Postul Mare (2)
Prima parte aici :
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43787Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Raspunsuri
irina.c. spune:
Star ,ce mi-a placut ce ai scris ,cuvintele parintelui mi-au dat o alta perspectiva asupra situatie.Acum incerc sa-mi amintescce ocari am primit si,culmea,nu reusesc sa-mi aduc aminte nici un cuvant .Vad ca al cu bete-n basca isi baga coadaIrina si bb Iinca(26apr04)
star33 spune:
Irina, lasa ca iti amintesti tu pe parcurs
Dar este tare interesanta perspectiva Pr. Boca, de a nu ne supara pe cei care ne jignesc si ne arunca cuvinte grele, ci sa ii privim ca pe niste binefacatori. Eu o sa incerc sa fac asa, poate imi descopar pacate de care am uitat sau nu le-am constientizat!!
La fel, vedeti ce importanta este Spovedania! Asadar, atunci cand avem necazuri in viata, trebuie mai intai sa privim in sufletul nostru, sa ne vedem pacatele si sa mergem la spovedit. Voi ati incercat acest lucru, ati scapat dintr-un necaz prin Spovedanie?
daro26 spune:
quote:
Originally posted by star33
Voi ati incercat acest lucru, ati scapat dintr-un necaz prin Spovedanie?
Da, chiar anul trecut am scapat de o problema care ma nelinistea mult, dupa ce in afara de medicamentul prescris de doctor am mers si la duhovnic, m-am spovedit, m-am impartasit si am participat la un Sf. Maslu. Stiu ca am facut extrem de putin si Dumnezeu a facut extrem de mult pentru mine. Era vorba de o rana mare pe col pt care fusesem programata in GL la cauterizare. Veti spune ca nu-i mare lucru, dar eu cand l-am auzit pe dr. dupa mai putin de o luna spunand "colul tau e perfect" am fost sigura ca nu mi-a fost de folos doar medicamentul prescris...Am fost atat de bucuroasa! Slava Domnului!Aveti dreptate ca spovedania e prima portita la care trebuie sa alergam cand avem probleme de orice fel.
Incercarea de care va povesteam mi-a aratat ca se poate si abstinenta timp indelungat, pe durata unui post de exemplu (desi cea de care spuneam era pe motive medicale). Iertati-ma ca deschid subiecul asta mai intim, fiecare posteste la masurile lui... Dar va intreb totusi, voi cele care sunteti casatorite de mai mult timp (eu am 1 an +), cum reusiti? Dar pe perioada sarcinii? Iertati de indiscretie.
Post usor!
irina.c. spune:
La capitolul abstinenta nu dau sfaturi,ca nu sunt in masuraDar pe perioada sarcinii ne-am abtinut cam din al doilea trimestru,nu din motive religioase,ci pentru ca e cam aiurea sa faci asta dupa ce bebe misca(cel putin asa mi se parea mie),iar dupa nastere a fost greu ,eu m-am refacut mai greu,eram stresati ,numai de asta nu aveam chef(nici eu,nici el).Deci am mai stat vreo 7 luni pana sa ne apucam iar.Cred ca depinde si de temperamentul omului ,o persoana mai "inflacarata" se abtine mai greu.Dar stii cum e ,cand faci ceva pentru Dumnezeu,vine si te ispiteste...Irina si bb Iinca(26apr04)
Vianne spune:
Star, multzam fain ca mi-ai spus de biserica Sf Gheorghe... Eu am vrut sa merg duminica la Sf Maslu cu 7 preoti la Bunavestire dar era atat de multa lume incat nu am putut intra. Ma bucur insa ca am reusit sa las un acatist.
Am vazut ca s-a vorbit despre atitudinea noastra in fata celor care ne tulbura linistea. Am avut si eu aceste probleme....eu ma rog pt ei si ii trec pe acatist, la slujba si la Maslu si in timp totul s-a rezolvat. Dar trebuie rabdare multa...
Pace in suflet!
joanna spune:
Irina,ai dreptate ca atunci cind vrei sa faci ceva bun pentru Dumnezeu,ala rau nu-ti da pace.Pina si in visuri iti apare si te necajeste .Dar exista rugaciunea.Slava cerului.
Roxana,nu e usor (evitati varza murata indeosebi),dar se creeaza o relatie asa de frumoasa intre tine si sotul tau...Insa mare atentie, ca de obicei ne pindesc altele la colt.Ca de exemplu unul din pacatele urate de a te 'certa'cu sotul.
Mie mi se pare ca postul face minuni in relatia de cuplu.
Pizza e delicioasa.Multumesc.
Joanna
star33 spune:
Joanna, foarte frumos ce spui tu, dar pentru post trebuie sa fie ambii parteneri de acord, nu? Pentru ca altfel apar discutii sau cine stie, sotul isi gaseste o amanta
Sunteti norocoase fetelor care aveti langa voi parteneri cu credinta!! Este mare lucru!
joanna spune:
Desigur ca trebuie ca sotul sa posteasca odata cu tine,sa ai acelasi duhovnic.Asa cred eu ca e bine.Si unde sunt doi,e mai usor in toate.Cit despre partea cu inselatul...e la fel ca si cu minciuna.
E mai frumos adevarul.
Sa-ti dea Dumnezeu un suflet curat alaturi de tine,ca sa-ti arunce temerile!
Joanna
joanna spune:
Soacra mea,sa-i dea Dumnezeu sanatate,a cumparat pentru noi cartea cu rugaciunile in Postul Mare.Asa mi-a spus ea la telefon:
Canonul infricosatei Judecati
Plansurile Sfintului Efrem Sirul
Rugaciunile Sfantului Efrem Sirul catre Maica Domnului
Canonul cel Mare
Nu stiu ma mult de atat..
Post usor!
Joanna
gandacelu spune:
fetele, dragele, va multumesc pentru vorbele bune pe care mi le-ati spus:)
ma simt foarte bine si incerc din rasputeri sa mentin aceasta stare cat mai mult, incerc sa nu ma mai supar si sa nu mai supr pe nimeni... sa vedem cat va tine!:))
irina, trebuie sa recunosc ca am fost surprinsa cititnd problema cu iertarea - este exact si problema pe care i-am spus-o parintelui la spovedit, si mi-a raspuns cam ca adrianei:)
stiti pilda aceea din pateric cand se cearta doi frati si nu vor sa se impace si avva ii roaga sa spuna Tatal nostru impreuna si spune:
... si nu ne ierta noua gresalele noastre precum nici noi nu iertam gresitilor nostri...!
si atunci fratii isi dau seama si se impaca:)
mai ales ca neiertarea este motiv de oprie de la Impartasanie, stiati, nu-i asa?:) - spune Hristos ca daca te duci sa duci jertfa si tit amintesti ca fratele tau are ceva impotriva ta, lasa jertfa si te du intai de te impaca cu fratele...
este greu sa ierti (mai ales cand sunt probleme mari, ca cele povestite de irina) - dar nu stiai ca daca nu am avea ispite, incercari, nici nu ne-am mantui?
prin aceste ispite ni se cearca dreapta noastra credinta, si suntem "obligati" sa iesim din noi si sa dam mai mult, ca vrem sau nu vrem - numai asa, razbind aceste probleme, raspunzand raului cu bine (si Doamne cat de greu e! ce simplu e sa scrii si ce greu e sa faci! dar, vorba Pr. Rafail: nu e greu, e imposibil! dar ceea ce e cu neputinta la oameni e cu putinta la Dumnezeu!) - numai asa ne trasformam in crestini adevarati, nu doar cu numele
am vazut ca ati discutat si despre postul trupesc - asta e ceva delicat care se discuta cu duhovnciul fiecaruia, nu sunt retete generale, mai ales ca ce mi se potriveste mie altuia nu ii este de folos (si poate chiar il sminteste!)
ce pot sa va spun este ca e pacat sa postesti fara incuvintarea sotului (am gasit asta in indreptarul de spovedanie!!!:)) - dar ca Domnul vede dorinta voastra buna si o primeste ca pe o jertfa (daca o aveti, desigur!:)) - numai ca eu stiam ca trebuie sa ii spuneti sotului despre asta, poate, cine stie, poate e de acord, nu mergeti pe principiul ca nu se poate din start
din proprie experienta va spun ca se poate si ca nu moare nimeni fara asta:)) veti avea hrana sufleteasca in locul abstinentei trupesti, si nu spun metafore!
eu stiam ca postul in timpul sarcinii ar cam trebui tinut... se pare ca relatiile trupesti afecteaza oarecum sexualitatea viitoare a copilului (dandu-i o pofta mai precoce - am gasit asta si cartile de psihologie a copilului), dar nu spun mai multe, am citit pe undeva si parca vad ca se ataca cineva citind cele spuse aici
Doamne ajuta!
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!