ca nu puteam face mai nimik cu fata prin preajma si s-a oferit sa ma ajute fara bani.Asa eu nu eram deacord ca cine stie peste timp ce vorbe ar fi iesit?!!! vad ca o iubeste ff mult si are grija de ea, ba chiar mi-o alinta mai mult decat mine si mi-o face o rasfata
Si intr-adevar sume peste 2 mil chiar ca sunt aberante..parerea mea
Elena si bb Denisa (26 oct 2004)
Deny..si altii
Marina spune:
te-ai duce sa lucrezi cu un milion , un milion jumatate pe luna? Jumatate de norma e drept. Pana la urma meseria de bona e un job ca oricare altul.
ioana_du spune:
Andreea, nu exclud ideea de a mai astepta pana la toamna, mai ales ca am vb cu mama aseara si mi-a zis ca a inceput sa mai descurce , pt ca am descoperit o vecina la care sta cu placere Bia cam o ora. Deci nu ar fi grav sa astept pana la toamna, ca eu sint din ce in ce mai hotarata sa gasesc pt mama pe cineva part-time.
Stam in Pantelimon, zona Piata Delfinului, blocul cu Mega Image. Mi-ar placea sa pastram legatura, nu se stie niciodata .... poate o punem de o afacere!
Ele, sint tuta, chiar nu mai stiu daca am mai vb pe tema asta, dar ...acum ca ma gandesc .... parca da .....
Admirati-ne
ioana_du spune:
Marina, punand problema asa ai mare dreptate, desigur! A fi bona e o meserie, si chiar mai dificila decat multe altele! Asta dealtfel e si scopul postului meu, sa aflu cam cum sta treaba. Eu daca as avea TIMP LIBER cat sa ma pot juca cu un copil timp de 3 ore pe zi, fara sa fac altceva in astea 3 ore, da, as face-o pt un milion jumatate pe luna.
Admirati-ne
ankalaura spune:
Eu as sta sa ma joc cu un copil 3 ore numai daca as avea suficienti bani incat sa o fac pur din placere! Altfel, daca as face-o ca pe un job, as prefera unul mai bine platit... 3 ore e totusi juma' de norma, suma calculata la 8 ore ar echivala cu un ajutor de somaj....
Cine face pe bona o cam face pentru bani, n-am prea auzit pe nimeni sa o faca din placere.
Si daca vin eu sa spun ca ofer 2 milioane jumate cuiva numa' sa imi ia copilul de la gradinita si sa il aduca acasa, o sa vina la mine, corect? Cel putin asta se intampla in Bucuresti.
Prima noastra bona, in aug 2004, nici nu a mai venit la "serviciu", nici nu m-a anuntat, si discutaseram de 4 milioane NUMAI sa stea cu copilul, sa il culce si sa il hraneasca. Plus masa si cafea asigurate. Eu o asteptam, iar ea nu a mai venit. Nu stiu, ori i s-a parut putin, ori i s-a facut o oferta mai buna.
urmatoarea, pe langa cele 4 milioane, mancare etc asigurate, a vrut si sa ii decontam transportul, plus concediu platit.
A treia, era mai disperata, am negociat 4,5 mil, dupa o luna s-a gandit ca ii va merge mai bine ca agent imobiliar si m-a lasat balta.
A patra a stat tot o luna, pe 4,5 milioane, dar dupa 3 spatamani fata mea era ingrozita de ea, de cand intra pe usa, cred si in ziua de azi ca a batut-o. Dupa aceea si-a depus dosarul la o agentie si pun pariu ca la prima vedede dadea super bine. Avea si facultate!
Apoi am dus-o la gradinita (si avea 1,2 ani) si sa nu mai aud de bone in viata mea. Aaa, si am uitat sa va spun, treaba asta s-a derulat inte 1 sept si 1 noiembrie 2004.... adicatelea 8 saptamani cu totul!
Nu zic, am auzit si de altii mai norocosi, doar ca am ramas eu, asa, cam contra.... si am decis sa nu mai fac experiente cu copilul mic. Daca avea macar 2 ani sau mai mult, spunea bietul copil. Dar la un an... ce sa imi spuna? Plangea de nu stiam ce are! Mult mai tarziu mi-a spus o vecina ca urla toata ziua cu bona nr patru.....
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
ioana_du spune:
Vai de mine, Anca draga, imi pare tare rau ca ai trecut prin asa ceva . Imi aduc aminte ca si mama a avut niste experiente nasoale cand era sora-mea mica ... Tot asa , a schimbat cateva bone; cu una din ele dormea sora-mea de le rupea, si era cam blegoasa toata ziua ... De ce crezi??? Ii dadea dobitoaca pastile de dormit !!!!!!! Norocul ca si-a dat mama seama foarte repede, norocul ca nu era nici sora-mea foarte foarte mica .....
Eu va multumesc foarte mult pentru raspunsurile vostre!
Admirati-ne