In Italia

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Nemaipomenit! Ce ti-e cu viata, cum uneste si desface drumurile noastre!

quote:
Originally posted by iriale
Asta inseamna ca nu putem interveni in niciun fel? Suntem neputinciosi in fata destinului? Alegerile pe care le facem in realitate sunt dictate de o minte care nu ne apartine?




Chestia asta nu-mi place. Hai sa zicem ca e o minte care stie deja ce alegeri vom face, dar alegerile totusi le facem noi.



Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Eu Nico nu mai sunt sigura pe nimic. Insa nimic nu e intimplator in viata asta e cert! Exista un motiv in fiecare pas pe care il facem si parca atunci cind faci o alegere si zici "din tot sufletul imi doream asta sau ailalta" chiar si cind intilnesti pe cineva si stii de la inceput ca iti e simpatic sau indiferent sau te indragostesti la prima vedere ( eu sunt patita asa ca eu cred in asta ), parca toate astea ma duc la un gind : poate totul era hotarit dinainte ?!?! De cite ori nu ai auzit : am avut noroc pt ca m-am nimerit la locul si la timpul potrivit ! Intrebarea e : de ce te-ai dus acolo? .... "te tragea atza " ar fii raspuns bunica-mea deci trebuia sa fii acolo sau sa faci ceva anume .


Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Ce fac fetele?
Eu ma pregatesc sa plec de la servici, sa o iau pe fetita de la scoala. Nu v-am spus, ieri am avut prima sedinta cu parintii, mi-am facut o multime de nervi. Ma rog, ma voi obisnui si cu sistemul asta, dar pana acum mi se pare aiurea.
Irina, tu care mergi mai mult pe la coafor, stii cum se spune pensat, ca nu-mi vine?

Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Si eu am mai dat o tura pe aici sa vad ce mai ziceti.
Nico povesteste cum e la sedinta cu parintii ca eu sunt curioasa chiar daca e departe de mine orice posibilitate de a participa in urmatorii 7 ani la vreo sedinta de genul asta. Eu sunt tare curioasa, mi-ar placea sa stiu in primul rind daca sunt diferente intre ce si cum se invata in Romania si aici. Apoi stiu ca nu esti departe si tu de asta dar nu prea am inteles ei cum intra aici la liceu si facultate, cu siguranta nu prin examen ... dar oare cum???


Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iriale spune:

Azi am plecat devreme de la servici, l-am luat pe Ale de la gradinita, si am dormit amandoi. El inca mai doarme, eu m-am trezit si am aruncat un ochi aici la voi.
Nicoleta, ma crezi ca habar n-am cum se zice la "pensat"? De regula spun "vorrei fatte le sopraciglia". Ei da, povesteste-ne despre sedinta cu parintii!
Cri, dupa clasa a V-a se face un examen si se trece la alt ciclu, apoi dupa clasa a VIII-a, alt examen (se lasa si diploma) si se trece la liceu. Liceul dureaza 5 ani si se incheie cu alt examen (dupa care se obtine "la maturità). Facultatile sunt cu inscriere libera, cu cateva exceptii (medicina, farmacie etc, unde se da examen de admitere). La facultate nu e ca la noi, unde esti obligat sa dai x examene intr-un an; aici e totul mai degajat, dar din cauza aceasta cei mai multi se lalaie si ajung sa termine facultatea dupa 10 ani.
Acum au introdus sistemul cursurilor "di laurea breve", care dureaza 3 ani, iar dupa aceea ar mai fi una de specializare de alti 2 ani.
Cam asa este.

Mi-am baut cafeluta cu frisca, afara e un soare superb, merg sa ma uit la un film, pana cand se trezeste Ale. Iar apoi,la ordinele Mariei Sale!
O zi buna in continuare, va pup.

IriAle

Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Buna dimineata fetele...
Si eu mi-am baut deja cafeluta ( cu laptic)si am sarit direct in internet care ieri facea iar figuri la conectare, e clar ca au probleme pe retea . Al meu sot se gindea ca s-ar putea sa fie din cauza numarului mare de conectari pe care il fac ei acum ( ca e promotie la tele2... ) si deci a dat lumea navala peste ei . Nu stiu sper sa nu se mai intimple ca nu-mi place zapaceala asta si statul cu sufletul la gura "se conecteaza sau nu ..."
Merci Iri, totusi cred ca trebuie sa conteze notele ( mediile ) obtinute in scoala pt intrarea la liceu si cele din liceu pt facultate sau macar media de la examenele alea faimoase ( ala de clasa 8- faimoasa terza media hahaha ma distreaza pe mine cel mai mult- faceau astia misto la TV si de Daniele ca nu stie sa vorbeasca si deci n-are mai mult de terza media pina s-a "crizat" maica-sa si a replicat ca baiatul e student si dupa asta il luau si mai tare in "tarbaca" si nu o "risparmiau" nici pe maica-sa ).
Asta cu facultatea mai lejera e si la noi acum, adica iti poti da examenele cind vrei tu, si deci ramii etern student pina la pensionare... daca esti mai "lasa-ma sa te las". Dar mie personal nu-mi place .. unde e farmecul "boabelor" si al intilnirii "in toamna " cu cccc colegii ... intilnire urmata mereu de o berica.
Sa aveti o zi frumoasa!
Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:


Irina, si eu as vrea sa stiu ce importanta au cele 2 examene de la sfarsitul ciclului primar si mediu. Se merge mai departe cu media aia sau cum?
Pentru a te inscrie la liceu e necesar ca scoala sa te trimita mai departe cu un calificativ cel putin de "bine", adica nu suficient sau insuficient.
Insa modul in care se ajunge la acest calificativ mi se pare subiectiv. Nu se face o medie a calificativelor avute la toate materiile (de ex bine+suf+f.bine--> bine). Se intalnesc profesorii, discuta despre copil si stabilesc cu cat sa-l trimita mai departe dupa parerea lor, nu dupa notele de pana atunci. Asta nu pot sa pricep cum se poate.
Am mai povestit eu si la alt subiect, aici parerea pe care si-o face profesorul despre tine e foarte importanta. Calificativele se dau la sfarsitul fiecarui quadrimestru, pe baza activitatii de pana atunci, probabil pe baza calificativelor obtinute in timpul scolii, dar nu ca o medie. Asta inseamna ca daca au in general bine, dar se intampla sa ia un insuficient, chiar la o lucrare importanta, de verificare, cum era la noi teza, profesorul o poate ignora, daca el considera ca nu reflecta linia generala a elevului.
Pana acum nu le-au dat nici un calificativ, desi au dat chiar o dictare.
Cum le prind, le intreb cum merge Theodora, ele spun bine, sa nu-mi fac probleme, dar neavand, deocamdata, concretizarea acestui bine intr-o nota, nu pot sa nu ma stresez. Daca bine, bine si la sfarsit ma trezesc ca de fapt copilul nu stie si ia cine stie ce calificativ.
Cica nu trebuie sa conteze calificativul, copilul nici sa nu-l stie, sa se duca la scoala linistit si sa faca atat cat poate.
Eu sunt mai de moda veche, consider scoala importanta, stiti si voi cum era la noi. Pentru ei important e sa socializeze, sa se exprime, sa le placa ce fac, nu sa faca. Pai ce, daca nu le place, sa nu invete?
Acum sincer, voua va placea in clasa 1 sa faceti liniute?
Mie nu cred, dar stiam ca trebuie sa fac si faceam, placerea a venit mult mai tarziu, poate la liceu cand lucram la matematica din culegeri fara sa ma puna nimeni ca descopeream idei noi si chiar eram incantata. Dar cata munca obligata era in spate!


Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Cristina, m-ai intrebat de diferente fata de Romania. Din cate am citit aici pe forum si am vazut in cartile de clasa 1, acolo se merge dupa metoda traditionala, liniute, bastonase, scris de mana.
Aici metoda asta nu se aplica nicaieri, e considerata foarte dificila, numai pentru copiii inteligenti.
Celelalte metode sunt:
1.cea globala in care se pleaca de la o fraza, se disting cuvintele, apoi silabele si se ajunge in final la litere
2.se pleaca de la cuvant si se individueaza literele
3.se pleaca de la litere si se formeaza cuvintele

3 e cam ca cea din Romania, cu singura diferenza ca aici totul se intampla cu litere de tipar.

Scoala unde e fata mea foloseste metoda 2, spun ei cea mai usoara, aplicata pentru moment doar la litere mari de tipar. Asta cred ca e la latitudinea profesorului, daca sa faca in acelasi moment literele mari si mici de tipar, sau chiar si cele de mana.
M-am informat cum e si la cealalta scoala din satul nostru, ei au metoda 3, si fac deodata literele mari si mici de tipar. Cele de mana nu.
Anul trecut s-a incercat metoda 1, au ajuns cu o saptamana inainte de sfarsitul anului ca nu facusera inca scrisul de mana (care e obligatoriu, prin programa) asa ca le-au aratat cum se face fiecare litera si tema pentru vacanta a fost sa-l invete.
Ziceti si voi!
La sedinta ne-au dat planul de oferta formativa in care era scris si ce materii fac. Am intrebat si cum le-au impartit profesoarele intre ele. Nu stiu daca v-am zis ca aici sunt 2 profesoare de baza la fiecare clasa (italiana, matematica) si 2 de specialitate (engleza, religie).
Restul materiilor le fac cu cele de baza.
Am aflat cu surprindere ca au si istorie, geografie, banuiesc ca vor avea calificative si la astea. Oare pe ce baza, ca pana acum n-au facut nici o ora de aceste discipline.
Cum vedeti, eu sunt tare nemultumita si plina de intrebari. Ma asteptam ca sedinta sa mi le clarifice. Ei, nu! Asta a fost sedinta pentru alegerea reprezentantului de clasa (m-am candidat si eu, ca vreau sa ma implic mult in viata scolastica a copilului). Sedinta in care vom discuta ce fac copiii la scoala e prevazuta in ianuarie. Si pana atunci? E normal sa n-avem habar ce orar au, cum e impartita o zi de scoala, cum merge clasa.
Cam asta vroiam sa va spun, sa ma descarc si eu.

Irina, nu ti-am multumit, intr-adevara asa e 'sopraciglia' si gata.



Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Eu stiam sa scriu si sa citesc in clasa I, deci ma cam plictiseam la scoala. Ca pe mine m-a invatat mama de cind aveam 3 ani, mai intii cu literele de mari si apoi cu cele mici. Insa si colegul meu de banca stia asa ca a fost bine.
Cred ca mie insa mi-ar fii placut asa sa nu stiu notele / calificativele ... ca pe mine nu m-au "mobilizat" niciodata. Unde am invatat de placere ( geografie, stiinte naturale, istorie... ) imi aduc aminte si acum , iar ce am invatat "de nevoie"( aici a se citi fizica ...ca deeee trebuia sa iau treapta ) nu stiu nimic nici acum .
Eu sunt PENTRU examen chiar daca e mai stresant macar arati ce stii si ce poti, nu mergi mai departe cu un calificativ pus de un profesor care nu te poate suferi, sau unul care e copil de profesor sa nu zica nimeni ca aici nu conteaza asta si nu va fii mai bine vazut mereu deci va avea mega calificative.
Iar la facultate daca se intra liber, oare numai problema banilor face sa nu se imbulzeasa toata lumea sa fie student?
Trebuie si eu sa mai "aprofundez " problema asta...



Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iriale spune:

Bonjour bonjour... (azi am luat-o pe framceza!)
Vad ca voi, si mai cu seama Nico, sunteti mult mai pregatite decat mine pe tema "scoala", asa ca nu stiu cat v-am putut fi de folos. Peste 3 ani si Ale va incepe scoala si atunci cu siguranta voi sti de toate.
Singurul lucru pe care vreau sa il mai adaug este acela ca am observat, in anii acestia, exemplul nepotilor mei, care de multe ori au avut calificative bune sau f bune, dar mie mi s-au parut nemeritate. Adica un copil care citeste cu greutate, care are o caligrafie as zice oribila si caietele mazgalite si cu foile indoite, mie nu mi se pare de calificative asa bune.

In rest, imi este somn, aseara m-am culcat tarziu (m-am uitat la "Le fate ignoranti"), cred ca am si un fel de astenie de primavara, da da, nu am gresit, aici a sosit primavara, inca putin si cresc si ghioceii...glumesc, dar e cald cald cald, iar eu ma simt asa, lenesa si cu capul in nori.

O zi buna.

IriAle

Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.

Mergi la inceput