Povestile batranilor (2)
Raspunsuri - Pagina 11
Ramonika spune:
buna fetelor,
am rascolit prin calculator ieri cand aveam ceva timp liber si am dat peste un document care se numeste "Povestile batranilor". am recitit si mi s-au umplut ochii de lacrimi.
haideti sa reinviem acest subiect. intre timp poate vor descoperi si alti utilizatori acest subiect si vor scrie ceva.
astept cu interes. eu chiar nu mai am ce scrie deocamdata.
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
Porumbita spune:
scaramus, la mine povestea era cu Mos martin, ursul din padure... si mi-o spunea bunicul...
din pacate el nu mai e sa il intreb care era totusi sfarsitul!!!
Idaira spune:
...si mie mi-a facut enorma placere sa va citesc si sa rememorez clipe de neuitat cu bunica mea.La fel ca si mama mea,bunatatea si blindetea le caracterizeaza pe amandoua.La mama mai era impletita si cu naivitate si tare sufeream cind cineva se folosea de asta.
Bunica mea a fost o femeie extraodinar de frumoasa cu parul blond mereu impletit in doua cozi groase,pina pe la vreo 60 de ani,dupa aia,a inceput sa-i cada si de-abia putea sa-si faca o singura coada impletita,miniona,slabuta,tot timpul am comparat-o cu o furnicuta,care a ramas vaduva in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O femeie puternica in ciuda aspectului ei firav,extraodinar de muncitoare care a stiut sa-si educe si sa-si iubeasca cei 5 copii(ea fiind analfabeta,eu am invatat-o mai tarziu sa se semneze),care a avut taria si puterea de a merge mai departe chiar si atunci cind viata a lovit-o unde o durea cel mai mult:familia ei .
Razboiul nu l-a luat numai pe bunicul(era telegrafist si a murit ars de viu intr-un lan de porumb)cit si pe fata care implinea 11 ani cind tifosul facea ravagii.Asta deja era subiect tabu,mama nu ma lasa sa o intreb niciodata pe bunica,era prea dureros pt ea,dar imi povestea ea singurica,si ochii i se umezeau de fiecare data.
Imi placea la nebunie cind copil fiind, mergeam cu ea la cimp.Nu ma lasa niciodata sa muncesc,dar mergeam cu ea si o priveam si asteptam cu sufletul la gura sa i-a o pauza,sa ne asezam linga o capita de fan,sa mancam ceea ce pregatise si pusese intr-un prosop tesut de ea,si legat la colturi,asa cum facea si cu batista,cind ma puneam cu capul in poala ei si se juca cu parul meu pina adormeam.Seara in amurg,ma simteam importanta cind cu un bat in mina ,mergeam sa aducem vaca acasa.Priveam stupefiata cu cita indeminare mulgea vaca si o intrebam naiva,daca pe vaca n-o doare cind o trage asa de tare,sau de ce iese laptele alb cind vaca era neagra.
Inainte de culcare imi spala picioarele intr-un ligean,ma gugulea,si incepea o poveste care niciodata nu avea sfarsit:era odata ca niciodata o mandra si-un baci,care mergeau cu caruta,si mergeau si mergeau si fata intreba:mai este badita?mai este? si badita raspundea:mai este,mai este...atita era povestea.
In fiecare zi,isi punea cite o pestelca noua,avea o mie si o suta,toate cu jdemii de buzunarele,se trezea in fiecare zi la 4 jumate,dadea drumul la pasari,ducea vaca la cimp,avea programul ei bine stabilit,pina ma trezeam eu ..ehe,ii spuneam:buna dimineata! ,si ea:buna dimineata la amiaza!Nu m-a certat niciodata,nici macar atunci cind i-am imbatat gastele si ratele,aruncind visinele din visinata,si nu stia saraca,de ce erau mai toate pleostite.
Ramonika spune:
quote:
Originally posted by Idaira
Nu m-a certat niciodata,nici macar atunci cind i-am imbatat gastele si ratele,aruncind visinele din visinata,si nu stia saraca,de ce erau mai toate pleostite.
a fost tare faza asta... n-am mai auzit de asa ceva...
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
madalina78 spune:
vai , super ! inca nu am citit tot ca voi ma speriati cu stafiile -pastrez pentru maine!
da pt ca am ajuns la ultimul mesaj haios cu gastele:
Tatal meu e dintr-o comuna aproape de Bucuresti, intr-o zona frumoasa, cu dealuri line si o salba de lacuri. Pe strada lor, de-vale e garla mica unde mai se arunca un gunoi , o pasare moarta, de, ca la tara! Si intr-o zi, una din vecinele lui isi gaseste toate gastele moarte!!! Suparare mare da ce sa faci? nu poti sa mananci animalu' mort!Asa ca femeia se apuca sa jumuleasca penele bietelor gaste, macar sa se aleaga cu niste fulgi pentru perne... Isi tremina treaba si duce bietele animale de-vale, la garla mica!
Mare surpriza!!! A doua zi dimineata s-au intors gastele acasa, jumulite vai de ele , si vecina si-a dat seama ca de fapt isi spalase damigenele cu visinata si gasculitele erau bete, nu moarte!
Culmea sarcini? Doi lei sa faca un tauras!
carla2005 spune:
Teodora D. m-am apucat sa citesc si eu povestile batranilor...si am ajuns la povestea ta cu fata omorata...nu-mi revin...ma tot gandesc ca aia a fost o inventie a vecinului tau...nu cred ca exista oameni kiar atat de bolnavi!
carla2005 de Alexandra Maria 16.11.2006
Alexuta
Nu uitati de ANAMEA detalii pe mailul comun!
carla2005 spune:
Doamne cate povesti am de la bunicii mei! Bunicul e mort de 10 ani i-ar bunica, intr-o zi cand am mers la cimitir a inceput sa-si aduca aminte cum s-au cunoscut...am stat acolo minute insir ascultand ce frumos era cand erau ei tineri ... faceau liceul pedagogic la Deva si la defilarea de 1 Mai l-a cunoscut pe bunicul, apoi au fost in tabara Munca si voie buna pe vremea lui Carol al II (tot dictatura) au muncit la calea ferata Bumbesti-Livezeni, bunica facea si gimnastica de performanta la Deva iar bunicu venea dupa ea la toata concursurile.... odata a ramas foarte uimita cand a venit pana la Valcea la concursul national doar sa o vada! Ea statea la Deva in gazda si avea un pretendent care ii facea curte si ii canta serenade la geam toata noaptea! Cand a aflat strabunica i-a dat o mama de bataie ca nu pretendeti ii trebuie ei (parca era ea de vina)! Imi povestea de razboi, cum era ea mica si il lua in brate pe fratele ei (mai mic cu 8 ani) si se ascundeau in transee! Cum strabunicii din Ardeal preoti din tata-n fiu erau stalpii comunitatii, cum aduceau oamenii aurul la biserica atunci cand a venit nationalizarea ca sa nu li-l confiste! Cum se ascundeau partizanii in casa strabunicului! Cum preotul la slujbe le spunea intr-un limbaj oarecum codat de ce zone sa se fereasca, ce fantani sunt otravite, cum decurge razboiul!
Mama mi-a povestit cum strabunica avea o tarie de fier intr-o zi a venit la ei un barbat, slaaab si obosit (cred ca vreun partizan ceva) si a vorbit ceva cu strabunica, iar ea l-a dus in camera buna, l-a infasurat intr-o plapuma a mai pus niste perne in pat si peste ele a pus-o pe maica-mea cu niste jucarii sa se joace si i-a zis da nu scoata un cuvant indiferebnt cine vine...la scurt timp a sosit militia (sau armata) au cotrobait prin toata casa, au descusut-o pe strabunica, maica-mea care avea vreo 3-4 ani mi-a zis ca crede ca nici nu a respirat de frica ... intelegea ca se intampla ceva grav dar nu intelegea ce!
Si muuulte alte povesti de la batrani!
Bunica s-a casatorit si s-a mutat in mjudetul Romanati (Olt partea sudica) chiar unde se varsa Oltul in Dunare! MI-am lasta mama si casa si am venit in capatul asta de lume sa-mi urmez barbatul! Erau amandoi invatatori tineri, stateau in gazda! Si-au facut o casa care era cea mai frumoasa din sat si cea mai mare, de la casa lor in colo era padure (acum mai sunt inca trei ultie pana la marginea satului, de fapt stau chiar in centru...asa mic era satul ala) si -mi zicea:"am plecat eu din ardeal unde erau detoate, si am venit aici unde oamenii traiau in semibordeie sapate in pamant)" sub okii ei s-a dezvoltat o intreaga localitate care acum se va transforma in oras!! "Oameni mama nu stiau aici ce e ala cozonac, ma chemau la toate nuntile sa fac cozonac, de bradul de craciun nu se stia...cand am facut primul brad de Craciun pe care mi l-a adus tata din Ardeal, le-am povestit copiilor la scoala despre el si fiindca ei nu stiau ce e ala l-am luat asa impodobit cum era si l-am dus la scoala sa se bucure toti copii de el" si bradul la buni era impodobit cu nuci poleit, cu gutui, cu bomboane facute in casa si hartie colorata, avea un singur globulet de sticla pictat foarte frumos care ma fascina!!!
La un Craciun stateam toti in bucatarie (eu, buni, bunicul si inca doua femei pe care bunica le luase la casa ei ca erau batrane si isi pierdusera familiile in razboi, au stat acolo pana au murit le siceam "mume") si deodata a latrat cainele, la carea Icu (adica bunicu, fiindca eu asa ii ziceam neputand sa pronunt bunicu) zice :"Dia (asa ii zicea bunicai) draga, de ce o fi latrand cainele?", la care buni:"o fi venit Mos Craciun si il latra", am sarit de la masa ca arsa direct in camera cu bradul m-am oprit...Mosul nu mai era...insa sub brad erau cadouri pentru toti...muuulte! Bunica de Craciun strangeau bani cu toti invatatorii si se duceau cu sacul de jucarii pe la toti copii de la ascoala! Doamne cat de pasionati au fost de munca lor...si acum mai primeste scrisorii de la fostii ei elevi care au ajuns "oameni", asa imi spunea nu e important sa sti sa scri si sa citesti important e sa-i faci oameni!
M-a luat plansul revin cu alte povesti ca am o multime!!! Am sufletul bogat numai datorita lor!!!!
Alexuta
denizel spune:
quote:
Originally posted by carla2005
Mama mi-a povestit cum strabunica avea o tarie de fier intr-o zi a venit la ei un barbat, slaaab si obosit (cred ca vreun partizan ceva) si a vorbit ceva cu strabunica, iar ea l-a dus in camera buna, l-a infasurat intr-o plapuma a mai pus niste perne in pat si peste ele a pus-o pe maica-mea cu niste jucarii sa se joace si i-a zis da nu scoata un cuvant indiferebnt cine vine...la scurt timp a sosit militia (sau armata) au cotrobait prin toata casa, au descusut-o pe strabunica, maica-mea care avea vreo 3-4 ani mi-a zis ca crede ca nici nu a respirat de frica ... intelegea ca se intampla ceva grav dar nu intelegea ce!
Carla, !
M-a impresionat strabunica ta in mod deosebit!
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Rayuela spune:
Nu-mi vine sa cred ca au revenit Povestile batrinilor!!
Scrieti fetelor,scrieti....
Ador sa citesc povesti despre bunici formidabili!!
carla2005 spune:
Am uitat sa spun ca Mos Craciun uitase, chipurile, clopotelul de la reni chiar sub brad, cand am crescut am realizat ca era un clopotel de la buni de la scoala cu care se sunau pauzele?!! Ce inseamna sa fii copil...l-am tinut ca pe un lucru sfant...ca de era al lui Mos Craciun!!!
Alexuta