Povestile batranilor (2)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=56554&whichpage=1" target="_blank">Partea intai
Va invit sa depanati aici amintirile cu bunici,impreuna cu povestile lor si ale altor batrani, auzite candva si pastrate intr-un coltisor din memorie sau citite undeva cu o lacrima in coltul ochiului.
Iar fetele care au fotografii poate vor urma exemplul Ramonikai si ni le vor arata si noua!
Pentru toata lumea care a scris atat de frumos la partea intai- si pentru toata lumea care va scrie aici-.
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
Raspunsuri
Teodora D. spune:
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=56554&whichpage=9" target="_blank">aici gasiti invitatia lui Witchie de a contribui cu o poveste la o "galerie a bunicilor"; termen-pana la 1 decembrie!
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
Rayuela spune:
Teodora multumim!
ML,daca ai timp,ce zici ,facem o povestioara despre mamaia noastra formidabila?Sa o publicam?
Abia astept sa va pun poza cu ea,maine ma duc la magazin foto sa vad daca pot sa o scanez!
MLishor,ai cumva poza aia celebra cu mamaie,cu tant Anisoara si Buni in Cismigiu?Aia din anii 30?Cred ca le-ar placea fetelor,aia e o poza de arhiva!
Elena si mademoiselle Amelie-Boubou
ML spune:
Rayuela, nu am mai timp sa rescriu. Abia mai intru sa citesc. Poza respectiva o am dar este... cum sa-ti spun... o copie a copiei, micsorata si si cu o pata intr-o parte... Iar scaner nu am. Numai amintiri...
Ramonika spune:
fetelor, ma tin si eu de voi. deocamdata mai storc creierii pt povesti
mai pun o data linkul catre poza cu bunicii mei, in caz ca mai vor si alte fete sa vada:
Bunicii mei
si alta poza cu mine si bunica:
Eu si bunica e mai recenta poza asta, de cand aveam eu vreo 11-12 ani.
era in luna august sa sarbatoarea Sfintei Marii. asa era obiceiul in sat, ca lumea sa iasa la strada sa intampine profetii. profetii erau niste credinciosi imbracati in straie populare care marsaluiesc pana intr-un sat in care se intalnesc cu alti profeti. e un fel de mars cu icoane, cu cantari, ceva religios, legat de Sfanta Maria. eram si eu imbracata in costum, cu coronita pe cap.
iarina, tu nu iti mai amintesti ceva despre sarbatoarea asta? ca eu...
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
iarina spune:
Ramonika hai ca vin eu cu mai multe detalii.
Sf. Maria este o sarbatoare mare in Maramures. Se fac cozonaci, dulciuri, se tine postul Sf. Marii si au loc tot felul de manifetsari religioase. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este pelerinajul. Se pleaca asadar din satele de pe Valea Izei pana la Manastirea din Moisei, se merg pana la 15 - 20 km pe jos intr-un fel de procesiune religioasa, in primul rand sunt copii, apoi tinerii, apoi cei casatoriti iar apoi varstnicii. Toti au costume traditionale in care predomina albul, sunt camasi speciale pt.acest pelerinaj. Aproape fiecare copil din Maramures are cate un costum " de profet". In traistute au mancare pentru drum, iar barbatii cara "praporii". Astfel, in grup, purced catre manastire. In sate canta cantece religioase, inchinate Maicii Domnului, este unul foarte frumos, imi place in mod deosebit, insa i-am uitat versurile, iar in fata fiecarei cruci in care Iisus apare rastignit, se apleaca si se inchina. Merg astfel 2,5,7,9,15 km, depinde cat de departe e satul (exista o limita a distantei totusi). Cand ajung la manastire, dupa ce se aduna din toate satele din jur, incep slujbele, cantarile, care tin toata noaptea, se inconjoara manastirea, nu se doarme deloc, iar a doua zi, se pleaca spre casa. Este destul de obositor, iar acum multi se intorc cu autobuzul, insa in trecut mergeau pe jos.
Imi aduc aminte ca de Sf. Maria eram mereu cu urechea la panda si cand auzeam cantece ma repezeam in strada sa vad "profetii". Iar bunica, in functie de port, imi spunea din ce sat sunt. N-am reusit sa-mi dau seama singura niciodata.
Ramonika spune:
da iarina, ai dreptate, mi-am mai amintit si eu.
o sa pun fetelor doua poze de la sarbatoarea asta.
Profetii
scuze fetelor, ca ne-am lungit cu profetii nostri, dar la o adica e tot o sarbatoare din batrani.
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
Teodora D. spune:
Ramonika, tare mi-au placut pozele!Favorita mea e cea cu tine si bunica!
Citind de bunica Rayuelei in rochie de bal, mi-am amintit ca parintii mei au o poza cu bunica la 16 ani, cu o palarie frumoasa, ca in filme, cu un cos cu flori pe brat,avand un aer sfielnic si pur, cand ajung acasa incerc sa o pozez cu aparatul digital. Iar de la cealalta bunica tare mi-ar placea sa am o poza cu portul popular, f. colorat si cu salba de banuti la gat, cum se purta pe atunci;ne-a lasat insa o papusa imbracata in "straie" populare, inclusiv cu salba, "sa o avem dupa ce moare ea si sa ne amintim de ea"(de bunica, care a brodat o iarna intreaga camasa papusii).
Si, bineinteles, scrieti si de obiceiurile din batrani, mi-a placut mult povestea pelerinajului de Sf. Maria si a "profetilor".
Rayuela spune:
Teodora(de fiecare data cind intru pe topicul asta imi vine sa te pup),mi-ai dat o idee geniala,o sa pozez poza cu mamaie cu camera digitala si o sa pot sa v-o arat!
Iarina,Ramonika,frumoase povestile din Maramures!Mi-e rusine sa zic,dar nu am fost niciodata in zona asta,trebuie neaparat sa o vizitez!
Sa va povestesc ceva simpatic:un suedez care mi-a montat mai demult parabola,mai batrinel asa,mi-a povestit ca a fost in Maramures!Era extaziat,lauda ospitalitatea romanilor,zicea ca s-a simtit extraordinar acolo,si printre altele,vorbea de femeile maramuresene,cica,citez:"Sint asa de dragalase cu rochitele lor dantelate,dar au cutit bagat in pantof"
Rayuela spune:
Poza cu mamaie si sora sa,respectiv nasha mea!e facuta iinainte de razboi,dar nu am idee in ce an.
P.S.-ML,iti aduci aminte rochia?Bunica mea inca o mai are,am probat-o si eu si mi-e foooooooooooarte micaE alba cu floricele albastre,iar cea a nashei era roz,din cite am inteles din povestile lor!
mamaie te iubesc!
(ma scuzati de sentimentalism,,asa m-a apucat,mi s-a facut dor de ea...)
ML spune:
Frumoase poze fetelor!
Rayu, stiu rochita. Ne-a aratat-o (mie si mamei) cand inca mai avea casa. A despaturit-o cu grija dar nu cu teama. Mai speriata eram eu ca se va rupe sub ochii nostri. Corsetul era din tafta albastra, dar un albastru proaspat de parca abia ar fi fost croita. Cred ca-i singurul lucru pastrat de ea din tinerete.