salariu bonus pentru nastere

Raspunsuri - Pagina 40

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Da, s-au castigat procese pe aceasta tema. Am castigat eu!

Si termenul de prescriptie este, intr-adevar de 3 ani. In acest interval de 3 ani trebuie sa ii solicitati si daca nu ii primiti, se poate merge in instanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Am si eu o intrebare: daca gravida a lucrat mai putine luni la actualul loc de munca poate primi salarul bonus, intreg sau corespunzator lunilor lucrate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Nu conteaza cat a lucrat la ultimul loc de munca. Conteaza sa fi lucrat (indiferent unde)in ultimele 12 luni dinainte de nastere.
Salariul bonus se da pe principiul totul sau nimic. Daca indeplinesti conditiile iei tot salariul bonus. Daca nu le indeplinesti, nu iei nimic, chiar daca ai lucrat 10 luni inainte de nastere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana07 spune:

Buna ziua tuturor.
Sunt angajata a spitalului judetean si am facut cerere pentru acordarea unui salariu de baza suplimentar pentru nasterea unui copil. Cei de la resurse umane mi/au raspuns:
- contractul colectiv de munca unic la nivel national pe care-l invocati nu este aplicabil la nivel de ramura sanitara;
- spitalul...Suceava are inregistrat un contract colectiv de munca nr. 102/15.05.2006 cu o valabilitate de aplicare pe doi ani;
- in contextul art.94 lit. c, din actul mentionat mai sus:"un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil, daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza"se va acorda odata cu modificarea legislatiei.
In consecinta, in momentul in care vor apare prevederi legale de acordare se va putea asigura plata unui salariu de baza, la nasterea unui copil.
Va intreb: merg mai departe-ITM sau justitie- sau o las balta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

ART. 3

(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dup#259; cum urmeaz#259;:

a) pentru toti salariatii īncadrati īn unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), īn cazul contractelor colective de munca la nivel national;

b) pentru toti salariatii īncadrati īn toate unitaile din ramura de activitate pentru care s-a īncheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);

c) pentru toti salariatii īncadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitai pentru care s-a īncheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);

d) pentru toti salariatii angajatorului, īn cazul contractelor colective de munca īncheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).

(2) Contractele colective de munca se pot īncheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.

(3) Īn cazul īn care, din diferite motive, partile au īncheiat contracte colective de munca la un nivel inferior īnaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.




Cum ar fi sa listezi ceea ce este mai sus de unde reiese foarte clar faptul ca CCMN este obligatoriu indiferent de forma de organizare, iar in ceea ce priveste contractele inferioare fata de CCMN (ramura, unitate) este specificat in mod experes ca prevederile acestora trebuie sa fie cel putin la nivelul CCMN.

Sorry raspunsul este - justitie.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annasibebica spune:

eu lucrez in invatamant si am depus de vreo 3 ori cereri la scoala, ba una si la inspectorat, nimic, ma aburesc precum ca nu au fonduri, etc. m-am adresat la un moment dat instantei dar la prima infatisare din dec. anul trecut au stabilit un nou termen acum, in ian., deoarece nu venise nimeni din partea inspectoratului sau a scolii(le-am chemat pe amandoua in judecata) ca sa le aduca un contract colectiv de munca la nivel de ramura invatamant pe anii 2005 si 2006, ani in care eu nascusem. eu am depus doar copia unui contract pe ramura invatamant din 2003-2004 singurul pe care l-am gasit pe net, pe edu, http://www.edu.ro/index.php/articles/4036, stiind ca altul nu mai exista si ca acesta era valabil.
desigur, am facut referire si la art. 51 din contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2005-2006.
are cineva cunostinta de un contract colectiv de munca la nivel de ramura de invatamant din 2005 sau 2006?
aproape ca ma astept sa nu castig in instanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Eu nu cred ca vei pierde. Ca sa pierzi ar trebui sa existe un act valabil in baza caruia sa nu fie sustinuta cauza ta. Insa actele in vigoare sustin cererea ta deci nu vad cum poti sa pierzi.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Stai linistita ca nu pierzi. Si nu e nevoie sa te prezinti si tu la proces, daca ai solicitat judecata in lipsa partilor si ai depus toate dovezile pe care le aveai.

Eu am dat in judecata spitalul pentru plata diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate si am castigat. La proces instanta a cerut spitalului sa depuna copie dupa contractul la nivel de unitate. L-a depus intre termene. Spitalul nu a fost reprezentat la nici un termen. Ba la inceput au solicitat un termen de amanare pentru lipsa de aparare - desi spitalul are vreo 3 juristi - dar nu au angajat avocat.

Nu te astepta sa se termine foarte repede, dar fii sigura ca ai sa castigi.

Liliana, acum stiu ca nu mai e vorba de salariu de baza ci salariu mediu pe unitate. Si sigur ai dreptul la el!
Solicita intai in scris salariul asta - cerere cu numar de inregistrare. Daca in 30 zile nu primesti raspuns, poti sa dai spitalul in judecata. Mentioneaza si asta in cerrea ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana07 spune:

Multumesc pentru raspunsuri.
Ma voi adresa instantei, dar nu stiu cu ce acte?
Trebuie sa fac rost de contractul colectiv de munca al spitalului judetean 102/15.05.2006.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzontzonel spune:

Si eu lucrez in invatamant si am depus cerere pt salariul asta suplimentar in 2007 dar mi s-a spus ca nu o sa-l primesc pana nu apare lege in Monitorul Oficial. Ziceau ca CCM-ul asta la nivel national e doar o conventie si pana nu apare legea nu poate sa mi-l dea.
Stie cineva daca asa stau lucrurile?
Multumesc

Mergi la inceput