A doua emigrare

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Ai vazut tu in NL la mai putin de 1 m un cardiolog? Sau spui ce auzi in piata de zarzavat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Whatever....Vin-o si convinge-te..Iti fac si invitatie daca vrei (se pare ca ai nevoie de largire de orizont). Pt informatia ta, a fost publicat in ziar referitor la un scandal intr-un spital renumit dintr-un oras mare despre practicile si politica dusa de acel spital cu urmari de mortalitate crescuta la pacienti. Iar acel doctor a fost "klokluider" adica cel care bate clopotul si da sfoara in tara. Bineinteles ca a fost "repromovat" cu manusi de fluel si totul musumalizat cu foarte multa diplomatie.
Si nu...., nu am vazut deocamdata nici un cardiolog si sper sa nici nu vad unul in viata mea.
Nu te razbuna pe mine ca viata asa e ea....e grea...si orice te-ar fi lovit asa de tare ca dai cu noroi in stanga si in dreapta...crede-ma nu ajuta sa iei rolul de victima si nici de calau. Sant alte metode.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Mai fetelor, nu mai puneti la inima (sau dati raspuns) la cele zice de "monser" Guestus. Dumnealui e cal batran pe aici care se ocupa taman cu "bagatul ca musca in lapte". Ii face deosebita placere sa arunce nada ca sa vada cine "mushca".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisik 4ever spune:

asta se cheama selectie naturala, mai

You're unique. Just like anyone else.
... si bursuca 08.05.05

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Se pare ca subiectul s-a transformat intr-o comparatie intre Ro si Occident, in special a sistemelor sanitare.
Amonar, ai dreptul la parerea ta, nu stiu de cit timp esti in Olanda, dar mie mi se pare cam exagerata o comparatie a celor 2 sisteme medicale (Olanda si Ro) de unde tu scoti concluzia ca in Ro ar fi mai bine. Sa fim seriosi! Greseli medicale si medici slabi sint peste tot si e usor sa iei exemplele negative si sa le faci regula. Eu am stat 10 ani in Suedia, al carui sistem medical cred eu e comparabil cu al Olandei, si am avut parte numai de doctori buni, de tratamente adecvate si mai ales de curatenie si de respect. Am stat 3 ani in America si acolo a fost la fel. Probabil ca stilul si mentalitatea difera de cele romanesti, dar asta nu e un motiv sa-i facem prosti si nepregatiti, totusi...
M-as lungi eu si mai mult dar nu e cazul la subiectul asta...

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

http://community.webshots.com/user/roxanabella

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

am trecut prin sistemul medical olandez ... ce spune Amonar este foarte adevarat.
un singur exemplu. eu voi merge in Romania sa fac niste analize. aici nu mi se da voie. mi se spune ca "nu este nevoie" ... si fara voia medicului de familie, nu am cum sa le fac ... nu medicul meu de familie, personal, este vinovat, ci un intreg sistem care este construit in felul asta.

am vazut ca a deraiat discutia si m-am bagat un pic.

ooooo....aceste cuvinte ne doare!

grumpy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iris2002 spune:

Eu vad si simt altfel viata in Olanda. Insa experienta emigrarii e pt fiecare altfel.
Vin doar cu niste precizari, doar de dragul adevarului... Salariul mediu in Olanda e de 30.000 euro brut pe an, nu de 1300 pe luna. Salariul minim e de 1260,84 euro pe luna, brut. Insa cei care au salariul minim (inceput de cariera, fara studii peste nivel de liceu) primesc subsidii la chirii, cumparare de apartament, crese/gradinite, etc.
Experienta mea e ca salariile nu sunt mediocre indiferent de studii, ca viata nu e mai scumpa decit in alte tari europene si ca poti de foarte tinar sa iti cumperi un apartament al tau, dupa aceea daca ai un partener de viata te cam muti la casa, se iese des cu prietenii la un spectacol, restaurant, daca vrei ai ocazia sa vezi lumea. (ai si timp pt asa ceva, chiar daca mergi de doua ori pe an in Romania, vacantele sunt lungi). Cum am zis, asta e experienta mea si cam asta vad si la colegii mei de la munca si la prieteni si neamuri.
Iar eu nu vad nici o glazura, am intilnit aici oameni frumosi si buni si in interior, olandezi si romani si alte neamuri.

Bineinteles ca nu e situatia unui student care vine cu bursa pt masterat sau doctorat, ei primesc o bursa, nu salariu, nu-i asa?

In spitale am ajuns rareori insa de fiecare data m-am bucurat de un tratament impecabil, din pacate in Romania nu a fost la fel, cind eram studenta. Insa e o chestie de imprejurari, oricum nu cred ca as indrazni sa spun ca toti doctorii din Romania sau Olanda sau oriunde altundeva sunt incompetenti. Daca ar fi chiar asa de prost sistemul olandez (repet nu e ideal, dar asta nu inseamna ca ai de-a face doar cu incapabili) nu as intilni peste tot domni/doamne de 75-80-90 ani la cumparaturi, la plimbare cu scootmobilul (care este gratis pt cei in virsta sau cei care nu se pot deplasa) sau in vacante (In Egipt am intilnit un domn olandez in virsta de 87 ani care a urcat ca si ceilalti pe camila).

Olanda e probabil pt unii departe de a fi tara ideala. Mie imi e drag si aici imi e bine, sunt sigura ca pt mine e cel mai bine, nu doar fiindca sunt alaturi de dragostea mea ci si pt ca ma pot realiza profesional, si pot sa vad si lumea. daca nu m-as fi acomodat probabil m-as fi intors in Romania sau am fi incercat altundeva, nu as fi ramas in nefericire. Insa mai mult ca sigur nu as fi aruncat cu noroi pt ca eu nu am fost fericita. Nu de alta, dar imi place sa cred ca si eu am contribuit la fericirea mea, nu am lasat pe seama natiunii olandeze sarcina asta....

Viata mea in Olanda are nu doar sare si piper, ci cam orice condimente vreau eu.... pt ca eu sunt responsabila sa imi fac viata frumoasa, si intr-o tara in care poti sa cistigi un salariu decent si chiar mai mult daca te straduiesti, in care ai asigurari sociale decente si in care iti permiti sa ai timp si pentru cei dragi si pentru munca, depinde de tine ce faci cu viata ta.

Fara suparare si scuze pt off topic. Mi se parea doar nedrept sa se auda doar vocile celor nemultumiti de Olanda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

quote:
Originally posted by cipcipcip

Se pare ca subiectul s-a transformat intr-o comparatie intre Ro si Occident, in special a sistemelor sanitare.
Amonar, ai dreptul la parerea ta, nu stiu de cit timp esti in Olanda, dar mie mi se pare cam exagerata o comparatie a celor 2 sisteme medicale (Olanda si Ro) de unde tu scoti concluzia ca in Ro ar fi mai bine. Sa fim seriosi! Greseli medicale si medici slabi sint peste tot si e usor sa iei exemplele negative si sa le faci regula. Eu am stat 10 ani in Suedia, al carui sistem medical cred eu e comparabil cu al Olandei, si am avut parte numai de doctori buni, de tratamente adecvate si mai ales de curatenie si de respect. Am stat 3 ani in America si acolo a fost la fel. Probabil ca stilul si mentalitatea difera de cele romanesti, dar asta nu e un motiv sa-i facem prosti si nepregatiti, totusi...
M-as lungi eu si mai mult dar nu e cazul la subiectul asta...

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

http://community.webshots.com/user/roxanabella

Nu am spus ca sistemul din Romania este mai bun, te rog sa citesti ce am scris. Am spus chiar ca mi-e frica de sistemul din Romania. In ceea ce priveste sistemul din Olanda nu pot sa il compar cu cel din Suedia pt ca nu cunosc Suedia. Eu vorbesc din experienta mea si a celora pe care ii cunosc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by liris

am trecut prin sistemul medical olandez ... ce spune Amonar este foarte adevarat.
un singur exemplu. eu voi merge in Romania sa fac niste analize. aici nu mi se da voie. mi se spune ca "nu este nevoie" ... si fara voia medicului de familie, nu am cum sa le fac ... nu medicul meu de familie, personal, este vinovat, ci un intreg sistem care este construit in felul asta.

am vazut ca a deraiat discutia si m-am bagat un pic.

ooooo....aceste cuvinte ne doare!

grumpy

Daca toti ar merge sa-si faca analizele dupa discutiile de pe forumul desprecopii sistemul olandez ar ajunge ca cel din Ro.
Medicii sint cei care decid ce si cum si trebuie sa ai incredere in ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Cand am ramas insarcinata si mi-am facut programare la GP (medicul de familie in UK) pentru un scan, le-am lasat nr de mobil, adresa de acasa, si cea de la munca...
Inca nu anuntasem la munca ca sunt insarcinata, cand superiorul meu m-a luat deoparte si mi-a spus: "Pe moarte nu pari, asa ca felicitari pentru sarcina!!!!"...(cei de la cabinet, nu ma gaseau la tel acasa, si au gasit nr de tel de la serviciu si m-au cautat sa-mi reaminteasca sa ma prezit la dr pe data de...)
Adica ai parte de atentie medicala doar daca esti pe moarte sau insarcinata...
Am ramas cu expresia asta in minte...si acum ma mai amuz...

Eu cred ca sist lor medical li se potriveste, noi avem probleme in adaptare pentru ca suntem diferiti, am fost crescuti altfel, reactionam altfel la boli, la climatul in care "emigram", cred ca suntem si mai "fricosi" din orice nas infundat, suntem obisnuiti sa fim indopati cu antibiotice si medicamente...

Eu sunt nemultumita in schimb de sist de invatamant din Ro...In UK nu m-am lovit foarte mult de sist lor de educatie, dar ceea ce am vazut (la suprafata) mi-a placut si m-a convins ca noi inca mai avem multe de invatat...
Acum, in Ro, sunt educatoare la o gradinita de stat...si am ramas profund dezamagita de felul cum le "umple" capul copiilor la gradinita...chestii inutile care ii depasesc si fac din ei niste mici roboti buni de memorat...
Sunt invatati sa memoreze de mici...nu sa gandeasca sa interactioneze...sa tina minte toate tampeniile, si poezii lungi de metrii!!!!

Cred ca asta a fost motivul principal pentru care ne-am hotarat sa plecam din nou...
Si intr-adevar, nu te mai simti nicaieri ca acasa...platesti destul de scump cand hotarasti sa emigrezi...

Iau in fiecare zi viata de la capat

Sinzi, Radusi David

Mergi la inceput