endometrioza

endometrioza | Autor: s claudia

Link direct la acest mesaj

Buna ! Am un chist endometriozic de 5 cm x 5,5 cm si as vrea sa stiu care sunt sansele sa raman insarcinata pe cale naturala sau prin fertilizare in vitro si care sunt sansele de a nu pierde sarcina. De asemenea, daca stiti vreun tratament naturist, va rog sa mi-l spuneti si mie. Ovarul stang este acaparat 90% de acest chist si nu as vrea sa-l operez, pentru ca mi-e frica ca imi vor scoate ovarul sau ca poate boala va recidiva.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Claudia, ti-am raspuns si la naturiste, nu am vazut capitolul nou deschis.

Ce mi s-a spus mie a fost ca endometrioza este una din cauzele importante de infertilitate si chiar si daca se opereaza sansele de a face copil pe cale naturala sunt mai reduse decit la o femeie normala.
Eu am avut chiste endometriozice pe ambele ovare, staim de chiste de mult timp, din pacate nu am stiut de endometrioza si am purta-o frumusel multi ani pina am mi-au desoperit-o cei de aici (dar tot la insistentele mele, din pacate toate consulturile declansate de un avort spontan anul trecut). Iti spun toate astea nu ca sa te sperii dar ca sa te fac sa intelegi ca asta chiar e o boala parsiva, desrpe care nu se stiu prea multe lucruri, de ce se produce, etc, sunt tot felul de teorii vehiculate dar cauza nu se cunoaste exact, si in consecinta nici un tratament eficient.

Eu zic ca trebuie sa scapi de chiste prin operatie, stiu ca nu e o placere dar alta sansa sa se rezolve chistele nu ai, crede-ma. Eu am decoperit primul chist prin '82, mi-a fost frica sa ma operez si l-am tinut asa pina anul trecut, intre timp, acum vre-o 5 ani mi-a aparut si celalat chist, deci nu se resorb asac um mi-au spus mie acum multi ani, e adeavarat ca nu stiam ca e endometrioza.

Cred ca ti-am raspuns la temerile tale, boala evolueaza oricum daca nu o tratezi, daca scoti chistul acuma nu e neaparat nevoie sa rami fara ovar complet, mie mi le-au lasat pe loc si chistele mele erau destul de mari, asta depinde in rpimul rind de doctor, dar daca nu operezi acuma sigur o sa evolueze. PPe linga chiste este posibil sa ai implante endometriozice prin cavitatea abdominala care nu se vad la nimic altceva decit in timpul operatiei, si alea se cauterizeaza atunci. Deci cu alte cuvinte, daca faci operatia acuma si curata tot ce e acolo cu endometrioza ai sansa sa faci copil cu FIV, mie asa mi-au spus. Cu cit te indepartezi de la operatie cu atit sansele sa recidiveze boala sunt mairi si in consecinta sansele de bebe scad. Mie mi-au spus din start sa fca FIV ca alta sansa nu am si m-am incapatinat sa atsept si sa sper si nu am realizat altceva decit ca ma mai pierdut timp care si asa nu-l am, din pacate. Nu vreau sa ajungi si tu in aceasi situatie.

Sper sa se rezolve cit mai usor si mai repede la tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Buna Claudia
Eu am endometrioza si sunt insarcinata prin stimulare ovariana (4saptamani)
intr-adevar exista riscul sa pierzi sarcina daca ovarele nu vor furniza suficient progesteron si estradiol ,prin dozarea acestor hormoni se poate tine sarcina dar nu se poate depasi mai mult de 5saptamani tratamentul.
In momentul in care placenta va prelua rolul de a furniza acesti hormoni vei fi in afara pericolului deci trebuie sa controlezi la fiecare doua zile (cum fac eu) prin proba de sange hormonii sus numiti.
PROGESTERON nu trebuie sa fie mai jos de 21
ESTRADIOL nu trebuisa sa scada mai mult de 250
daca scade exista injectii uleioase se numesc GRAVIDINONA si trebuia sa-ti injectezi una la 4zile atentie nu-ti sfatuiesc sa faci ce am scris eu aici,
Acesta este doar tratamentul recomandat de doctora mea deci discuta cu doctorul tau.
Bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cornelia1172 spune:

buna
Ionica tu de unde stii ca ai endometrioza ? te-ai operat?
daca da, dupa cat timp ai inceput stimularea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martha78 spune:

Ma alatur si eu voua, din pacate nu prea stiu exact ce am, endometrita sau endometrioza, mi s-a spus ca e o inflamatie, o raceala, ba anexita, ba endometrita ori metroanexita, dar ma indoiesc ca e numai atat la simptomele pe care le am, plus ca CM este f.f redus desi iau de cateva luni utrogestan
Simptomele pe care le am sunt de aproximativ 3 ani care cu timpul s-au accentuat iar la un examen ginecologic sau la eco nu apare nimic
Sunt intr-o ceata totala

If hope were not, heart would break.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuche spune:

Danutza_c, FIVul nu este singura cale de a ramane insarcinata dupa ce te-ai operat de endometrioza. Se poate ramane si pe cale naturala dupa operatie; poate tu ai trompele infundate de aia ti s-a recomandat FIV. Stiu mai multe persoane care dupa operatie au ramas destul de repede insarcinate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanti spune:

Buna
Eu am fost op clasic acum un an de chist endometriozic avea 6 cm pe un ovar(stang)iar pe celelalt erau punctulete mici nu stiu daca erau tot de endometrioza, dupa op mi sa spus sa incerc 1 an de zile iar daca nu dupa aceea sa incerc stimulare sau fiv , am incercat si am luat si ceva naturist nu stiu daca a ajutat dar dup 5 luni eu am ramas insarcinata, am luat mastodynon care contine vitex agnus castus este singurul medicament de la noi care contine acesta planta
De la 6 saptamani dr. mi-a dat preventiv medicamente sa nu pierd sarcina eu avand si alte probleme
Bafta la toate fetele care isi doresc copii
15+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cornelia1172 spune:

Martha78 in general endometrioza se vede la operatie nu se vede la eco
aceleasi sintome le am si eu dureri si ciclu redus cantitativ sa ca timp(2-3 zile)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Mie mi-au depistat endometrioza in momentul in care mi s-a masurat endometrul la ultrasunete,era foarte subtire .
Eu m-am operat de aderente pelvice in 2003 dar am pierdut doua sarcini de atunci si pana acum.
Can am inceput stimularea ovariana s-a observat mai mult endometrul grosimea lui si foliculii tot marime.
Un endometru bun ca sa primeasca un ovul fecundat trebuie sa masoare minim 9mm, tocmai de aceea este foarte importanta monotorizarea la fiecare doua zile la ultrasunete.
La mine au intervenit si complicatii din cauza ovorelor care nu furnizeaza suficienti hormoni progesteron si estradiol,de aceea trebuie sa fac tratament cu UTROGESTAN pana cand placenta isi va lua rolul in serios.
Operatia de endometrioza nu am auzit, doctora mea mi-a recomandat sa beau zilnic o "cardioaspirina" este o aspirina in cantitate mica si care nu-ti afecteaza stomacul ,te ajuta l curatarea endometrului in timpul CM.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Alinuche, trompele nu sunt infundate, asta s-ar fi vazut la operatie. Si culmea ca eu nici aderente nu aveam cu taote ca balao asta e renumita prin a produce aderente. Asa am zis si eu ca si tine, ca nu se poate sa nu ramin "natural" dar uiet ca au trecut 10 luni de la operatie si nimic. In schimb mi-a crescut alt fibrom, noroc ca e inca mic dar a doua operatie pentru a-l scoate nu mai pot sa fac daca vreau sa pot tine o sarcina. Prietena ta a avut noroc. La mine principalul motiv pentru care am avut avortul cred ca au fost fibroamele si de aia am si facut operatia. Boala asta e foarte pacatoasa, nu stii ca o ai, se diagnosticheaza greu, si ai tot felul de dereglari de la ea, inclusiv imunologice.

Ionica, sper din suflet sa treci de perioada"critica" si sa fie totul bine cu sarcina. Stii ca astia aici nu au vrut sa-mi faca nimic inainte de operatie. Stiu ca tu ai scris mai demult ca doctorii de la voi sunt scoliti in state si din ce scri recunosc pattern-ul dar ma mir ca ti-au facut stimulare fara sa trateze endometrioza, sau au trata-o si poate nu am vazut eu unde ai scris. Mi-ar prinde bine daca ai putea sa imi mai scri ceva amanunte pe tema asta.

Martha, tu ti-ai facut niste dozari hormonale? Ca tratament vad ca ti-au dat. La echo singurul lucru care se poate vedea este un chist de ovar endometriozic (care este umplut cu singe si nu cu un lichid clar cum e la un chist obisnuit) si asta se vede la echo, dar in rest nu prea ai cum sa vezi decit la laparo, asa cum a zis si Cornelia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martha78 spune:

Ionica, cum adica Cardioaspirina, chiar asa se numeste medicamentul? Este sirop, picaturi, ceva solubil sau pastile?

If hope were not, heart would break.

Mergi la inceput