sint absurda? sint rezonabila?
Raspunsuri - Pagina 2
Otilia spune:
Si eu sunt de parere ca daca gasesti o persoana benevola o face si gratis, dar daca e o bona "de profesie" si vrea sa si traiasca un pic din asta, cite zile ar supravietui cu un milion??? Ce inseamna un milion, 27 de euros?... Pai acum vad ca si in BUCURESTI salariile devin din ce in ce mai mari, ca in "Occident"... Preturile sunt chiar mai umflate ca aici... Asa ca daca nu pentru benevolat, atunci nu prea cred ca oferta va tenta pe careva. (in orice caz nu pentru bani)
Aici o baby-sitter (de ce-i zici "bona" daca nu-i ceri sa faca nimic altceva?) e platita cu minimul salariul legal (8,03€ brut pe ora, + cotizatiile patronale), si bineinteles ca in marile orase sunt mult mai scumpe decit atit. 27 de euros ar insemna 3 ore de baby-sitter...
Iti doresc multa bafta in gasirea unei benevole dragute.
"La beauté est une demi-faveur des dieux, l’intelligence en est une entière."
ankalaura spune:
Ioana, ideea e ca unii nimeresc super bone, de li se par mai bune decat proprii parinti / socrii, altii nu.
Daca tu ai reusi sa gasesti pe cineva, si probabil ca vei gasi, sfatul meu este sa o tii macar cateva saptamani in paralel cu mama ta. Sunt bone care o data ce se vad singure in casa, cu copilul, incep si dau telefon dupa telefon. Am o amica ce a patit-o cu telefonul. Altele, joaca teatru, iti spun si ce n-au facut, din nou, stiu cazuri unde mamica a lasat reportofon in casa si instrumentul a inregistrat cu totul altceva decat ce povestea bona. Si tot felul de povesti din astea zbanghii!
Apoi: unora li se pare ok sa specifice inca de la inceput - bona face aia si aia, si nu face ailalta si cealalta. Eu as spune ca o bona care face pe bona din placere, nu are nevoie de indicatii, ci ar trebui sa faca ceea ce simte, sa faca ceea ce ar face si la ea acasa, cu propriul nepot. Eu asa as zice.
Daca tie iti este necesara o persoana pentru numai 3-4 ore, as spune sa o lasi sa vezi daca se simte singura sa spele biberonul copilului, de exemplu. Sau daca strange dupa copil din proprie initiativa. Asta ar fi relevant.
Mai conteaza discutia pe care o veti avea la inceput. Daca vezi ca persoana este mai interesata de ce NU trebuie sa faca si de ce bani primeste.... Eu una as avea mai multa incredere intr-o persoana care ti-ar spune la inceput ce este dispusa SA FACA, nu ce NU VREA sa faca.
Si chestia cu supraveghjerea permanenta e discutabila. Multe fac la icneput parada ca se ocupa de ocpil toata ziua si ca de-aia nu fac menaj, cand colo, ele nu vor sa ai ce le reprosa, ca n-au dat bine cu aspiratorul, in shcimb nu scapa nici o telenovela, ba mai trag si un pui de somn cu sfaraieli cat timp doarme copilul, dar tu seara vei gasi castronul cu resturi in chiuveta.
sa iti mai spun o greseala a mea (oare??) - i-am spus bonei ca poate manca, fireste, nu? Din frigider, nu? Avea mereu mancare, ca in orice frigider dintr-o casa normala. Ei bine, am cumparat fetei piersici, era toamna tarzie si existau numai de import. Scumpe, desigur. Pentru noi, nu ne permiteam sa luam asa, ca un sport. Ii faceam fetei piure si suc (avea un an si 2 luni). Cand colo, bona a mancat toate piersicile. Cica n-a mancat fata, si se stricau! Atunci m-am luat de ea. Adica eu nu mananc juma' de piersica cu sotul meu, le tin pentru copil, iti dau indicatii ca dupa somn sa ii dai piersica, tu spui ca bebe nu vrea si in schimb mananci tu toate piersicile! daca nu pleca ea agent imobiliar, o trimiteam eu!
Acum nu te lua dupa mine, ca n-or fi toate chiar asa de muma padurii!
Mult succes in gasirea persoanei potrivite!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
Marina spune:
mey io am o bona buna daca e sa o citesc pe anka ma ingrozesc...da zic ca o platesc ok, o tratez cum mi-ar place sa fiu tratata la job si nu mi-am pus problema sa nu ii platesc concediu ca si al meu e platit. Nu are ce manca din frigi al meu ca'st lenesa si nu gatesc si asa a fost intelegerea. Nu ca nu poate manca orice din ce am dar nu ma angajez sa fie ciorbita si sarmalele gata. Dar bona tb sa traiasca decent de pe urma mea si respect asta. (sta 10 ore e drept)
daniella4 spune:
Ma bag si eu.
Deci, Marina, ce inseamna un salriu decent pt 10 ore pe zi de stat cu cupilul?
Daniella
Amalia spune:
Noi avem angajat acum un cuplu...da, ati citit bine, un cuplu de pensionari, cam la 60 de ani, care si-au facut nepotul mare (acum are 19 ani) si acum se ocupa de David al nostru. Suntem incantati de ei, mai ales ca se poarta cu el ca doi bunici si copilul are nevoie de asta. Treaba lor este sa-l duca dimineata la gradinita, sa se duca dupa el pe la 16-16:30 si sa stea cu el pana ajungem noi de la servici, respectiv orele 19-20. In tot acest timp nu trebuie decat sa-i serveasca o gustarica si o masa (cea de seara) pregatite din ce cumpar si las eu la ei.
Am vrut sa fie din zona, drept urmare sunt vecinii nostrii de scara. David petrece la ei aceste ore si nu am problema umblatului prin lucrurile personale, al vorbitului la telefon sau plata transportului. Cand le dau liber, ii platesc normal, exact cum sunt platita si eu.
Inainte de ei, David a stat cu o femeie muult mai in varsta, dar tot din zona, de la 2 blocuri de noi cu care ne-am inteles extraordinar 2 ani ( de la 2 ani si 2 luni ai lui David pana la 4), dar care a renuntat datorita varstei inaintate. Regimul cu dansa a fost acelasi, iar David era incantat ca merge si sta cu mamaie.
Eu zic ca e o solutie buna. In plus, daca si copilul este ceva mai marisor, are si bona timp sa-si mai faca cate ceva din treburile ei zilnice, fiind la ea acasa.
Iar pretul...pentru aceste 3-4 ore ii platim cu 3 milioane.
Sanatate maxima!
Danna_36 spune:
Si eu sunt de parere ca o femeie care se angajeaza ca bona o face penrtu ca are nevoie de bani si nu ca un hobby. Stim cu totii cat de dificil este si cata raspundere implica sa ai grija de un copil( de unul mititel nu mai spun!), nu cred ca vine cineva doar de placere.
Din experienta mea: anul trecut eram in CIC cu cea mica si aveam nevoie de cineva sa o duca/aduca de la gradi pe cea mare, ca sa nu fiu nevoita sa ies eu zilnic, indiferent de vreme, cu puiul dupa mine. Ce implica asta? Maxim 1 ora dimineata si una la pranz, cu toate drumurile incluse (de la ea la mine, de la mine la gradi, si inapoi). Pot sa va spun ca am gasit foarte, foarte greu. Nimeni nu se incurca cu atat de putin, pentru ca asta inseamna automat bani putini, dar ziua compromisa.
Am gasit in final o d-na care mai facea treaba asta pt 2 copii din blocul vecin, pe care ii ducea la aceeasi gradi cu a mea. A acceptat, caci oricum trecea pe langa blocul nostru si se ducea la gradinita cu pricina zilnic. I-am dat 50.000 lei/zi. Asta facea in medie 1 milion pe luna, dar sa nu uitam ca mai primea bani pt inca 2 copii (cat, nu stiu) si ca avea de lucru 2 ore, si asta cu copii mari, nu cu bebelusi.
Concluzie: cu cat e mai scurt programul si mai neregulat, cu atat mai putine doritoare vei gasi intre bonele de profesie.
Carti personalizate pentru copii
Calendare personalizate
Alte "Personalizate"