Inadaptabil la gradinita?
Stiam, ma asteptam ca al meu copil sa nu se desprinda asa usor de mine pentru a sta 8 ore la gradinita la varsta de 3ani si 3 luni si asta pentru ca e muuuult prea dependent de mine, pentru ca a stat mereu cu mine pana la aceasta varsta.Insa am fost ferm hotarata sa nu dau inapoi la plansetele lui. Stiu din experienta altora ca ar dura cam 2 saptamani procesul de adaptare. Si am inteles ca se linisteste acolo si mai plange doar cand ii pune sa doarma. Azi, a 3a zi, am reusit sa il conving sa nu mai planga mai ales ca si tuseste de la atatea urlete si a fost intelegator dar tot a izbucnit in plans cand am plecat.Ce m-a speriat insa si m-a facut sa deschid acest subiect, este faptul ca ieri noapte, deci dupa 2 zile de gradinita, a avut un somn foarte agitat. L-am culcat la 9 si a dormit bustean pana la 3 AM si apoi a inceput sa se foiasca si sa planga in somn si sa spuna ca nu vrea sa mai doarma la gradinita. Il linisteam apoi iar plangeaa si spunea mereu acelasi lucru. Apoi cam intr-o ora s-a linsitit dar a mai avut cateva tentative de plans in somn, in vis ca nu vrea sa doarma la gradinita.Constat ca de fapt problema lui e ca nu vrea sa doarma nu caa nu vrea sa mearga.Asadar incep sa ma gandesc daca nu cumva e ceva mai serios sau e doar o faza trecatoare cea cu somnul agitat, pana cand se va acomoda. Dimineata l-am linistit si i-am explicat de ce copiii trebuie sa doarma la gradinita. M-a intrebat de 10 ori si i-am explicat de fiecare data. A fost mai linistit apoi dar pentru ca i-am promis ca vin un pic mai devreme sa il iau adica imediat ce se va trezi.Ce sa fac, sa sper ca se va acomoda saau sa incep sa ma gandesc la varianta de a-l lua la pranz acasa?
mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaNoutati
Raspunsuri
april spune:
Parca citeam despre fiimea. Asa a fost si ea cand am dus- o la camin, la 3 ani si 9 luni. Urlete ca nu vrea sa doarma, si faptul ca o duceam aproape prima si o scoteam aproape ultima. Era mult 9 ore pt ea. Ne-am chinuit aproape un an, nimic. Cum zici si tu visa noaptea ca trebuie sa doarma la gradi si se tortura saraca de avea numai cosmaruri. Credeam ca in timp o sa-i treaca. Nici vorba. Unii copii sunt mai sensibili. Imi era si teama sa nu pateasca ceva. Asa ca urmatorul an ne-am luat bona si am dus-o la gradinita. E o schimbare majora. Acum ii place ca nu are de dormit. Niciodata nu dormea la camin, saraca , era un chin sa stea in pat, plangand.
Acum suntem grupa pregatitoare si chiar ca e super, dar cand isi aduce aminte de camin vad pe fata ei o figura trista, a ramas marcata, si imi pare rau ca am chinuit-o cu caminul atata timp.
Parerea mea e ca nu toti copii se adapteaza la conditiile de la camin si e bine sa nu-i fortam sa nu ramana cu amintiri urate.
Toate cele bune.
pozici
Rufus spune:
Am niste prieteni la Cluj, care locuiau chiar langa gradinita unde mergea baietelul lor. Cat era ziua de lunga, copilul statea agatat de gardul de sarma, de unde se vedea apartamentul lor, si se jelea, asa cum ati vazut in filmele facute pentru Occident cu copii de la orfelinatele noastre, strigand dupa mama si tata. Se oprea lumea pe strada si-l caina pe bietul micut, care arata, fireste, jalnic. A durat multa vreme pana s-a obisnuit. Tatal facea naveta in Zalau, mama lucra zilnic in Someseni, nu aveau nici o alta solutie. Nu aveau timp de "fite".
Acum este student si e un baiat tare fain...
PS: In 4 ani de gradinita, Ioana mea nu a dormit mai mult de zece ori. Indiferent de ce i-am zis sau i-am facut eu sau altii. Asa ca, lasa copilul putin din mana, o sa se descurce el; si eu mi-am dat seama mai tarziu de asta.
http://community.webshots.com/user/tora97
light spune:
April cred ca ai dreptate. Mai astept putin sa vad inca o perioada scurta cum va fi si daca va continua, il las doar pana la 12.Rufus cam asta ma gandeam si eu, se va cali, va trebui sa fie pregatit pentru viata asta grea, dar totusi imi e teama sa nu fortez limitele prea mult. Poate si baiatul de care vorbesti pastreaza in suflet urme, amintiri neplacute de la gradinita.Nu stiu, chiar mi-e frica pentru ca nu sunt foarte sigura de ceea ce e mai bine sa fac.Pe de alta parte m-am bucurat sa pot rupe asa cum bine zicea cineva "cordonul asta ombilical" dintre noi. Daca nu acuma, cand?
mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaNoutati
madishor spune:
Cand am dus-o pe ana la gradinita acum 3 ani, educatoarea m-a avertizat din timp: "Toti au o perioada de 1-2 saptamani de urlat impotriva gradinitei. Poate sa inceapa din prima zi, sau sa te trezesti peste 3 luni cu ea. Totul este sa treci peste asta si sa nu renunti. De obicei e mai greu pentru parinit decat pentru copii."
Noi am evitat prima saptamana de urlat, ducand-o prima data dupa ce s-au linistit spiritele - cam 3 saptamani dupa inceperea oficiala. Am avut insa momentul nostru negru - ceva mai tarziu.
O buna idee este sa aiba cu el/ea un obiect de acasa, care ii este drag: o paturica, o perna, un ursulet etc. Noi i-am dat un catel mic si i-am spus "Pufi o sa aiba grija de tine la gradinita" si Pufi a ajutat-o sa doarma linistita in fiecare zi. Si, recunosc, cand am plecat la facultate, aveam 18 ani si tot am luat un urs cu mine, sa imi aline dorul de casa.
Sfaturile mele: nu renunta, da-i un obiect drag cu el si, daca tot are probleme si dupa 3 saptamani, lasa-l o vreme doar pana la pranz, dar fa asta sub pretextul "imi pare rau, dar saptamana asta mami are niste treaba si trebuie sa te ia la pranz" - dandu-i lui "gica contra" din el o ocazie sa se manifeste.
madishor
sinzi_ana spune:
Lucia, dar nu ai putea o perioada sa il tii pana la pranz si sa il culci acasa??? Apoi cand se obisnuieste cu statul acolo, il si culci...
Adica sa o iei treptat, poate suporta mai bine...
Eu nu am dormit in copilarie la graidnita, dar sotul meu isi aduce aminte de primele zile de gradinita, si imi povesteste ca el credea ca nu o sa mai vina nicicodata sa il ia mama lui cand a vazut ca ii culca acolo...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi
si David
David (best of...), tati si mami
A venit toamna!!!
sinzi_ana spune:
Lucia, dar nu ai putea o perioada sa il tii pana la pranz si sa il culci acasa??? Apoi cand se obisnuieste cu statul acolo, il si culci...
Adica sa o iei treptat, poate suporta mai bine...
Eu nu am dormit in copilarie la graidnita, dar sotul meu isi aduce aminte de primele zile de gradinita, si imi povesteste ca el credea ca nu o sa mai vina nicicodata sa il ia mama lui cand a vazut ca ii culca acolo...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi
si David
David (best of...), tati si mami
A venit toamna!!!
lgireada spune:
Eu n-am reusit niciodata sa dorm dupa amiaza, nici la gradinita, nici acasa si nici mai tarziu in scoala. Foarte rar in viata mea dorm dupa amiaza... Si m-au chinuit si pe mine ai mei destul cu dormitul asta.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
Vichi spune:
Sa vezi ce bine se va simti puiutul mic daca il iei acasa la pranz, sa doarma in patutul lui. Gradinita va fi o placere asa...
Daca insa esti nevoita sa mergi la servici si pur si simplu nu are cu cine sa stea acasa, eu zic sa-l lasi inca de acum.
La baietelul meu la gradi, sunt copii care nu au avut probleme si altii care au si dupa un an cu ramasul acolo pana la ora 17-18 si mai ales cu dormitul de dupa-amiaza.
Mie mi se frange inima, nu rezist!
light spune:
Of mai fetelor ce sa zic...madishor o sa incerc sa ii dau o pernutza preferata de acasa. Ca in general el doarme cu masinute si daca ii las masinuta se trezeste si o gaseste stricata, asa mi-a povestit pentru ca in prima zi i-am lasat o masinuta mica si a gasit-o stricata. Mai bine sa incerc cu o pernutza.Sanzi sa stii ca prietena mea m-a sfatuit intocmai ca si tine insa am hotarat ca nu e bine asa. Pentru ca va fi de neconceput zic eu, pentru el sa il las la inceput doar pana la 12 apoi sa ii zic ca trebuie sa si doama. Pai stai asa, "mai intai m-ai lasat putin, apoi de ce ma lasi mai mult acolo si ma pui sa si dorm??? Va fi si mai tragic. Eu asa consider. Adica daca incerc varianta cu dormitul acolo o incerc din prima, nu in trepte ca sunt convinsa ca nu as avea nici o sansa treptat. Macar asa vad cum sta treaba si hotarasc ce-i de facut. Plus ca imi gasisem si eu ceva de lucru din octombrie. Oricum nu e batut in cuie, daca nu se poate voi renunta si stau cu el si il iau la 12. Sper insa sa se obisnuiasca.Liliana aici nu e vorba de a dormi la pranz. El doarme oricum atat acasa cat si la gradinita ca e foarte obosit si mai ales e genul care doarme mult. E insa faptul ca il las acolo sa doarma si nu acasa.Vichi o sa incerc in ultima instanta, inca nu stiu, inca sunt derutata si eu.
Sasha.p spune:
Si noi avem cam aceeasi problema : Sasha are 2 ani si 2 saptamani si de lunea trecuta l-am dus la gradinita ca ne-a parasit bona ! Prima saptamana la program scurt si de alaltaieri la program lung. de vreo cateva nopti si el se trezeste plangand sau tipa in somn : Nu, Nu!. Si eu ma intrebam ce este cu el. Dimineata cand il las la gradinita plange de mi se rupe sufletul si dupa amiaza cand ma duc sa il iau imi sare in brate de nu se mai dezlipeste de mine. Efectiv mi se face rau cand il vad asa, dar nu am ce face, sunt la servici, bunici nu posedam, bona a plecat in Italia.....
Asa ca, Lucia Mirela, welcome to our club !!
Anca si BB Sasha
Copilasi de Aug - Sept. 2003
http://pg.photos.yahoo.com/ph/pxp72/my_photos