Fetele din America (53)
Raspunsuri - Pagina 8
raducu spune:
Buna fetelor,
am deschis un subiect pentru fetele din New jersey dar se pare, la sugestia Laurei Takacs, ca aici e mai bine sa vin sa va intreb si eu cate ceva despre America.
Citesc cate un capitol pe zi despre voi dar ati ajuns la un nr asa de mare(53) ca nu pot tine pasul.
Asa ca m-am gandit mai bine sa va interoghez direct iar daca s-a discutat subectu sa-mi spuneti si mie la ce capitol :)
Lucrurile stau cam asa: sotul are o oferta de job in new jersey. Eu stau casa cu copiii, baietelul(3 ani) si o fetita de trei luni. Exista o speranta sa venim pe acolo dar eu bat in retragere fiindca nu prea stiu daca ma voi adapta.
Va fi nevoie pt inceput sa inchiriem o casa. Cam cat ar fi chiria? vrem ceva modest(un living si doua dormitoare). Incalzirea cum se face? e practic sa luam cu dormitaore sus sau apart ca la noi la Bxl?
Veve am citit despre tine ca ai dat copilul la day care de la 1 an si trei luni. Cat costa gradi? E in functie de salariu/venitul pe familie?
Am inteles ca tb sa ai social security number sa poti face contractul la tv sau internet, lumina si altele. Ce acte sunt necesare pt obt lui?
Scuzati pt asa multe intrebari dar sunt interesata si mi-ar prinde bine orice experienta prin care ati trecut pt a va instala confortabil in usa.
Felicitari pt subiect, acum va las ma duc sa citesc topicul 4.
Astept sa vorbim.
Pupici
Ioana si Raducu
conchita spune:
quote:
Originally posted by liris
ce spune Ana Maria , cu vecinii care nu vad cu ochi buni o casa modulara demonstreaza inca o data, dc mai era nevoie, ca oamenii sunt la baza la fel peste tot, poate educatia poate politetea sa mai indulceasca lucrurile ... la urma urmei e dreptul fiecaruia de a sta in ce tip de casa doreste.
hehe, stai sa vezi poveste de poveste. deci anul trecut inainte de uragane, un amic de-al nostru voia sa taie un copac din curtea proprie si personala, ok? sa fie sigur omul ca nu-i cade pe casa, la o adica. dar ce crezi? pentru asta a avut nevoie de aprobare de la adunarea vecinilor (trad. aprox. :-) care nu si-a dat-o. aprobarea adica. si bineinteles ca ccc copacul a cazut pe casa inca de la primul uragan, te asteptai la altceva mai putin murphy-ist? :-)) in comunitatile unde exista acorduri de-astea, nici sa-ti vopsesti casa cum vrei nu poti fara aprobare. teoretic, inteleg ca e vorba de interesul general, imaginea de ansamblu a comunitatii respective, dar n-as putea locui intr-o asemenea zona.
Laura Takacs spune:
Conchi, comedia asta se practica si prin anumite zone de aici. Cineva la serviciu tot asa are nevoie de aprobare de la township ca sa-si taie pomu'. Noi nu, depinde unde locuieste, daca e un township mai cu motz, sau nu.
Raducu, io ti-am mai spus si repet, depinde unde va mutati. Nu te-am intrebat ca sunt curioasa, ci pt ca daca spui in ce zona va duceti, putem sa-ti dam sfaturi fix la subiect fara sa insiram romane din care poate nici nu stii ce sa alegi in final. De ex inspre NY e mai scump decat inspre PA, in nord e mai ieftin decat in centru, etc. Daca potis a dai si un nume de oras, atunci e si mai super.
Social security number se obtine dupa ce veniti aici, zici ca sotul are viza de lucru, banuiesc ca ii vor da dreptul sa aplice pt SSN sau ceva echivalent, ca deplatit taxe sigur nu-l iarta. Fetele care ati fost in situatia asta sariti cu informatii, ca eu altfel am venit pe aici.
Daycare in zona unde stau eu e $900 full time pt copii peste 2 ani, si $1,100-1,200 full time pt cei sub 2 ani. Dar daca stai acasa, poti sa-l dai pe cel de 3 ani numai cateva ore, si atunci e mai ieftin, cateva sute. Pe langa biserici sunt daycare-uri care-s mai ieftine. Ceva mai fancy te si taxeaza mai mult. Salariul/venitul pe familie nu prea are nimic de-a face cu palta daycare-ului, decat daca esti saraca lipit, dar ma indoiesc ca va incadrati la saraci dupa standardul american.
Dupa cum ti-am zis si la celalalt subiect o sa ai nevoie de o masina, care aici nu e lux, ci necesitate.
amuleta spune:
Nu-ti trebuie social security pentru abonamente, doar pentru carnet de conducere. Chiria este de la 800 la 1600 pentru ce vrei tu (in medie, depinde de zona) iar gradinita cea mai ieftina de la 7 dimineata la 6 seara este 450 pe luna si nu depinde de venit. Incalzirea se face cu gaze sau cu electricitate, depinde de casa. Costa cam 200-300 pe luna iarna pentru ce vrei tu (la mine electrica si gazul vin combinate).
liris spune:
quote:
Originally posted by Laura Takacs
Conchi, comedia asta se practica si prin anumite zone de aici. Cineva la serviciu tot asa are nevoie de aprobare de la township ca sa-si taie pomu'. Noi nu, depinde unde locuieste, daca e un township mai cu motz, sau nu.
da ce mamitico, noi suntem mai prosti ... da e si la noi ... parol ... si nu depinde de zona. este lege in Olanda. nu misti un fir de iarba. nimic. nu plantezi pomi, nu rupi flori... so on, so on.
A vazut cineva filmul asta nou cu Holly Hunter , tipu care l-a jucat pe Larry Flint si Robbie Williams? "The Big White" sau asa ceva ... am vazut o reclama si distributia mi se pare simpatica.
ooooo....aceste cuvinte ne doare!
grumpy
mist spune:
Va multumesc si voua pt urari, Conchita si Pisik.
Liris, poate faci o noua incercare, de data asta pe pamant american. Sunt convinsa ca va fi mult mai bine aici cand va veni vremea sa mergi la doctor. Dar, apropos de doctorii din State, sa nu iti faci iluzii foarte mari nici in privinta lor, pt ca depinde de la caz la caz. Doctorita la care am fost eu pana in primavara nu mi-a placut deloc, de aceea m-am si hotarat sa o schimb. I-am zis la control ca intentionam sa facem un bb si ne-am apucat deja de treaba, iar ea nu mi-a dat nici un sfat in legatura cu asta. Cica "ne vedem peste 6 luni"... Abia cand am intrebat-o eu daca nu ar tb sa iau acid folic, ca asa am citit pe internet ca e bine de luat inca dinainte de concepere, a reactionat si ea. Si cand i-am zis ca de fapt deja iau 400 mcg, a sarit ca nu e suficient, sa iau 800... In fine, nu mai lungesc povestea, dar ideea e ca un doctor tb ales cu grija prin recomandari si interviuri, asa cum au scris si fetele, nu doar direct din cartea de asigurari, cum am facut eu pana acum. In privinta cartilor, ai dreptate si bineinteles ca de acum o sa incep si eu sa citesc cat mai mult in domeniu. Tocmai am facut rost de una care e foarte populara printre americance. Se numeste "What to expect when you are expecting". Sa vedem cat de buna e.
Raducu, pt SSN trebuie sa mergeti la cel mai apropiat oficiu din zona voastra si exista acolo niste formulare de vreo 3 pagini pe care tb sa le completati. Probabil va trebuie pasaport cu viza de lucru, forma I-94 si inca un act, nu mai stiu exact ce. Cred ca ii vor face SSN doar sotului, daca are viza H1-B, dar nu strica sa ii intrebi si despre tine.
Biroul de SSN cel mai apropiat il gasesti asa (pastez info de pe un alt site):
Find the Social Security office closest to you by:
• Calling 1-800-772-1213 between 7 AM and 7 PM. Information is given in English and Spanish. Free interpreter services are available.
• Looking for the address in the blue pages of the phone book.
• Looking on the Social Security Administration website at http://www.socialsecurity.gov.
Pt preturi la chirii, intra pe http://newjersey.craigslist.org/ daca e vizibil site-ul din Belgia (din Ro stiu ca nu se vede). Multi cer sa ai deja SSN cand faci contract, pt ca vor sa iti verifice credit history-ul. Daca insa sotul le arata dovada ca abia a venit in State si e angajat la firma X (deci are salariu dar nu are credit history) s-ar putea sa fie de ajuns pt ei. E posibil sa va ceara insa un depozit consistent, deci fiti pregatiti. In caz ca atunci cand veniti sunteti sub presiune sa inchiriati cat de repede ceva, sfatul meu este sa nu va avantati din prima la ditamai casa pe un an. Cautati un contract numai pe 6 luni daca e posibil, ca sa o puteti schimba daca nu va place. E mai greu de gasit, dar se poate. Bafta multa!
"I am still learning."
philip spune:
mist, mie asta mi s-a parut cam cea mai concludenta carte pt mamici (apoi ai si pt primul an de viata si pt toddlerhood), numai ca, evident, nu raspunde chiar la toate intrebarile pe care le avem. sarcina usoara!
philip&andreea
copilasi dragalasi
raducu spune:
Laura,vom sta in Cherry Hill, poate e aproape de tine sau nu.
Day care-ul se deduce din impozit?
La ce varsta se incepe scoala pe la voi? Cum e sistemul, cu clasa premergatoare la gradi? au la scoala si ceva clase pregatitoare pt cei care nu stiu bine sa vorbeasca limba?
Eu as vrea sa ii dau pe amandoi la daycare si sa incerc sa fac un curs de engleza. Aveti vreun sfat pt mine? Cam cat costa? In ce conditii pot face cursul(adica trebuie sa am min 3-6 luni de sedere pe acolo, etc)?
Pupici si somn usor,
Ioana si Raducu
amuleta spune:
Preschool apoi kindergarten apoi school (clasa 1). Preschool este numai particular, cu plata iar kindergarten este si de stat, pe linga scoala locala de stat, 4 ore pe zi. Legea variaza in functie de stat, adica virsta de intrare la clasa 1 poate varia usor(de exemplu trebuie sa fi implinit sase ani la data de ...). Cu engleza nu stiu, era un curs Berlitz care-i foarte bun pentru conversatie, cauta pe internet pentru locatie si pret. Nu conteaza de cind esti aici, astia iti iau banii si la o zi dupa ce-ai venit. Citindu-ti intrebarile, indraznesc sa fac o precizare : in America, daca platesti nu te-ntreaba nimeni nici unde vii, nici unde te duci (in general).
Siminaf spune:
Exista cursuri pt. adulti, de obicei la scoli sau si mai sigur la licee, seara. Si la unele biblioteci. Sint cursuri gratuite.
Succes!
Simina & Andrei (Deiutzu) & bb2 din burtica
Virsta bebe2
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities