Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(9)
Raspunsuri - Pagina 6
irina.c. spune:
quote:Irina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by amuleta
Copiii infrunta problemele pur, fara prejudecati, un dar pe care noi l-am pierdut. Lor le e frica de ceea ce vad in fata ochilor, noua ne e frica de inchipuirile noastre.
Sa nu fim mici la suflet, sa fim mici la frica.
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
sofiabebe spune:
Sa traiti si Doamne ajuta, surorilor! Io mai greu scriu, desi v-am citit destul de des, da' acu daca m-a invitat Sabina.... :)
quote:
Originally posted by star33
Sunt de acord cu Irina, e mai greu sa te aduni la rugaciune dupa o zi de servici, cu mii de probleme in cap. Eu stau seara cateodata si nu-mi pot scoate din minte problemele de peste zi si cietsc rugaciunea aproape absenta...
Duhovnicul meu (nu spun cine, pesoana importanta :) mi-a zis ca daca nu reusesc sa tin pravila de peste zi (rugaciunea de dimineata, seara sau altele) sa ma rog cum pot, sa spun rugaciunile pe care le stiu, mereu s idin toata inima, el zicea "sa fii cu gandul mereu la DUmnezeu", cand pui masa, cand alaptezi pruncul, orice ai face sa zici "binecuvanteaza Doamne...", "Binecuvinteaza-mi pruncul, creste-l, lumineaza-l". Intr-un cuvant, tot ce fac sa-i multumesc lui DUmnezeu si sa-i cer sa ma ajute in ceea ca fac. Asta spun eu acum cu cuvintele mele, el probabil mi-a spus altfel, asa ca sa iertati...
Hai ca fie-miu incearca sa se pieptene... Sa ma duc sa-l culc.
Sa ne ajute Domnul sa facem numai ce e bine si sa ne mai auzim cu bine.
bebe si puii:
Trageti cu ochiu'
Poze de la Ploiesti (august)
Acasa, inainte de mare
Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
irina.c. spune:
Sofiabebe,bine ai venit si Doamne ajuta!Dragelor,iar apar cu un cuvant referitor la citirea Scripturii,dar mi s-a parut foarte ziditor,asa ca vi-l impartasesc si voua:La fel de important ca a cunoaște de ce ar trebui să citim Biblia, este a cunoaște cum ar trebui să citim Biblia.Cele mai bune călăuze pentru aceasta sunt sfinții Părinți, în frunte cu Sfântul Ioan Gură de Aur, care, am putea spune, a scris o a cincea Evanghelie.Sfinții Părinți recomandă o pregătire temeinică înainte de citirea și cercetarea Bibliei; dar în ce constă aceasta pregătire?Întâi de toate, în rugăciune. Roagă-te Domnului să-ți lumineze cugetul #8211; ca să poți înțelege cuvintele Bibliei #8211; și să-ți umple inima cu harul Său #8211; ca să poți simți adevărul și viața acelor cuvinte.Dă-ți seama că acestea sunt cuvintele lui Dumnezeu, pe care le grăiește și le rostește către tine, personal. Rugăciunea, laolaltă cu celelalte virtuți aflate în Evanghelie, este cea mai bună pregătire a cuiva pentru înțelegerea Bibliei.Cum ar trebui să citim Biblia? Cu rugăciune și evlavie, căci în fiecare cuvânt de acolo se găsește câte un strop din adevărul veșnic, și toate cuvintele împreună alcătuiesc marea cea nemărginită a Adevărului celui Veșnic.Biblia nu este o carte, ci viață; deoarece cuvintele sale #8222;duh sunt, și viață sunt#8221; (Ioan 6:63). Prin urmare, cuvintele sale pot fi înțelese dacă le cercetăm în duhul Duhului lor, și cu viața vieții lor.Este o carte care trebuie citită cu viață[1] - punându-o în practică. Ar trebui mai întâi trăită, și apoi înțeleasă.Aici se potrivesc cuvintele Mântuitorului: #8222;De va voi cineva să facă voia lui, va cunoaște pentru învățătura aceasta, că de la Dumnezeu este#8221; (Ioan 7:17). Fă-o, ca să o poți înțelege. Aceasta este regula fundamentală a exegezei ortodoxe.La început, de obicei cineva citește Biblia repede, iar apoi tot mai încet, până ce va ajunge să citească cuvânt cu cuvânt, și nici măcar, întrucât în fiecare cuvânt descoperă un adevăr nepieritor și o taină negrăită.În fiecare zi să citești cel puțin un capitol din Vechiul și din Noul Legământ; dar, în același timp, să așterni întru lucrare și câte o virtute. Lucreaz-o până când devine o obișnuință.Să spunem, de pildă, că cea dintâi virtute este iertarea vorbirii de rău. Aceasta să fie îndatorirea ta de zi cu zi. Și, pe lângă ea, roagă-te Domnului: #8222;O, milostive Doamne, învrednicește-mă să am dragoste pentru cei ce mă vorbesc de rău!#8221;Iar când ai făcut din această virtute o obișnuință, fiecare din celelalte virtuți ce-i urmează îți vor fi mai ușoare, și tot așa, până la cea din urmă.Lucrul de căpătâi este să citești Biblia pe cât de mult cu putință. Când mintea nu înțelege, va simți inima; și dacă nici mintea nu înțelege, nici inima nu simte, citește din nou, căci prin citire semeni în suflet cuvintele lui Dumnezeu.Și acolo nu vor pieri, ci treptat și pe nesimțite vor trece în firea sufletului tău; și se ți va petrece ceea ce a grăit Mântuitorul despre omul care #8222;aruncă sămânța în pământ, și doarme, și se scoală noaptea și ziua, și sămânța răsare și crește, când nu știe el#8221; (Marcu 4:26-27).Lucrul de căpătâi este: seamănă, și Dumnezeu este cel ce pricinuiește și îngăduie ca ceea ce s-a semănat, să crească (1 Cor. 3:6)[2]. Dar nu zori izbânda, ca nu cumva să ajungi ca omul care seamănă astăzi, și mâine vrea deja să culeagă.Prin citirea Bibliei, adaugi dospeală la aluatul sufletului și trupului, care crește treptat și umple sufletul până ce l-a pătruns pe de-a-ntregul și îl face să se înalțe cu adevărul și dreptatea Evangheliei.În fiecare caz, poate fi aplicată fiecăruia dintre noi pilda Mântuitorului despre semănător și sămânță. Sămânța Adevărului Dumnezeiesc ne este dată în Biblie.Citindu-o, aruncăm acele semințe în suflet. Multe cad în pământul pietros și colțuros ale sufletului nostru, dar câteva cad și în pământul cel rodnic al inimii noastre #8211; și rodesc.sursaIrina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
amuleta spune:
Se pare ca fiecare avem duhovnicul pe care-l meritam.
I-am cerut si eu dezlegare pentru ceva anume si el mi-a raspuns "iubeste si fa ce vrei".
Irina C, ce coincidenta, tocmai ma gindeam cit de adinca e Biblia, de fiecare data cind o citesti descoperi lucruri noi, e ca o ceapa cu multe foi si miros tare, te arde pe git si nu scapi de mirosul ei macar 24 de ore dupe ce citesti.
irina.c. spune:
quote:Na,ca ti-a zis-o!
Originally posted by amuleta
Se pare ca fiecare avem duhovnicul pe care-l meritam.
I-am cerut si eu dezlegare pentru ceva anume si el mi-a raspuns "iubeste si fa ce vrei".
Irina C, ce coincidenta, tocmai ma gindeam cit de adinca e Biblia, de fiecare data cind o citesti descoperi lucruri noi, e ca o ceapa cu multe foi si miros tare, te arde pe git si nu scapi de mirosul ei macar 24 de ore dupe ce citesti.
Voi aveti vreun program anume de citire a Scripturii?Cred ca in ordine,intai Noul Testament de doua-trei ori si pe urma restul e cel mai bine.Eu nu am citit de mult Scriptuara in ordine,mai citeam asa,pe sarite,in ultima vreme,si m-am gandit sa-mi schimb obiceiul asta.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
bagoiu spune:
Bine ai (re)venit, sofiabebe! Nu sti cat ma bucur.
Am tras si noi cu ochiu` si am vazut cat sunteti de frumosi.
Doamne ajuta!
adriana spune:
Fetelor, va citesc..
Baietelul meu e bonavior si nu-i dam de cap.
Nu stiu ce are, o viroza intestinala, am 4-5 pareri de la atatea persoane, doctori, pe la care am fost.
Se usuca pe picioare ..
Pomeniti-l si pe el la rugaciunea voastra , copilasii vostri mai ales..
Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei
adita spune:
Sofiabebe, ma bucur sa te revad. si de asemenea m-am bucurat sa mai vad in pozele tale persoane cunoscute pe care nu le-am mai vazut de mult
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
irina.c. spune:
quote:Adriana,multa sanatate si Doamne ajuta!Irina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by adriana
Fetelor, va citesc.. Baietelul meu e bonavior si nu-i dam de cap.
Nu stiu ce are, o viroza intestinala, am 4-5 pareri de la atatea persoane, doctori, pe la care am fost.
Se usuca pe picioare .. Pomeniti-l si pe el la rugaciunea voastra , copilasii vostri mai ales..
Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei
ILINCA