Austen

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Din ce am vazut, sunt dezamagita. Poate voi vedea filmul intamplator, dar nu imi doresc deocamdata.

Kehleyr, ma gandeam la ce ai scris despre domnul Collins. Nu cred ca varsta are prea mare importanta, s-ar putea ca un tanar de 25 de ani de atunci sa arate ca un om de 40 de ani acum. Si chiar descrierea domnului Collins pe mine ma face sa vad un om imbatranit prematur, chiar el cred ca evita sa aiba aparenta unui om tanar, tocmai pentru a avea mai multa respectabilitate, cuvintele lui sa aiba mai multa greutate. Nu are preocupari de om tanar si crede ca datoreaza societatii sa se comporte intr-un anumit fel, potrivit cu meseria pe care o are.
Imi imaginez ca manierele lui erau studiate si tocmai prin asta stangace, iar din felul in care s-a facut educatia lui nu a avut cum sa deprinda prea multe. La asta s-a mai adaugat si norocul de a fi sub gratia protectoarei lui, deci s-a vazut admis peste noapte intr-o societatea inalta, si toate astea cred ca au fost prea mult pentru domnul Collins.

"Mr. Collins was not a sensible man, and the deficiency of nature had been but little assisted by education or society; the greatest part of his life having been spent under the guidance of an illiterate and miserly father; and though he belonged to one of the universities, he had merely kept the necessary terms, without forming at it any useful acquaintance. The subjection in which his father had brought him up had given him originally great humility of manner; but it was now a good deal counteracted by the self-conceit of a weak head, living in retirement, and the consequential feelings of early and unexpected prosperity. A fortunate chance had recommended him to Lady Catherine de Bourgh when the living of Hunsford was vacant; and the respect which he felt for her high rank, and his veneration for her as his patroness, mingling with a very good opinion of himself, of his authority as a clergyman, and his rights as a rector, made him altogether a mixture of pride and obsequiousness, self-importance and humility."
http://www.pemberley.com/etext/PandP/chapter15.htm

Da, poate este putin, putin exagerat in ultima ecranizare BBC, dar poate in felul asta tarele lui sunt mai evidente pentru cei care au vazut filmul fara a citi cartea. Totusi, cred ca nu este nimic supralicitat, cred ca era ridicol si se punea singur in situatii penibile, neavand bun simt de la natura si neavand preocupari care sa compenseze acest nenoroc.
Ce sa mai spun, cred ca le-a zis deja Jane Austen mai bine decat mine. Si iar ma minunez cat de bine a putut sa descrie un personaj intr-un singur paragraf.


Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angela T. spune:

Buna fetelor,

Cat ma bucur ca am descoperit subiectul asta ! Ma primiti si pe mine in clubul pasionatelor de romane Jane Austen? Am profitat de timpul liber ramas pana la sfarsitul vacantei si tocmai am terminat de recitit "Mandrie si Prejudecata". Desi cred ca e a treia sau a patra oara cand imi trece prin mana, am recitit-o cu sufletul la gura, intr-o zi am dat-o gata... Inchipuiti-va ca am stat pana la 3 noaptea s-o termin, atat de captivata eram (inca). De altfel e si una din cartile aduse cu mine la venirea in Canada. Nu am avut timp sa citesc toate mesajele postate la subiect, dar promit sa o voi face cat de curand.

Ecranizarea care imi place mie cel mai mult e cea realizata de BBC in 1996 cu Colin Firth si Jennifer Ehle. Ca fapt divers, autoarea lui "Bridget Jones's Diary" a facut o pasiune pt "Darcy" al lui Firth si prin urmare si-a scris romanul luandu-l ca prototip pt personajul lui Mark Darcy (coincidenta voita de nume, de altfel). Iar cand s-a pus problema ecranizarii cartii, autoarea a impus conditia esentiala ca Mark sa fie personificat de acelasi Colin Firth.

Pt fetele din Toronto, cred ca Donia a scris la subiect, puteti imprumuta casetele video (vreo sase volume) si DVD-ul in versiunea BBC 1996 de la Toronto public Library. Linkul e: http://www.tpl.toronto.on.ca/

In alta ordine de idei, sunt de parere ca Darcy s-a indragostit de mintea ascutita, de ironia fina si de curajul de a spune adevarul in fata ale lui Elizabeth, indiferent pe ce scara sociala se pozitionau cei carora le erau adresate. La inceput, in scena balului, chiar el a recunoscut ca nu o gasea a fi cine stie ce frumusete demna de interesul lui. Insa atunci cand incepe sa observe, cu placuta surprindere, calitatile sale morale, deja Elizabeth incepe sa-i para a fi foarte frumoasa. Citez din memorie raspunsul lui la comentariul rautacios al d-rei Bingley vis-a-vis de Elizabeth: "Meditam la placerea care ti-o pot oferi doi ochi frumosi pe chipul unei femei dragute" Imi inchipui ce dus rece a fost pt el refuzul cererii in casatorie a lui Elizabeth. Banuiesc ca in viata lui nu i se mai facuse asa un perdaf, daramite de o femeie situata pe o scara sociala inferioara lui, hmmm...

Referitor la intrebarea :"Oare ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi intalnit intamplator la Pemberley?" si eu sunt de parere ca destinatia ar fi fost aceeasi, dar itinerariul ar fi fost diferit. Momentul Pemberly a avut importanta lui, prin faptul ca i-a aratat lui Elizabeth un "alt" Darcy. Daca ar fi sa dam crezare cartii (suna ciudat nu? ) cred ca Pemberly e momentul in care Elizabeth incepe sa recunoasca faptul ca e indragostita de Darcy, desi samburele probabil incoltise in momentul primirii scrisorii cu explicatii la cele doua capete de acuzatie.

Referitor la alegerea lui Jennifer Ehle in rolul Elizabeth, e interesant de amintit ca si mama actritei jucase acelasi rol prin anii 1960', deci banuiesc ca trasaturile de frumusete clasica se aflau in familie :)

Ma opresc aici deocamdata, trebuie sa-mi trag rasuflarea...

Pe curand,

Angela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mist spune:

Ce mai faceti, dragele mele "janeiste" ?

Angela! Bine ai venit in clubul nostru, desi ma tem sa nu se fi dizolvat intre timp. Am citit insa ce ati scris voi si vizitez si pemberley.com cat de des pot. Am vazut acolo ca lumea se aduna in grupuri pe orase ca sa mearga impreuna la premiera lui P&P3. Am citit review-urile unor persoane care l-au vazut deja. Probabil ca pt cineva care n-a citit vreodata cartea sau n-a vazut ecranizarile BBC, va fi un film chiar placut. Pt puriste probabil va fi ceva mai greu de inghitit. Ganditi-va ca eu sunt fan P&P1 inainte de toate, deci cat de greu imi va fi! Mai conservatoare de atat nici ca se putea sa fiu... Si totusi astept cu nerabdare sa il vad, chiar daca asta imi va aduce o anumita doza de suferinta. Poate sunt replici (am inteles ca ar fi!) care nu au fost incluse in ecranizarile anterioare. Nu stiu cum o sa suport imaginea membrilor familiei Bennet incurcandu-se printre porcii si orataniile din ograda... Am citit insa production notes-urile filmului, ca sa inteleg mai bine ce a vrut regizorul sa realizeze si asta cred ca o sa ajute.

Daca as fi eu multi-milionara, cred ca as sponsoriza realizarea unui serial care sa includa absolut tot ce se poate include din romanul asta si sa fie reprodus cat mai fidel. Si la fel as face cu Emma, cu Northanger Abbey si cu Persuasion si as ecraniza si Lady Susan, ca pana acum nu s-a intamplat din cate stiu eu. Dar cum n-o sa ma imbogatesc prea curand, traiesc macar cu speranta ca se va gasi intr-o zi un fan Jane Austen milionar care sa aiba asemenea dorinte excentrice si sa le mai puna si in practica

Cand eram eu in scoala (aici in State), am vrut sa iau un curs de literatura engleza unde sa se studieze JA, dar nu am gasit nimic de genul asta la univ. unde eram. Stiu ca se studiaza in universitatile mai mari, dar in general nu e "la moda". Educatia aici are o puternica tenta liberala si autori ca ea sunt considerati "obtuzi", pt ca nu s-au ocupat de studiul maselor proletare. Asta e, ce sa ii faci...

Apropos, ati citit parerile pro si contra JA ale altor scriitori? Aproape ca am inceput sa o urasc pe Charlotte Bronte pt ce a fost in stare sa spuna. Va dau si un link (de fapt cred ca l-am mai dat o data) pt cine are chef sa citeasca: http://www.ashton-dennis.org/table.html Sa cititi insa si parerile bune, ca sa va revina buna dispozitie.

si o saptamana minunata tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

quote:
Originally posted by mist
Nu stiu cum o sa suport imaginea membrilor familiei Bennet incurcandu-se printre porcii si orataniile din ograda... Am citit insa production notes-urile filmului, ca sa inteleg mai bine ce a vrut regizorul sa realizeze si asta cred ca o sa ajute.


O idee buna, cred ca ar trebui sa le citesc si eu. Desi totdeauna am considerat ca filmul ar trebui sa fie suficient pentru a comunica ideea si viziunea regizorului...

Mie nu mi-a placut in preview-uri faptul ca de multe ori fetele Bennet radeau si chicoteau ceea ce nu cred ca se intampla prea des intr-o asemenea epoca. Si faptul ca de multe ori aratau ca niste personaje mult prea romantice - vezi Lizzy in varful unei stanci in bataia vantului cu parul oarecum in dezordine. Asta e, pentru publicul modern viziunea clasica si retinuta a lui JA nu era suficient de interesanta...

quote:

Daca as fi eu multi-milionara, cred ca as sponsoriza realizarea unui serial care sa includa absolut tot ce se poate include din romanul asta si sa fie reprodus cat mai fidel. Si la fel as face cu Emma, cu Northanger Abbey si cu Persuasion si as ecraniza si Lady Susan, ca pana acum nu s-a intamplat din cate stiu eu. Dar cum n-o sa ma imbogatesc prea curand, traiesc macar cu speranta ca se va gasi intr-o zi un fan Jane Austen milionar care sa aiba asemenea dorinte excentrice si sa le mai puna si in practica


De acord . Si sa dureze cam 12 ore, cred ca abia atunci ar fi suficient timp pentru a prinde toate detaliile.

quote:
Apropos, ati citit parerile pro si contra JA ale altor scriitori? Aproape ca am inceput sa o urasc pe Charlotte Bronte pt ce a fost in stare sa spuna. Va dau si un link (de fapt cred ca l-am mai dat o data) pt cine are chef sa citeasca: http://www.ashton-dennis.org/table.html Sa cititi insa si parerile bune, ca sa va revina buna dispozitie.

Hm... daca sunt asa negative cum zici de ce m-as enerva?




Luminous beings we are, not this crude matter.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Bine v-am regasit! si Ce bine ca v-am regasit, ca nu stiu de ce nu am mai gasit subiectuul o perioada!

Mist, draga mea, sa nu te superi pe mine, da' daca zici ca o sa ma enervez eu mai bine ma lipsesc si nu citesc parerile Charlottei Bronte.
Pai cred ca n-avea nici o treaba sa-si dea cu parerea in the first place. Eu recunosc ca sunt si fana Jane Eyre, dar daca ma pui sa aleg, tot P&P mi se pare deasupra asa ca...

Aseara tocmai am revazit "Emma" cu Gweneth Palthrow si... am fost dezamagita. Imi amintesc ca prima oara cand am vazut filmul mi-a placut, dar acum, dupa ce am revazut versiunea cu Kate Bekinsdale cea cu Palthrow mi se pare de mana a doua...

Stiti ce as face eu daca as fi multi-milionara? Nu numai ca as sponsoriza ecranizarea fidela a romanelor lui JA, dar as si scrie scenariul si as supraveghea regia sau editarea filmului, si as alege si actorii, ca sa fiu sigura ca iese ce trebuie! ... Si probabil ca la sfarsit eu as fi incantata, iar voi ati zice ca da, merge, dar in imaginatia voastra era de fapt cu totul altfel!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mist spune:

Miru, si mie imi place tare mult "Jane Eyre" si mi-a parut rau sa aflu ce impresie avea CB despre JA. Din ce am citit pe site-ul ala, s-ar parea ca nici pe surorile ei nu le-a sustinut prea mult. De ce s-o fi comportat asa, nu stiu. Ar fi putut sa fie invidie, dar pe de alta parte poate chiar asta era opinia ei onesta si multi artisti nu pot accepta sa nu spuna exact ce gandesc, chiar cu riscul de a-i jigni pe cei din jur.

Angela, din cate stiu eu, mama Susannah-ei Harker (Jane Bennet in P&P2) a jucat acelasi rol intr-o serie mai veche televizata.

Kehleyr, ziceai mai demult ca ti-a placut si lady Catherine din P&P1.
Judy Parfitt se numeste actrita si mie mi se pare extrem de talentata. Eu am vazut-o prima data intr-un serial care rula in Ro prin '96-'97. Se numea "Perla Coroanei". Sunt efectiv indragostita de felul in care joaca... Mai recent, a aparut in "Girl with a pearl earring" (cu Colin Firth si Scarlett Johansson), dar nu am reusit sa vad inca filmul.

Ca tot am vorbit de filme si de Jane Eyre: ati vazut versiunea cu Samantha Morton (actrita care a jucat-o pe Harriet Smith in Emma '95)? Mi-a placut foarte mult cum a jucat, asa ca mi-am cumparat si dvd-ul. Si Elizabeth Garvie (Lizzy din P&P1) apare acolo pt 2-3 minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mist spune:

Kehleyr, uite aici link-ul pt production notes:

http://www.pemberley.com/images/pp3/PridePrejudice_ProductionNotes.pdf

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Si eu am pe lista "Fata cu cercel de perla" dar inca nu am apucat sa il vad. L-am cumparat in special de dragul lui Colin Firth.

Jane Eyre, spre rusinea mea, nu cred ca am citit-o vreodata cap-coada. Eu eram indragostita de Wuthering Heights a lui Emily .

Am citit production notes de ieri, insa tot nu pot sa fiu de acord cu "viziunea" regizorului. Uite ca nu reusesc sa mai deschid documentul ca sa vad citatul exact, dar imi aduc aminte ca spunea ca JA a pus accentul pe povestea de dragoste dintre cei doi, cand eu cred ca nu asta a vrut sa faca deloc, ci un studiu de moravuri si de societate. Nu sunt de acord nici cu modul in care si-a imaginat el familia Bennett, ca toata lumea rade, vorbeste mult si se intrerupe in conversatii, nu cred ca lumea se purta asa in perioada victoriana.

Cat despre justificarile lui de ce a ales-o pe Keira Knightley pentru rolul Lizzy, si anume ca semana la comportament cu eroina... sa fim seriosi, a ales-o pentru ca arata bine si pentru ca este la moda. Mie personal nu imi place deloc ca actrita. Totdeauna am considerat ca succesul i se datoreaza in mare masura faptului ca seamana cu Natalie Portman (eu la inceput le confundam ) si am descoperit ieri ca au si jucat impreuna in The Phantom Menace si Keira era "dublura" lui Natalie .

Miruna, ma bucur ca imi zici si tu ca versiunea cu Kate B. e mai buna, pentru ca pe asta o am pe lista sa o cumpar .

quote:
Si probabil ca la sfarsit eu as fi incantata, iar voi ati zice ca da, merge, dar in imaginatia voastra era de fapt cu totul altfel!

Sunt convinsa ca asa ar fi, dar cred oricum ca noi ca adevarati cunoscatori de JA am concepe o distributie mai buna decat ce gasesc astia .


Luminous beings we are, not this crude matter.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Mist, m-as fi asteptat ca autoarea lui Jane Eyre sa fie o fiinta cu moralitate inalta si plina de virtuti... Probabil ca este valabila varianta cu spusul a ceea ce gandea cu adevarat..
Cat despre varianta lui Jane Eyre cu Samantha Morton - mi s-a parut ok, dar am gasit-o pe cea cu Geraldine Chaplin mult-mult mai pe gustul meu.

Eu am vazut "Fata cu cercel de perla" si mi-a placut foarte mult, dar nu o mai vazusem pana atunci pe Judy Parfitt asa ca nici nu stiu cine era - probabil mama lui.

Acum noi tocmai ne-am mutat la casa si suntem la capatul banilor, asa ca planuiesc sa fac comanda la Amazon pentru Craciun, si sper ca veti mai fi pe aici sa ne comparam parerile.
Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam noua versiune a lui P&P si sa o facem cu toata dragostea harcea-parcea.

Va pup,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by Miruna Enescu

Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam noua versiune a lui P&P si sa o facem cu toata dragostea harcea-parcea.



Rad, dar nu stiu daca ma voi putea alatura voua. Cred ca o sa ma enervez daca o sa vad filmul, si poate ma trezesc ca imi raman in minte ceva imagini care o sa napusteasca peste mine cand o sa citesc din nou cartea. Mie mi-a ramas impresia de mahala din scurtele scene pe care le-am vazut, toti oamenii sunt necuviinciosi si eu nu vad asa lumea lui Jane Austen si a lui Elizabeth. Toata familia pare ciufulita... mai degraba atmosfera de "Wuthering heights".
Eu deja sunt dornica din nou sa revad "Mandrie si prejudecata", varianta cu Colin Firth. Am vazut acum doua zile "Jurnalul lui Bridget Jones" si mi-a redeschis apetitul.
Si ma mai gandeam acum cateva zile ce mult vorbeste despre caracterul domnului Darcy scrisoarea pe care a scris-o, nu numai mesajul, ci faptul ca a scris-o! Mandru-nemandru, dar si-a asumat responsabilitatea faptelor. Cati altii ar fi plecat fara sa se mai uite inapoi dupa toate acuzatiile aduse de Elizabeth? Dar nu, el a stat si si-a justificat faptele, desi stia ca la prima intalnire cu ea se poate expune din nou criticilor. Daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca scrisoarea e punctul cheie al cartii, dar repet, nu doar ce a scris in scrisoare, ci faptul ca a avut destul curaj pentru a o scrie.
Oh, dupa atatia ani cartea asta inca ma uimeste!

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput