salariu bonus pentru nastere

Raspunsuri - Pagina 46

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Salariul bonus nu este conditionat de faptul ca te afli in concediu. Deci beneficiezi de el.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annasibebica spune:

quote:
Originally posted by atlantiana


Domnule Presedinte,



Subsemnata , formulez urmatoarele precizari:


- Perioada aferenta celor 42 zile (6 saptamâni) concediu obligatoriu de lauzie (concediu postnatal) este ------------.
- Diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia de maternitate este de 415,8 RON si a rezultat astfel:

557 RON (salariul de baza individual cuvenit) – 260 RON (indemnizatia de maternitate incasata pe luna aprilie 2006) = 297 RON
297 RON : 30 zile (in luna aprilie) = 9,9 RON
9,9 RON x 42 zile (6 saptamâni) = 415,8 RON

Solicit, in consecinta, obligarea parâtei la plata sumei de 415,8 RON cu titlu de diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia de maternitate, pentru perioada concediului de maternitate.






atlantiana, stiu ca ai castigat procesul solicitand suma respectiva dar ma intreb daca nu ai facut o greseala socotind-o in felul acesta, adica diferenta aia dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate nu trebuia impartita la cate zile lucratoare avea acea luna aprilie 2006? Sau voi munciti si sambata si duminica, dar trebuie sa aveti o norma, nu? de 20 zile lucratoare pe luna sau de 21 cat iese in fiecare luna.

Te intreb pt ca la noi in invatamant e altfel , fara sambete si dumninici. Deci luna lucratoare are cam 21 zile in medie. Eu ar trebui sa impart acea diferenta la cate zile lucratoare erau in luna respectiva din postnatal, nu?
Si apoi ar trebui sa inmultesc cu 42 zile, ca atat am avut postnatal?

Te rog, lamureste-ma.
P.S. Nu ti-ai activat PM-ul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bianca260 spune:

In 13 Decembrie 2007 am facut cerere pentru acest salariu bonus la care am primit raspuns in 25 Ian 2008 ''am solicitat institutiilor abilitate ale statului un raspuns cu privire la metodologia de acordare a unui astfel de ajutor...''(verbal mi s-a spus ca in ccm este prevazut ca un ajutor si nu ca un salariu si doresc sa fie siguri daca este impozabil sau nu...)Mi se pare ca voi fi plimbata cateva luni cu raspunsuri de acest gen (Am trimis mail a MMSSF in data de 22.02.2008 dar ma tem ca nu imi vor raspunde).Stiti cumva in cat timp se primesc raspunsurile solicitate de angajatori la ITM sau alte institutii ? Cat timp ar trebui sa astept deoarece consider ca voi scoate acesti bani numai in urma unei hotarari judecatoresti...Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca ai rasfoi un pic raspunsurile pe aceasta tema, ai vedea ca sunt deja date aceste raspunsuri.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bianca260 spune:

Imi cer scuze dar la cate raspunsuri sunt postate tot nu reusesc sa inteleg daca este un ajutor cum este specificat IN CCM sau un salariu impozabil...(nu pot sa interpretez legi)insa avand in vedere ca au trecut mai mult de 30 de zile de cand mi-au raspuns si nu s-a intamplat nimic voi cauta pe cineva de specialitate sa ma ajute sa-i dau in judecata ...Multumesc mult pentru ajutor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihailescu teodora spune:

CERERE



Subsemnata ........, CNP:.........,angajata in cadrul firmei ..............,in functia de........, solicit a-mi aproba plata bonusului de nastere,constand intr-un salariu mediu pe unitate ,conform urmatoarelor prevederi legale:

Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare :
c) un salariu mediu pe unitate, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil
Art. 3. 3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 2. - (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.- termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza regiile autonome, companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.

Codul Muncii
Art.238 (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art 239:Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national.

Legea 130/1996 privind Contractul Colectiv de Munca
Art. 11.(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Art. 8.(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Art. 24.(1) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca negociate cu incalcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.

Codul fiscal
Cfr.art.55,pct.4,lit.a-
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.


Data: Semnatura:


Va multumesc anticipat!

Am atasat ,in copie,certificatul de nastere al copilului.


Teodora ,cea mai fericitade Mihnea Andrei(17.10.2007)
Mihnea
www.flickr.com/photos/21367727@N02/" target="_blank">Papanashul meu iubit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihailescu teodora spune:

Asta este cererea pe care eu am depus-o la data de 03.03.2008,si pe data de 14.03.2008,mi-au fost virati banii in cont,reprezentand un salariu mediu brut pe unitate!

Aveti in cerere,inclusiv extrasul din codul fiscal,de unde rezulta ca nu se impoziteaza!

Bafta si nu dezarmati!
La noi in firma,desi e o multinationala cu peste 500 angajati,cu f multe femei care au nascut,pina la mine,nu s-a acordat nimanui pina acum!
Mai intai am vb cu tipa de la HR,i-am spus despre ce e vorba,mi-a spus sincer ca nu stie,dar sa ii trimit o cerere,o s-o studieze,si-o sa vb cu angajatorul!
Si s-a aprobat!

Teodora ,cea mai fericitade Mihnea Andrei(17.10.2007)
Mihnea
www.flickr.com/photos/21367727@N02/" target="_blank">Papanashul meu iubit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bianca260 spune:

Domnul Marius dvs. ce ziceti acest salariu este sau nu impozabil?Va multumesc inca o data pentru ajutor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Este impozabil. Se suporta de catre unitate din fondul de salarii.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinedana spune:

Am si eu o intrebare referitor la subiectul acesta!
Sotul meu lucreaza in jandarmerie si va primi la nasterea bebelusului nostru un fel de prima pentru nasterea copilului.La ei se dau asemenea ajutoare cu ocazia multor evenimente din familie, dar nu din bugetul statului ci din niste bani pe care ei ii aduna ca sa zic asa din salarii in fiecare luna.
La mine la servici, la nastere se cere o adeverinta din partea sotului prin care sa se specifice ca nu a luat nici un fel de bonus pentru acest eveniment.In caz contrar nu mi se acorda mie ca salariata nici un fel de bonus.
A-ti mai auzit de astfel de cazuri? E normal sa las lucrurile asa sau pot sa ma "bat" putin cu ai mei sefi?

Mergi la inceput