Programul scolar in Ro
Raspunsuri - Pagina 7
kim spune:
Cruis, parca s-au mai linistit apele, nu mai sunt atat de tulburi. Am sa-ti scriu pe privat scolile cu pricina...
Organizatia de care pomenesti ar fi Sindicatul Invatamantului care se dovedeste aproape neputincios in fata guvernantilor. Nu erau nici pe vremea mea conditiile grozave, dar sa stii ca si eu am fost un elev happy atat pe vremea lui Ceasca cat si dupa. Am avut profesori devotati care m-au marcat si am avut colegi profesori oameni de exceptie. Dar cred ca traim niste vremuri ale nemultumirilor vesnice, e bine intr-un fel, e un semn ca vrem mai mult, ca tindem spre progres
19+
KIM & p’tit bout d’chou
photos
cruis spune:
kim, sarumana!
Nu ma refeream la sindicat, rolul unui sindicat e doar sa-si protejeze membri (conditii de munca, salarii,etc), ele nu sunt responsabile in fata societatii civile pentru calitatea programei. Ma gandeam mai degraba la un ONG puternic si vizibil format din specialisti si la un institut de cercetare in educatie (de genul Ontario Institute for Studies in Education) care sa contrabalanseze idei tampite ale guvernantilor.
Guvernantii se schimba, dar astea ar ramane, asa ca reforma ar avea continuitate de la un ministru la altul. Ahaaaa, poate aici e raspunsul...
Eu ma perpelesc de nervi cand ii aud ca reforma se face sa alinieze invatamantul la nivel european in vederea integrarii. Pai unde sufletul e nivelul ala, cand e din ce in ce mai dificil pentru copii, au tot mai multe examene si un elev mediu din UE sau america de Nord nu are nici o sansa transferat intr-o scoala in Ro dupa clasa a 5-a (un elev care altfel s-ar dezvolta intr-un adult cel putin la fel de dezvoltat profesional ca si unul care termina in Ro). Eu asta nu inteleg si nu accept si de asta cred ca ceva nu e in regula!
~Don Quijote
Nothing is worth doing unless the consequences may be serious. --G.B.Shaw
craciunitza spune:
Care este situatia la liceele particulare, sunt in greva, cine stie?
Nu certati copiii cand viseaza!
paris_h spune:
Lucrez in domeniu si,ca multi dintre colegi am o parere proasta de spre tot ce se intampla in invatamantul romanesc.
Noua ni se cer "n" hartii si activitati asta ma streseaza cel mai tare.
Programa este f. incarcata desi ei tot spun ca se descongestioneaza.
Copiii nu prea mai sunt atrasi de carte, mai ales cei din clasele mari.Li se pare greu si asa este.Le este oferita f. multa teorie si prea putina practica, astfel incat nu sunt pregatiti pt. viata.
Avem atata de predat incat nici nu avem timp sa discutam cu ei, ceea ce si-ar dori f. mult.
Nu stiu ce sa zic, dar ,daca nu se schimba ceva se duce de rapa invatamantul romanesc iar noi, cei de la catedra fie vom alege alt domeniu , fie vom veni scarbiti la scoala.
marcellinna spune:
Citesc ce scrieti voi ,stiu ca este in tara aceasta greva,in linii mari stiu ce se intampla.
Stiu ca scolile sunt dotate asa cum sunt dotate,ca salariile profesorilor sunt asa cum sunt,ca programele sunt incarcate cu o groaza de lucruri ce facand o comparatie le-as compara cu casa unui maniac,ca elevii au program de scoala dupa parerea mea inadecvat (vezi programul de 8 ore de dupa-amiaza) ca elevii nu prea fac fata programei si programului ,ca parintii sunt revoltati pe buna dreptate de atitudinea unor profesori in ceea ce privesc atentiile si meditatiile etc.
Nu zic ca profesorii nu au dreptate sa-si ceara drepturile si pe buna dreptate fac greva,dar in tot ceea ce cer ei exista vreo umbra ca ceva ceva se va imbunatati in ceea ce priveste atitudinea lor fata de elevi?
Am inteles ca elevii nu toti invata bine dar nici asa sa-si "cumpere" acel 10 meritat,ca daca nu merge la meditatii la profesorul ce-i preda nu il ia nici sa stie mai mult decat scrie in carti.
Scuzati-ma dar gasesc mult sub demnitatea unui om sa primesti (si uneori chiar sa pretinzi)cadouri EXAGERATE de la elevi.
Eu am terminat liceul acu aproape 20 de ani,dar in urma cu 10 ani (si atunci era greu si si atunci erau toti nemultumiti)termina liceul una din surorile mele.Va spun sigur ca am ramas scarbita de ce se intampla inca de pe atunci si banuiesc ca nu s-au schimbat multe.
Va citez doar cateva exemple: cadou pt diriginta-masina de spalat automatica,cadou pt profa de psihologie-cuptor cu microunde,pt celelalte profesoare -cate o bratara de aur.Sa nu mai vorbim ca la banchet a fost conceput un meniu cu pret stratosferic pt profesori.
Astea sunt doar crema la tot ce s-a platit ca "atentie" caci inainte de astea au fost cativa anisori de meditatii si alte atentii.
Pai nici asa fratilor.Profesorii sunt pe buna dreptate suparati pe sistem dar scot un pic din parleala prin treburi de-astea.
Ce-ar fi daca si elevii sustinuti de parinti s-ar pune sa faca greva si sa-si ceara pe buna dreptate orar de studiu in scoala in conformitate cu normele (nu cred ca vreun psiholog sau alti specialisti ar decreta ca programul descris de Descintec e unul corespunzator),revizuirea programelor pe fiecare materie(nu cred ca o materie bine structurata pe un an mai necesita si atatea meditatii particulare cerute de profesori),conditii corespunzatoare de igiena in scoli s.a.m.d?
Imi pare rau ca din toata povestea asta poate profesorii vor obtine ceva...dar nu vad cum se vor lecui unii profesori (nu toti) de meteahna atentiilor ,a meditatiilor particulare si a prepotentei.
descintec spune:
aduceti sarurile, lesin.....
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=3268&art=7018&cHash=9cada9149f
"Guta si Zavoranu, idolii copiilor
Alexandra Badicioiu
Andreea Marin este cea mai cunoscuta vedeta TV, iar Nicolae Guta - cel mai bun cintaret. Adrian Mutu este cel mai iubit sportiv, iar Eminescu este nominalizat in topul culturii alaturi de Oana Zavoranu. Acestia sint idolii noilor generatii, conform ultimului studiu cerut de Consiliul National al Audiovizualului, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani.
Dupa mama si tata, modelele de urmat ale copiilor romani sint moderatorii tv si actorii de telenovele. Urmeaza in top cintaretii de manele, fotbalistii si Scooby Doo.
Numai actorii
Andreea Marin, Teo Trandafir si Mircea Radu sint noii idoli ai copiilor romani. Studiul CNA arata un sistem confuz si deficitar de valori al elevilor autohtoni, influentat in aceeasi masura de familie, scoala si televiziune. In noul sistem, actorii romani de referinta sint Adela Popescu, Dan Bordeianu si Alexandru Papadopol, preluati din telenovele si cunoscuti mai ales ca „eroi salvatori“. „In fata rezultatelor, am avut si noi o nedumerire: cine este Adela Popescu?! Am descoperit ca este personajul principal din telenovela romaneasca «Numai iubirea»“, declara profesorul Ioan Dragan, coautor al cercetarii. Realizatorii studiului remarca, insa, odata cu cresterea in virsta a celor chestionati, scaderea actorilor de filme de actiune si de telenovela in detrimentul celor din filme de box office. De asemenea, vedetele care reprezinta „omul bun“, cum ar fi personajele pozitive din filme sau prezentatorii TV ca Andreea Marin si Mircea Radu, se afla intr-un trend de scadere in topul preferintelor, in timp ce „circotasii“ sau „femeile sofisticate“, cum ar fi Andreea Raicu si Mihaela Radulescu, sint pe un val ascendent.
Fara VIP-uri straine
In ceea ce priveste muzica, topul idolilor este ocupat de Nicolae Guta, Adi de Vito, Sorin Copilul de Aur sau Florin Salam. Spre deosebire de anii ’90, cind majoritatea cintaretilor preferati erau straini, anul 2005 este dedicat in exclusivitate vedetelor romanesti de muzica si, in special, cintaretilor de manele. „Avem sase posturi de televiziune specializate pe muzica, dar care nu dau deloc manele. Asta demonstreaza ca tinerii consumatori au alte surse din care isi formeaza idolii“, crede Attila Gasparik, vicepresedintele CNA.
Ciudata cultura
Cele mai diverse personalitati au fost numite, insa, la intrebarea legata de cultura. Pentru tinerii autohtoni, cultura inseamna, in egala masura, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Oana Zavoranu si Steven Spielberg. Indiferent de grupa de virsta, rezultatele studiului atrag atentia asupra lipsei de coerenta si de cunoastere a personalitatilor care reprezinta atit cultura nationala, cit si cea pe internationala. Concluziile arata cu degetul o combinatie ciudata intre ceea ce copiii au invatat in scoala (Eminescu, Creanga, Caragiale) si ceea ce vad in fiecare zi la televizor, ei percepindu-le pe ambele ca fiind „cultura“.
Uniformitate politica
In ciuda acestei dezordini, exista si o uniformizare a preferintelor. Astfel, politica inseamna Traian Basescu, Adrian Nastase si Ion Iliescu, jurnalismul este reprezentat de Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu si Marius Tuca, istoria este marcata de Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Vlad Tepes, iar la capitolul sport, copiii romani au raspuns in unanimitate, indiferent ca erau fete sau baieti, Mutu, Chivu si Hagi. „Dan Bordeianu il bate pe George Cosbuc, Vadim Tudor este mai tare in mintea lor decit Mona Musca“, conchide vicepresedintele CNA.
Asta la virsta, baby
Dintre vorbele de duh ale noilor idoli, copiii autohtoni au retinut cel mai usor expresiile: „Sa traiti bine“, „Iubiti-va mult“, „Rusinica“, „Daca doresti cu adevarat poti“, „Tineti aproape“, „Asta e viata baby“ si „I’ll be back“. Una dintre explicatiile pentru aceasta dezordine a valorilor consta si in faptul ca in Romania uitatul la televizor se face in familie, spre deosebire de tarile occidentale, unde vizionarea este individuala, datorita existentei mai multor televizoare intr-o singura casa. Astfel, Pro TV-ul bate Minimaxul in preferintele micilor consumatori, cu virste cuprinse intre 7 si 10 ani, iar pentru cei care depasesc 11 ani, posturile de desene animate sint devansate complet de cele generaliste.
Mai mult, telespectatorii minori dedica televizorului mai mult de trei ore in fiecare zi. „E vorba de un superconsum de TV. Putem spune ca traiesc in tv-realitate.
Se uita cind nu sint supravegheati. Apoi, impreuna cu familia, se uita la telenovele“, sustine Dorel Abraham, coordonatorul studiului. •
"
Miruna Enescu spune:
Aualeu si vai de mine!
Si, Descantec, stii care este primul lucru la care m-am gandit cand am citit? - Ca ai mei sigur ca nu vor gandi asa, ca vom avea grija cum ii educam si caror surse de "cultura" ii expunem.
Dupa care ii vom trimite la scoala unde vor fi "aia ciudatii" pe care nu-i lasa mama sa se uite la stirile de la ora 5 si care n-au voie nici sa pomeneasca de manele ??!?
Pai daca ma gandesc mai bine, da, cred ca o sa fie aia ciudatii.
Iar al doilea lucru la care m-am gandit: ca daca pe mine m-ar intreba cineva aceleasi lucruri, ce modele mi-as gasi in societatea noastra ? Ce valori se pot asocia cu astfel de modele? E timpul sa incep sa le caut!
craciunitza spune:
Ma enerveaza din ce in ce mai rau faptul ca recuperarile datorate grevei profesorilor nu s-au terminat. Nu mai stiu cand pleaca si cand vin copii mei, in fiecare zi intervine cate o recuperare de asta, ieri stiam ca recuperarea este pana la 6 si la 7 seara umblam pe strazi, am dat nas in nas cu copilul si colegii lui venind de la o recuperare neanuntata de profesor. Asta e bataie de joc!
Asa cum codul muncii prevede 8ore/zi, nu exista si o norma pentru elevi? Nu mi se pare deloc normal ca un copil de 12 ani sa stea la scoala 8 ore
Nu certati copiii cand viseaza!
KUKI spune:
Intr-adevar e o mare bataie de joc ce li se intampla copiilor.
Bataie de joc a fost si greva, bataie de joc sunt si recuperarile.
La noi recuperarile se tin in fiecare sambata dupa un program pe care nu-l stie nimeni. Uneori de la 9, alteori de la 10 sau 10.30 sau 9.30...se duc copii la scoala, se intorc acasa, se mai duc peste o ora sau cand li se spune...nu vin toti profesorii, nu se tin toate orele, nu exista un grafic de recuperari, o programare ceva, sa intelegi ce si cum. La fel; de bine, nestiind cand se duce, nu stie nici cand se intoarce acasa. Si oricum, in zilele de sambata e ca o activitate de vacanta, asa...nu-i asculta, nu le preda, nu le pun note, nu se pun absente...
descintec spune:
maine (sambata!) Maria are de recuperat asa: 2 ore gremana, 2 ore mate si trei de romana. De la 9 la 15, ca le tin mai scurte cica.