Belgia

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

ecko, stai linistita, sunt foarte multi oamneni care vorbesc singuri pe strada, si eu ma intreb cateodata ceva, am luat din aia, sau din aia, e vorba de piata. eu am venit de 4 luni din romania si acolo toata lumea vorbeste singura. sunt tare multe greutati acolo. eu ma uit la jurnal pe tvri si vad ca se scumpesc toate, lumea nu stie ce sa mai faca. acum mai au si gripa aviara. nimeni nu mai rade pe strada cand e cineva care vorbeste cu voce tare singur pe strada, asa cum o faceam inainte de revolutie. e cevA firesc acum.
mai vorbesc singura si cand suparata, sigur o sa ajung .... bine daca mai vorbesc...

de cand am venit aici am avut o gramada de greutati, de necazuri, sper sa ma potolesc. si-apoi copilul mi-e la scoala , sotul la serviciu, pleaca la 7 si vin dupa 17, asa ca am "dreptul " sa vorbesc si eu, nu? chiar daca singura.

o sa ma gandesc si eu la ciudateniile mele sa vi le spun.

voi de cand sunteti aici? munciti? studiati? cum va petreceti timpul liber?

eu desi sunt casnica seara cad lata de atea lucruri pe care le fac in cursul zilei.

pupici

s-auzim numai de bine!

Mergi la inceput

mieke sa-ti traiasca fetita!

nu-i nici-o problema daca-i vorbesti asa copilului, e chiar indicat sa o tratezi ca de la egal la egal. nu-i nici-o ciudatenie, e normal.

dar, ia spune, ti-a rapuns? am glumit.... aici vroiam sa bag un smile, dar nu stiu cum naiba gasesc astia de pe forum atatea smilies , ca eu nu am niciodata potrivite, exista si alte locuri unde le gasesc pe forum?

la bruxelles e o vreme mizerabila, asta imi doboara moralul si buna dipozitie.

va pup

s-auzim numai de bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mieke spune:

Mersi pentru urare.
Nu mi-a raspuns ca e mai desteapta ca mine,dar se uita ciudat.Va dati seama ce-o fi in gindul ei?Doamne ce parinti turbati am!Daca e si taica-su prin preajma(ala alt nebun)o intreaba:bubu ia zi ce culoare e asta?asta apropos la o cunostiinta de-a noastra care ,acum citiva ani cind fiica-sa era mica o tot inebunea sa invete culorile,iar cind copilul avea o carioca sau un creion colorat o tot intreba"ia zi draga ce culoare e asta?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simone_be spune:

salut! imi cer scuze ca postez mai rar, problema e ca la mine nu se intampla mare lucru deocamdata. am terminat un master anul trecut si eram destul de ocupata cu cursurile, eram destul de activa, insa acum sunt mai toata ziua pe acasa si-mi caut de lucru.
am si eu o intrebare (pt ca anul viitor eu si "fiancé"-ul meu ne vom casatori), unde v-ati casatorit voi: in romania sau in belgia?
intreb pt ca am primit f multe sfaturi cum ca ar trebui sa facem casatoria mai degraba in romania decat in belgia (din punct de vedere al actelor si ca, chipurile, as avea un alt statut daca vin maritata din romania ...)...logodnicul meu este belgian, iar nunta avem de gand s-o facem cat mai restransa (ceva de genu': familie si prietenii prin care ne-am cunoscut) - suntem destul de tineri, 25 ani, respectiv 29 el si nu prea avem mijloace finaciare "nelimitate"
o seara cat mai placuta si multumesc mult.
simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valer_01 spune:

Salutare tuturor,

Simone_be,eu am facut casatoria (doar civil) in Romania, anul acesta si, intr-adevar, din punct de vedere al actelor este mai simplu pentru ca sotul tau va avea nevoie de mult mai putine acte decat ti s-ar cere tie aici, in Belgia. Insa, financiar vorbind, noi am constatat ca este acelasi lucru, pentru ca la noi s-a adaugat si transportul+sejourul meu de aproape doua luni in Romania ca sa-mi rezolv toate actele de plecare. Deci, in concluzie, aceeasi bani i-am fi cheltuit si aici. In privinta statutului, ma indoiesc ca exista vreo diferenta. Fie ca vii casatorita din Romania, fie ca te casatoresti aici, e acelasi lucru. Nu vad care ar fi diferenta. Am cunoscut si fete care au facut aici casatoria (nu romance, e adevarat), insa statul belgian nu-i priveste diferit, daca la asta te referi. Cum merge cu job-urile ca si eu sunt in acelasi proces de cautare ca si tine. Nu stiu unde stai tu, dar aici, in Bruxelles e chiar dificil as zice pentru ca in domeniul administrativ pe unde m-am orientat eu se cer 3 limbi: neerlandeza, franceza si engleza. Si adesea, cele doua: neerl+franceza. Mai sunt si situatii fericite unde se cere numai franceza si engleza, insa recent, la Orbem un conilier de pe acolo imi recomanda sa ma apuc de neerlandeza...Sfatul asta puteam sa mi-l dau si singura, fara consilier.
O seara frumoasa tuturor,
Vali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bepii spune:

Intr-adevar, fetele care cautati un job bun trebuie musai sa stiti cele 2 limbi oficiale franceza si nederlands iar la nivel mai inalt engleza. Eu am probleme ca nu stiu franceza. Cu celelalte ma descurc.
Iar celor care nu vorbesc nederlands trebuie sa stiti ca e drum destul de lung pana reusesti sa o stapinsti cat de cat indiferent cat de dotat ai fi in ceea ce priveste invatarea unei limbi. Eu sunt inscrisa pe niste site-uri si primesc saptamanal oferte conform pregatirii. Daca nu v-ati inscris uite aici numele lor:
www.monster.be si www.jobat.be
Aici am gasit destule joburi convenabile dar m-am lovit de limba franceza. Ciudata mai e si tara asta cu limbile ei total diferite.
Bafta multa!
Pupici, Bepii

Bepii
Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mieke spune:

Simone_be noi ne-am casatorit la ambasada Ro ,in Brussel dar casatoria nu a fost recunoscuta,sotul meu avind dubla nationalitate,asa ca a trebut sa ne mai casatorim odata aici la primarie.Ce stiam,era ca daca te casatoresti in Romania trebuie sa astepti mult timp pentru a obitine documente in vederea sederii aici.Asta acum 8 ani,poate intre timp sint schimbate legile.Pentru casatorie eu am avut nevoie de certificatul de nastere international ,se o adeverinta precum ca nu sunt casatorita si de o adeverinta de domiciliu.Parerea mea este sa va interesati bine sa nu aveti surprize.Va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simone_be spune:

buna seara si multumesc pentru raspunsuri.
ne vom interesa la primarie, sa vedem exact de ce acte vom avea nevoie. problema e ca specimenului de la primarie care se ocupa de straini, ii place f mult sa amane lucrurile, nu da informatii clare si face lucrurile pe jumatate; cateodata am impresia ca habar n-are de unele chestii... dar, asta e, trebuie sa ne plecam in fata ei si sa zambim (chiar daca imi vine sa urlu), ca ea gereaza dosarul meu...
relativ la gasirea unui job bun, asa e: trebuie cunoscuta si flamanda, (macar la nivel de baza pt unele posturi). eu am inceput cu "Assimil" si-mi place, dar in curand ma voi inscrie si la cursuri.
mi-am depus CV-uri la agentiile de interim, am fost contactata, insa exista o problema: nu am permis de lucru (se pare ca nu voi mai avea nevoie, anul viitor, dupa casatorie). asa ca m-am decis sa merg la FOREM (este ca ORBEM, dar pt wallonie) sa aflu cum pot gasi mai usor un job. se pare ca am nevoie de permis de lucru (chiar si pt un amarat de stagiu). imi ramane deci, sa fac o cerere pt permis de tip C pt "personal inalt calificat"... dar, se pare ca dureaza ceva timp; asa ca, deocamdata sunt blocata ... sper ca totul se va aranja in curand, ca daca nu gasesc de lucru cred ca o iau razna. in plus, obisnuita mereu sa fiu ocupata, imi este greu acum sa nu fac nimic...
noapte buna!
simona
p.s. eu am mai cautat si pe www.references.be (si acolo sunt posturi interesante si cateodata n-au nevoie de flamanda).

Mergi la inceput

mieke, de cine nu a fost recunoscuta casatoria, de statul belgian? asta e o adevarata porcarie! te-ai maritat de ori cu acelasi barbat, sa inteleg, nu?

e super? ai avut emotii de fiecare data? te-ai imbracat in mireasa? misto, daca a fost de ori...

pup

s-auzim numai de bine!

Mergi la inceput

pardon, sunt prea obosita, am mancat cuvinte...

vroiam sa zic de daca ai fost de 2 ori mireasa a fost super... in rest... cu emotiile cred ca a fost greu

buna seara sa aveti!

s-auzim numai de bine!

Mergi la inceput