Religia in scoala!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns boo lina spune:

draga ioana, intr-un fel iti inteleg nemultumirea, si fetelor discriminarea exista - nepotul meu avea in clasa o fetita de alta religie. nu vreau sa povestesc ce a patit din cauza colegilor...in final, dupa ce dintr-un copil normal a ajuns unul care mergea saptamanal la psiholog, parintii au retras-o de la scoala respectiva.
fetita mea merge la religie desi eu nu sunt o persoana bisericoasa - ca sa zic asa, cred intr-un dumnezeu dar care in niciun caz nu e reprezentat pe pamant de popii astia care te jupoaie de bani la inmormantari si nunti ce pot sa-ti spun, ioana, este ca la ora de religie nu ii indoctrineaza, eu am intrebat-o pe fata mea daca ii place si pentru ca a spus ca da am zis ca e ok.
parerea mea este ca ar trebui sa fie o ora optionala, sa se duca cine vrea si cand vrea si sa nu se acorde note.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Deocamdata procentul majoritar al populatiei se declara crestin(nu neaparat ortodox),de aici si concluzia logica de a introduce ora de religie in scoala.

Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Concluzie logica? Pai cum sa fie logica daca e introdusa ora de religie ortodoxa?-Daca ar fi predata istoria religiilor sau lucruri de acest gen fara a se pune accent sau a se preda o religie aparte ar fi cu totul altceva. Dupa cum ziceam, ce solutie propune statul pentru un copil dintr-o familie atee. El nu poate aduce nici adeverinta, nu poate participa la clasa din "religia lui" si daca in primele 4 clase e obligatorie religia ti se pare normal ca el sa fie obligat sa stea la lectii? Sau nu mai exista principiul separarii puterilor in stat?
Sincer nu inteleg cum poti spune ca e logic ca daca majoritatea se declara crestina sa fie introdusa obligativitatea studierii religiei in scoala.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn

quote:
Deocamdata procentul majoritar al populatiei se declara crestin(nu neaparat ortodox),de aici si concluzia logica de a introduce ora de religie in scoala.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
Concluzie logica? Pai cum sa fie logica daca e introdusa ora de religie ortodoxa?-Daca ar fi predata istoria religiilor sau lucruri de acest gen fara a se pune accent sau a se preda o religie aparte ar fi cu totul altceva. Dupa cum ziceam, ce solutie propune statul pentru un copil dintr-o familie atee. El nu poate aduce nici adeverinta, nu poate participa la clasa din "religia lui" si daca in primele 4 clase e obligatorie religia ti se pare normal ca el sa fie obligat sa stea la lectii? Sau nu mai exista principiul separarii puterilor in stat?
Sincer nu inteleg cum poti spune ca e logic ca daca majoritatea se declara crestina sa fie introdusa obligativitatea studierii religiei in scoala.If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Nu este obligat.Din ce am citit eu in legislatie,pentru cei care nu doresc sa participe la ora de religie fiindca sunt atei sau altceva se incheie media generala fara obiectul religie.Dar o sa caut sa aflu exact daca e asa sau nu.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clyo spune:

quote:

quote:

Bine, dar cu un copil intr-o familie atee ce se intampla? Ca el practic nu are o religie. Concret ce poate face, poate sa nu participe la ore?

irina, puteai si tu sa pui "etc" dupa ce ai dat exemple de cultele recunoscute de stat ca nu sunt doar alea doua

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Scuze,ma refeream la cultele reprezentative in scoala respectiva.
Iar daca ateii nu vor sa participe la ore,sigur se vor gasi solutii.Dar daca copilul e botezat ortodox,cred ca e obligatoriu sa participe.
ILINCA

wow, ce chestie.
scuza-ma, eu sunt ortodoxa dar nu sunt de acord cu tine.
de ce obligatoriu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

Am vazut ca sunteti impartiti in doua tabere aici. Intr-un fel sunt de acord cu Inaioana. Ioana, vreau sa mai adaug ca te admir enorm pentru felul in care gandesti, dar mai ales pentru curajul de a infrunta familia, oamenii din jur, prietenii... Mi-am permis sa merg mai departe cu gandul si sa imi imaginez ca poate cei apropiati tie nu sunt de acord cu felul in care gandesti. Corecteaza-ma daca gresesc. Si eu cred la fel ca tine, ca nu ar trebui sa impunem copiilor nostri religia in care sa creasca. Sunt ortodoxa (imi place ca sunt ortodoxa, recunosc aceasta religie si cred in ea), dar sunt constienta ca fiecare dintre noi are dreptul la alegere. Sunt de acord ca fetita sau baietelul meu (pe care mi-o/l doresc din tot sufletul) sa cunoasca toate cultele religioase si sa adere la care va crede ca i se potriveste mai bine. Repet, asa gandesc. Totusi, sa nu-mi botez copilul nu as putea s-o fac. Nu pot sa lupt pentru aceasta idee cu familia mea (care sigur ar fi impotriva), cu familia sotului (impotriva deasemenea) si cu cei din jur.

Asta e! Nu ma consider o persoana puternica si sunt constienta ca, orice as face, nici nu as putea deveni.
In alta ordine de idei, pentru orele de religie optionale votez si eu. Totusi stiu cat de putin apreciaza copiii religia (in generala toti voiam sa chiulim si sa ajungem mai devreme acasa, desi eram ortodocsi) si asta nu e un lucru bun...

POZE
Ioana

Mergi la inceput

Am revenit.Tocmai am discutat cu un prieten care este si preot ,si profesor de religie si mi-a confirmat ca ceea ce stiam e adevarat.Parintele poate face o cerere in scris prin care sa solicite retragerea copilului de la ora de religie,iar media generala se va calcula fara media de la religie.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Da, Irina, nu este obligat...am mai vorbit despre asta, nu stiu ce dracu ne invartim atata in jurul cozii. Tu vb numai despre ce vrei, ignori ce argumente nu iti convin si practic cam repeti aceeasi litanie!
Totusi discriminarea exista si daca nu e obligat, s-a explicat de ce, s-au dat si exemple. Nu stiu de ce se mai discuta. Plus ca eu nu vreau sa finantzez acest proiect idiot si aberant al guvenului. Ce nu e clar? Sunt taxele platite de mine rasfrante asupra propriilor mei copii!
Inafara de asta, principiul incalcat este cel al STATULUI LAIC! Statul nu trebuie sa finanteze o religie sau alta asa cum se intampla la noi, nici daca sunt 100% din oameni de aceeasi religie. Poti pricepe asta? Pt ca nu e corect! Nu e democratic. E dictatura directa sau indirecta! Plus ca la noi exista deja legi antidiscriminare cum e normal!

Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by clyo

quote:

quote:

Bine, dar cu un copil intr-o familie atee ce se intampla? Ca el practic nu are o religie. Concret ce poate face, poate sa nu participe la ore?irina, puteai si tu sa pui "etc" dupa ce ai dat exemple de cultele recunoscute de stat ca nu sunt doar alea douaIf there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Scuze,ma refeream la cultele reprezentative in scoala respectiva.
Iar daca ateii nu vor sa participe la ore,sigur se vor gasi solutii.Dar daca copilul e botezat ortodox,cred ca e obligatoriu sa participe.
ILINCA

wow, ce chestie.
scuza-ma, eu sunt ortodoxa dar nu sunt de acord cu tine.
de ce obligatoriu?

Ca sa-si cunoasca religia pe care tu ai ales-o pentru el,considerand ca asa e bine.Participarea la viata Bisericii nu incepe si se termina in ziua botezului.Daca nu vrei educatie ortodoxa pentru copilul tau,ar trebui nici sa nu-l botezi(de aceea o apreciez foarte mult pe Inaioana aici).Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Cred ca discutia degenereaza . Apropo, ai inteles gresit, Irina, eu imi voi educa copiii povestindu-le despre religie (despre toate, asa cum e normal) lasandu-le libertatea alegerii.

Nu am deschis acest topic pentru a purta discutii pe teme religioase sau daca trebuie sau nu religie in scoli.

Scopul acestui topic este de a aduna oameni care cred in libera alegere, in libertatea religioasa, in faptul ca statului nu ii este permis sa finantzeze religii dupa bunul plac sau diferite statistici, pentru ca trebuie sa fie LAIC si neimplicat religios, si oameni care sunt impotriva discriminarilor!

As vrea ca noi, acestia care avem aceste opinii, sa initiem un proiect de protest impotriva actualei situatii in aceasta privintza, situatie care ne va lovi mai devreme sau mai tarziu. Vreau ca copiii mei sa nu sufere in urma unor legi absurde si anormale in 2005 , intr-o tzara cu pretentii de democratie!
Asa ca va invit sa veniti cu idei : cum sa arate protestul, caror foruri ar trebui sa ne adresam, cine sa ne sprijine si tot asa!
Orice idee e binevenita!

Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Eu nu inteleg ce cauta subiectul asta la crese si bone, cind aici e vorba de religie. Cred ca vreun moderator speriat ca iese cu cearta s-a gindit sa-l ascunda . inaioana, curajoasa initiativa ta, dar intr-o tara cu o populatie excesiv de religioasa, si pe un forum la fel, nu o sa faci mare lucru. (imi pare rau daca te descurajez) Eu sint de acord cu tine 100 %, te admir pentru curajul de a nu-ti boteza copilul (nici eu nu-l botez pe al meu, dar nu stau in Ro, iar aici nu se mira nimeni) si cred foarte mult in dreptul omului de a alege liber. Pe unde am umblat eu, prin diversele tari, religia este ori optionala, ori se face o istorie a religiilor, unde copiii invata despre religiile existente in lume, fara a fi indoctrinati intr-o anume religie. Dupa cite stiu in Grecia se face religia ortodoxa la scoala, iar grecii sint niste inchisi in privinta asta, probabil catocmai datorita faptului ca li se face indoctrinarea de mici. Noi am avut prieteni greci si vreau sa-ti spun ca vroiau (si vorbeau serios) sa-l boteze pe sotul meu (care este catolic dupa parinti dar nebotezat si ateu), pentru ca noi doi sa ne putem cununa in biserica ortodoxa si ei sa ne fie nasi Niste tipi simpatici de altfel grecii astia, dar la ideile lor religioase pe noi ne pufnea risul. Io ma gindeam numai la scena din filmul "Big fat Greek wedding" cind il boteaza pe american in slip in piscinuta aceea de copii.

Revenind la subiect, mie mi se pare logic ca religia in scoala sa fie ori optionala, ori sa nu existe, dar in general celor credinciosi nu li se pare asa si din experienta iti pot spune ca n-o sa-i convingi in vecii vecilor. Am observat ca multi dintre cei credinciosi ii considera pe atei ca fiind imorali, ca si cum daca nu ai frica lui Dumnezeu esti in stare de orice rautati, dar eu cred (parere strict personala) ca morala atee este mult mai puternica decit cea religioasa, pentru ca vine din constiinta mea ca om si nu din frica de a ajunge in iad.

"Religia, o fraza de dinsii inventata..."

PS. Faptul ca o tara alege sa-si predea religia in scoli, optional, nu mi se pare exagerat, la urma urmei religia ortodoxa este religia majoritara in Romaniei si are de-a face intr-un fel, cu identitatea si cultura noastra.
Dar parerea mea e tot ca mai bine s-ar preda istoria religiilor. Un preot cu sutana nu prea mi se pare ca are ce cauta intr-o scoala in mileniul trei. Iar pe pamantul asta sint nenumarate religii, cu milioane de adepti, de ce ar fi oare cea ortodoxa cea mai buna nu stiu Daca in toate tarile s-ar preda in scoli TOLERANTA religioasa, am fi scutiti (si am fi fost de-a lungul timpuli), de multe razboaie care s-au facut in numele religiei sau apar tocmai datorita diferentelor de credinta.

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput