O singura Biserica?(8)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Zici ca nici tu,nici Jocelyn nu detineti adevarul suprem,dar totusi spui ca in Biblie se spune tot ce e nevoie sa stii ca sa te mantuiesti.Eu vad o contradictie aici.Contine sau nu Biblia tot ce avem nevoie ca sa stim pentru mantuire?Daca inchinarea are loc sambata sau duminica n-o fi un lucru vital pentru mantuire,totusi nemurirea sufletului,existenta raiului si a a iadului,etc.sunt lucruri importante,nu?Si totusi din Biblie nu reies clar aceste invataturi.,Jocelyn tocmai a demonstrat asta.Deci,cum ramane,e Biblia suficienta sau nu?Daca referitor la iad si restul nu putem sti ceva clar din Biblie,ce te face sa fii sigura ca ai interpretat corect spusele ei referitor la obtinerea vietii vesnice?

Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Eu cred ca adevarul suprem doar Dumnezeu il detine. Nu vad nici o contradictie intre asta si ce am afirmat pana acum. Iar ceea ce trebuie sa stim cu privire la mantuire, cred ca Isus a spus clar ce era de spus. Si sunt lucruri simple si pe intelesul tuturor, numai oamenilor le place sa le complice.
Chiar daca nu toata lumea interpreteaza orice lucru din Biblie la fel, mi se pare mai esential sa incercam sa ne traim viata cat mai aproape de ce ne invata Isus, decat sa ne indoctrinam cu tot felul de datini si obiceiuri care nu au nimic in comun cu ce este scris in Biblie.

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Fetelor, mie mi se pare ca ManyHope joaca rolul nebunului din comediile lui Shakespeare. Va rog sa nu-l ignorati, ca s-ar putea sa spuna adevarul. Si sa faceti un efort sa nu-i mai prilejuiti aparitia (si tu ManyHope, pliz, fii cu ochii pe noi!)

Cearta dintre Conchita si Cataghe mi se pare, ca si lui ManyHope, ca are mare legatura cu subiectul nostru. Eu vad o legatura de pilda intre faptul ca BC nu recunoaste divortul si pledeaza pentru ecumenism si regasirea unitatii, iar BO recunoaste divortul si pledeaza pentru separatia bisericilor, fiecare la casuta lui.

Cind intram pe forum in iarna, fara sa scriu decit rar si putin pe la topicurile medicale, urmaream avid mesajele Conchitei, Catalinei, Gandacelului (si ale altora, aveam reperele mele de interes ) Mi se pare imposibil ca asemenea oameni sa fie ATIT de separati intre ei incit sa nu mai existe nici o punte de comunicare intre ei, chiar daca odata a fost una. Nu vreau sa moderez impacari artificiale si pupaturi de forma, dar cearta voastra, chiar daca sint cuvinte grele in ea, pare mai degraba o caricatura nostima.

Conchita,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by myrrhaCearta dintre Conchita si Cataghe mi se pare, ca si lui ManyHope, ca are mare legatura cu subiectul nostru. Eu vad o legatura de pilda intre faptul ca BC nu recunoaste divortul si pledeaza pentru ecumenism si regasirea unitatii, iar BO recunoaste divortul si pledeaza pentru separatia bisericilor, fiecare la casuta lui.Conchita,

Myrrha,este incorect sa spunem ca BO pledeaza pentru separatie.BO doreste unirea si la fiecare Liturghie ne rugam pentru unirea credintei,dar nu cu pretzul renuntarii la ceva din ortodoxie.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Da, Irina, stiu asta. Dar nu poti nega ca sint multi ortodocsi impotriva unirii.
Nici divortul nu e propriu-zis acceptat de ortodocsi, adica exista niste norme.
Mi se pare greu de judecat cind e vorba de un principiu la care se fac diverse adaugiri si retusuri.
BC nu accepta sub nici o forma divortul, principial si fara exceptii. Uneori se mai anuleaza casatorii, dar nu exista divort. Si in mod consecvent, incearca sa treaca peste separatie. A renuntat la filioque. Stii ca din anii '60 nu se mai spune Crezul de la Niceea, ci doar cel Apostolic (mai scurt si mai simplu, fara sa nege invatatura Sinoadelor ecumenice) in Biserica (1), iar Papa a rostit Crezul Niceean cu filioque? Si nu a facut-o de complezenta.
Ce ar trebui sa faca mai mult? Sa emigreze toti in Romania si sa isi caute duhovnici romani? Si sa isi schimbe numele in ortodocsi?

(1) sotul meu a crescut cu Crezul Apostolic si multa vreme nu pricepea ioc treaba cu filioque, unde e si ce-i cu el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by myrrha
Dar nu poti nega ca sint multi ortodocsi impotriva unirii.

unul dintre motive e si frica, cred. panica aia existentiala de genul: dar daca e ceva rau, daca e ceva nedorit de Dumnezeu, daca grabesc apocalipsa dand cu subsemnatul la unirea bisericilor crestine? ma intreb, exista oare oameni (catolici sau ortodocsi) care subscriu la unire si care sa fie complet senini cand spun "da", pe deplin impacati cu certitudinea ca asta e singura cale, ca e un lucru bun? daca da, ii invidiez. de fiecare data cand subscriu la un argument pro, se gaseste unul contra de rezerva sa imi spulbere iarasi rationamentele.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by myrrha
Dar nu poti nega ca sint multi ortodocsi impotriva unirii.

unul dintre motive e si frica, cred. panica aia existentiala de genul: dar daca e ceva rau, daca e ceva nedorit de Dumnezeu, daca grabesc apocalipsa dand cu subsemnatul la unirea bisericilor crestine? ma intreb, exista oare oameni (catolici sau ortodocsi) care subscriu la unire si care sa fie complet senini cand spun "da", pe deplin impacati cu certitudinea ca asta e singura cale, ca e un lucru bun? daca da, ii invidiez. de fiecare data cand subscriu la un argument pro, se gaseste unul contra de rezerva sa imi spulbere iarasi rationamentele.

DA, sint foarte de acord. Ortodocsii isi imagineaza ca catolicii sint ceva complet diferit de ortodocsi si cind ii intrebi de ce, iti spun imediat: pai chestii subtile, dogmatice, filioque, peste intelegerea omului de rind. In timp ce lor, de fapt, le e frica ca vor fi siliti sa schimbe sensul crucii, ii ingrozeste ideea de altar descoperit, preoti fara barba si alte chestii care tin de socul cultural.

Cum se poate depasi aceasta teama? Prin educatie si informatie. Dar daca te apuci sa le explici unora cum stau lucrurile in Bc, si ca nu e chiar asa simplu pe cit pare sub eticheta lor, ti se spune ca faci prozelitism. Pai ce credinta e aia daca ti-e frica ca o pierzi numai ca vorbesti cu un catolic?

Iarta-ma ca m-am ambalat. Si mie mi-e frica de unirea bisericilor (si rau, pentru ca e ca si UE, daca nu pricepi sensul adinc, risti sa pierzi oameni pe dinafara, sa-i lasi in ratacire). De aceea preotii ortodocsi au un rol foarte important in a nu incuraja frica (na, ce oximoron), ci a explica lucrurile.

Daca ei considera ca sint ceva complet separat de Bc si unirea cu catolicii ar fi un compromis si o modificare a credintei lor (ceea ce nu este si parerea Bc), atunci sa declare asta oficial si gata. Bc recunoaste dreptul la alegerea credintei fiecaruia. Daca insa cred ca ar fi buna aceasta unire, sub anumite circumstante si conditii, sa discute problemele deschis si sa explice credinciosilor care este stadiul discutiilor. Nu mi se pare cinstit sa se roage la liturghie pentru unirea bisericilor si sa-l astepte pe Dumnezeu sa vina s-o faca. Sau sa spuna in acelasi timp ca ecumenismul e facut de necuratu' - pai ce crestin ortodox o sa se mai uite cu ochi curati la un catolic dupa ce i-a zis preotul lui asta?

Daca credem in Dumnezeu, n-o sa ne lase El sa o luam pe de laturi. Daca dogma e vie, o traiesti, cum spunea Gandacelu, n-ai cum s-o pierzi asa usor, avem sfintii nostri (care au trait-o) drept modele. N-o sa ne ratacim cu ei linga noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Ce cred cu adevarat catolicii despre ortodocsi:

http://www.arcb.ro/phpBB2/viewtopic.php?t=55&postdays=0&postorder=asc&start=0

Catolicii militeaza pentru unire, nu ca le-ar fi drag de ortodocsi, ci din ascultare fata de politica BC. Daca BC isi schimba punctul de vedere, si-l vor schimba si credinciosii catolici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra

Ce cred cu adevarat catolicii despre ortodocsi:

http://www.arcb.ro/phpBB2/viewtopic.php?t=55&postdays=0&postorder=asc&start=0

Catolicii militeaza pentru unire, nu ca le-ar fi drag de ortodocsi, ci din ascultare fata de politica BC. Daca BC isi schimba punctul de vedere, si-l vor schimba si credinciosii catolici.

Nu inteleg. Deci sunt un fel de turma lipsita de convingeri personale? Sau nu cred in "politica" bisericii lor, dar se supun orbeste?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Casandra, daca tie ti-ar spune cineva "esti de la necuratul, eretico, poate-ti vine mintea la cap si-ti revii la ortodoxie" cit de usor ti-ar fi sa intorci obrazul si sa raspunzi "mie imi esti drag si te iubesc"?

In mesajele de pe acel forum vad o singura persoana (royalist) care nu vrea sa deschida discutia cu ortodocsii. Restul (indoctrinati de la centru) nu, vor sa discute, desi traiesc in mijlocul lupilor, daca vrei. Citi pe un forum ortodox o sa intilnesti care sa accepte macar o discutie cu un catolic?
Fa o comparatie in procente si o sa vezi rezultatul.

Daca ma intrebi pe mine de ce am devenit catolica, am sa-ti spun printre altele: pentru ca am priceput mesajul asta, vehiculat de Ioan Paul al II-lea, ca daca ai credinta in Dumnezeu, trebuie sa fii deschis catre toti oamenii si sa nu-ti fie frica ca-ti pierzi credinta, care devine mai puternica daca aplici iubirea.
M-o fi indoctrinat, nu zic nu, dar ortodocsii nu m-au indoctrinat cu mesajul lor: "sintem singurii care avem adevar, restul sint eretici"
Asta sint eu

Mergi la inceput

Si, daca Bc isi schimba punctul de vedere, am sa ma gindesc daca noul punct de vedere se potriveste cu convingerile mele si daca n-o sa se potriveasca, am sa plec din Bc.
Dar cit timp sint in Bc, da, ascult de Papa Benedict al XVI-lea si de Roma. Pentru ca mi-au fost explicate invataturile lor si le accept, nu pentru ca imi sint impuse cu forta. Si pentru ca in orice Biserica exista principiul ascultarii, care e important.
Sint in Canada, Ontario, ce tara mai libera de constringeri religioase stii..

Mergi la inceput