Mircea Eliade

Mircea Eliade | Autor: dyana

Link direct la acest mesaj

M-am indragostit de acest scriitor, aceasta personalitate. Inca de pe vremea cand citeam "Romanul adolescentului miop".
Acuma citesc Memorii de Mircea Eliade si totul foarte interesant, afli si despre cum era in acea perioada si mi-e dor de acei intelectuali desavarsitzi, scriitori care au contribuit intr-adevar cu ceva la a ne cunoaste mai bine, si au spus adevarul despre noi inrt-un mod constructiv. (nu ca "radiografia Romaniei e ca ceva fara suflu , ca o fecala si inima romaniei e ca un cur ... "si asa mai departe, parca patapievici a scris, ma rog, nu conteaza...)
Mi-e dor de ei. Ne lipsesc mult ...

"Īn memorialistica, Mircea Eliade sintetizeaza drumul propriei sale vieti: "Traiectoria mea biografica si culturala: Bucuresti, Calcutta, Lisabona, Paris, Chicago. Numai dupa epoca de activitate intensa si frenetica de la 1933 la 1940, aveam dreptul sa ma "detasez" de momentul romānesc si sa īncep sa ma gāndesc sa scriu pentru un public mai vast si dintr-o perspectiva universala".

Ce ati mai citit voi de Mircea Eliade si ce v-a placut?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adda spune:

"Romanul adolescentului miop" - citit de vreo 3 ori
"Nunta in cer"
"Noaptea de Sanziene"
"Maitreyi"
"La tiganci"

Am citit aceste opere literare in liceu; am incercat sa inteleg si unele scrieri filozofice, dar la varsta respectiva mi s-au parut cam complicate si le-am lasat ... pe mai tarziu ... adica niciodata pentru ca nu mai citesc acum asa mult cum citeam atunci.

Some people stay in our lives and quickly go. Some stay for a while and leave footprints on our heart. And we are never, ever the same.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

Si eu am citit de vreo doua ori.
Sa caut la anticariate : Zamolxis, Noaptea de Sanziene, Gaudeamus neaparat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flafi spune:

scriitorul meu preferat. Imi doresc atat de mult sa mai citesc o carte de eliade. Vreau sa am timp sa ma apuc sa citesc istoria religiilor scrisa de el.

"So if you tried to understand me
Would you crucify or damn me
Or stand by me
Like smoke around the flame" Vaya con Dios
http://community.webshots.com/user/flafi1

Mergi la inceput

Vreau si eu istoria religiilor, dar dupa Gaudeamus.
Insa cred ca ar costa foarte mult si nu stiu unde as gasi.

Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Ah, Eliade, preferatul meu. In afara de Istoria credintelor si ideilor religioase si Noaptea de Sanziene, am citit tot. Mi-au placut teribil de mult Memoriile, La tiganci, D-ra Cristina, Nunta in cer (am recitit-o de vreo 3 ori), Maitreyi, Mitul eternei reintoarceri, Sacrul si profanul....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim spune:

Eliade e printre scriitorii "de suflet" pe care ii recitesc oricand cu aceeasi placere din anii de liceu si ai studentiei...
In afara de romanele mentionate deja, mi-aduc aminte de alte cateva demne de toata atentia voastra:

Intoarcerea din rai
Nousprezece trandafiri
Huliganii
Lumina ce se stinge
Jurnal.

Lectura placuta!

KIM

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Fetelor,
Am vazut ca nu ati pomenit Pe strada Mantuleasa. Pe mine m-a fascinat teribil felul povestea aceea fara sfirsit in fata ofiterilor securitatii (cum il chema pe personajul principal, isi aminteste cineva? eu doar imi amintesc ca era un nume mic, un diminutiv). O poveste ca un delir, ca o boala .
Da, Dyana, cred ca tuturor ne lipsesc acei scriitori... totusi si generatia lui s-a revoltat impotriva Ro (Cioran, Emil Ionescu), se pare ca avem o traditie in sensul asta .

Mergi la inceput

Buna ,

Tocmai asta gandeam si eu, si acea generatie s-a revoltat impotriva atator porcarii care se tot intampla in societatea romeasca. Dar in primul rand au stiut sa exprime altfel aceasta revolta, fara sa iti vina sa vomiti dupa ce citesti, ci sa te puna pe jar, sa te simti vizat, criticat, ceea ce e foarte bine. Si pe langa revolte, au scris asa multe capodopere literare cu care noi ne mandrim acuma si cand citim, simtim ca sufletul nostru se bucura.
Ceea ce in ziua de azi eu nu pot gasi un scriitor asemenea lor. Sunt superficiali si nu stiu cum sa-si dea jos pantalonii mai repede, si cum sa iasa in evidenta prin imagini plastice care ne trimit direct la toaleta si ATAT.

Fetelor, poate incepem sa luam fiecare roman al lui Mircea Eliade sa spunem ce ne-a placut.
Poate voi incepe eu cu Romanul Adolescentului miop, unde am ras copios de atmosfera descrisa din clasa , cu profesori si elevi si personalitatile personajelor.

Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flafi spune:

Eu am inceput deja sa recuperez. M-am apucat de aseara sa citesc din cartile pe care nu am apucat pana acum sa le citesc. Am inceput cu D-ra Christina. Apoi mai vedem.

"So if you tried to understand me
Would you crucify or damn me
Or stand by me
Like smoke around the flame" Vaya con Dios
http://community.webshots.com/user/flafi1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

Flafi, eu il ador pe Eliade, dar d-ra Christina, n-as mai reciti-o nici platita. Am ramas cu sechele psihice si acum, dupa ani de zile de la lectura of of mai mai...dar de placut mi-a placut

"Fiecare pasare, pe limba ei piere..."

Mergi la inceput