Postul Mare (2)
Raspunsuri - Pagina 8
antoioana spune:
Fetelor, ce bine ca sunteti pe aici!
Doamne ajuta!
anto
...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan...
irina.c. spune:
Sabina,Ioannamultumesc!Eu nu pot sa merg la Biserica pentru Canon,dar il ascult in direct la Radio Trinitas.Nu e acelasi lucru,dar e ceva,totusi.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
adita spune:
Irina, imi pare rau ca n-o sa mai mergi la biserica la Radu Voda, mi-ar fi placut sa te cunosc, dar daca asa a zis duhovnicul...
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
joanna spune:
Si eu am ascultat Canonul la fel Irina..si tare frumos a mai fost.
Pe net a mai fost cu intreruperi dar nu a contat.Biserica e departe (geografic vorbind).
Doamne ajuta sa facem biserica frumoasa in sufletul si inima noastra!
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
irina.c. spune:
quote:Draga Adita,mie imi spui?Mi-e asa de greu sa merg in partea asta,e vorba despre Schitul de Maici,langa Antim.Biserica e foarte mica,nu exista curte,nu exista bancute,plus ca de la metrou am ceva de mers,deci nu stiu cum o sa merg acolo cu Ilinca,cred ca ma termina.O sa incerc o duminica si daca mi-e foarte,foarte greu incerc o "renegociere"Mie imi place tare mult Radu Voda,si mi-e drag ca e Sfantul Nectarie acolo.O sa vedem,poate o sa ne cunoastem totusi.Tu mergi doar duminica acolo?Duhovnicul e tot la Radu Voda?Am cautat si eu duhovnic acolo,dar toti erau preoti foarte tineri,mi-am dorit un duhovnic cu mai multa experienta.Irina si bb Iinca(26apr04)
Originally posted by adita
Irina, imi pare rau ca n-o sa mai mergi la biserica la Radu Voda, mi-ar fi placut sa te cunosc, dar daca asa a zis duhovnicul...mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
niccostea spune:
Fetele, vin si eu cu problemele mele... ca poate voi ati trecut prin asta si stiti mai bine... Am inceput postul cu mare avant si drag si cu hotararea sa citesc macar o data pe saptamana Canonul Sf. Andrei Criteanul. In primele saptamani am reusit, apoi ba am fost plecata, ba n-am avut timp, ba una, ba alta. Si uite ca de unde eu duminica nu prea mai apucam sa fac mare lucru in afara de citit rugaciunile de duminica si sarbatori (ca aici n-am biserica ortodoxa la care sa ma duc), citit predica zilei dintr-o carte a lui Antonie Plamadeala (Talcuri noi la texte vechi) si Canonul Sf. Andrei Criteanul, acum am ajuns ca nici macar predica lui Antonie Plamadeala n-am citit-o. Nu vreau sa fac din religie un "obicei", dar mi se pare ciudat ca parca nu am tragere de inima sa fac toate astea... Si rugaciunile zilnice... cand le fac, parca ar fugi turcii dupa mine si parca mi-ar plange copilul de foame... asa ma grabesc si-mi zboara gandurile... Voi ati trecut prin asta? Cum ati iesit de aici? Nu-mi spuneti sa ma spovedesc, ca mai am inca 2 sapt. pana vin acasa, asa ca pana un-alta n-am cum... Scuze ca va torn problemele mele in cap... Multumesc!
Optimistul e mai aproape de Adevar.
Elena spune:
quote:
Originally posted by Sabina
si da, stiu ca rugaciunea salveaza, numai ca problema e de concentrare, pana si de la rugaciune imi zboara mintea .
Sabinutz, eu cred ca toti credinciosii au avut sau au problema asta de concentrare, cand mintea iti pleaca cu sorcova in timpul rugaciunii. Si mie mi se intampla adeseori ca taman atunci sa-mi aduc aminte ca n-am calcat camasa sotului, ca n-am scos carnea de la congelator si inca un zilion de ganduri. Ca sa nu mai spun ca de cele mai multe ori in rugaciune imi vine sa casc. E clar ca unele ganduri vin si de la "echipa adversa", dar cel mai adesea cred eu ca e firea noastra paminteasca care se razvrateste impotriva duhului.
Ca sa ajungi sa te poti concentra un timp mai indelungat in rugaciune trebuie sa ai "antrenament" si nitica vointa. Primul lucru care poti sa-l faci este sa alungi gandurile imediat cum iti vin. In plus, atunci cand stii ca ai probleme cu concentrarea, nu te fortza sa faci rugaciuni lungi, ci mai bine faci o rugaciune scurta, dar cu PUTERE si din toata inima, decat una lunga si "obosita", cu gandu´ in tote directiile....
Iti urez din inima sa iesi cat mai repede din starea asta de depresie si rugaciunile tale sa fie mereu bine-primite la Domnul !!
daro26 spune:
Niccostea, raspunsul Elenei pentru Sabina ti se potriveste si tie (cred ca nu era inca afisat mesajul tau cand a scris), incearca sa faci rugaciuni scurte daca nu ai tragere de inima pentru cele mai lungi.
Nu te ingrijora, tuturor ni se intampla asta din cand in cand. Nu te lasa, continua sa lupti, sa te rogi chiar daca ti se pare ca nu faci nici un pas inainte.
Faptul ca nu mai simti acelasi avant ca la inceputul postului poate fi o consecinta a unei foarte subtile mandrii. Poate ai spus in gandul tau: "uite ce lucruri bune fac eu duminica, chiar daca nu pot sa ma duc la slujba!". Forma aceasta a mandriei, numita "parerea de sine" este nu numai extrem de subtila ci si periculoasa. Cineva spunea ca mandria este patima de care scapam cel mai greu, pentru ca nu ne dam seama intotdeauna de ea. Sa nu te superi pe mine ca ti-am scris astfel, eu patesc de multe ori asa din cauza acestei "pareri de sine", am scris ca pentru mine.
De obicei din cauza bunei pareri despre noi insine ne lasa pentru un timp Dumnezeu la puterile noatre, ca sa vedem cat de adevarate sunt cuvintele Lui: "Fara de Mine nu puteti face nimic!". Si cat de adanc si dureros resimtim aceasta aparenta "parasire" (caci in realitate El nu ne paraseste niciodata)!
Dar nu e neaparat nevoie sa ne fi mandrit inainte de a trece prin astfel de stari. Cauta viata parintelui Siluan Atonitul, scrisa de arhim. Sofronie si vei vedea cat de adanc simtea acest sfant "parasirea" aceasta si cum i-a spus Dumnezeu intr-o astfel de stare: "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!" (e vorba de "iadul" smereniei).
Nicostea, poate ca Dumnezeu, prin aceasta incercare a ta, vrea sa te faca sa costientizezi ca toate lucrurile bune pe care le-ai facut de la inceputul postului, nu au fost numai rezultatul vointei tale, ci si ajutorul nepretuit al lui Dumnezeu. Daca nu poti sa te rogi, spune-I asta lui Dumnezeu. Spune-i ca intr-o spovedanie :"Doamne, vezi ca nu pot sa ma rog, nu mai am tragere de inima. Ajuta-ma Tu!") si nu te da batuta.
Imi pare rau ca nu ai parte de Sf. Liturghie acolo. Mai cauta, poate gasesti totusi o biserica ortodoxa chiar si mai departe, la care sa ajungi macar din cand in cand. Dar lasa ca recuperezi in Romania , ai zis ca vii peste 2 saptamani, nu-i asa?
Va pup pe toate si va urez cele bune!
star33 spune:
Fetelor care ati ascultat Canonul cel Mare, nu-i asa ca e frumos? M-am simtit asa de pacatoasa, vai de capul meu!
Nu uitati ca vineri este a 2-a Denie, se citeste Acatistul Maicii Domnului
Va pup dulce!
star33 spune:
Iubitelor, va rog cititi mai jos cate ceva despre vremurile pe care (probabil) le traim. Doamne ajuta-ne!!
Sf. Serafim de Virita:
Va veni vremea cand nu prigoana, ci banii si inselaciunile lumii acesteia ii vor indeparta pe oameni de Dumnezeu si vor pieri mai multe suflete ca in vremea prigoanei ateiste. Pe de o parte vor inalta cruci si vor auri cupole, iar pe de alta parte se va instaura imparatia minciunii si a raului. Biserica adevarata totdeauna va fi prigonita, iar sa se mantuiasca cineva va putea numai prin boli si amaraciuni, caci prigoanele vor avea un caracter cat mai subtil si neprevazut, infricosator va fi sa ajunga cineva la acei ani.
Fericitul Filotei Zervakos:
Satana face ultimul asalt si in acesti ani in care ne gasim, mare necaz si stramtorare vor veni in lume...(...) Asadar, mare manie are sa vina. Multe rautati se intampla in lume, indeosebi doua: desfraul si avortul. (...) Dumnezeu este indelung-rabdator, iar o mie de ani sunt inaintea lui Dumnezeu ca o ora. Rabda indelung, dar si rabdarea Sa are margini. Nu e cu putinta ca Dumnezeu, care totdeauna pedepseste pacatul, sa ingaduie a se face atatea pacate, fara sa le pedepseasca... Numai sa fim pregatiti. S-avem credinta in Dumnezeu, in El sa ne punem nadejdea si dragostea si El nu ne va parasi. Fie ca nimic sa nu ne desparta de iubirea lui Hristos. Acum ne aflam in pragul marii manii; se apropie sfarsitul sfarsitului. Sfintii Parinti ai Bisericii noastre au socotit moartea si a doua venirea Mantuitorului necesare pentru mantuirea omului, iar cei care le-au avut intotdeauna in minte, au fost izbaviti de chinurile vesnice. Din nefericire, oamenii au exemple rele din partea mai marilor societatii si ai Bisericii, care si-au invartosat inimile mai rau decat evreii. (...) Vai si amar de vietuitoriii acestei lumi! Cata intristare va sa vina peste oameni, daca stapanitorii lor sunt slujitori si robi ai antihristului! (...) Pentru ca aceia care au fost inrolati de Stapanul Imparatiei Cerurilor sa lupte, s-au molesit. si nu numai ca au slabit, ci s-au adancit in somnul greu al trandaviei si al nepasarii. (...) E vremea sa va treziti din somn. Sculati-va, aruncati departe somnul nepasarii, ca sa nu va gaseasca vrajmasul dormind si sa va omoare. Treziti-va, caci ne indreptam spre sfarsit, spre moarte, pentru ca ziua celei de-a doua veniri a Domnului se apropie. Treziti-va ca sa luptati in putinul timp care v-a mai ramas, caci "vine ceasul cand nimeni nu va mai putea lucra"...