Povestile batranilor (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Mai fetelor pun si aici linkul trecut la un alt subiect. Am ras cu lacrimi citindu-l:

http://www.expres.ro/topstory/?news_id=141200

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

ML,am ris si io,e extraordinar articolul!M-a uns la sufletel expresia:Bucuresti,cea mai vesela capitala a Europei!!!
Trebuie postat neaparat la subiectul:refacem din amintiri bucurestiul interbelic,se potriveste manusha!

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Mergi la inceput

Hai sus!
O completare la mesajul cu bunica si Craciunul.
Primea cadou de la Mosul numai pantofiori nu pt. ca ar fi fost saraci lipiti ci pt. ca erau multi copiii si presupun ca parintii preferau sa aiba o masa imbelsugata de sarbatori. Romanul tot roman, nu?
P.S. Nu lipsea de pe masa baklavaua (asta mi-am amintit ca am mancat azi baklava)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

fetele de la subiectul cu bucurestiul interbelic mi-au trezit interesul pentru actrita dina cocea; am dat o cautare dupa numele ei si am gasit un interviu-de unde credeti?din formula-as- cu ea, in care vorbeste despre craciunurile copilariei ei; il puteti citi aici.
mi-a placut in mod deosebit ultima parte, de aceea am sa o citez aici:
"Draga mea, exista o stiinta a vietii, pe care, din pacate, o invatam prea tarziu. Trebuie sa-ti insusesti o anume disciplina! Disciplina de a nu te supara din orice fleac. Pentru ca supararea se pune pe fata, apar ridurile - nu numai pe obraji, ci si pe suflet. In astfel de cazuri norocul cu care te-ai nascut nu mai are ce face. Trebuie sa stii sa-ti stapanesti nervii, sa nu urasti pe nimeni, sa nu invidiezi! As zice ca trebuie sa fii si un pic egoist ca sa te poti detasa de tot ce este urat in lume si, din pacate, lumea romaneasca e plina de urat, de vulgar. Noroc ca eu nu prea am de-a face cu exteriorul. Ies foarte rar... Dar vad destule la televizor. Sfatul meu e sa incerci sa te trezesti cu zambetul pe buze, gandindu-te la partea frumoasa a vietii."

Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.

Mergi la inceput

Frumos Teodora! Le-am citit pe amandoua si apropo de... "Cu doua seri mai inainte de sosirea Craciunului, usile salonului cel mare se inchideau. Erau pur si simplu “ferecate”, nu cumva sa intru, sa-mi descopar jucariile!" ceva asemanator am asa fac cu copii anul asta. Intra in sufragerie numai dupa ce aud cutiuta muzicala (hai ca-i perpelesc putin sa nu uite dimineata de Craciun toata viata!). Tare v-as vorbi (din nou) despre Tasha Tudor. Mi-e atat de draga! Ea mi-a dat ideea cu cutiuta muzicala si acum si Dina Cocea vine cu aceleasi amintiri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalina2005 spune:

Cu drag imi aduc aminte de bunicii mei...mamaie si tataie ca ceilalti erau bunica si bunicul, si nu stiu de ce si acum cand ma gandesc si cand aud cuvintele mamaie si tataie ceva in sufletul meu ma duce la copilarie. Imi aduc aminte iernile cand veneam acasa si cand mamaie ca sa imi incalzeasca maiinile mi le baga la sanul ei si tare nu imi placea..apoi peste ani am vazut ca e cea mai buna metoda stiitifica sa incalezesti pe cineva degerat...sarmana mamaie ea nu avea carte dar avea un bun simt in toate care azi cu greu il mai gasesti. Scriu si ma gandesc la ea...cred ca tare ar fi mandra de a ei nepoata...imi zicea "linutza" si nimeni de atunci nu a mai putut pronunta la fel ca ea..."linutza mamii linutza...". Imi facea "zestre" valuri valuri de panza albita pentru cearsafuri si dantele crosetate de ea, prosoape si multe altele ...si mai imi dadea lapte cu cafea (nechezol era pe vremea mea...dar ce fericita eram..)si mai mergeam cu e a la toate inmormantarile de babe si mosi pe care le stia si imi spunea ..."eu cand oi muri tu sa nu te imbraci in negru ca nu iti sta bine...si m-am dus imbracata in verde si imi mai zicea...sa nu plangi ca ai ochii asa frumosi sa nu plangi dupa mine ci doar sa zici "mamaie maie cata gaura mai ai"...si radea ea singura de ea insasi, de ce zicea si de ce se putea intepreta. Si nu am plans! Si mai imi spunea ca tot timpul daca "nu te vede nimeni te vede Dumnezeu" si sa am grija ce fac cu viata mea si ea tot timpul va fi sus si sa nu am nici o grija ca atunci cand imi va fi greu va veni sa imi arate calea....si asa a fost...de fiecare data cand mi-a fost tare tare greu..stiam ca mamaia mea e acolo sus la o "sueta" cu Doamne Doamne si va faceea in vreun fel sa iasa bine..si iesea! Si mai imi spunea..."ai incredere in ce simti..ti se pare ca un om e rau..fugi..." si radeam cand ma punea sa ii spun ce cred despre pe tzatza Maria cu neg pe nas sau despre Coana Leana adusa de spate...si nu a vrut sa ma invete sa dau in carti...dar am furat de la ea (cred ca tare se distra ca devenisem mare "mestera") si "citea" cartile si ma mangiia pe cap.. si nicodata nu imi spunea ce citeste acolo. Mare farmazoana mamaia mea...si tare frumoasa si vesela femeie a fost. Nu degeaba soacrasa o invidia si nu a vrut sa ii spuna niciodata pe nume din "bulkata" nu o scoatea. Si de ce arpagicul e iute, tot de la ea am aflat (ha, ha, ha)...si cum comorile scot flacari la picioarele copacilor tot de acolo si toata lumea asta magica si fericita fara ea nu as fi descoperit-o.
Era o foarte buna gospodina si mancare de gutui si bame de la ea incoace nu am mai mancat si nici sarailii ca a le ei...
Am celasi nume cu al ei si innainte de a muri mi-a zis..."cand vei fi fnecajita vino la mine la cimitir ...si spune-mi ce ai pe suflet sau vorbeste cu parul din fundul gradinii .... Tu esti tanara Linutza...fereste-te de oameni cu ochii mici, buze subtiti,spani sau cu parul rosu. Fereste-te de omul cu defect...vor nu vor si sufleul e cu defect" Asa mi-a zis mamaia mea ..si ea a avut ca intotdeauna dreptate..si am zis sa va povestesc si voua despre mamaia mea "mareee farmazoana" si care imi lipseste atat de mult, mai ales aici si mai ales acum innainte de Craciun cand sunt sigura ca s-ar mandri cu mine si mai ales cu starnepoata-sa care ii seaman perfect si care...bineinteles ii poarta si numele!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Catalina,mi-a placut mult povestea bunicutzei tale!
haideti fetelor,sa nu lasam subiectul asta de izbeliste,okei?(l-am gasit pe pagina 3)
Eu stiu ca de sarbatori,cind stam la mese peste mese,se vor depana multe povesti si am norocul ca-i am pe ai mei la mine,asa ca sigur voi auzi alte povestioare despre bunici!O sa va povestesc cite ceva despre bunicul meu grec ,si bunicul din partea tatalui,despre care nu-mi mai amintesc mare lucru(a murit cind aveam 4 ani)in afara de faptul ca ma legana pe picioare,facea un fel de scrinciob si eu eram topita ,dupa acest fel de utza utza!

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Mergi la inceput

Hei mi s-a stricat computerul si regretam ca nu am printat toate cele de pe aici.
He, he, Catalina imi veneau in minte zilele astea vorbele bunicii tale..."Cand nu te vede nimeni, te vede Dumnezeu".
Rayu mai scriu si eu cate ceva despre tataie dupa Craciun.

Mergi la inceput

Iuhuuu si "La multi ani!" pe 2006 tuturor!
Pe 16 ianuarie bunica va implini 95 de ani, cred..., nu-i asa Rayu?
Asa ca am sa mai scriu un pic despre ea... Am intrebat-o ce jocuri se juca cu fratii ei pe afara... Pai sotronul, leapsa, iarna se dadeau cu sania si... "babuta" varianta de acum 90 de ani a "uliului si porumbeilor".
Unul dintre copiii era babuta. Ceilalti o intrebau: "Unde te duci tu babuto?"
"La bisericuta"
"Ne iei si pe noi?"
"Va iau, dar sa fiti cuminti"
Ha, ha si ce credeti? Toti incepeau sa strige "Part, part, part!" dupa babuta. Si babuta scotea o nuielusa si mi-i fugarea pe dracusori. Cel prins devenea "babuta".
Revin ca-mi cazu cupilul din pat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Fetelor tare mult imi plac povestile voastre si mi-ar place sa va impartasesc si eu cate ceva, daca ma primiti.

Am avut si eu o strabunica de care imi amintesc cu mare drag, a trait pana cand am implinit eu 18 ani (ea avea 90). Ii ziceam "generalul" pentru a se comporta ca atare, era foarte lucida si nimic nu-i scapa de sub "coamnda":) Si avea o sora cu 2 ani mai mare decat ea, care a trait in capitala si a fost doamna mare, iar ca si caracter era exact opusul: blanda, lasa totul de la ea sa fie toata lumea multumita.
Erau foarte haioase impreuna, imi amintesc de o intamplare in care au plecat amandoua la mare (aveau in jur de 80 de ani). Au calatorit cu trenul iar in vagon erau elevi care mergeau in tabara la Cernavoda. Cand au ajuns acolo, profesorul a strigat "toata lumea jos", iar sora strabunicii isi ia bagajul si incepe sa fuga spre usa. Strabunica dupa ea sa o opreasca, nu reusea nicicum sa ii explice ca acolo coboara doar elevii, iar ele la Constanta, femeia o tinea pe a ei, ca domnul respectiv a rugat pe toata lumea sa coboare iar ele trebuie sa se conformeze. A fost un circ total, toata lumea se uita la ele:)
Apoi la mare si-au cumparat costume de baie tare sexi, palarii cu panglici si pene, s-au distrat gagicile:)

Va mai povestesc alta data, sa nu va plictisesc din prima:))

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si Sara
"Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta"

Mergi la inceput