Postul Mare (2)
Raspunsuri - Pagina 4
gandacelu spune:
fetele, am gasit www.ortodoxism.ro/Predici.shtml" target="_blank">predici audio (nu e pr. rafail, dar... veti vedea!:)
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
conchita spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
fetele, am gasit www.ortodoxism.ro/Predici.shtml" target="_blank">predici audio (nu e pr. rafail, dar... veti vedea!:)
mah, avea Parintele Galeriu o voceeee, mi se zbarleste pielea de cate ori il aud. suna putin si ca un bunic bun. :)
gandacelu spune:
iaca inca un link pt americani
http://www.roea.org/
si ceva... mega! pr. steinhardt (stanga sus) www.nistea.com/steinhardt.htm#audio_steinhardt" target="_blank">audio
casandra spune:
Astazi m-am intristat foarte tare.
Am ascultat de dimineata o cuvantare a parintelui Coman, despre problemele tinerilor casatoriti.
Toate bune si frumoase, pana aproape de sfarsit, cand primeste o intrebare referitoare la ce sa faca femeia care face toata treaba in casa. Parintele raspunde ca el n-a zis ca femeia trebuie sa faca toata treaba, sa zica daca nu mai poate: "Acum nu mai pot, ma odihnesc putin si continui ce ceea ce trebuie sa fac". Sa nu ii spuna sotului ceva de genul "si eu am servici, copiii nu sunt numai ai mei,...". Sa nu faca apel la logica si ratiune, intrucat astea tin de vocatia barbateasca. Ar putea eventual sa il roage sa o ajute in ceea ce ea trebuie sa faca, si, daca el vrea sa o ajute, sa considere ajutorul lui ca pe un dar. In casnicie nu trebuie sa ne revendicam drepturi, ci indatoriri, ca Iisus s-a jertfit pe sine, nu a revendicat nimic. Acum, referitor la barbat, parintele a spus: "daca stie teoria, sa ii spuna sotiei ca asta e vocatia ei, sa faca treaba in casa, daca nu stie teoria a incurcat-o". Ce m-a suparat pe mine e abordarea total diferita. Sotia nu trebuie sa isi revendice drepturi, dar sotul este indemnat sa si-l revendice pe acela de a avea pe altcineva care sa ii faca treaba in casa. Spun sa ii faca, pentru ca e casa lui, casa care trebuie intretinuta. Si cum adica a incurcat-o? Daca isi ajuta sotia, daca se implica in viata si preocuparile celuilalt, e de rau? El nu are indatoriri? Exemplul lui Iisus nu trebuie urmat si de barbat?
Poate reuseste cineva sa ma lamureasca, parintele m-a ametit de tot. M-a bulversat complet.
irina.c. spune:
Casandra,nu stiu ce sa spun,si eu cred ca amandoi sotii trebuie sa faca treaba in mod cat de cat egal.Spun cat de cat fiindca oricum femeia munceste mai mult in cele mai multe cazuri.Din ce am mai citit eu,am tras concluzia ca sotzul mai sporit duhovniceste trebuie sa ii rabde celuilalt neputintele si scaderile,din dragoste si smerenie.Dar e greu,cand esti terminata,casa e vraiste,copilul plange si domnealui se joaca pe calculator.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Sabina spune:
irina ai descris exact situatia din familia mea...numai ca eu sunt aia care se joaca si sotu le face pe toate
si desi nu merge la biserica, tare-mi e ca el e mai sporit duhovniceste ca mine....deci cum ramane? Mersul la biserica vad ca nu conteaza in situatia asta....
Ps. nick a primit numa superlative de la sotu
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
adita spune:
site-ul asta il stiti: http://miculortodox.ro/ ?
In legatura cu intr-ajutorarea sotilor, mie imi place cum spune pr Paisie Aghioritul:"sa se straduiasca fiecare sa ia cu bucurie greutatile asupra lui si sa-l odihneasca pe celalalt. sa faca unul cumparaturile, pt a-l odihni pe celalalt, sa faca hatarul celuilalt pt a-l multumi. odihnirea celuilalt sa-ti fie prilej de bucurie"
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
niccostea spune:
Nu sunt sigura, dar cred ca parintele Coman se gandea la ideea cu "Capul femeii este barbatul, iar capul barbatului este Dumnezeu". Adica, daca sotul este "induhovnicit" va intelege singur ca trebuie sa-si ajute sotia si o va privi ca pe o parte din corpul sau, asa incat il va durea ori de cate ori o va durea pe ea, va fi obosit ori de cate ori va fi obosita ea. Daca sotul nu are nici o legatura cu Dumnezeu si cu credinta, atunci toate "vaicarelile" sotiei nu vor fi decat un pilej in plus de cearta in familie si e mai bine pentru liniste casei ca sotia "sa-si vada de treburile ei" si sa nu-i ceara nici un pic de ajutor sotului...
Cat despre "daca stie teoria, sa ii spuna sotiei ca asta e vocatia ei, sa faca treaba in casa, daca nu stie teoria a incurcat-o".... nu stiu ce sa zic... Sfintii Parinti zic ca trebuie sa ne fim unii altora prilej de smerenie, iar in cazul sotiei care cere ajutorul sotului ca pe ceva care i se cuvine, reactia propusa de parintele Coman pentru sot este taman un prilej potrivit de smerenie a sotiei...
Scuze, ma exprim destul de alambicat, dar intelegeti voi, ca doar sunteti fete destepte...
Acuma... sa nu dati cu pietre in mine... eu habar n-am (inca) ce-i aia "viata de familie" si cu ce se mananca... daramite cum e sa ai copil, sot, servici si alte asemenea pe cap... asa ca imi e usor sa fac pe desteapta... Las ca-mi vine si mie randul peste cativa ani!!!
Atunci sa-mi amintiti de sotia care nu trebuie sa ceara ajutorul sotului ca pe ceva ce i se cuvine...
Domane ajuta!
Optimistul e mai aproape de Adevar.
adita spune:
Niccostea, cred ca ai dreptate. de multe ori l-am auzit pe Pr Coman zicand ca nu e bine sa cerem, ca ii rapim celuilalt libertatea de a ne oferi din proprie initiativa.
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)
casandra spune:
In seara asta am mancat de dulce. Am avut musafiri. Ne-au adus pizza. M-am gandit ca tare urat ar fi sa ii refuz. Asa ca am mancat.