Fetita mea de un an si 8luni nu vorbeste!
Stiu ca multi imi vor spune ca este ceva normal, dar eu ca mama ma intreb daca nu cumva gresesc undeva .
Fetita mea are 1an si 8luni si nu spune decat "mama","tata","caca","pa-pa" si acestea foarte rar .De cand s-a nascut vorbesc tot timpul cu ea ,ii explic orice fac, incet, rar, cat mai simplu si pe intelesul ei.Cartile cu imagini sunt deja facute praf de cate ori le-am scos la interval pe post de material didactic, iar eu nu sunt deloc zgarcita la vorba. Sa nu credeti ca Emilia mea este un copil linistit si care sta acolo unde-l pui! Nici vorba ! Are o energie fantastica si este de o curiozitate extraordinara. De fapt ea vorbeste ceva in legea ei si mai mult cu onomatopee pe care nu stiu de unde le scoate.Am citit o sumedenie de carti , reviste , sunt o mamica silitoare, dar trebuie sa recunosc ca ma depaseste.
Raspunsuri
ruxij spune:
Stai linistita, pana catre doi ani nu o sa vezi cine stie ce progrese! De fapt si eu imi fac griji ca nu vorbeste bb al meu de un an, dar am mai citit pe ici-pe colo si am ajuns la concluzia ca tb. sa stau linistita, ca tot asha am facut la fiecare etapa. La 6 luni, ca de ce nu sta in funduletz nesprijinit, apoi la 10 ca de ce nu merge singur ci doar pe mobila si catziva pashi impleticitzi in rest si tot asha cred ca va fi mereu. Sa ne linistim, daca copiii sunt sanatosi, activi, se joaca, vor vorbi ei si le vom spune atunci sa mai taca ca mai avem si noi altele de facut decat sa discutam cu ei... Asha ca la 8 luni, ceri mult prea mult de la bietul bb! Sanatate multa!
Ruxi
ruxij spune:
Scuze, am zis opt luni, nu citisem ca sunt un an si opt luni. Comentariile sunt valabile. Va vorbi dupa doi ani si abia pe la 2 ani jumate vei incepe sa intzelegi mai bine ce spune. Am locuit in casa cu o familie care avea un baietzel de doi ani si vreo 3 luni cand am ajuns eu la ei si nu intzelegeai nimic din ceea ce spunea. Abia dupa 2.5 ani a inceput sa isi dea drumul cu adevarat si dupa aia nu mai puteai vorbi decat cu el, te innebunea de cap! Acum are 5 ani si e frumos si destept, are in continuare o logoreeee....
Sanatate multa!
Ruxi
ponicid spune:
Stai linistita!
Daca aude, spune cateva cuvinte si mai ales intelege ce se vorbeste, mai devreme sau mai tarziu va vorbi. Fiecare copil are ritmul sau. Cei hiperactivi am observat ca vorbesc mai greu: sunt mai preocupati sa se miste decat sa comunice.
Daniela, mamica de Ana-Maria
Bobita spune:
Stai linistita. DE la 2 ani incep copii sa vorbesca mai mult. Si Mariutza mea pina la 2 ani vorbea un fel de japoneza-chineza. Si cel mai bine a invatat sa vorbesca decind s-a dus la cresa pe la 2 ani 5 luni.
Nu sta ingrijorata.
Multa sanatate bebitzei si tie.
Sa fim fericite
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=224&cid=229
roserb spune:
Fiecare copil are propriul sau ritm , si fiecare face unele lucruri mai repede si pe altele mai incet ; de exemplu , Bianca , care are 1 an si 3 luni , a fost extrem de mofturoasa in ceea ce priveste mancarea, si avem probleme destul de mari si acum , in schimb de la 1 an nu-i mai tace gurita si mai ales de vreo luna spune absolut tot ce aude, stie tot ce gaseste in cartile ei cu animale si are in vocabular vreo 200 cuvinte (am avut curiozitatea sa le scriem ). Insa majoritatea bebicilor isi dau drumul cu vorba dupa 2 anisori, asa ca no problem
Roxana
gabitza spune:
Nu trebuie sa te ingrigorezi!Asa a fost si la noi.A inceput sa vorbeasca mai tarziu , pe la 2 ani si o luna.Acum are 3 ani si aproape o luna si este foarte vorbaret.In plus vorbeste foarte clar.De fapt a vorbit asa de la inceput dupa ce si-a dat drumul.
carmenp spune:
STAI LINISTITA!! Nici al meu nu s-a omorit cu vorbitul pina pe la 2 ani si vreo luna, dupa care nu i-a mai tacut gura!! O sa-ti faca capul calendar cind va incepe. Si eu imi faceam griji ca si tine, este firesc sa fie asa, dar, crede-ma, inutil!
Carmen si Ionut
alina-maria spune:
Asa a fost si nepotica mea la 1 an si 8 luni,cat are fetita ta.Apoi,pe la 1 an si 10 luni,brusc,a inceput sa spuna de toate,binenteles,stalcite,iar acum,la 2 ani face propozitii scurte.
Eu zic ca n-ai de ce sa te ingrijorezi(daca as fi in locul tau as fi la fel;ca asa suntem noi,parintii,vrem ce-i mai bine pt.copilul nostru)Toate la timpul lor,doar stii!
Alina si Deliuta
ioana spune:
Chiar ieri m-am intalnit cu o mamica al carei baietel, de i an si 10 luni, nu spunea decat niste cuvinte simple, ca si fetita ta. Mama lui nu era deloc ingrijorata, mai avea un baietel mare, 7 ani, cei doi frati se jucau impreuna s.a. Cica asa fusese si primul baietel, a vorbit mai tarziu. Da' bine! Asa ca stai linistita, chiar nu ai de ce sa-ti faci probleme.