Fetita mea de un an si 8luni nu vorbeste!
Raspunsuri - Pagina 2
iulia11 spune:
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri( care au fost foarte prompte).Cred ca aveam nevoie de incurajarea mamicilor care stiu practic cum creste si cum evolueaza un copil. Cu teoria din carti m-am lamurit eu mai demult, dar tot nu m-am lecuit. Ce sa faci , grijile de mama ne omoara putin cate putin.
Multumesc!
vladosmina spune:
Draga Iulia,
Baietii nostri sunt cam de aceeasi varsta(Vlad implineste duminica 21 de luni) si nici eu nu ma pot mandri ca vorbeste prea mult. De fapt chiar in seara asta am tot cautat diverse articole pentru ca sotul meu ma piseaza ca "nu vorbeste". Eu, care stau cu Vlad tot timpul, pot spune ca vorbeste, dar mai mult pe limba lui, oricum nu stiu daca sa ma arat ingrijorata sau nu pentru ca intelege tot ce-i spun, executa comenzi care presupun "doi pasi"( ia cana de jos si pune-o pe masa), in jurul lui se vorbesc cel putin trei limbi, si sotul si cumnatul meu au vorbit dupa doi ani. Cu toate astea inca ma gandesc daca trebuie sa ma ingrijorez sau nu si, daca nu m-ar pisa sotul meu cu nemultumirea ca a auzit pe alti copii(cei drept mai mari ca al nostru) vorbind, nu m-as ingrijora.
Bunul simt imi spune ca, daca nu are probleme cu auzul nu trebuie sa ma ingrijorez cu vorbitul inca, dar, asa cum spuneau si celelalte maimici, daca nu-ti faci griji nu te numesti mama.
Poate te ajuta sa stii ca nu esti singura in situatia asta...:)
Cary spune:
Eram si eu o mama ingrijorata, la fel ca tine, caci Rebecca nu a vorbit pana la 2ani si 4luni. Deja imi incoltise ideea de a o duce la un LOGOPED, care sa ma ajute cu aceasta problema.
In tot cazul am continuat sa vorbesc cu ea ca si cum nimic nu ar fi fost in neregula, iar dupa inca 2 luni si-a dat singura drumul la vorbit si chiar foarte corect, niciodata nu a stalcit cuvintele.
Fiecare copil este altfel, poate Rebecca a avut nevoie de un timp mai lung de inmagazinare, dupa care a explodat de nu mai puteai s-o opresti.
Acum are 4 ani si cand ti-e lumea mai draga si vine vreo prietene sa barfim, top si ea, caci stie toate subiectele.
Ai rabdare si vointa!
sorana spune:
Copilul meu e inca mic dar mama mi-a povesti ca eu la 1 an si 8 luni ziceam numai 5 cuvinte. A chemat dr. si dr i-a zis "peste cateva luni o sa ma chemati sa o fac sa taca". Si asa a fost - cand am inceput sa turui nu m-am mai oprit. Eu cred ca sunt 2 tipuri de copoii - cei catre vorbesc devreme si stalcesc cuvintele - si cei care vorbesc tarziu si corect (probabil acumuleaza mai mult timp). Nu cred ca e o problema, probabil va vorbi in curand.
Monica si Sorana
Emilia spune:
Draga Iulia,
desi poate este cam tarziu am vrut totusi si eu sa-ti spun ca nu trebuie sa-ti faci griji.
Am auzit deseori in parc remarci de genul:"Vai nu vorbeste!" Dar nu mi-am facut niciodata probleme. In familia mea copii au vorbit in general mai tarziu. Eu am vorbit la trei ani si nu am avut nici un fel de repercursiuni... Asa ca mi-am obisnuit soacra cu ideea ca Adi va vorbi mai tarziu. Si sa vezi controverse... pana cand le-am dat o limita... 2 ani si trei luni... Am avut dreptate.. Adi vorbeste acum ... de ne inebuneste... si pe limba lui pe care nu o intelegem foarte bine... Te bufneste rasul...
Important este sa inteleaga... asta se numeste limbaj pasiv...
Nu-ti face probleme...asa cum ti-au spus si fetele...
Sanatate multa!
bubutzu spune:
Cea mai mare greseala a noastra e ca facem comparatie intre copii(ma refer la cei de aceeasi varsta).Tu te ocupi de Emilia-FELICITARI(ii citesti,ii vorbesti--sa nu crezi ca nu te asculta !!ai sa fii surprinsa cand o sa VREA sa vorbeasca,cate lucruri stie;deocamdata e la stadiul de acumulare de informatii.
Sa va spun un caz cu adevarat ingrijorator(sau nu);am o cunostinta care are un baietel in varsta de 3 ani!!!si NU vorbeste;consider ca e si...vina mamei ca nu a comunicat deloc cu el(prefera sa-l lase in fata TV-sa stea linistit)-acest lucru se rasfringe asupra educatiei lui--nu asculta de parinti absolut deloc.
Pe curand,Cristina!
coryna spune:
Si eu am fost si, citeodata, mai sunt chiar foarte stresata ca Dragos , la 1 an si 5 luni, nu vorbeste inca. Dar ca sa pun bomboana pe coliva, al meu nu are rabdare nici macar sa se uite in cartile acela micute, cartonate, cu animale. El imi smulge carticica din mina si apoi fuge cu ea in dormitor unde se "delecteaza" cu ea, asa ca la mine sunt vreo 10 carticele mincate. Iar pe deasupra, cele 5 parti ale corpului mi le spune una azi si peste o saptamina alta, iar cind citesc cite ar trebui sa stie iar imi vine sa pling ca proasta. Si doar ii spun poezele, cintecele, i le arat cind ma joc cu el, ca sa nu creada ca il oblig sa fie atent, dar degeaba! Sper din tot sufletul ca tot ce au spus fetele mai sus sa fie adevarat si noi sa ne amintim peste 1 an de aceste griji cu zimbetul pe buze!
Lacramioara spune:
Fetelor, Alex al meu are 1 an si 8 luni,si nu scoate nici un sunet inteligibil, nici macar ma-ma ta-ta... doar ma-ma-ma-ma sau ba-ba-ba-ba, sau da-da-da-da. Cam atit, dar nu disper.
Lacrima
Danza spune:
Si eu imi faceam griji ca Danutz (1 an si 5 luni) nu e prea vorbaret, mai ales ca si eu si sora-mea la varsta lui spuneam poezioare mici. Spune clar vreo 15 cuvinte: mama, tata, apa, papa, tatzia (rata), coco, kaka, baba (bunica), abu (Baloo), ca'l-ca'l (car-cioara), gol (mingea - gol), bobou (buburuza), Nunu (Nutzu), babo (balonul), tzitzi, gata, dintre care ultimele 5 pe parcursul a 10 zile. Intelege mai totul, executa comenzi destul de complicate pt. varsta lui, dar cu vorba... Ii place ff mult sa i se citeasca, sta atent, isi alege singurel cartea, arata si poezia pe care vrea sa i-o citesti. Are si momente cand ia singurel cartea si incepe sa bodoganeasca ceva, de parca ar fierbe fasole: nu se intelege mai nimic, cateodata mai auzi cate un brum-brum, care inseamna masina, in rest numai rlu,rla, tral, da-drul, brl...
Eu zic sa nu-ti faci griji, mai ales daca te ocupi cu el, ii citesti, vorbesti. E mai rau cand il lasi balta in fata TV-ului. Daca intelege totul, atunci e PERFECT!!!
Cu drag,
Danza, mami fericita a lui Danuz
paginuta personala: http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Danza
palmyrah2002 spune:
Hi!
Mihnea are 1 an si 5 luni si la el toate lucrurile sint: ba!!
Ba si atit!!!Mai cite un bah,mama striga cind plinge ,tata spune raaaar,spune si el niste silabe fara rost,dar intelege absolut tot ce
ii spui!!Nu-mi fac probleme pentru ca stiu ca sigur va vorbi mai triziu...Stai sa vezi peste citeva luni cind o sa ne povestim "vocabularul"copiilor nostri,ce-o sa ne amuzam!!!Cristina si Mihnea