salariu bonus pentru nastere

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns katik spune:

quote:
Originally posted by andruskandu



Bravo Katik!
Poti pune pe forum un model de cerere?
Ma gandesc si eu sa fac acelasi lucru.
Dar nu stiu dupa care tip: acela pana in 2006, sau dupa legea 2007? Am nascut in iunie 2006.

Andreea lui Andreiut Puiut



eu am luat modelul de aici de pe forum, cel cu 2005-2006 (eu am nascut in august 2006).deci, multumesc celor care ne-au indrumat (marius in special!), dau o si , fetelor, insistati ca se poate!

Kati +Krisztina(28.07.2003)+ Robert (19.08.2006)
poze krisztina
poze robi

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Ultima oara va spuneam ca am castigat procesul cu Spitalul Judetean Constanta si urma sa primesc diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate. Directorul administrativ ma asigurase ca totul va fi bine. Conform instructiunilor primite de la el, am depus o cerere prin care solicitam suma precizata in hotararea judecatoreasca si am asteptat.

Dupa un timp, vazand ca nu ma cheama nimeni sa imi iau banii, m-am prezentat la RUNOS si am aflat ca jurista a facut recurs. A invocat doua motive penibile - dupa parerea mea de nespecialist in drept: ca tribunalul mi-ar fi dat mai mult decat am cerut (fals si madam stia asta) si ca tribunalul a interpretat gresit legile!

Furioasa ca iar se tergiverseaza lucrurile, m-am prezentat la directorul administrativ.M-a asigurat ca voi primi banii pe 15 iunie. Evident, nu l-am mai crezut.

Azi, cand mi-am luat fluturasul de salariu - la noi vin intai fluturasii, iar banii mai pe urma - am avut o surpriza. Langa salariul meu de baza, de 729, apare un rand cu „sume +/- 465“. Salariul de baza plus sumele +/- constituie VENIT BRUT 1194. Din acest venit brut s-a scazut somaj, CAS, Sanatate, Impozit, si a ramas REST DE PLATA 884, adica venitul net.


Pana acum, pe un salariu de baza de 729, luam in mana 546 lei. Acea suma +/- de 465 lei este dreptul pe care mi l-a recunoscut tribunalul Constanta, si Curtea de Apel (azi s-a judecat pe fond si s-a respins recursul). Adica 415,8 lei diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate plus 50 lei cheltuieli de judecata.Eu ma asteptam sa primesc 546 + 465,8 = 1011,8 lei, iar spitalul mi-a retinut/furat 127,8 lei.

Ce nu inteleg eu:
1. acesti bani nu sunt sume +/-, adica nu sunt drepturi salariale (ore suplimentare, garzi, etc), recunoscute de spital, ci un drept castigat in instanta. Nu ar fi trebuit sa apara pe fluturas, ci pe un ordin de plata separat, asa cum am primit si salariul bonus pentru nastere. Gresesc?

2. Cand mi-au dat acel salariu bonus la nastere - salariu de baza era atunci - am primit integral venitul brut (salariul de baza), adica nu mi s-au retinut CAS, somaj, sanatate, impozit. Acum de ce mi se retin toate astea, cand CCMN pe 2006 spune ca trebuie platita de catre angajator diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza. Eu de aici inteleg ca spitalul trebuie sa imi dea in mana cat ramane pana la salariul brut de la acea vreme. De unde reiese ca ar trebui sa imi opreasca CAS, samnatate, etc?

Plus ca banii i-am obtinut in instanta. Iar sentinta „obliga SCJU Constanta catre X (catre mine) la plata sumei de Y“. Adica nu sunt drepturi salariale, ca sa imi opreasca taxe, ci e un drept nerecunoscut de angajator si castigat in justitie.

3.Ciudat, somajul de 1% e 7 lei, calculat doar la salariul meu de baza, pe cand celelalte taxe plus impozitul se aplica si la salariul de baza si la sume +/-.

4.Cei 465 lei mentionati la sume +/- includ si chjletuielile de judecata (50 lei taxa avocat). Adica si din chletuielile de judecata mi se retin: CAS, sanatate, impozit!!!

Am fost la directorul administrativ si am cerut explicatii. Mi-a spus ca orice venit e impozabil, ca taxele trebuie platite, dar sa prezint si in scris tot ce i-am zis lui. Iar el va discuta cu personele abilitate si va decide ce va face apoi.
Am vorbit azi si cu un jurist, care nu m-a lamurit prea mult, dar mi-a confirmat faptul ca suma castigata la tribunal nu avea ce cauta pe fluturasul de salariu si trebuia platita prin dispozitie de plata separata. Plus ca acele cheltuieli de judecata nu ar trebui in nici un caz sa fie impozitate/ taxate.

Am nevoie de niste argumente juridice pe care sa le introduc in hartia solicitata de directorul administrativ. Ma puteti ajuta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

AM sa-ti raspund pe scurt.
1. Diferenta de care spui si care a fost castigata prin proces reprezinta drepturile tale care se supun legislatiei aferente acestor tipuri de drepturi. Acesti 15% au acelasi regim ca si cei 85%. Identic. Faptul ca ai fost repusa in drepturi nu exonereaza sau nu schimba incadrarea lor fiscala. Deci ai dreptate.
2. Cheltuielile de judecata nu reprezinta un venit ci o despagubire. Ele sunt practic pierderile celui care pierde un proces. Nu sunt impozabile nu au nimic in comun cu salariile sau indemnizatiile. Se platesc asa cum a precizat avocatul prin dispozitie de plata separata integral fara nici o retinere. Daca nu se intampla asa atat pentru punctul 1 cat si pt punctul 2 lespui frumos ca ii tragi intr-un alt proces in care vei solicita in afara de punerea in drepturi si despagubiri morale in valoare de.... gandeste-te la o suma maaare pe care nu vei primi integral dar o vei primi partial, orcum le va pieri cheful sa mai intre intr-un nou proces pe care oricum l-ar pierde.

Nu-i lasa sa faca ce vor ei. E timpul sa se mai schimbe cate ceva.

Parerea mea.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Multumesc pentru raspuns. Nu ma asteptam sa vina asa de repede. Dar nu am inteles: din acei 415,8 lei se retin CAS, sanatate, somaj, impozit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Imi raspund singura: Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42
Acum am priceput raspunsul tau, Marius. Inca odata, multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Cineva imi spune ca cei 15% se platesc din fondul de salarii - intr-adevar, asa e prevazut in CCMN - si din acest motiv se taxeaza si impoziteaza ca salariu. E adevarat?

Si tot acest cineva mai spune ca e important daca instanta a stabilit suma de 415,8 lei (plus 50 lei cheltuieli de judecata)ca fiind net sau brut. In sentinta nu scrie daca suma e net sau brut, ci doar ca instanta „obliga parata catre reclamanta la plata sumei de 415,8 lei reprezentand diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia incasata pentru perioada 22.03.2006 - 03.05.2006.“

Marius, are cumva dreptate persoana aceasta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Se suporta din fondul de salarii dar au regimul fiscal prevazut de lege.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Multumesc mult pentru raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurautoi spune:

Eu am aflat de putin timp de aceasta prima.Am nascut in august 2004 si nu credeam ca ma incadrez,dar mi-a spus o prietena ca acest bonus se acorda pana implineste copilul 3 ani.Am facut cerere,am dus-o la centrul bugetar de care apartin,(lucrez in invatamant)dar doamna de acolo nu stia de aceasta lege.I-am comunicat telefonic ca este vorba de contractul colectiv de munca art 51.A ramas sa se intereseze si sa tinem legatura telfonc.
In acest articol se spune un sal mediu pe unitate.Imi puteti da mai multe detalii cum se calculeaza?Marturisesc ca azi 26 iunie am descoperit acest subiect si nu am avut rabdare sa citesc toate mesajele.Astept raspunsul dvs domnule Marius.Va multumesc!

Mergi la inceput