Mircea Eliade
Raspunsuri - Pagina 3
ghinetz spune:
Pe mine si pe primul meu prieten - eram prin clasa a XI-a - ne-a legat mult si faptul ca devoram tot ce era Eliade. De altfel prima noastra intalnire a fost intr-o noapte de sanziene. Doamne! Cat a trecut de atunci. (Si azi, radu, sotul stie ca pe 23 iunie ma gandesc la el. Asta asa, off topic)
Eu si sotul meu am recitit in acelasi timp "Noapte de sanziene". De asta pe fiul nostru il cheama Stefan.
Din toate cartile din biblioteca pe Stefanel il fascineaza cele trei volume de "Proza fantastica" ale lui Eliade. Stiu...motivul e ca sunt frumos colorate, dar e intresant, nu? E asa simpatic cand ma intreaba: Mama, vrei sa iau cartile cu Mircea Eliade? Sau cand mi-l arata pe coperta...
Oana - asa arat pana luni, 18 iulie. Si Stefanel
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
columbiana spune:
cred ca este scriitorul pe care l-am iubit cel mai mult..si a carui carti-citeva- la care tineam mai mult- Memoriile, Maytrei, etc... le-am "pitit" bine la plecare, cind selectam a nspea oara bagajele prea voluminoase;
iar Cioran- ca-l amintea cineva mai sus...mi s-a parut autorul cel mai detestabil din tot ce-am citit.
"Noi suntem trecatori ca iarba cāmpului, numai muntii stau pe loc. Numai limba si datinile ramān sa vorbeasca despre trecerea noastra pe pamānt."
dyana spune:
quote:
Originally posted by Camelia
Insa dupa ce am citit Jurnalul lui Mihail Sebastian, mi-a mai pierit din entuziasm...
Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.
Dar de ce? eu nu am citit Jurnalul lui Mihail Sebastian.
Spune-ne te rog??
Diana antipatica
conchita spune:
quote:
Originally posted by dyanaquote:
Originally posted by Camelia
Insa dupa ce am citit Jurnalul lui Mihail Sebastian, mi-a mai pierit din entuziasm...
Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.
Dar de ce? eu nu am citit Jurnalul lui Mihail Sebastian.
Spune-ne te rog??
Diana antipatica
a fost nitel cam antisemit Eliade, la fel ca si ceilalti din grupul lui Nae Ionescu de la Cuvantul, printre care Cioran, Noica, Vulcanescu. care a fost treaba? M. Sebastian a scris un roman, "De doua mii de ani" si s-a dus la mentorul sau, Nae Ionescu, sa-i ceara sa scrie o prefata. si Nae Ionescu, aflat in crize antisemite si extremiste in perioada aia legionara, ii scrie o prefata asisderea, adica anti-semita, lui M. Sebastian care era evreu. iar M. Sebastian accepta publicarea prefatei, culmea! textul lui Nae Ionescu e infiorator, ii zice lui M.Sebastian ca e Iuda, evreu fiind, si ca sufera pentru ca el alege sa sufere. zice ca daca n-ar mai suferi, n-ar mai fi evreu. chestia care a ramas faimoasa din prefata e cand ii zice Nae lui Mihai, dar ii zice pe numele lui evreiesc, ca e bolnav, e fundamental bolnav si n-are sanse de vindecare pentru ca nu crede in mantuire, ca crestinii.
treaba e ca toti cei din grupul de la Cuvantul prezidat de Nae i-au intors spatele lui M. Sebastian in momentele cele mai dramatice din viata lui. Eliade pare-mi-se ca i-a furat si iubita sau nevasta, ce era...
dyana spune:
Am inteles.
P.S. O sa caut Strada Mantuleasa de Eliade, sa citesc (dupa ce termin Memoriile), plus Jurnalul lui Mihai Sebastian.
A avut o partenera , ani de zile, Nina se numea, care pana la urma a murit bolnava de cancer. Sotia lui Eliade a devenit mai tarziu o alta femeie, cand el traia la Paris, se numea Christinel. Asa am citit in memorii. Cu ea a ajuns si in America unde au trait 27 de ani.
Am intrebat care a fost treaba cu Maytrey, reactia familiei indiene despre care se relateaza in roman.
Diana antipatica
casandra spune:
Mi-a placut mult un volum de eseuri, "Oceanografie", pe care nu il mai am. Si-mi lipseste.
Si "Istoria credintelor si ideilor religioase".
Si "Romanul adolescentului miop". Dar in adolsecenta, acum nu stiu ce impresie mi-ar mai facea.
Si "Noptile de sanziene". Oarecum.
Si Maytrey. Dar si eu eram indragostita, pe atunci. Si cam de aceeasi varsta.
Nu mi-a placut proza fantastica. Dar deloc.
Eseurile lui imi plac. Si cred ca imi vor placea mereu.
dyana spune:
Nici mie nu imi place proza fantastica. Nu mi-a placut "La tiganci".
Deci sa caut eseurile , "Oceanografia".
cataghe spune:
quote:
Originally posted by dyana
Vreau si eu istoria religiilor, dar dupa Gaudeamus.
Insa cred ca ar costa foarte mult si nu stiu unde as gasi.
Diana
Dyana, pot sa iti trimit eu Istoria religiilor in varianta electronica. Daca o vrei, da-mi un PM cu adresa de mail.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
nematics spune:
Dar "Secretul Doctorului Honigberger" de Mircea Eliade ati citit? E o stranie poveste despre disparitia (prin practici indiene legate de yoga) doctorului respectiv.
adrienne12 spune:
Draga citeste orice de Saul Bellow. Bellow si Eliade ua lucrat la ac. univ (din Chicago si au fost dusmani). Bellow face referiri la Eliade in romanele lui citeste in special Ravelstein.