A doua emigrare
Raspunsuri - Pagina 5
osolita spune:
quote:
Originally posted by Iris2002
Daca ar fi chiar asa de prost sistemul olandez (repet nu e ideal, dar asta nu inseamna ca ai de-a face doar cu incapabili) nu as intilni peste tot domni/doamne de 75-80-90 ani la cumparaturi, la plimbare cu scootmobilul (care este gratis pt cei in virsta sau cei care nu se pot deplasa) sau in vacante (In Egipt am intilnit un domn olandez in virsta de 87 ani care a urcat ca si ceilalti pe camila).
Iris, vreau sa fac o singura remarca referitor la domnii si doamnele de 75-80-90 ani de care amintesti mai sus. Faptul ca olandezii sunt activi si arata bine si la 70-80 ani nu are neaparat legatura cu sistemul medical ci mai mult cu conditiile de viata. Nu putem sa facem comparatie cu taranul roman care trebuie sa munceasca pana la adanci batraneti pentru ca altfel nu are ce pune in gura sau cu pensionarul care nu stie cum sa-si mai dramuiasca pensia si probabil ca e nevoit sa renunte la o parte din medicamentele de care are nevoie.
Saso spune:
ajutor!!!
acum sintem la faza de impachetat si ..efectiv..am cutiile de carton acasa...si ma uit la ele cum sa le aranjez!
eu stiu sa-mi fac bagajele daca am tot ceea ce doresc sa duc cu mine la un loc..si ma apuc sa fac coltul..de baie..de papuci...etc! acum cu locuinta e altfel! fug dintr-un loc in altul..si ma apuca batul!
am adunat cartile din biblioteca..le-am bagat in cartoane..si ..cind am pus mina pe ele...era sa lesin..trebe sa vina macaraua..ca un om nu le poate ridica si cara!
ce sa fac cu sticlele ..ca am o obsesie de adunat sticle de diverse forme si culori! sa le bag intre haine..sau nu???
cine a mai trecut prin impachetatul repatrierii..va rog sa-mi dati un sfat!
ramin recunoscatoare si..promit sa dau stafeta mai departe!
si cine a mai trecut printr-o mutare dintr-o locuinta in alta..ma gindesc ca are mai multa experientza decit mine!
va multam din suflet!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie-marie.de/ http://community.webshots.com/user/sophias250973
“The duty of the architect is to give life a more sensitive structure.” Alvar Aalto
cipcipcip spune:
Saso
Sticlele le invelesti in hirtie de ziar, le umpli de asemenea cu hirtii de ziar, sau in loc de ziar e indicat plastic special din-ala cu bule de aer pentru impachetat lucruri fragile. le pui in cutie eventual cu prosoape intre ele. Nu umpli cutiile cu carti ci faci jumate carti jumate haine, altfel isi rup oamenii spinarea. In rest, daca ai companie care vine si le muta e treaba lor sa le care (au ei si macarale daca trebuie). Te mai sfatuiesc sa numerotezi cutiile, sa faci lista cu continutul in fiecare si sa te interesezi cum e cu asigurarea. Succes si drum bun!
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
http://community.webshots.com/user/roxanabella
Amonar spune:
quote:
Originally posted by Iris2002
Eu vad si simt altfel viata in Olanda. Insa experienta emigrarii e pt fiecare altfel.
Vin doar cu niste precizari, doar de dragul adevarului... Salariul mediu in Olanda e de 30.000 euro brut pe an, nu de 1300 pe luna. Salariul minim e de 1260,84 euro pe luna, brut. Insa cei care au salariul minim (inceput de cariera, fara studii peste nivel de liceu) primesc subsidii la chirii, cumparare de apartament, crese/gradinite, etc.
Experienta mea e ca salariile nu sunt mediocre indiferent de studii, ca viata nu e mai scumpa decit in alte tari europene si ca poti de foarte tinar sa iti cumperi un apartament al tau, dupa aceea daca ai un partener de viata te cam muti la casa, se iese des cu prietenii la un spectacol, restaurant, daca vrei ai ocazia sa vezi lumea. (ai si timp pt asa ceva, chiar daca mergi de doua ori pe an in Romania, vacantele sunt lungi). Cum am zis, asta e experienta mea si cam asta vad si la colegii mei de la munca si la prieteni si neamuri.
Iar eu nu vad nici o glazura, am intilnit aici oameni frumosi si buni si in interior, olandezi si romani si alte neamuri.
Bineinteles ca nu e situatia unui student care vine cu bursa pt masterat sau doctorat, ei primesc o bursa, nu salariu, nu-i asa?
In spitale am ajuns rareori insa de fiecare data m-am bucurat de un tratament impecabil, din pacate in Romania nu a fost la fel, cind eram studenta. Insa e o chestie de imprejurari, oricum nu cred ca as indrazni sa spun ca toti doctorii din Romania sau Olanda sau oriunde altundeva sunt incompetenti. Daca ar fi chiar asa de prost sistemul olandez (repet nu e ideal, dar asta nu inseamna ca ai de-a face doar cu incapabili) nu as intilni peste tot domni/doamne de 75-80-90 ani la cumparaturi, la plimbare cu scootmobilul (care este gratis pt cei in virsta sau cei care nu se pot deplasa) sau in vacante (In Egipt am intilnit un domn olandez in virsta de 87 ani care a urcat ca si ceilalti pe camila).
Olanda e probabil pt unii departe de a fi tara ideala. Mie imi e drag si aici imi e bine, sunt sigura ca pt mine e cel mai bine, nu doar fiindca sunt alaturi de dragostea mea ci si pt ca ma pot realiza profesional, si pot sa vad si lumea. daca nu m-as fi acomodat probabil m-as fi intors in Romania sau am fi incercat altundeva, nu as fi ramas in nefericire. Insa mai mult ca sigur nu as fi aruncat cu noroi pt ca eu nu am fost fericita. Nu de alta, dar imi place sa cred ca si eu am contribuit la fericirea mea, nu am lasat pe seama natiunii olandeze sarcina asta....
Viata mea in Olanda are nu doar sare si piper, ci cam orice condimente vreau eu.... pt ca eu sunt responsabila sa imi fac viata frumoasa, si intr-o tara in care poti sa cistigi un salariu decent si chiar mai mult daca te straduiesti, in care ai asigurari sociale decente si in care iti permiti sa ai timp si pentru cei dragi si pentru munca, depinde de tine ce faci cu viata ta.
Fara suparare si scuze pt off topic. Mi se parea doar nedrept sa se auda doar vocile celor nemultumiti de Olanda.
Pt record, nu sant chiar in afara subiectului, stau de 15 ani in Olanda, am facultate facuta aici (nu ca asta ar conta) si am mai multi angajatori la activ. Am lucrat si la stat si la privat.
Te inteleg ca vorbesti din experienta ta, dar locuind aici eu am fost curioasa sa vad la nivel national cum stau lucrurile. Deci imi pare rau ca trebuie sa aduc ceva ajustari afirmatiilor tale.
In ceea ce priveste salarul de 30.000 euro hai sa facem o socoteala. 30.000 euro bruto, 42% taxe, iti raman in mana 17.400 de euro. Daca pe acestia impart la 12, raman 1450 neto de euro in mana. Hmmm..nu prea departe de cei 1300...Cine castiga acest salar in Olanda? De obicei cei cu studii inalte cu vreo 3-6 ani de experienta. Sa nu vorbim de incepatorii cu studii inalte care cu ceva mila ajung la 24.000/26.000 bruto. Ei platesc in schimb 41,95% taxe. Cu ceva calcule ies in jur de 1258 de euro neto. Daca vorbim de cei cu studii inalte si cu ani buni de experienta adica 10-15, vorbim de cei care castiga 40.000 si 45.000. Dar sa nu uitam cu cat mai mare salarul cu atat standardul vietii mai mare si costurile mai mari cuma ar fi asigurari medicale, de casa, taxe pt bunuriile de valoare, etc. Tot taxele te mananca. Dar ok, sa zicem ca castigi 45.000, cu cei 42% ramai in mana cu 2175 de euro. Mare scofala faci in Olanda cu banii astia. Ipoteca/chiria este undeva intre 800-1500 de euro depinde de standardul in care traiesti. Cei mai multi au imprumuturi la banca, deci si acela se scade din salar. Sa nu uitam de masina si taxele pt masina, cheltuielile de casa. Daca traiesti singur poate ca iti raman in jur de 600-800 de euro in mana. Daca te duci o data in oras sa-ti cumperi ceva haine cheltuiesti cam 300. Nici nu cred ca iti iei prea mare lucru din banii astia.
Am mai spus o data, in doi da..de doua ori acest salar ai viata destul de decenta in Olanda. Dar si atunci, te costa a-2a masina, copii costa mult oricat de ajutor ai primii de la stat, cheltuiele de casa cresc, asigurarille, nevoile de zi cu zi.
In ceea ce priveste standardul material in Olanda doar stii ca Olanda este tara nivelarii. Adica oricat de mult ai muncii si studia nu ai voie sa iesi in evidenta si sa depasesti prea mult masa sociala. 5% din populatia Olandei castiga peste 50000. Asta spune ceva cred. Si aceia platesc peste cei 30.000, 51% taxe din ce castiga, adica pt 20.000.
Viata este mai scumpa decat in alte tari europene. Incearca Germania pt cumparaturi si Belgia pt benzina, ca sa dau un simplu exemplu.
In ceea ce priveste chiriile si subsidiile(este cuvant Olandez by the way) adica suventie, alocatie de stat hai sa ne uitam si acolo. Aceasta reducere o primesti numai daca ai o chirie pana la 600 de euro pe luna. Hai sa fim seriosi, unde gasesti tu asa de usor o chirie pana la 600 de euro? Acelea sant locuinte de stat la care trebuie asteptat ani de zile pana iti vine randul, mai ales in orasele mari sau o camera de studenti de 4/4 intr-un pod. Deci daca ai nenorocul sa ai chirie peste 600 si un salar de vreo 1500..hmmm, cam stramt. Dupa ce ai scazut toate cheltuielile lunare(apa, gaz, curent, asigurare aici , asigurare acolo) cam iti raman asa vreo 600 de euro. Din astia mai trebuie sa mananci, sa te imbraci. Sincera mie nu-mi ajung. Unde sa mai pun benzina si distractia. Oricum grosul plateste in jur de 800-1000 de euro pt chirie. Si aici nu-ti da nimeni alocatie de stat. Te priveste.
De cumparat locuinta ta ca tanar...cred ca nu esti la curent cu preturile de pe piata. In momentul de fata nu gasesti nimic sub 130 sub 140.000. Evetual daca iei o ruina in care bagi bani multi sau intr-un cartier unde nu prea indraznesti sa iesi pe strada seara. Cam totul costa de la 180.000/200.000 dar si asta e greu de gasit.In momentul de fata nu se face fata cu un salar unei ipoteci. Majoritatea familiilor au o ipoteca pe 2 salarii. Cei care au cumparat inainte de 1999-2000, da au noroc, locuiesc ieftin.
Olanda care a fost din punct de vedere material s-a duS. Acum 15 pana 7 ani in urma a fost bine. Cei mai multi incep sa simta restragerea la buzunar. Nu vorbesc de cei care lucreaza la negru pe langa jobul lor.
Glazura despre care vorbeam, este reflectata de fata sociala a acestei tari (cum ar fi subventii, oportunitati de cariere.....bla,bla). In schimb daca stai sa tai firul in patru, incepe sa se schimbe gustul.
Dar intr-un fel ai dreptate, cei care nu lucreaza si sant lenesi o duc foarte bine aici. Sa nu mai spun ca pot sa lucreze la negru unde o duc la fel de bine cu cel care a frecat bancile scoliilor ani de zile sau cei se scoala in fiecare dimineata sa stea ore in aglomeratia de pe autostrada si sa faca fata stresului de la servici.
In ceea ce priveste sentimentul tau fata de Olanda, il cunosc, l-am avut si eu. Mi-e teama ca nici la tine nu va dura o vesnicie. Tot fara suparare!
Amonar spune:
quote:
Originally posted by Guestusquote:
Originally posted by liris
am trecut prin sistemul medical olandez ... ce spune Amonar este foarte adevarat.
un singur exemplu. eu voi merge in Romania sa fac niste analize. aici nu mi se da voie. mi se spune ca "nu este nevoie" ... si fara voia medicului de familie, nu am cum sa le fac ... nu medicul meu de familie, personal, este vinovat, ci un intreg sistem care este construit in felul asta.
am vazut ca a deraiat discutia si m-am bagat un pic.
***********************
ooooo....aceste cuvinte ne doare!
grumpy
Daca toti ar merge sa-si faca analizele dupa discutiile de pe forumul desprecopii sistemul olandez ar ajunge ca cel din Ro.
Medicii sint cei care decid ce si cum si trebuie sa ai incredere in ei.
Invata sa gandesti liber si independent. Nu te da pe mana nimanui....nimeni nu e Dumnezeu si nimeni nu cunoaste adevarul absolut. Chiar si opinia unui medic trebuie supusa criticii.
Iris2002 spune:
Amonar, imi pare rau dar chiar cu cei 15 ani de experienta olandeza si tot nu le stii pe toate(nici eu nu le stiu, sa ne intelegem)... uite ca eu am posibilitatea sa cam stiu insa cit se cistiga. Doar citeva exemple. Soferi cu studii inferioare ajung la 2000 euro netto. (cu ore suplimentare, fara ele sunt la un 1450 net in mina!). Electricieni cu studii medii ajung de asemenea lejer la 1700 in mina. In domeniile in care se plateste intr-adevar prost se compenseaza prin ore suplimentare. (in turism, in magazine)
Sunt intr-adevar si situatiile limita, sunt mame singure care stau acasa pe ajutor social primii patru ani, si care trag de euro de pe o zi pe alta. Insa pentru cine vrea sa munceasca sa ai o casa a ta nu e un vis ci o realitate aici.
Apropo de case, doi colegi de-ai mei tinerei, unul de 23 si celalalt de 25 ani, si-au cumparat, singuri fiind si nu in cuplu, cite un apartament in Voorburg respectiv Zoetermeer...apartamente frumusele, nu noi ci de prin anii 70, insa cu 3 respectiv 4 camere. Singuri si cu salarii inca mititele ca sunt la studii si la inceput de drum baietii.(cam 1800 brut cistiga).
Nu pricep de ce tu calculezi un salar pt o viata de lux... poate gresesc eu, dar daca un parinte sta fulltime acasa si doar unul lucreaza (pe la prietenii mei se practica sa lucreze ambii parinti parttime si mie mi se potriveste, iarasi, acest model) e logic ca ai ceva mai putine vacante, mai putine iesiri, etc.... sau o fi existind o tara ideala pe lumea asta unde cu un salariu mediu poti sa ai si 5 vacante pe an si o casa frumoasa si sa iesi saptaminal cu prietenii?
Normal ca eu m-am gindit la o situatie de cuplu, in general olandezii au destul de devreme in viata o relatie serioasa si se muta de acasa de la parinti impreuna. Iarasi zic ca e experienta mea, asta vad eu in jurul meu...
Am incercat si Belgia pt cumparaturi, ai incercat Irlanda by the way? Sau tarile Scandinave? Sau chiar Italia? ca sa vezi pe unde e mai scump, nu de alta. Nu e Olanda cea mai ieftina, dar nici cea mai scumpa dintre tarile europene.
Cu preturile caselor sunt la curent, locuiesc in Randstad asa ca iti dai seama ca nu gasesc preturi ca in est sau ca in Groningen. In Randstad au gasit colegii mei apartamente frumusele, micute e drept, dar au reusit sa si le cumpere pe un salariu. Noi ne-am mutat din nou acum doi ani, la casa, tot pe un salar. La casa nou nouta, nu am investit in reparatii.
Si chiar aici in Randstad eu nu am nici un prieten care sa nu fie proprietar de casa.... daca din acest punct de vedere compar cu oamenii pe care ii stiu (nu putini) in Belgia si Germania, iarasi are Olanda cei mai multi proprietari. Posibil sa fie doar impresia mea, insa eu cred ca esti mai degraba proprietar in Olanda decit intr-una din tarile din jur.
I stand corrected... vroiam sa spun subventie(ceea ce ai vrut sa spui si tu, presupun, in loc de suventie) nu subsidii, imi cer scuze...
Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui ca le e bine in Olanda celor care nu vor sa lucreze, care lucreaza la negru sau care sunt lenesi???? Tocmai am declarat sus si tare ca mie imi e bine.... eu in care categorie intru?
Presupun ca nu ai vrut sa ma jignesti, nu vad de ce ai face-o.
Daca te referi la cei care profita de bunatatea sistemului, sunt de acord cu tine, ai atins un punct sensibil. Si eu sunt indignata ca exista oameni care stau cu mina intinsa, perfect sanatosi, in loc sa puna osul la treaba. Iar munca ilegala stiu ca este, insa de asemenea nu am avut de-a face cu ea in mod direct.
Apropo de lista de chetuieli pe care ai facut-o... nu am timp sa o studiez amanuntit, imi cer scuze, sunt de fapt in pauza de studiu.
Evident ca fiecare are alt nivel de trai, alte standarde, or fi ale mele mai joase... nu conteaza, important e ca eu sunt fericita.
Sentimentele mele fata de Olanda dureaza deja de aproape 6 ani... cit vor dura nu pot sa spun, ca nu sunt Nostradamus... time will tell...
Numai bine.
Iris2002 spune:
quote:
Originally posted by osolitaquote:
Originally posted by Iris2002
Daca ar fi chiar asa de prost sistemul olandez (repet nu e ideal, dar asta nu inseamna ca ai de-a face doar cu incapabili) nu as intilni peste tot domni/doamne de 75-80-90 ani la cumparaturi, la plimbare cu scootmobilul (care este gratis pt cei in virsta sau cei care nu se pot deplasa) sau in vacante (In Egipt am intilnit un domn olandez in virsta de 87 ani care a urcat ca si ceilalti pe camila).
Iris, vreau sa fac o singura remarca referitor la domnii si doamnele de 75-80-90 ani de care amintesti mai sus. Faptul ca olandezii sunt activi si arata bine si la 70-80 ani nu are neaparat legatura cu sistemul medical ci mai mult cu conditiile de viata. Nu putem sa facem comparatie cu taranul roman care trebuie sa munceasca pana la adanci batraneti pentru ca altfel nu are ce pune in gura sau cu pensionarul care nu stie cum sa-si mai dramuiasca pensia si probabil ca e nevoit sa renunte la o parte din medicamentele de care are nevoie.
Ai dreptate, Osolita, but... eu in vad sistemul medical o componenta esentiala a conditiilor de trai. Si comparind situatia bunicii mele careia doctorii romani nu vroiau sa ii mai faca o operatie in Romania (ce rost are, doamna, ca are 79 ani deja?) si cea a bunicii sotului meu care la 91 ani e rasfatata de asistente aici de cite ori se duce la control, mi se stringe inima. In fine, nu vreau sa ma mai gindesc acum pt ca e prea dureros ce a fost... dar nu pot sa nu compar...si sa nu imi doresc sa ajung aici pensionara, nu in Romania...
lena spune:
Iris2002 nu e este elocvent exemplul tau referitor la spitalele si medicii din Olanda, caci daca nu ai avut de-a face cu ei, este de departe foarte roz...nu mai eu stiu cat a trebuit sa-l imbarlig pe doctor ca sa-mi faca un test papa-nicolau (smear test) caci vezi Doamne se fac din 5 in 5 ani...si eu am 31 si deci, bla-bla, bla...pana la urma el face cum vreau eu, fiindca am citit asigurarea aia de sanatate de mi-au iesit ochii din cap, plus ca nu ma las usor, dar altfel n-are sens sa deviem subiectul catre Olanda...la inceput am zis si eu...wow...pana am inceput sa traiesc zi de zi si sa vad tot felul de iregularitati...si nu stiu daca stii emisiunea Ton de la SBS parca este, sa ma corecteze fetele daca gresesc...au aratat acolo 2 cazuri socante de nasteri de groaza, si crede-ma daca nu ai copii, cand vezi asa ceva nu ti-ai mai dori sa nasti aici...plus fetitza mea de 2 ani acuma, s-a chinuit un an intreg cu alergie la laptele de vaca, avea obrajorii numai o rana si vesnic mi se dadea acelasi rapuns "nesimtit" : lasati ca nu e ceva grav, exista altele si mai si...plus ca n-au diagnosticat-o corect, pentru ei era dermatita, adica ceva de genul apa de ploaie in comparatie cu o ALERGIE...si culmea a fost diagnosticata corect in ROMANIA, tara aia saraca...cum se exprima unii pe aici...deci no comment!
Cat despre bani, nu discutam, noi avem compania noastra, nu dau detalii, ca nu-mi place, dar o ducem bine...ok...si ce-i cu asta, daca sotul meu alearga de ziua pana seara da cade frant si plateste niste impozite infernale...cat despre case so be honest nu se pot compara cu cele din state, sunt extrem de mici, chiar si la 250.000...ma rog, poate altii sunt milionari si au si cu aleea lor privata, eu vorbesc de oamenii normali.
Guestus imi pare rau sa te informez, dar in Olanda la nivel medical este o mica mafie daca vrei sa-ti schimbi doctoruul de familie, trebuie sa ai un motiv puternic si oricum celalalt nu te accepta asa usor, ca ii este frica ca vei fi foarte demanding...dar ceea ce se poate intampla pozitiv, asta e cazul meu: l-am speriat puternic si a inceput sa faca ce vroiam si sa fie very very polite...inclusiv m-a sunat din proprie initiativa, lucru rar in Olanda.
Iris2002 spune:
Lena, poate nu am ales cel mai potrivit exemplu pt sistemul medical insa, repet, am vazut cum s-au purtat cu bunicile noastre olandeze, prin
spitale am stat cu mama sotului meu anul trecut mult, si am doar vorbe de lauda pt ei...
BTW testul ala se face obligatoriu din cinci in cinci ani, asa mi l-am facut si eu, mi-a venit chemare in posta....
Cu casele din state nu compar, pe acolo am fost si eu si am vazut multe case din muuuulte state (sotul meu a si locuit acolo o perioada), presupun ca stii si tu ca o casa in California nu isi permite oricine, iar o casa in Alabama e mult mai ieftina decit aici, insa in the middle of nowhere.
Sunt intr-adevar mai mari in state, nici nu le comparam insa cu acelea(sau poate am facut-o si am uitat eu), pt ca pt mine tara perfecta nu e tara cu cele mai mari case la pret bun... e o suma de lucruri tara perfecta... tara perfecta e Olanda pt mine deoarece, pe linga aceasta casuta pe care in Romania nu as fi avut-o nici intr-o suta de ani, chiar asa cu studii universitare amindoi, din munca noastra, aici (sau de aici) am posibilitatea sa vad lumea, si asta e visul meu. Si prin posibilitate ma refer la finante si timp. Si am timp si sa ii vad pe ai mei, si posibilitatea sa ii aduc anual, si sa le mai arat si cite ceva din lumea asta. Si mai pot sa ma si dezvolt profesional, mai mult, mi se platesc studiile de catre firma. Si pot sa vad un concert cu un cintaret care imi place, pot sa ies la un restaurant sau la o terasa la mare cu prietenii cind vreau, si pot sa imi surprind iubitul cu o iesire de patru zile in Irlanda, de exemplu... Normal ca e munca multa, si noi muncim mult, insa mi se pare normal, nu ma deranjeaza sa cad frinta seara in pat... cum am mai zis, Lena, pt mine e Olanda tara ideala, pt fiecare e alta, insa ma indoiesc ca o fi vreuna care are si sistemul medical ideal, si salariile, si pretul si marimea caselor, iar seara sa te culci plictisit pt ca asa de mult tot nu ai muncit... si mai e tara ideala pt ca majoritatea prietenilor mei care au copii au grija de copii IN DOI, adica au mammadag si papadag si sistemul asta mie mi se potriveste, pt daca oi avea copii si eu vreodata... sistemul face sa fie posibil acest lucru, sa lucreze ambii parinti parttime si sa fie la fel de implicati in cresterea copiilor. (iarasi sa nu se inteleaga ca e o critica pt cei ce aleg sa faca altfel, mie de aceea imi place aici, pt ca asa ceva e posibil)
Taxele sunt mari, de aceea avem drumuri bune, si luminate, si scoli, si diguri (mai ales diguri!)si de aceea nu ajung pe drumuri adolescentele care raman insarcinate sau parintii singuri cu salariu minim.
Sincera sa fiu prefer sa fie taxele mari si sa am mai mult timp pt mine si familie, decit sa platesc mai putin, sa ma scald in bani si sa nu am timp deloc. Dar asta nu inseamna ca ii dezaprob pe cei cu 2-3 slujbe, fiecare isi traieste viata cum crede de cuviinta.
Noapte buna...(da, la 6 fara un sfert suna ceasul patru zile pe saptamina, si nici macar acest lucru nu imi ia ochelarii roz de pe nas...sunt incurabila!)
lena spune:
Iris foarte bine pentru tine ca iti place aici, dar asta nu inseamna ca Olanda este tara ideala pentru oricine...asta ar fi culmea, si de ce ma rog, ar trebui sa cad pe spate ca vezi Doamne toate lucrurile astea...sosele, diguri, bla-bla-bla, se fac din taxe...pai nu asa e normal in fiecare tzara...hai sa precizez eu ceva: casa regala olandeza cheltuie pe an 56 de milioane de euro,bani proveniti din sudoarea omului de rand, ca sa ce: sa poarte madam Maxima palarii de la nu-s ce firma, sau Mabel, o doamna de consum pentru mafioti sa joace stiu eu polo la Londra ca p-aici o vaneaza baietii cu care a umblat inainte sa devina so-called: princess...eu am trait in comunism, tu poate nu...mi-a fost de ajuns sa suport "figurile" si "fitele" celor ce traiau pe spinarea noastra...eu as fi de acord ca Olanda sa devina republica asa ca Franta si ca altele...olandezii nu sunt snobi...hmmm, ma indoiesc sincer ca ii cunosti...mai ales cei de la un nivel incolo, sunt nu snobi, ci extrem de snobi.
Iar faptul ca aici iti permiti iar acolo nu, asta e politica deja.
Si nu trebuie sa te ambalezi prea tare...ca sincer nu toata lumea se emotioneaza la auzul doctrinei olandeze ...eu una de cand am auzit de la o prietena argentinianca prin ce cosmaruri au trecut acolo in timpul in care mister general Zorreguieta in speta tatal lui Maxima, arunca oamenii din avion si participa la torturi...si doamna regina, "mamica" olandezilor l-a primit cu flori... cam ce anume as putea comenta...sau poate tu esti de acord cu toate astea, si orice misca in Olanda "raul, ramul, ti-e prieten numai tie".
Cand ma gandesc ce scriam pe forumul asta acu vreo 2-3 ani, mi se face parul maciuca, eram naiva rau si netraita aici...dar ok...te inteleg perfect, daca tie iti place totul la olandezi este ca poate te pliezi pe "caracterul" lor, mentalitatea lor, etc,etc.