Endometrioza
Am observat ca multe fete au descoperit ca au endometrioza.As dori sa stiu cum s-a manifestat in cazul fiecareia,ce tratament a facut si cum a evoluat.
A ramas careva gravida stiind ca are endometrioza si fara sa faca tratament?
Endometrioza se poate depista doar prin laproscopie?
Asi
Raspunsuri
zisaCami spune:
Am descoperit endometrioza acum 5 ani, in urma unei laparoscopii diagnostice. Dupa operatie am facut tratament cu ZOLADEX.
Singurele simptome erau dureri f. mari la ciclu ( cu frisoane si pana la lesin ) si infertilitatea, bineinteles.
Dupa 4 ani, adica anul trecut m-am operat pt. a doua oara deoarece endometrioza a revenit, in acelasi loc - ovarul drept. Nu am mai facut nici un tratament deoarece ma pregateam de FIV.
Am facut 2 FIV-uri ( nereusite ) intre timp. M-am gandit ca poate si din cauza greutatii corporale nu am reusit, asa incat de trei luni incoace tot slabesc. Am reusit 15 kg!
Iar in octombrie ma pregatesc pt. un nou FIV. Si de data asta sper sa reusesc!
Cami
crinuta71 spune:
Buna Asi
,
Nu pot sa-ti spun ca la mine simptomele pe care le-am avut au fost sigur de la endometrioza. Eu am endometrioza stadiul I.
Uneori am menstruatii extrem de dureroase, dar numai in prima zi, eventual a doua zi (imi vine sa sar pe pereti
) si sunt umflata
, alteori nici macar nu simt ca apare sangerarea. In ultimul timp s-au rarit menstruatiile dureroase. Dar eu de la inceput am avut menstruatii dureroase, insa acum sunt mai rare. Si mai am infertilitatea. Pana acum vreo doi ani aveam sangerari lungi la menstruatie (uneori si 8-10 zile). Acum sunt 3-4-5 zile (la un ciclu de 28-32 de zile).
Din pacate endometrioza se poate depista doar prin laparoscopie. Eu asa stiu.
Te pup, Crinuta
mieke spune:
Buna,eu am avut endometrioza si aveam dureri groaznice de burta inaintea venirii ciclului menstrual si ma balonam foarte puternic.Am facut laparascopie acum 3 ani,am urmat un tratament iar apoi am facut inseminatie artificiala pentru a avea un copil .Am nascut o frumusete de fetitza ,dar se pare ca imi va reapare endometrioza care a stat linistita pe perioada sarcinii si se pare ca nu voi putea avea niciodata copii pe cale naturala.
asi spune:
Va multumesc pentru raspunsuri.
Deci endometrioza nu se poate diagnostica sigur decat cu laparoscopie si in general nu are tratament.
Asi
camy062004 spune:
fetelor dar la operatia clasica ,adica cea chirurgicala se poate vedea daca ai endometrioza?acum 6 pumi ma-m op. chirurgical de chisturi de ovar si dr. nu mi-a spus nimic referitor la endometrioza,as vrea sa stiu daca se poate vedea si la aceasta op.
camy
crinuta71 spune:
Camy eu cred ca se poate vedea endometrioza si la operatia clasica (de ce nu?). Numai sa se fi uitat dupa ea. La mine, de exemplu, erau niste puncte mici si rosii pe ligamentul uterosacrat si pe Douglas. A trebuit sa dea putin la o parte ovarele si uterul ca sa se vada. Probabil ca totusi s-a uitat si la tine prin zona, dar nu a fost nimic. Iar daca ar fi fost intr-un stadiu mai avansat sigur ar fi vazut fara sa mai caute. Nu am inteles cand te-ai operat.
Crinuta
camy062004 spune:
Crinuta acum 6 luni ma-m operat cert este ca dr. mea mi-a recomandat sa fac op. laparoscopic acum si nu prea vreau sa-o fac de fapt momentan nu o fac mi-e tare frica de ce ar mai putea fi pe acolo.si endometrioza nu stiam daca se vede si chirurgical la op.sau altfel print-o analiza nu stiu sau altfel.
camy
tanti spune:
Camy se vede la op.calsica , eu am fost op clasic si dupa op mi sa spus ca am endometrioza, si acelasi rezultat a fost si la biopsie
camy062004 spune:
Tanti nu am inteles eu bine sau si la rezultatul biopsiei se confirma endometrioza.
camy
romaniaau spune:
Buna seara
Va rog sa imi spuneti si mie daca e posibil sa reuseasca FIV in cazul ca as avea endometrioza. Nu am dureri mari la mens, de aceea nu am primit trimitere pentru laparoscopie, dar mie tot imi e frica sa nu am ceva asimptomatic.
Va multumesc