religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 13
irina.c. spune:
quote:Inaioana,cred ca ar trebui sa-ti urmezi propriul sfat si sa mai pui mana pe cartea de istorie.Si eventual sa o si citesti...Constiinta unitatii de neam a romanilor exista inca de la formarea acestui popor,iar unirea de la 1918 reprezinta triumful unui ideal national care a existat de veacuri.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by inaioana
Fyi, acum 2000 de ani nimeni nu era ortodox, ba as spune chiar ca nimeni nu era crestin. Unde mai pui ca nici "romani" nu eram acum 2000 de ani, ba chiar nici acum 200 de ani. Iar Stefan cel Mare nu se considera roman, saracutzul, ci moldovean ( Moldova asta era o tzara) si s-a mai si razboit cu "fratii" lui din alta tzara, aia "romaneasca" adica valahii, intr-o absolut fireasca lupta pentru putere si dominatie.
Eu as zice sa te mai informezi inainte de a vorbi despre istorie in general. Sau...crede (orice) si nu cerceta, dar nu te astepta sa ai dezbateri cu altii fara nici o baza stiintifica, doar pe baza propriilor mituri.
Ioana 21 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
inaioana spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Inaioana,cred ca ar trebui sa-ti urmezi propriul sfat si sa mai pui mana pe cartea de istorie.Si eventual sa o si citesti...Constiinta unitatii de neam a romanilor exista inca de la formarea acestui popor,iar unirea de la 1918 reprezinta triumful unui ideal national care a existat de veacuri.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Nu, Irina, ceea ce spui tu este numai o gargara de manuale comuniste. Eu chiar am studiat serios problema pentru ca ma intereseaza si face parte si din specialitatea mea. Ideile de mai sus sunt simple slogane aparute pe vremea ideologiei nationaliste-comuniste, (adica de prin '70) fara nici o baza stiintifica sau bazate pe istorie fabricata de servantii sistemului. Inteleg ca s-au format niste mituri dar asta nu e istorie. Daca te intereseaza, cauta izvoarele acestor idei pe care le expui si vei vedea ca nu exista.
PS Lasa Unirea de la 1918, ca vorbeam de Moldova si Valahia si pe astea le unise Cuza saracutzul, mai demult. Nu stiu de unde si pana unde ai bagat Ardealul in discutie, mai ales ca sta si cam prost cu ortodoxia
Totusi..deviem din nou. Ce surpriza!
Ioana 21 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
irina.c. spune:
Eu una n-o sa-ti mai deviez subiectul,stai linistita.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Claudelu spune:
quote:
Ardealul in discutie, mai ales ca sta si cam prost cu ortodoxia
Totusi..deviem din nou. Ce surpriza! [/green]
SERIOS?? Asa e mai cum zici tu ca tu le sti pe toate...noi stam prost cu ortodoxia...asa suntem noi ARDELENII ...ma faci sa rad...[/font=Comic Sans MS][/b]
Claudia&Raul (01.04.2004)
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by Claudeluquote:
Ardealul in discutie, mai ales ca sta si cam prost cu ortodoxia
Totusi..deviem din nou. Ce surpriza! [/green]
SERIOS?? Asa e mai cum zici tu ca tu le sti pe toate...noi stam prost cu ortodoxia...asa suntem noi ARDELENII ...ma faci sa rad...[/font=Comic Sans MS]
[/b]
Clau stai calma ca nu tot ce e verde si gros e adevarat..vezi matasea broastei
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
denizel spune:
Cum spunea mai dragelor un cronicar al vremurilor lui Stefan Cel Mare?
Hai sa va amintesc: "mic de stat si degraba varsatoriu de sange nevinovat". Cum am traduce asta? Nu cumva criminal? Si inca unul fara prea mult stil sau scrupule.
Nu este treaba mea daca Stefan va primi sau nu mantuirea. Asta e intre el si Mantuitor. N-am sa afirm niciodata ca nu va fi iertat.
Daca respectivul cronicar a consemnat asta, eu sunt sigura ca maritul domnitor nu a facut si el acolo o greseala pentru care s-a cait pentru restul vietii, ci probabil ca avea cateva sufletele pe constiinta (asta in cazul fericit. S-ar putea sa nici nu-i fi pasat:))
Nu stiu care sunt ratiunile pentru care s-a decis sfintirea Mariei Sale, dar sincer, chiar daca am renuntat la obiceiul inchinarii la sfinti, nu pot sa-l vad in acelasi rand cu Ioan sau Pavel sau Petru. Mi se pare chiar indecenta alaturarea asta. Conform teoriilor unora dintre voi, orice om cu dragoste mare de Dumnezeu (bineinteles ca aceasta dragoste e confirmata de oameni!!!!) este un potential sfant.
Pentru ca inca fierbe topicul in care se discuta pedepsele pe care le-ar merita unul ca cel care a ucis-o pe Larisa, as pune o intrebare. Daca ucigasul fetitei asteia s-ar cai maine de fapta facuta, ar incepe sa construiasca biserici si ar arata lumii intregi cat e de mare dragostea lui pentru Dumnezeu, ati fi de acord sa i se inchine starnepotii vostri ca unui sfant peste vreo cateva sute de ani?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
roxana1974 spune:
denizel, sa nu exageram, nu e editia a treia a topicului "hai sa aberam"...ce scrii tu acolo nu sufera comparatzie...
Nici eu nu ma inchin la sfinti, dar nu despre asta discutam aici...
Grigore Ureche o fi scris el chestia aia, dar motivere reale pentru care BOR a decis ca Stefan cel Mare e Sfant nu le putem noi cunoaste...ceea ce vreau eu sa zic e ca nu cred ca este chiar atat de lipsita de temei hotararea BOR, nu cred ca-si permiteau sa faca o eroare atat de grozava...cu atatia oki vigilentzi pe capul ei...
denizel spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
denizel, sa nu exageram, nu e editia a treia a topicului "hai sa aberam"...ce scrii tu acolo nu sufera comparatzie...
Nici eu nu ma inchin la sfinti, dar nu despre asta discutam aici...
Grigore Ureche o fi scris el chestia aia, dar motivere reale pentru care BOR a decis ca Stefan cel Mare e Sfant nu le putem noi cunoaste...ceea ce vreau eu sa zic e ca nu cred ca este chiar atat de lipsita de temei hotararea BOR, nu cred ca-si permiteau sa faca o eroare atat de grozava...cu atatia oki vigilentzi pe capul ei...
Roxa, tu stii ca intre timp mi-ai devenit simpatica:)), dar cu ce ai spus la sfarsit chiar cred ca suntem la topicul Hai sa aberam. Fara suparare. Nu trebuie sa-ti dau explicatii, esti tu fata suficient de desteapta.
Iar despre "aberatiile" mele, crezi ca in ochii lui Dumnezeu, cei 2 nu sunt egali? Sau tu nu esti egala lui Stefan cel Mare?
Mey, ce fel de ortodoxa esti matale daca nu te inchini la sfinti? Ia vezi, dusmanu' vegheaza:))
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
inaioana spune:
quote:
Originally posted by Claudelu
SERIOS?? Asa e mai cum zici tu ca tu le sti pe toate...noi stam prost cu ortodoxia...asa suntem noi ARDELENII ...ma faci sa rad...
Claudia, te enervasi degeaba. Eu ma refeream la statistica privind ortodoxia in Ardeal (ca procente) si este evident dintre provinciile tarii zona cu cei mai putin ortodocsi. Ba inca in perioada la care facea referire discutia noastra, era si mai mica proportia de ortodocsi, intre timp, din diverse motive, ea a fost artificial crescuta. Nu m-am referit la zelul ortodox al ardelenilor care sunt ortodocsi , asta era foarte clar ci la proportia ortodoxiei vizavi de acelasi lucru in restul tzarii. Este un adevar stiintific, indiferent daca iti place tie sau nu. Si nu e o judecata de valoare asa cum gresit pari a fi inteles.
iubibubi spune:
are dreptate Ioana relativ la proportia ortodoxiei in Ardeal, sunt "mai raspandite" religia catolica (greco-catolicii, romano-catolicii,..), baptista, .... in zona unde stau bunicii mei (la sud-vest de bistrita), toti sunt greco-catolici.