Abuzul Domestic (2)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Libertatea e un ziar oribil dupa parerea mea, dar cred ca e adevarat ce spun aici:

"Una din cinci romance, batuta de sot sau concubin

Una din cinci romance este batuta de sot, concubin, alte rude si chiar vecini, arata statisticile privind violenta domestica. Cert este ca peste 80% dintre agresorii femeilor sunt barbati. In Bucuresti, peste 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30%, abuzate fizic, si 7%, abuzate sexual pe durata vietii. Studiile mai arata ca victimele sunt si sotii de politisti, magistrati si oameni politici.Una din cinci romance, batuta de sot sau concubin

Una din cinci romance este batuta de sot, concubin, alte rude si chiar vecini, arata statisticile privind violenta domestica. Cert este ca peste 80% dintre agresorii femeilor sunt barbati. In Bucuresti, peste 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30%, abuzate fizic, si 7%, abuzate sexual pe durata vietii. Studiile mai arata ca victimele sunt si sotii de politisti, magistrati si oameni politici.Una din cinci romance, batuta de sot sau concubin

Una din cinci romance este batuta de sot, concubin, alte rude si chiar vecini, arata statisticile privind violenta domestica. Cert este ca peste 80% dintre agresorii femeilor sunt barbati. In Bucuresti, peste 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30%, abuzate fizic, si 7%, abuzate sexual pe durata vietii. Studiile mai arata ca victimele sunt si sotii de politisti, magistrati si oameni politici."

Am citit stupefiata comentariul la acest articol al unui bolnav psihic, ca altfel nu il pot numi, care declara "aca femeile au fost macar odata batute se invata si nu mai asculta nici in ruptul capului, tot ce le trebuie e o noua bataie zdravana. altfel isi fac de cap si mai mult, ti se c* in cap. eu as zice sa se organizeze biciuiri in public pt femeile neasculatoare, infidele sau obraznice (care nu mai lasa telecomanda din mana). unele nu stiu sa arate respect dc nu sunt batute. infiintarea unor firme de profil ar reduce violentele domestice. duci femeia obraznica si o iei inapoi peste 3 ore gata batuta si cuminte, fara sa-ti faci nervi sau sa risti sa-i provoci leziuni interne. aceste firme ar putea dispune de echipament profesionist, imposibil de detinut in casa: pt bataie, socuri electrice, dusuri reci sau ar putea fi legate ore in sir in fata unor aparate care sa le palmuiasca daca scot vre-un sunet. sa invete sa-si tina gura."

www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=view_comentariu&cid=150014&sid=156522" target="_blank">Sursa



If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hermelina spune:

cu violenta nu sunt de acooooord.[

"Daruieste dragoste si vei fi binecuvantat cu dragoste"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


E ORIBIL INTRADEVAR!!!
DIN PACATE ASTIA SUNT BARBATII ROMANI !!!!! SI NU NUMAI EI...
NU-I PUTEM SCHIMBA, DOAR EVITA... DAR PANA ATUNCI... DUMNEZEU CU MILA...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vorica spune:

buna!sunt noua pe aici.sunt disperata.veau sa va rog sa ma sfatuiti si pe mine. am mari probleme cu sotul meu
Cand este treaz este un om bun, dar cand bea este diavolul in persoana. vreau sa divortez, dar am un copil si nu am unde sa merg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Vorica, vezi ca ti-am raspuns la celalalt subiect la care ai scris.

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Nici o relatie abuziva nu incepe cu pumni si palme!
Atunci nu ar mai exista relatii abuzive ca i-am lasa de la inceput si am fugi mincind pamintul!
Poate ca ca am sa scriu o sa supere pe cineva, imi cer scuze dinainte si va spun ca scriu prin prisma unei femei care a fost abuzata si care cu doi copii mici de doi si patru ani a reusit sa iasa cu bine din ea si sa le ofere fetelor o viata normala, linistita si vesela.

O relatie abuziva incepe ca o poveste frumoasa de dragoste. Intensa, mistiutoare, reala si aproape ireal de frumoasa pentru parteneri.
Un scripete insa este stricat in aceasta relatie de la inceput, dar in iubirea lor partenerii nu isi dau seama de asta deloc sau ignora anumite semne. Se pune totul pe seama dragostei.

Exista de la inceput semne destule ca un barbat (scriu din prisma femeii, nu pentru ca descriminez ci pentru ca nu stiu cum este sa fii barbat abuzat, care exista!) va fi un barbat care va abuza. Semne mici dar semnificative, care pot fi trecute cu vederea in numele iubirii.
-te suna des, la munca, acasa, la prieteni- la inceput esti incintata ca vai, ce indragostit este de tine. Este un semnal de alarma ca acel barbat va fi unul posesiv, care iti va controla mai tirziu fiecare miscare. Nu va fi independent de tine, nu iti va da si nu isi va da lui insusi spatiul necesar cresterii impreuna, evoluarii. Te va sufoca si se va sufoca si el.
-vorbeste despre celelalte femei din viata lui cu lux de amanunte, despre vreo fosta care ti-o va arunca in fata cind iti este lumea mai draga
-cind vorbeste despre posibilii copii spune ca el va avea numai baieti, nici nu concepe sa aiba fete. Exista si astfel de oameni!
-isi vorbeste de rau mama, sora, fosta prioetena, prietenele tale. Deschide bine urechile, aceleasi epitete le va folosi si pentru tine mai tirziu.
-vrea sa fie mereu cu tine, tot timpul tau liber trebuie sa i-l dedici daca nu la inceput iti va arata o fata trista... vai, cum poti tu sa il ignori si sa il lasi singurel, apoi o sa devina nervos ca se poate sa ai pe altcineva si de aici pina la prima palma ca nu ai venit la timp acasa este numai un pas...
-in jocuri in doi (sah, carti, table) vrea sa cistige numai el, se enerveaza cind pierde.
-are o problema (nu il intelege lumea, nu ii stie adevarata valoare, nu are munca deocamdata, este bolnav, neingrijit, are probleme cu banii, bea pentru ca sufera dupa fosta nevasta, vrea o familie fericita pe care nu o are, e certat cu legea... etc)pe care ti-o spune de la inceput dar o consideri o piedica la care poti lucra tu ca sa o inlaturi. Nici sa nu incerci! E munca de Sisif! Asta asi spune ca este cel mai important semnal de alarma! Face apel la sufletul tau bun, la capacitatea ta de a te descurca (majoritatea femeilor abuzate sint istete, descurcarete, muncitoare, saritoare la ajutor, miloase) ca sa il ajuti sa se integreze in societate, sa devina ca tine.

Bun... deci sintem la faza de inceput. Exista atita dragoste in aer, simti ca plutesti. Desigur ca sint si probleme dar le vei face fata, vei repara tu totul, ca doar esti buna la asa ceva, nu? Vei arata tu lumii ce barbat bun ai, nimeni nu i-a stiut valoarea, dar vei arata tu prietenilor ce casnicie fericita vei avea.

De multe ori stereotipul acestei relatii este ca evolueaza repede, prea repede parca! E ca un tango frumos, romantic, dureros si repede. Eu am stat mult si m-am gindit la asta, si am perceput o relatie barbat-femeie ca un dans in doi... citeodata in trei, patru, cu schimbari de parteneri -depinde de situatie :)
Si o relatie abuziva am vazut-o ca pe un tango! Romantic, intens, strins, repede... Uitati-va la o pereche care danseaza un tango. Nu se privesc niciodata unul pe altul. Niciodata in timpul dansului privirea nu li se intersecteaza. Daca unul priveste intr-o parte, celalalt intoarce capul imediat in directia cealalta, cu mindrie. E legea tangoului si legea relatiei abuzive. Nu se vor privi cu adevarat niciodata reciproc in acelasi timp. El va conduce cu o mina stinsa, va iubi si va ingenunchia femeia in numele muzicii, al dragostei bolnave. O va fringe sau va incerca sa o fringa...
Am citi mai demult intr-o carte un pasaj care m-a facut sa tresar. Era despre tango dar m-a facut sa tresar gindindu-ma la mine...

ma duc sa caut, voi continua...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

E vorba depsre un eseu de Felix Crainucu "Articol de peste doi-trei ani":

<<Sunt atât de mic încât abia mă văd...
cum de s-a ascuns în mine o iubire atât de
mare? Gândește-te la ochii tăi... sunt mici,
dar văd lucruri enorme... pas... pas... pas...
ce gambe... ce figuri... ce trairi profunde
exprimate prin mișcări explozive? Deocamdată...
pas... pas... pas… Frustare? nu!
bucurie...

Ufff... ascult Gotan Project și mănânc
bomboane de ciocolată fără măcar să am
idee despre cum ar trebui să scriu rândurile
acestea pentru a transmite mai bine
ceea ce este în sufletul meu... am undeva
în străfundul ființei mele adânc întipărită
ideea că o bardacă de Jidvei ar transforma
în avalanșă de cuvinte stările ce uneori mi
se amestecă în suflet precum picioarele
nebune ale sclavilor tangoului în ganchouri
ritmate de căutări, de trăiri puternice,
emoții nefirești...
Jidveiul face parte din
trecutul meu învolburat, așa că sunt nevoit
să apelez la inspirația de moment...
da, știu ce vreau să spun... nu prea știu
cum... inspirație… expir…
Tangoul poate fi o transă, cateodata,
pentru mine, este. L-am simțit în alte dăți
ca pe o cură pentru minți bolnave.
L-am
învățat de asemenea, ca pe o curvă de lux,
un balsam divin pentru suflete sărace. Am
aflat în lungul anilor că are valențe unice
de fabricant de vise, ufff... parcă ar fi un
fel de Kafka pus pe note gata să te uimească
până la duritate cu tot ceea ce are el
mai bun... am spus Kafka? Poate ar fi
trebuit să spun Brukner. Cred că numai el
a reușit să îmi definească până acum
starea profundă de uluială. Pentru că...
da..., tangoul poate fi, reducând la extrapolare,
o uluială, o blocare a minții în
favoarea sufletului, un pas înapoi pentru
rațiune și un brânci în brațele zeilor
iubirii pentru tot ce nu înseamnă claritate
din mintea omului. Paradoxal dar în
claritatea sa tangoul neglijează cerebralul
în favoarea sentimentului viu.
Încâlceală mare? da... asta am și
vrut. Să fie încâlcit. Să pară incurcat,
complex, greu. Pentru că asta este în
mintea mea acum. O minte, din păcate,
condiționată încă de o anumită greutate
a corpului, de o lipsă în agerime a picioarelor.
Tangoul îl simt ca pe ceva
greu de definit, imposibil de abordat din
afara lui, inutil de explicat în absența
muzicii sau a pasilor...

Urc nivelul boxelor cu o doză necesară
pentru mine, îngrijorătoare pentru
vecini. Gotan Project și un articol
despre ceva care trebuie trăit, respirat,
mirosit, iubit... nu scris. De aceea am
intitulat aceste gânduri "articolul de
peste 2-3 ani". Pentru că acesta este
timpul pe care mi-l acord pentru a
înțelege măcar bazele acestui extaz...
tangoul.
Dincolo de asta, promit să rescriu
aceste rânduri cu inima de acum,
dar cu îndemănarea și experiența de
atunci. DAR... și aici cred că rezidă
valoarea intregii povești... în acest
DAR... precum aminteam ceva mai sus,
prin cuvintele lui Rumi: "cum de s-a
ascuns în mine o iubire atât de mare?"
De fapt, am convingerea că nici
nu contează atât de mult de ce. Tangoul
cred că îl voi lua ca pe un fapt
dat, ca pe un "ce" existențial a cărui
expresie, limită, masură nu trebuie
cercetată, pusă sub semne de întrebare,
cu atât mai puțin căutată, analizată,
forțată. Doar împlorată. Am
implorat tangoul cu toată ființa mea.
Și a meritat. Chiar și acum, din afara
lui, sunt conștient de asta! Cred că
există o stare de tango. Așa cum există
o stare de fericire, la fel există și
una de tango. Ea este cea care trebuie
implorată și traită. Am înțeles în
anii de până acum dedicați dansului
în general, și tangoului în particular,
ca tango trebuie să fii. Să exiști în
parametrii impuși de rigoarea lui. Să
respiri prin toți porii libertatea ocultată
îndărătul acestei aparente rigori.
Ne reauzim în 2-3 ani să aflăm
atunci daca am avut dreptate.
Am renunțat la bomboane, nu și
la Gotan Project...
"gândește-te la ochii tăi... sunt
mici, dar văd lucruri enorme".>>

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Vreau sa spun ca nu mai vreau sa dansez tango niciodata... Prea intens pentru mine. Asi vrea sa dansez un vals frumos si armonios, elegant... Dar imi trebuie timp sa imi elimin din singe dorul dupa intensitatea trairilor, sa ma inteleg pe mine.

Daca nu te-ai aflat nicioadata intr-o relatie abuziva este greu sa intelegi cu adevarat ce se intimpla in ea. Si reversul este valabil de asemenea: daca nu ai avut niciodata o relatie pozitiva, protectiva, care creste cu timpul... va fi foarte greu sa intelegi cum este o astfel de relatie. Nu am folosit cuvintul "relatie normala" pentru ca acest termen este unul relativ. Ce este normal pentru cineva, este se poate anormal pentru altcineva...
Cel putin o data in viata te va atinge o relatie abuziva cel putin o data. Daca nu pe tine, pe pritena ta cea mai buna, pe mama ta, pe sora ta, pe matusa ta... pe fata ta... Nimeni nu este imun la abuz! Nu are hotare sociale, materiale, intelectuale! Antidotul insa este respectul de sine.

Ca sa poti ajuta intr-adevar o persoana intr-o relatie abuziva trebuie sa o intelegi. Toate au un numitor comun, toate se aseamana mai mult sau mai putin... citeodata stau si ma gindesc daca nu cumva abuzatorii absolvesc aceeasi scoala ca prea mult se aseamana.
Bunnn... Deci incepe ca o poveste minunata de dragoste, este perfecta! Este ceea ce ai visat toata viata, te hranesti cu doza zilnica de fericire din ea, nici nu iti poti inchipui viata fara el, nimic nu are sens daca nu il include si pe el, este insasi scopul existentei tale... Da exista acea mica problema, dar muncesti mult de tot sa o repari. Iti consume energia, gindurile incercind sa il repari cumva. Atentia ti-e indreptata asupra muncii tale de a tese partea putreda. Muncesti mai mult, mai bine, ai mai multa intelegere, ii arati mai multa iubire... ca doar el are nevoie de asta, nu?...
Si apoi se petrece ca din senin... Prima oara cind tzipa la tine, cind te face proasta sau curva... Da, ca nu ai raspuns la telefon decit dupa-masa, ca el nu stie unde ai fost pina atunci. La inceput nu iti dai seama ce se intimpla... Cum?... Printul tau pe cal balan sa se poarte asa? Cel care te-a facut sa te simti printesa, zeita universului lui?... Da... Dar uite, vezi... nu se intimpla daca aveai grija sa incarci bateria de la telefon si raspundeai imediat la apel... Atunci nu se mai enerva si nu te mai facea curva... Stii ca te iubeste, doar ti-a spus-o de atitea ori in clipe de extaz... Doar te cauta mereu, nu poate trai fara tine, are nevoie de tine sa il ajuti sa isi recapete increderea in femei... ca fosta a fost o nenorocita spune el, care l-a inselat de atitea ori... Dar tu nu o vei face, vei fi mai iubitoare, mai intelegatoare, mai feminina, mai gospodina. De ce mai trebuie sa iesi cu fetele la o cafea? Stii ca nu are o parere buna despre ele si el are atita nevoie de tine, de prezenta ta... Da, va trebui sa spui prietenelor tale ca nu poti veni, poate alta data, cind treburile se vor indrepta cu el...

Asa intra o femeie in cercul vicios al abuzului...

Cam asta este in mintea femeii... sa faca totul ca inainte, cind dragostea lor era minunata... trebuie sa nu il mai supere, sa nu mai declanseze acea negativitate in el, sa il ajute... Sigur ca poate, ea poate orice si va putea si asta!
Dar se intimpla inca o data. Alt motiv, ca o urmatoare miscare la jocul e sah... Mai intii mai lejer, apoi intetindu-se si inchidindu-te in sah-mat. Si la urmatoarea rabufnire femeia isi va cauta vina din nou... Va incerca si mai tare sa il faca sa fie la fel de iubitor ca inainte. Si va reusi o bucata de timp. Cea de "luna de miere" falsa... Perioada de luna de miere urmeaza imediat dupa un episod abuziv. Totul este ca inainte, poate mai frumos, el promite ca nu se va mai intimpla niciodata... vai ce rau ii pare, cum a putut sa faca el asa ceva, tie care ai fost mereu alaturi de el... offf... si are atita nevoie de tine, de intelegerea ta, e ajutorul tau in problema lui... Si normal femeia se inhama din nou. Doar el plinge si se jura ca nu se va mai intimpa niciodata! Si daca ea va fi mai buna, ami intelegatoare, daca va petrece mai mult timp cu el... de fapt tot timpul... de ce sa ii trebuiasca ei alt timp decit cu el... E adevarat ca se duce a cam des acasa, la mama... Ea are familia ei acum, trebuie sa ii edice mai mult timp barbatului ei minunat si totul va fi bine! Oricum este cam suparata si pe maica-sa ca i-a atras atentia lui ca se poarta cam rau cu ea. Cine i-o fi dat dreptul asta. Mama nu stie ce clipe frumoase au ei impreuna, cumo face sa se simta centrul universului, ce vise frumoase avem noi de viitor... Si pritena cea mai buna... offf si ea ce s-o fi bagat in relatia lor? Sigur este geloasa ca ea si-a gasit sufletul pereche. SI mai si vrea sa iasa la o cafea... Sa creada ea!

Si uite asa incepe izolarea victimei, ca un paianjen a prins-o in casa si a izolat-o de lumea din jur. Legaturile nesanatoase emotionale se vor stringe tot mai strins in jurul femeii!

Singura sursa de iubire va fi numai de la el de acum! Si cind el va abuza, cind isi va retrage aceasta iubire ca pedeapsa, ea va suferi enorm. Va avea nevoie de el ca si de aer! Si va incerca sa fie mai buna, mai intelegatoare,mafeminina, mai frumoasa, mai gospodina... Acelasi cerc, inca o data si inca o data...

Ca persoana in afara acestei relatii abuzive nu poti face decit sa asculti acea femeie si sa o incurajezi pe ea. Sa incerci sa o faci sa se vada altfel, nu asa deformata cum se vede prin ochii lui, ca intr-o oglinda de la bilci, concava si conveza care strica realitatea. Realitatea este ca fiecare femeie este minunata, are nevoie de respect!
Ca prietena nu va trebui sa il vorbesti de rau niciodata pe el! Niciodata! Ea a avut incredere siti-a povestit ce i se intimpla. Asta este primul pas al ei, destainuirea. I-a fost greu sa il faca!
Ca sa inceapa sa vorbesca despre ceea ce i se intimpla va trebui in primul rind sa aiba incredere in tine, incredere ca vei fi o prietena buna si nu o vei judeca, nu ii vei judeca modul de viata pentru ca este singurul fel in care stie sa traiasca acum. Pentru ea aste este normalitatea. Mediul in care este ea acum este familiar, il stie, este in siguranta asa, in nebunia aia totala. Are sens pentru ea ceea ce se intimpla. Am explicat mai sus un pic din mecanismul ei...
Daca i se va critica barbatul ii va fi atacata sursa ei de iubire si confort, de siguranta. Ea respira prin el, viata nu are sens fara el. Ca sa il ataci pe el verbal este ca si cum ai smulge masca de aer unui scafandru... Se va lega mai tare de el... Chiar daca te va asculta ca din transa si te va aproba oarecum, se va intoarce la el si va lucra mai mult si mai istovitor sa repare relatia, cauzind astfel frustrari intre prieteni si neamuri, numeni nu va intelege nimic... De ce oare sta cu nemernicul care o bate si o scuipa si ii face viata calvar?... Lumea va deveni frustrata cu ea, ea va fi mai izolata, mediu propice pentru el sa stringa latzul si mai tare...

Ce poate face o prietena?... Constructiv, este numai o cale... cam anevoioasa, frustranta si lunga... Trebuie lucrat cu ea. Trebuie ascultata, nu criticata, incurajata sa aiba incredere din nou in lumea din jur. Incurajata sa aiba incredere in ea. Trebuiesc evitate comentariile la adresa lui. Oricita greata vei simti cind ea va povesti despre el, despre ceea ce ii face el... Trebui incurajata sa iasa afara, treptat, cite putin... Sa ia cursuri de imbunatatire a cunostintelor, sau numai de relaxare (croitorie, gradinarit, dans, aerobic), sa faca voluntariat, sa citeasca materiale despre relatii abuzive, sa aiba mai multa grija de aspectul ei... Sa i se spuna mereu cit de minunata este ea, ce fata buna, descurcareata, ce mama buna este si ce prietena buna. Sa i se vorbeasca despre realizarile acesteia... Ce bine a invatat ea la scoala (daca au fost colege de scoala), ce frumoasa este si ce frumoasa a fost la nunta celailalte prietene, ce munca buna are, ce mama buna a fost cind a avut copiii mici, ce bucatareasa buna este si ce bine stie ea sa faca prajitura cutare, ce prietena buna a fost si ce saritoare cind lumea a avut nevoie de ea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Alyssa, multumesc.
Lucrurile pe care le scrii ma ajuta sa inteleg. Poate nu neaparat ce s-a intamplat, ci doar sa aflu ca se intampla si altora. Descopar cu uimire cat de tare se aseamana povestile de abuz. Vorba ta, parca ar exista o scoala a abuzatorilor ! Oare exista si o scoala a victimelor !? Cred ca da. Aceea care le face sa isi doreasca sa il «salveze» pe celalalt pana in panzele albe !

quote:
Originally posted by Alyssa

Vreau sa spun ca nu mai vreau sa dansez tango niciodata... Prea intens pentru mine. Asi vrea sa dansez un vals frumos si armonios, elegant... Dar imi trebuie timp sa imi elimin din singe dorul dupa intensitatea trairilor, sa ma inteleg pe mine.



Cred ca o astfel de relatie te subjuga si prin dependenta de adrenalina. Niciodata nu m-am simtit mai vie decat in aceea perioada. Toate simturile erau in alerta, nu imi permiteam sa dormitez prin viata.

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sileriki spune:

Fetelor nu stiu cate dintre voi ati fost batute public, eu una am fost si nu odata , de ex;anul trecut in public la strand , ma si doare sufletul numai daca imi aduc aminte , acum nu demult ca i-am permis sa ii fac observatii , ca se uita dupa fusta mini a vecinei , am primit cu pumnii in cap , si cu picioarele si cate si mai cate , de ce mai stau cu el ? de proasta , de frica ,ca tot asa o sa termin de mana lui , am stat si despartiti un an jumate si de de buna iar m-am increzut in vorbele lui ,
Bucurati-va cele care nu ati primit nici o palma de la barbati vostri , oricum eu deja mi-am sacrificat viata din mana lui nu ma scoate nimeni
Pa o zi buna tuturor

evi , Eric 14.06.2000

Mergi la inceput