Se poate inlocui margarina cu ulei in aluaturi?
Este vorba de aluat cu drojdie. Vreau sa inlocuiesc 200 gr. margarina cu ulei de floarea soarelui. Ce credeti ca iese? Trebuie inlocuita tot cu 200 ml ulei?
Raspunsuri
anamaria spune:
mai degraba as inlocui margarina cu unt... acuma nu stiu, poate tu vrei sa iasa ceva de post?!
poate ca merge si cu ulei, dar asta doar daca in reteta se cere ca margarina s-o topesti (parca mama la aluatul de cozonac asa face, topeste untul... ). daca pui margarina solida, eu cred ca inlocuirea ei cu ulei ar duce la un aluat prea moale!
anamaria, mami lui Bogdan - 04.07.2000 si Tudor - 13.06.2003
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti prea ocupat sa-ti faci planuri de viitor! (John Lenon).
ML spune:
Anamaria, multumesc frumos de raspuns. Nu am mai avut timp sa intru pe forum asa ca am inlocuit margarina cu untul cum spui si tu si a iesit destul de bine (da, este aluat de cozonac doar ca nu se framanta atat de mult). Totusi as incerca sa inlocuiesc cu ulei daca stie cineva ca merge la cozonac, eventual sa pun mai multa faina sa nu iasa asa moale?! Reteta nu cere margarina topita dar eu am lasat untul la temperatura camerei si l-am folosit asa. Mai intreb poate ma lamureste cineva. Multumesc!
niculae spune:
margarina, untul, laptele fragezesc aluatul (produsul final, copt, devine sfaramicios). uleiul nu.
www.reclamaaaa
m_monique spune:
eu pentru cozonac am facut intotdeauna aluat cu ulei. uleiul l-am pus incalzit.
http://photos.yahoo.com/micumonica
scarmanus spune:
Uleiul chiar e recomandat la cojonaci, fiindca daca framanti bine iti iese un lauat ca plastelina, iar feliile de cozonac se desprind in fasii cand le tai. Nu stiu cum sa-ti explic mai bine, insa aluatul este foarte pufos framantat cu ulei.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
louisea spune:
bunica mea facea intotdeauna cu ulei; stiu asta pt ca de multe ori isi potrivea framantatul aluatului cand treceam eu prin vizita ca eu aveam mai multe putere
uitasem: uleiul era inttodeauna incalzit putin (atentie sa nu arda degetele) sau sa fie cel ptuin temp. camerei..
------------------------
Louisea si Bandit
ML spune:
Pai atunci imi da si mie cineva o reteta de cozonac cu ulei (ca una cu unt si ceava ulei am. Multumesc April!)?
Ca sa nu ma frig cu uleiul e suficient daca il tin in apa fiarta sau nu se incalzeste destul?
Asa iesea si cozonacul bunicii de la tara, se desprindea in fasii dar nu stiu cu ce il facea iar ea s-a dus saraca... Nu am mai mancat la nimeni asa cozonac!
niculae spune:
pentru cozonac nu inlocui untul cu ulei. respecta procentul de grasimi la cantitatea de faina.
1 kg de faina
1 pachet unt+untul pentru uns tavile
2 linguri ulei
50-60 gr drojdie (mai bine 60)
3 cesti lapte
8 galbenusuri ou
1 ceasca zahar
1 lingura rom
1 lingurita rasa sare
2 linguri coaja de lamaie, portocala proaspata
vanilie(zahar vanilat)
1. se face maiaua din 3 linguri de faina, drojdie, 1 lingurita zahar, 1 pahar de lapte caldut; se freaca bine, pasta, sa nu ramana cocolosi.
2.galbenusurile se freaca in ordine: cu sare, zahar, coaja de citrice, zahar vanilatrom, ulei, jumatate de pachet de unt topit (la bain-marie)
3. maiaua, care intre timp si-a dublat volumul, se pune peste 2. impreuna cu laptele caldut ramas si se amesteca un pic impreuna, apoi se adauga restul de faina si se incepe framantatul (cel putin 1/2 ora). cand aluatul se desprinde de pe mana, se adauga cate putin cealalta jumatate de pachet de unt topit. se framanta acum prin impaturire, pentru ca aluatul sa ia mult aer, sa se oxigeneze, pentru o frumoasa crestere.
4. se lasa la dospit, la cald, 1/2 ora (pana isi dubleaza volumul)
5. in acest timp, din cele 8 albusuri se bat spuma si se amesteca apoi cu 400 gr zahar si 2 linguri de rom, se bat din nou pana se intaresc apoi se amesteca cu 300 gr. miez nuca macinata
dupa portionare, aluatul se intinde, se intinde umplutura pe fiecare foaie, se ruleaza, se pune in tava din nou la dospit 15-20 min.
se baga la cuptor preincalzit, foc potrivit (180 grade C) timp de 1 ora. daca dupa 1/2 ora s-a rumenit deja pe deasupra, se acopera cozonacul cu o foaie de hartie.(RAR)
p.s. raspunsul precedent ramane valabil dar untul topit are alte calitati decat untul netopit. un cozonac rafinat se face cu unt topit.
respecta ordinea si timpul de framantat (care e minim, poate fi prelungit: aici e secretul cozonacului care se rupe fâsii!) aluatul nu trebuie sa fie precum plastilina ci precum cauciucul, elastic, sa-l simti cum opune rezistenta si revine la forma lui cand il apesi. trebuie sa fie plin cu aer, sa faca basici la suprafata-in acest fel creste bine, drojdia are de unde sa-si ia oxigenul necesar cresterii)
succes.
www.reclamaaaa
scarmanus spune:
ML,acuma sunt tare pe fuga, iarta-ma dar n-am acuma repede timp sa scotocesc reteta. Daca nu ti-e urgent ti-o dau mai spre seara sau maine. In orice caz, secretul bunicii tale este acelasi cu al bunicii mele: anume, zahar mai putin in coca, el face aluatul ca fie clicos, iar in rest framantat pana asuda grinda, vorbin de cel putin 1/2 de ora. E si normal ca secretul sa fie acelasi, fiindca pe vremuri zaharul era o delicatesa, iar untul si mai si (ca se ducea la colectiv), asa ca cu zahar putin si ulei in loc de unt bunicile noastre faceau minuni. Iit mai lipseste vatra cu lemne sa totul sa fie stas
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty