Povestile batranilor (2)
Raspunsuri - Pagina 5
ramonai spune:
Acuma, daca tot ati inceput cu povesti din astea cu chestii de dincolo, sa va povestesc si eu ceva auzit tot de la bunica (de care mi-a amintit Adusca cu iezisorii).
Cica undeva in toiul noptii cateva femei de la tara au plecat spre targ, pe jos, ca sa ajunga acolo la prima ora din dimineata. Impreuna cu ele a plecat si un flacau din sat. La un oment dat, in plin camp, in fata lor vad o pisica. Baiatul, placandu-i animalele, o ia in brate si o poarta o vreme la piept cu el. O tot mangaie si-o dezmiarda: "Pisilica, pisilica..." si deodata se aude dinspre pisica o voce groasa: "Pisiloi, pisiloi". Mai departe nu stiu ce s-o fi intamplat in poveste, dar banuiesc ca bietii oameni au ajuns la targ mai repede decat se asteptau. Cred ca de "graba" au cam luat-o la fuga...
Rayuela spune:
brrrrrrrr,sinistre povestile cu stafii,dracusori si alte alea
Mai scrieti fetelor,va citesc cu mare placere de fiecare data!
Si curaj celor care trag numai cu ochiul,sa vina printre noi cu povestioare despre bunici grozavi!
Elena si mademoiselle Amelie-Boubou
oana cretu spune:
Eu nu imi aduc aminte de nici o poveste zisa de bunici sau de strabunica (care a murit acum un an jumate), dar va citesc cu drag pe voi. Cred ca e subiectul care mi s-a lipit de suflet cel mai tare. Si pozele cu bunicile voastre in tinereti imi aduc aminte de tablourile bunicii, de care ma speriam cand eram mica (era ea cu mama ei intr-unul imi aduc aminte) ca erau galbene, asa. Brrr, ca frica mai imi era de ele. Dormeam cu fata spre balcon, nu spre peretele cu acel tablou mare, ca si asa abia adormeam. Si acum, vazand pozele voastre sunt moarta de ras, aducandu-mi aminte. Si tare as vrea sa le vad prima oara fara frica, asta cand o sa vin si eu acasa. Si totusi, nu le-am uitat acele poze, ce frumoasa si ce rochii avea bunica...ca bunicile voastre. Scrieti, ca eu citesc mereu.
Oana si Seb
(10.01.2005)
"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si orbii o pot vedea."
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/oana_george14/my_photos
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/georges142004/my_photos
http://community.webshots.com/user/sebastieng10
POZE
POZE NOI POZE NOI
iarina spune:
Matusa Spitziroaie (asa se spune la noi in sat la femeile in varsta) povestea ca era demult o moara pe malul Izei, la iesirea din sat.era o moara veche, parasita, de multa vreme nefolosita, doar copii care mergeau cu vacile sau oile intrau inauntru daca ploua. Si intr-o seara tarzie de vara coboara un vecin de pe deal, taman din Valea lui Iacos si i se pare ca vede o lumina slaba in moara. Intra si cica a vazut pe gramada de paie un barbat tanar cu...copite.A urlat de l-a auzit toata ulita si de spaima n-a putut sa povesteasca ce-a vazut. Tot mormaia ca-l vazuse pe dracu'. De atunci s-au ferit toti de moara. A fost demolata ....
ML spune:
Fetelor vine Mos Niculae, Mos Craciun peste ceva timp... Aveti cumva amintiri legate de Mosi si bunici ca tare mi-ar place sa le ascult?!
P.S.Teodora ma intereseaza linkuri despre familia regala, mai ales despre cei mai putin cunoscuti daca ai gasit ceva.
Teodora D. spune:
ML, m-am gandit ca familia regala merita un topic separat; poti citi articolele www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63403" target="_blank">aici si daca vrei da un "copy-paste" la articolul cu Printesa Ileana pe care l-ai dat la partea intai a "povestilor batranilor";desigur, daca ai si alte articole despre regii si printesele Romaniei-sunt binevenite!
p.s.-am revenit cu cateva amintiri. mi se pare f. buna ideea lui ML de a scrie povesti din perioada sarbatorilor de iarna; eu din pacate nu pot spune prea multe aici pt. ca mi-am petrecut putine Craciunuri cu bunicii; cand eram mica de tot, pana pe la 3 ani, bunicul se imbraca in mos craciun cu sacul in spinare, nu mai tin minte nimic, dar am poze, in care apare si o strabunica si eram toti f. fericiti; la scurt timp mi-am pierdut insa acesti inaintasi dragi.
cealalta bunica, ce locuia la o departare de cateva sute de km, ne trimitea de fiecare Craciun un pachet cu bunatati, din care nu lipsea prajitura mea favorita, cu foi de nuca,iar vara,cand mergeam la ea sa ne petrecem vacanta, ne astepta cu cremes; sunt lucruri banale, dar acum,ca am pierdut-o si pe ea, nu pot sa-mi retin lacrimile amintindu-mi de ele.
dar mi-am amintit si o poveste de pe ulita ei, unde locuia o batranica f. simpatica, baba lena ii spunea toata lumea, care ii servea pe copii cu macrish de la ea din gradina si bun mai era! despre ea se spunea ca s-a ocupat cu vrajile in tinerete, vorbea cu spiritele mortilor, pana la un moment dat cand scaunul din odaie a inceput sa alerge dupa ea prin camera, cand s-a cumintit brusc si a devenit f. bisericoasa.
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
ML spune:
Teodora, m-am uitat rapid pe galeria foto pusa pe sb. cu familia regala. Superbe! Multumesc si eu!
Ortansa spune:
quote:
Originally posted by ML
P.S. Ortansa, cati ani aveati cand topaiati pe spinarea lui mamaie (imi placea cum va incalzea mainile! Si leaganul din scandura)? Ma gandesc sa-mi pun la treaba copiii dar cred ca-s prea mici si se vor intrece cu gluma.
Inainte cu povestile fetelor!
scuze,nu am fost pe receptie.pai sa tot fi avut asa:soru'mea la fo 13-14(codana:-D)ani,io fo 8-9,iar tancii,mucosii cu cas la gura fo 7 respectiv 3 ani.cred ca asa,nu stau prea bini cu matematica:-D
ma'c sa recuperez ce'ati mai scris p'acilea:-D
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
Ortansa spune:
am citit ce-a scris adusca si mi-am adus aminte de o povestioara mica-mica.
tata,fiind al 10 lea nascut a crescut cu un nepot de-al lui(deci copilul unuia din frati),mai mic decat el cu cativa ani.si tot pe timpul foametei,cica nu se ouau nici gainile ale naibii,ori unde erau ele prea putine la numar,nu stiu ca sa zic.si cica lua bunica cate 2 oua de la gaini,le fierbea si le dadea la copii,cate unul de fiecare.ea se sacrifica si nu-si facea parte.dar copiii,buni la suflet si milosi, o rugau pe bunica:"hai mama,manca si dumitale un dumichet" si taiau fiecare cate o jumatate de ou si i-o dadeau bunicii.asa ca bunica manca un ou intreg:-D
si apropo de expresia "te joci cu putza in tarana":-D,taica-meu cica chiar se juca asa.adeca avea o camesutza pan' deasupra genunchiului pe el si in rest nica'.si copchilu' ca copchii,se lasa pe vine si se juca in tarana.asa ca putzulica:-D ii atarna ,normal,in tarana.si de aici i s-a tras o infectie urata care a fost vindecata cu niscai leacuri babesti si urina proaspata de cupil:-D
amintiri de sezon nu prea am,dar mai scormonesc:-D
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
ML spune:
Aoleu Ortansa asa de multi topaiati pe spinarea saracei bunici?! Ce amintiri frumoase ai!
Cam pe aceeasi nota cu sacrificiul... bunica broda mult, tricota... mereu pierdea acele cand lucra, prin plapumi, pe jos dar MEREU, MEREU le gasea la scurt timp. Niciodata nu intra in panica si cu rabdare, ba chiar glumind le cauta pana dadea de ele. Nu o pot uita cum umbla prin casa cu acul mereu intors spre ea. Sa o intepe pe ea nu pe noi nepotii care saream ca iezii prin casa. Si tricota langa mine pana adormeam. Adormeam? Nu prea. Ii tineam capetele andrelelor si nu o lasam sa le miste. Ma certa? Niciodata! Nici macar nu se incrunta. Va marturisesc ca nu am nici a zecea parte din bunatatea si rabdarea bunicii cu ai mei copii. Ma rog la Dumnezeu sa ma potolesc si sa fiu ca bunica draga de ea.
Acum cate ceva legat de Craciun... Ne povestea ca cel mai frumos Craciun a fost cand bunicul s-a intors de pe front. Le adusese tuturor cadouri mititele, stateau langa brad si cantau colinde si erau superfericiti ca sunt din nou impreuna si... in viata.
Iar cand era ea copil Mos Craciun venea cu o pereche de pantofiori noi, rar cu o rochita, nici vorba de papusi sau alte jucarii... De ziua ei primea de la parinti un banut sa se dea in carusel.