salariu bonus pentru nastere

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ionelalit spune:

Buna! Nu stiu ce sa mai fac. Eu am primit un rapuns de refuz la cerere, dupa cum am scirs in mai multe randuri la acest subiect. Lucrez in ministerul justitiei si am scris de asemenea si Ministerului Muncii si Inspectoratului teritorial de munca, dar nu am primit nici un raspuns si a trecut mai mult de o luna. Pe angajatorii mei oricum nu-i mai intereseaza atata timp cat eu nu mai deschid subiectul pe ei nu-i intereseaza. Ce sa mai fac oare? Sa mai revin cu o adresa la ministerul muncii si la ITM?
Multumiri!!!

http://pg.photos.yahoo.com/ph/ionelalit/album?.dir=bc26re2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Eu am fost foarte dezamagita de raspunsul MMSSF, dar macar mie mi-au raspuns. Sfatul meu este sa te adresezi unui avocat. Cauta pe internet baroul Constanta, sau bucuresti, etc, in functie de localitatea in care te afli si vezi ce cabinet de avocatura e mai aproape de tine.

Nu stiu ce statut au cei din ministere. Daca esti salariata, trebuie sa iti acorde drepturile prevazute in CCMN. Codul muncii spune:
„Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national. “

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelalit spune:

Atlantiana, spune-mi te rog tu ti-ai luat un avocat?
Multumiri!!!

http://pg.photos.yahoo.com/ph/ionelalit/album?.dir=bc26re2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaluimatei spune:

Am si eu o intrebare:

daca la nastere firma la care am lucrat mi-a dat un cadou in produse ( val. e oricum mai mica decat val. salariului)si acum vor sa-mi dea prin dif. valoarea salariului e ok?

Eu am refuzat spunand ca astept si val. salariului ce mi se cuvine pentru ca nu consider ca acel pachet e dat in compensatie ci ca e separat de ceea ce legea imi da ca si drept minim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Daca imi luam un avocat ca sa ma reprezinte la proces, ma costa min. 5 milioane. Nu imi permit sa dau banii astia, asa ca am platit doar pentru consultanta - m-a ajutat sa formulez cererea de chemare in judecata.

Ieri am primit - spre marea mea surprindere - un email de la MMSSF:

From:"cicf cicf" <cicf_mmssf@yahoo.com>
Subject: raspuns diferenta salariul de baza-indemnizatia de maternitate CICF(MMSSF)

Doamnei .....
e-mail: .....

Referitor la e-mailul dv. adresat Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei prin care solicita#355;i informa#355;ii privind plata diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate, va aducem la cunostinta urmatoarele:

Dumneavoastra aveti dreptul sa primiti plata diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate, conform prevederilor art. 66, art. 100 si art. 3 din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005 – 2006 incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005.

Pentru informatii suplimentare telefonati la Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie: 021-313.25.05.

Pacat ca a sosit asa tarziu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alice28 spune:

Am si eu nevoie de voi.Sotul meu a intrat in concediu de cresterea copilului dar firma refuza sa ii dea acel salariu bonus motivand ca el a semnat un contract individual de munca nu unul colectiv si nu beneficiaza de bonus ce sa facem.Mai incercam sa facem o cerere in scris ca cealalta a fost verbala dar am nevoie de un sfat.Va multumesc anticipat si astept raspunsurile cu nerabdare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaluimatei spune:

alice28, daca sotul lucreaza intr-o firma care are mai mult de 21 angajati , prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national sunt valabile pentru toti angazatii fie ca la nivel de unitate este incheiat unul sau nu.
parerea mea e sa va depuneti o cerere cu nr. de inregistrare la secretariat . Daca unitatea refuza acordarea acestui drept , mergeti in instanta si veti avea cu siguranta castig de cauza.
in cerere poti face referire la :
- art.2 ,art.3, art.51, art.100 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, pe anii 2005 – 2006, nr. 2001/2005 din 31.01.2005, publicat în Monitorul Oficial, partea V nr.1 din 22/02/2005, incheiat conform art.10 si 11 din legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la MSSF cu nr.2001/31.01.2005
-art.11 art.238, art.239 si art.241 din Codul Muncii
- art 8. art.11, art.24 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca publicata in Monitorul Oficial nr. 184 din 19 mai 1998

art.100 CCMN si art.11 Codul Muncii spun clar ca CIM nu pot sa contina prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munc#259;.
Nu uitati: foarte important sa aveti nr. de inregistrare pe cerere.

mult succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns godzila spune:

Cei care lucreaza intr-o organizatie cu mai putin de 21 de salariati, nu au dreptul la acest salariu?


Vera & Iulia Maria (17 octombrie 2005)



POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

CCMN art.51 lit.c prevede
„un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;“

Din textul de mai sus eu inteleg ca indiferent cine a intrat in concediul de cresterea copilului, mama trebuie sa ceara la serviciul ei salariul bonus. Numai daca mama nu e angajata, cere sotul.

Alice, o cerere verbala nu are valoare. Fa o cerere scrisa, in care sa precizezi baza legala - gasesti modele aici pe forum - si inregistreaz-o. Trebuie sa primesti raspuns in termen de 30 zile.

Sa ne anunti daca primesti banii!

Mamalui matei, unde exista prevederea asta, cu min. 21 salariati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaluimatei spune:

Pentru a nu interpreta legea gresit trebuie citite in intregime actele normative care ne reglementeaza drepturile si obligatiile atat in cazul angajatilor cat si a angajatorilor:

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/130_1996.php

Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca
(publicata in Monitorul Oficial nr. 184 din 19 mai 1998)
Art. 3.
(1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati.

http://www.dsclex.ro/contracte/ccm_2005.htm
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2005-2006
încheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005

http://www.dsclex.ro/coduri/cm.htm

Mergi la inceput