La scoala (cum se simt, ce invata, cum ii ajutam)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Elisor,dar chiar asta era varianta optima,clasa externa,daca nu nimeream la invatatoarea asta clar nu il dadeam pe Daniel la muzica,cu toate ca eu acolo lucrez,au existat si la noi clase externe cu ani in urma,la fel cum a existat si semi internat,eu chiar as fi fost in incurcatura,imi doream clasa externa dar nu s-a putut.Am avut noroc de invatatoare buna si nu am mai ezitat.la noi se face carte pe branci,ceea ce ne incurca rau de tot pe noi,cei de specialitate,ca sunt obositi copiii si nu mai au timp fizic pentru specialitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Buna fetelor! V-am citit toate postarile de la Tme in cls. 1 si aproape toate de aici. As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.

Bianca mea rae 5 ani si 9 luni. Locuim inca in Germania si fata vorbeste la fel de bine si romana si germana. Nu stiu daca la anul nu ne vom intoarce in RO, asa ca, m-am decis sa o invat sa scrie si sa citeasac romaneaste (daca raminem aici, i-i va fi mai greu sa invete romaneste, dupa ce va incepe scoala). Asa ca mi-am luat din RO caietele de la grupa pregatitoare: Gindacelul albastru si Rita gargarita si ne-am pucat de semnele grafice. A facut liniute inclinate, ovaluri si semicercuri (nu i-i ies ei f. bine, dar...merge). Din ce am auzit eu aici, la fel ac si in Italia, in cls. 1 si a 2-a cam dorm pe ei, in sensul ca nu fac mai nimic din ce stiam eu ca se face in RO si din ce citesc ca fac si copii vostri. Bianca a invatat in vara (la dorinta ei) sa scrie toate cifrele de la 0 la 9, stie sa scrie de tipar destul de multe cuvinte, stie sa citeasca pe litere (numai literele mari) cuvinte, am inceput si cu despartirea in silabe, tot cu metoda palmei sub barbie.....DAR nu stiu cum sa o fac sa inteleaga cum trebuie sa uneasca literele, astfel incit sa poata sa citeasca cuvintele. De 2 seri excersam: cum citim "m" si "a" (corect zis a linga m), adica "Ma". sau "m" "e" rezultat "ME", etc. S.a prins cum e si acum le zice corect.

Rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti csi mie cam ce fac copii in grupa pregatitoare si ce ar trebui sa stie cind intra in cls. 1. DE CE? Pt ca daca ne intoarcem in RO , Bianca va avea 6 ani si 8 luni si, dat fiind ca nua facut grupa pregatitoare, s-ar putea sa nu o ia la scoala in toamna viitoare. La 7 ani si 8 luni, adica peste 2 ani mi se pare ca ar fi mult prea tarziu, ca stie deja prea multe de-acum. Asa ca, ma gindeam ca daca fata face anul asta cu mine, cam tzot ce se face in grupaa pregatitoare, poate avem sansa sa o ia la anul la scoala. Eu as vrea sa faca acolo LIcelul German, asta daca va lua testul de limba (speram, pt ca aici e la gradi de 3 ani si la testul pe care l-a dat la scoala acum 2 sapt. ni s-a spus ca nu are pb cu limba germana).

Astept sugestiile voastre si inca ceva. ce ABECEDAR mi-ati recomanda? Prietena mea va veni in iarna la mine si as vrea sa-mi aduca un Abecedar. Cum stiu ca sunt mai multe tipuri, m-ar interesa care ar fi mai bun. Vreau un abecedar, ca sa-mi fac o idee despre cum ar trebui sa inveti un copil sa citeasca.

Nu stiu daca m-am facut prea bine inteleasa. Poate sunt eu prea pretentioasa si cer prea mult de la Bianca, dar pb e ca e dorinta ei sa invete sa scrie si sa citeasca si ei in gradi nu fac nimic: deseneaza coloreaza, cam ceea ce spun fetele din Italia si Belgia.
Am citit in primavara o carte in engleza: How to teach your baby to read. F. bine scria. Am incercat metoda pe Bianca si..nu prea a "prins". Acolo se explica de ex. sa notezi un cuvint pe un carton si zilnic sa inveti copilul minim 5 cuvinte. Si sa le tot rotesti si combini si asfetl copilul va sesiza litere.....Am incerct, Bianca avea 5 ani si vreo 3 luni-...........nu a tinut figura, iar acum nu am mai revenit la aceasta metoda.

Inca ceva: si directoarea de la gradi si cea de la scoala la care va merge aici, daca raminem in Germania, mi-au spus sa continui sa invat fata romaneste, pt ca de germana se ocupa ele si ca, in felul asta, copila va stapini la fel de bine ambele limbi.

Multumesc anticipat si bafta puiutilor vostri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

La noi si Abecedarul si caietul special este de CLEOPATRA MIHAILESCU.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Elisor, da, 4 ore de teme inseamna cumplit de mult pentru un prichindel de nici 7 ani. Din fericire, nu se intampla asta zilnic! Daca avem doar pe caietele respective, cam in 2 ore, 2 ore si jumatate terminam. Daca mai face cate ceva si la semiinternat si mai putin: o ora, o ora si jumatate. Dar cand vad ca-mi vine cu foi de facut, pe langa caietele respective, ma apuca durerea de cap, pentru ca stiu ce va urma!
Helbi, noi lucram dupa Abecedarul Olgai Paraiala (editura Aramis).
Ei, incepe sa miroasa a vacanta, nu?

Claudia

Mergi la inceput

Draga Helbice se face in grupa pregatitoare,pot sa raspund.Baiatul meu a fost la o gradinita de aplicatie si acolo se respecta programa cel mai bine,nu se sare calul,am auzit gradinite in care scriau litere si chiar cuvinte,din ce stiu eu e interzis.Grupa pregatitoare are urmatoarele obictive:Sa recunoasca literele mari de tipar,sa-si recunoasca numele scris,chiar de mana,sa adune si sa faca scaderi pana la 10,sa desparta in silabe cuvinte asa cum ai facut si tu,cu mana sub barbie,la antrenament grafic fac semne,dar apoi le fac oricum si in clasa Iscri intradevar cifre,dar in casute pe diverse fise cu operatii matematice.Fac multimi,asta iarasi poti face cu ea ca e simplu,sa recunoasca obiectele mari sa le diferentieze de cele mici,cuvantul e reprezentat grafic de o linie iar silabele de segmente,la fel propozitia o linie cuvintele care o formeaza,segmente deasupra liniei si la sfarsit punct.Se pune deasemea accent pe raspunsul la intrebare formulat corect in propozitie,de exemplu o intrebi despre un obiect ce este si sa raspunda:acesta este un .... ,asta la dezvoltarea limbajului.De socotit se face pe degete,oral nicidecum nu scriu efectiv operatia pe hartie.De scris la noi la gradi au scris cu pix cu gel si creion,nu cu stilou.Cu cititul parerea mea e sa nu o chinui ca astea vin de la sine in clasa I,daca stiu deja se vor plictisi si vor deranja si pe altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otau spune:

Am ajuns si noi la M mare de mana. E cam suparat ca nu-i iese prea bine. Asa ca stiu ce m-asteapta diseara.
La matematica e tot la cifra 4.

Helbi,cred ca cel mai important este sa "simti" copilul. Sa vezi cat vrea, cat poate si cat are chef. Este oricum greu sa faci teme cu copilul acasa. Atunci cand este la gradinita e altceva pentru ca in colectivitate copilul devine ambitios si incearca sa-si depaseasca limitele. Depinde foarte mult si de educatoare. In ceea ce priveste cititul poti sa incerci sa o pui sa citeasca diverse firme de la magazine sau titluri din reviste colorate. Eu metoda asta am folosit-o si am avut succes. De asemenea, aveam litere de tipar dintr-un fel de burete si incerca sa formeze cuvinte cu ele.
Abecedarul pe care-l folsim noi este Olga Paraiala.
In ceea ce priveste scrisul si cititul inainte de clasa I: acum majoritatea copiilor stiu de la gradinita. In clasa la Copilul meu toti stiu sa citeasca ( cu litere mari si mici de tipar) si nu se plictisesc in clasa. Stie invatatoarea ce sa le faca!
Pupici tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elisor spune:

Helbi asa cum a spus Angy este perfect adevarat, exact asa a facut si Andreas la gradi, as mai adauga povestile clasice (Punguta cu doi bani, Scufita rosie, Capra cu trei iezi, Ursul pacalit de vulpe). Chiar ne-a spus invatatoarea ca se vede copiii care au fost la gradi si s-a respectat programa si copiii care habar nu aveau povestile si a trebuit sa le afle la scoala, al meu cel putin s-a cam plictisit atunci.
Parerea mea e ca daca va merge la scoala in Ro tu ar trebui sa ai cartile, programa de gradi si nu ce se face in cls. I pentru ca mai mult ca sigur nu vei nimeri manualul dupa care se face si atunci cine stie, mai bulversezi fata, ex. A mare rotund vs. ascutit. Si daca urmaresti programa de gradi sigur nu va avea probleme (nu majore) in cls. I.
Ce zicea Otau (Aurora) cu cititul firmelor pe strada si noi am facut asa, de fapt Andreas a initiat "cititul pe strada".
Isabela si noi avem abecedarul si caietele speciale tot de Cleopatra Mihailescu. Am crezut ca azi il vor face pe m mic dar n-au trecut mai departe. La mate au inceput scaderea pana la 4.
Angy ce instrument face pustiul tau? Noi am renuntat la varianta externa pentru ca ne-ar fi fost greu sa mearga la o scoala si muzaica sa o faca la alta, asa ca nu regretam si am ales o varianta buna, dupa ce am schimbat scoala in prima zi.
Claudia si la noi miroase a vacanta, azi chiar nu a avut teme pentru acas si numai bine ne-a picat chestia asta pentru ca joia avem si karate.

3 - 4 luni COMORILE MELE ALEXANDRA & BIANCA
Eli mamik de Bianca (13.06.2005) & Andreas (17.08.1998)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Multumesc mult pt raspunsuri.
Din pacate, nu am programa de la gradi. Daca o are cineva si poate sa mi-o trimita....

Bianca numara si in RO si in DE pina la 100, face adunari si scaderi pina la 10...

Povestile enumerate de voi le-am citit in ambele limbi...

Nu am de gind sa ma apuc sa o invat sa scrie de mina. In primul rind, pt ca eu scriu urit si as putea-o influenta. In al doilea, pt ca nu vad necesitatea scrisului de mina, de la gradi. Stie sa.si scrie numele, si alte cuvinte, dar numai cu litere mari de tipar.

E buna ideea cu "cititul reclamelor". Multumesc!

Mai am o intrebare: e sau nu e obligatorie grupa pretatitoare? Pt ca din cite inteleg din postarile voatre, se pare ca unii copii nu au facut acest an pregatitor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgiana.david spune:

La noi a avut teme doar la abecedar, l-au facut pe "u" mic de mana. La mate au ajuns la adunarea cifrelor pana la 5.

Fata mea a venit azi tare necajita de la scoala ca nu le-a dat dictare si ea vroia dictare ca sa ia nota mare.

Maine nu cred sa mai faca mare lucru ca are sport, desen, engleza si abilitati practice. Fain program de vineri, nu?

Geo, Ioana (20.06.1998) si Damian (01.10.2004)

http://community.webshots.com/user/giorgios72

Mergi la inceput

Helbi,tot ce ti-am scris eu in postarea anterioara si incepe cu SA,faca,sa stie,etc face parte din programa,practic ti-am scris obiectivele operatioanale ale programei,deci unde se tinteste,sau ce se asteapta de la copii,cand termina pregatitoarea.Nu cred ca e obligatorie la modul ca nu te primeste la scoala altfel,nu stiu,dar ma pot interesa.Incearca pe net la www.edu.ro,poate gasesti programa.
Elisor,ai dreptate am omis povestile,sigur ca le-au facut si ei.Daniel face pian,dar mai face si percutie cu mine.Mai tarziu o sa aleaga el singur pe care din instrumente v-a ramane.Percutie face ca vrea el ca tot mai sta la mine in sala cate o ora sa ma astepte.

Mergi la inceput