Despre Familia Regala Romana
Acum 3 ani am citit "Memoriile Reginei Maria"; inainte de asta nu ma interesa prea mult Monarhia Romana, dar dupa aceasta lectura am citit mai multe despre ea si am descoperit o altfel de istorie a romanilor, diferita de ceea ce am invatat din manualele comuniste.
Pana acum s-a mai scris la "povestile batranilor" despre Familia Regala Romana; va invit sa dam aici link-uri spre articole despre ea si sa discutam pe marginea lor daca doriti.
"Vedeta" familiei regale a fost fara indoiala Regina Maria;a fost sotia Regelui Ferdinand, sub a carui domnie s-a infaptuit Marea Unire din 1918; au avut impreuna 6 copii-Carol (Regele Carol al II-lea,tatal Regelui Mihai), Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana si Mircea, care a murit cand avea 2 sau 3 ani. Articolele despre Casa Regala din "formula as" o au in centrul atentiei pe Regina Maria si pe copiii ei;puteti sa le cititi la urmatoarele adrese:
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=693&&idart=6806&&numecap=Spectator&&cc=regina%20maria" target="_blank">Regina de pe malul marii
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=404&&idart=1354&&numecap=Societate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Parfumul Reginei Maria
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=582&&idart=4584&&numecap=Regii%20si%20reginele%20Romaniei&&cc=regina%20maria" target="_blank">O iubire interzisa
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=554&&idart=4015&&numecap=Societate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Enigmatica Principesa Elisabeta
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=545&&idart=3845&&numecap=Societate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Mignon
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=520&&idart=3360&&numecap=Societate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Printul Nicolae
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=692&&idart=6793&&numecap=Spiritualitate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Pe urmele Maicii Alexandra, in America
www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=597&&idart=4879&&numecap=Societate&&cc=regina%20maria" target="_blank">Povesti de iarna, cu domnite si regi
Lectura placuta!
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
Raspunsuri
denizel spune:
Teodora, buna idee!
Uite, profit de topicul tau ca sa obtin ceva informatii despre o carte.
E vorba de Povestea vietii mele, a reginei Maria. Eu am doar primul volum din cele trei aparute la editura Eminescu.
Am sunat acum vreo cativa ani la ei, dar nu mai aveau nimic ramas.
De aceea, va rog mult, daca e cineva care ar putea sa-mi spuna unde sa gasesc vol. 2 si 3 sau chiar sa mi le vanda, sa-mi scrie PM.
Volumul 1 al cartii este despre copilaria reginei si parca e desprinsa dintr-o poveste cu zane. E o incantare s-o citesti.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Teodora D. spune:
Denizel, asta e cartea la care ma refeream cand am scris "memorii". eu am avut primele doua volume, al treilea, in care se vorbeste despre primul razboi mondial, l-am imprumutat de la un prieten si ulterior l-am gasit la anticariat. daca nu le gasesti nicicum, ti le trimit in pachet.
p.s.-am dat o cautare pe google dupa "povestea vietii mele" si am gasit un articol din enciclopedia wikipedia despre regina Maria si o www.tkinter.smig.net/QueenMarie/Gallery/index.htm" target="_blank">galerie foto impresionanta.
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
denizel spune:
Teodora, nu degeaba te iubesc eu.
mai, ce poze super, super! Incantatoare! Si cand te gandesti ca Regina spunea intotdeauna ca nu e fotogenica. Iti dai seama cum era in realitate?
Uite, mi-am adus aminte ca am citit acum cativa ani o carte care continea jurnalul de pe perioada razboiului (nu imi amintesc titlul si nici macar nu am gasit-o in biblioteca). Este impresionant cat de mult s-a dedicat tarii. O admir!
Uite, mi-ai dat o idee sa caut cele doua volume la anticariat. Probabil ca le voi gasi.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
inaioana spune:
Raspund si eu foarte pe scurt ca mor de somn dar nu ma pot abtine.
Revin maine cu povesti.
Admir foarte mult familia regala si pe Regina Maria in mod special.
Nasa mea (care m-a si crescut, deci a fost ca mama mea) a copilarit la Bran si tatal ei facut Parcul Regal de acolo (el era conte italian, in fine... o poveste mai lunga). Am multe poze cu Regina si familia regala, absolut originale, de familie as spune, din perioada interbelica. In afara de asta am scrisori de la Regina si altele. Pentru cine e pasionat, il invit cu placere sa le vada.
Cum spuneam, revin maine cu povestioare.
Va pupicesc!
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
zana spune:
Teodora te felicit si eu pentru subiect.
Superbe povesti!
Denizel Povestea vietii mele o gasesti sigur in anticariate, am vazut si o editie veche de prin 1930, ele s-au reeditat prin 1990.
www.cimec.ro/Istorie/maria/" target="_blank">Maria regina Romaniei
www.jurnalul.ro/articol_39086/la_nivel_inalt.html" target="_blank">Pasiunile reginei
www.jurnalul.ro/articol_39026/castele_sivisul_unei_zane.html" target="_blank">Castele si vise
denizel spune:
inaioana, te rugam, nu ne uita!
Witchie spune:
Teodora, umblu de nauca dupa cartea asta de saptamana trecuta nu stiam ca-s trei volume.
Ma inscriu si eu pe lista, daca te poti dezlipi de ele... Planuiam sa dau o fuga pana la Humanitas poate gasesc "Missy, Regina Romaniei" dar memoriile ei ma intereseaza mai mult.
Putin mai tarziu revin si eu cu o poveste despre Maria.
La Muzeul National de Istorie, pana pe 31 dec e expusa una din rochiile ei, proaspat restaurata. Cu ocazia asta am facut cunostinta cu acest personaj istoric si a trebuit sa scriu despre ea. Neavand cartea m-am multumit cu ce mi-au dat de la Muzeu, dar sper sa va faca placere sa cititi. Postez cam intr-o ora ca mai trebuie rafistolata.
Anda, mama Irinei
fotografiile Irinei
Aliante pisicesti
VA MAI AMINTITI DE LOVE STORY?
Witchie spune:
ROCHIILE REGINEI MARIA
Se spune că în spatele fiecărui mare om se află o femeie. Despre Femeia din umbra Regelui Ferdinand vom povesti în minutele următoare. Refacem portretul acestei adevărate doamne, așa cum se povestea ea pe sine în propriile sale jurnale și din informațiile obținute prin amabilitatea muzeografilor și cercetătorilor de la Muzeul Național de Istorie.
Principesa Maria de Edinburg, tânăra nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a sosit la Curtea Regală din București în iarna anului 1892, în calitate de soție a Principelui Ferdinand, moștenitorul tronului Regatului României. Avea doar 17 ani și știa puține lucruri despre țara adoptivă, dar românii au întâmpinat-o cu bucurie, vrăjiți de tinerețea și frumusețea ei.
Principesa avea să constate cu surprindere că doamnele din înalta societate românească erau renumite pentru garderoba și bijuteriile lor. Despre acest demon al luxului amintea în jurnalul său și Robert Scheffer, secretarul particular al Reginei Elisabeta în perioada 1886-1891. El spunea că Româncele răspândesc parfumuri puternice și arborează toalete de o eleganță exagerată.
Din dorința de a-și pune cât mai mult în valoare frumusețea, tânăra principesă a căutat în permanență să fie în pas cu moda. Toaletele sale erau comandate la cele mai cunoscute case de creație vestimentară din Europa.
Eram la vârsta când orice lucru mă încânta și orice găteală era prin ea însăși un prilej de bucurie. Simțeam o neasemănată plăcere să mă gătesc cu toate podoabele mele cele mai frumoase, făcute înadins în vederea acestor împrejurări. Aveam rochii în toate culorile curcubeului. , nota în jurnalul ei.
Principesa Maria avea să lupte pentru libertatea ei cu regulile stricte ale Curții Regale din București. Pentru Carol I tradiția era literă de lege, mi-a spus muzeografa Dorina Tomescu: Regele era un om sobru, exigent, și nu îngăduia luxul. Principesa era foarte tânără, era crescută în Marea Britanie, educația ei a fost liberală. Venise cu un trusou extraordinar făcut de mama sa, Marea Ducesă Maria Romanova, avea foarte multe bijuterii
Așa a început o lungă confruntare între rege și nepoata sa, care de multe ori afișa un nonconformism puțin obișnuit la o prințesă. Fără îndoială, au fost vremuri în care temperamentul meu artistic m-a împins să găsesc plăcere în toaletele deosebite de cele ce se purtau de obicei, uneori erau chiar prea arătoase sau prea pitorești. Dar scuza mea sta în faptul că și eu, ca și femeile din timpul meu făceam parte din epoca romantică.
Cu timpul, disputa celor doi s-a mai atenuat, bătrânul Rege a mai cedat din intransigența sa, principesa Maria s-a mai maturizat, dar Carol I nu a uitat niciodată înfruntarea lor. Când suveranul și-a întocmit testamentul, nu a pierdut ocazia să ii amintească nepoatei sale că îi dăruia șase sute de mii de lei cu recomandarea ca viitoarea Regină să combată luxul care aduce prin cheltuieli nemăsurate atâtea nenorociri în familii.
Maria a făcut o adevărată pasiune pentru costumele populare, poate și pentru că primul ei contact cu România a fost un costum popular, dăruit în timpul logodnei de Regina Carmen Sylva. În cele din urmă, această pasiune a avut drept consecință crearea unei adevărate mode în rândul doamnelor.
Recent, Muzeul Național de Istorie a expus una dintre aceste rochii, restaurată cu migală pe parcursul a trei ani de zile, rochie despre care Maria scria: Regina poetă, inspirată de vârsta mea fragedă, de părul meu bălai și de ochii mei albaștri, hotărâse că trebuie să facă din mine o adevărată domniță din basme. Așadar poruncise o rochie și o manta regală cu trenă de Curte, amândouă cusute pe de-a-ntregul cu ramuri de măceș, cu mii de petale de trandafiri răspândite. Până și voalul ce-l purtam sub o coroană dintr-un cerc de diamante era presărat cu petale de trandafir sălbatic. Această rochie, lucrată într-una din școlile noastre românești, mă prindea bine și eram cât se poate de mândră de admirația ce o stârneam.
Dorina Tomescu ne vorbește despre istoria Rochiei Reginei: În 1895 a participat la încoronarea Țarului Nicolae al doilea la Moscova. Povestește că a avut o toaletă cu care a fost foarte admirată de cei prezenți. Probabil că această rochie pe care avem azi plăcerea să o prezentăm e rochia purtată atunci în 1895. După 1947, după ce regele Mihai a fost obligat să abdice și a părăsit țara, tot inventarul palatelor și locuințelor casei regale a fost preluat de autoritățile comuniste. În 1947-48 probabil că multe din aceste lucruri au dispărut, dar foarte multe au ajuns recuzită la studiourile de film de la Buftea, la diverse teatre
La muzeu s-a întors întâmplător. Probabil că teatrul Bulandra n-a folosit rochia prea multă vreme și a dat-o Muzeului Național: era locul potrivit pentru o asemenea rochie.
Deși s-au păstrat imagini cu Regina Maria îmbrăcată în frumoasele sale rochii, fotografia care a rămas în conștiința românilor este cea în care Regina poartă uniforma de soră de caritate. Astfel îmbrăcată, Regina era o prezență obișnuită printre răniții Primului Război Mondial. Rochia Reginei și o colecție de fotografii pot fi admirate în Holul Principal al Muzeului Național de Istorie până la data de 31 decembrie 2005.
Anda, mama Irinei
fotografiile Irinei
Aliante pisicesti
VA MAI AMINTITI DE LOVE STORY?
denizel spune:
Teodora, Witchie, Zana, cum va impacati voi cu cartile la mana a doua?
Uite, mi-am amintit ca acu' vreun an am vorbit cu un tip care vinde carti la Tineretului sa-mi faca rost de vol. 2 si 3 ale Memoriilor, a zis ca sigur imi gaseste si nu m-am mai dus. Mai, poate sunt exagerata, dar m-am gandit ca cine stie cine a citit-o si pe unde a fost tinuta.
Nu radeti de mine, va rog, spuneti-mi si mie daca voi le dezinfectati cumva.
Parintii mei mai cumpara carti de la anticariate si, daca le gasesc la ei in biblioteca le citesc fara probleme. Daca insa trebuie sa fie in biblioteca mea, am o retinere.