ref la indemnizatia de crestere a copilului
Buna seara.
Am si eu o intrebare.Momentan sunt studenta,am lucrat in trecut cu si fara carte de munca.Am inteles de la cineva ca daca as cotiza la casa de pensii lunar pt cat ar veni salariul minim pe economie de ex. as putea sa iau indemnizatie apoi.E adevarat?Sau numai daca ai contract de munca la o firma se poate?
Multumesc.
Sarbatori fericite tuturor!
Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!!!
Raspunsuri
Leditia spune:
Si de la anu' sa zicem o femeie liber profesionista care n-are contract de munca,dar plateste impozit la stat,deci are contract de asigurare cu casa de pensii nu ar lua?
Pupici si mersi anticipat de raspuns.
Daca se poate sti si legea care spune ca trebuie sa ai contract de munca si nu se poate cum am spus eu?
Mersi inca o data.
norocuta spune:
Leditia, din ian 2006 CIC-ul este reglementat prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005)privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
Ordonanta asta poti prelua de pe site-ul pus la dispozitie de Marius:
http://www.romleas.ro (legislatie) , iar mai multe discutii legat de asta gasesti chiar aici pe forum.
laura radulescu spune:
Leditia, confunzi lucrurile. La un contract de asigurare cu casa de pensii se plateste cas 31.5%, nu impozit. Si in legea noua se specifica clar ca trebuie sa platesti impozit pe venit, adica sa ai calitatea de angajat sau persoana fizica autorizata.
Legea este urmatoarea si o gasesti pe pagina legislativa a lui Marius :
OU148/3.11.2005 publicata in MO 1008/14.11.2005
Paragraful care te intereseaza pe tine este : art.1(1)
Leditia spune:
quote:
Originally posted by laura radulescu
Leditia, confunzi lucrurile. La un contract de asigurare cu casa de pensii se plateste cas 31.5%, nu impozit. Si in legea noua se specifica clar ca trebuie sa platesti impozit pe venit, adica sa ai calitatea de angajat sau persoana fizica autorizata.
Legea este urmatoarea si o gasesti pe pagina legislativa a lui Marius :
OU148/3.11.2005 publicata in MO 1008/14.11.2005
Paragraful care te intereseaza pe tine este : art.1(1)
Laura si bebe Cristina
( 20.06.2005 )
Multumesc.

PS:Eu stiam ca nu se poate,insa m-am tot contrazis cu cineva care spunea ca se poate si voiam sa stiu exact ce si cum.Alta data sa am argumente logice
laura radulescu spune:

Da-i cu legea-n cap, Leditia!
Ce ma enerveaza si pe mine astia care se contrazic, incearca sa te convinga ca e ca ei, dar cand ii intrebi de unde stiu zic ca le-a zis o prietena, care stie de la mama altei prietene si tot asa!
Leditia spune:
Nu-i dau,ca-i o buna prietena,insa acum ca stiu legea ii pot da o explicatie logica.Dar ea incerca sa ma ajute,insa probabil nu stie de legea noua.
Multumesc mult de tot pt raspunsuri.
mamica gen spune:
Leditia, daca o femeie este liber profesionista, atunci castiga niste venituri impozabile, automat ca odata cu aceasta activitate isi face contract la CAS, sanatate, daca vrei si somaj...
Si o sa ia indemnizatie de crestere dar numai daca are 12 luni de vechime in munca de liber profesionist. Indemnizatia nu o mai ia in virtutea contractului cu CASA (ci doar pre si postnatalul). Obiectivul trebuie sa fie castigul unor venituri impozabile cf. legii (salarii, activitati independente...) si evident si plata CAS-ului care atesta vechimea in munca;)
Art. 46. - (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.)
Insa cred ca stii ce inseamna liber profesionist:
Art.46. - (3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
Dar te poti constitui PFA pe un cod CAEN adecvat specializarii din facultate.
Deci indemnizatia nu e conditionata neaparata de contractul de munca, ci de veniturile impozabile, daca esti salariat atunci o sa ai contract, dar daca devii liber profesionist n-o sa ai, dar impozitul exista, ca PFA/AF sau SRL la fel nu exista contract de munca dar se castiga venituri independente supuse impozitarii asa cum prevede OU 148/2005 in art. 1 (1) si (3).
Gen si Robert
2 noiembrie 2001
Leditia spune:
quote:
Originally posted by laura radulescu
Nu se mai poate la casa de pensii. Numai cu contract de munca.
Laura si bebe Cristina
( 20.06.2005 )
Pt mamica gen:
Am pus problema cu liber profesionistii avand la baza raspunsul Laurei,inainte sa-mi dea legea si sa citesc pe pagina lui Marius.
In principiu nu ma interesa decat problema pusa in primul mesaj,pt ca aici nu stiu daca voi reusi sa ma angajez,insa mi-as dori un copil.Iar prietena mea nu incerca decat sa ma ajute..
Pupici.
Multumesc tuturor pt raspunsuri.Multumesc mult Laura pt raspunsuri,esti o draguta