Postul Mare (2)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns niccostea spune:

Mariuta, imi place la rusi, numai ca mi se pare totusi rece fata de cum e slujba noastra... Probabil pentru ca in Bucuresti ma duceam la Sf. Visarion si sunt legata sufleteste foarte tare de biserica aia si preotii de acolo chiar pun suflet in ceea ce fac (nu spun ca altii n-ar face-o...). Probabil ca nu-mi place prea tare la rusi si pentru ca nu inteleg mai mult decat cuvintele slave intrate in romana (despre care spuneai tu)... Dincolo de asta, mi-au zis sa ma duc sa ma spovedesc si sa ma impartasesc la ei, ori eu nu renunt nici in ruptul capului la parintele "meu"!!! Oricum duminica viitoare deja o sa fiu acasa.
In alta ordine de idei, astazi am reusit sa scap de impotrivirea aia din mine fata de rugaciune... sper sa continuu. Puneti, daca aveti timp, o vorba buna si pentru mine la Doamne-Doamne...
Irina.C. eu stiam ca inainte de impartasanie mirenii trebuie sa tina cel putin 6 zile de post. Doar preotii pot sa se impartaseasca fara sa tina post, dar cu conditia infranarii trupesti. Oare am inteles eu gresit?
Trecerea pe sub masa se face destul de diferit de la biserica la biserica. De ex., la Sf. Ilie-Rahova vineri seara se trece doar pe sub Sf. Acoperamant, dupa ce se inconjoara biserica, la intrarea in biserica (cel putin din ce imi amintesc... poate se trece pe sub Sf. Masa vineri dimineata?). Oricum, mie mi se pare si acum foarte, foarte frumos (credeti ca degeaba vin eu taman acum acasa???). Si Denia de joi seara este foare frumoasa. La Sf. Ilie preotii pun o coroana de crini imperiali albi pe cruce... pe mine momentul ma "atinge" mai tare chiar decat noaptea de Inviere.
Cat despre impartasania la copii... mama mi-a povestit ca eu luam impartasania ca pe ceai (eu n-am avut biberon, numai lingurita, asa ca eram obisnuita...). Mi-o fi placut?
si post usor!

Optimistul e mai aproape de Adevar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sabina ,de obicei te impartasesti a doua zi dupa ce te-ai spovedit,deci poate fi in orice zi a saptamanii.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Draga Niccostea,stii foarte bine,doar ca nu e neaparat s tii post 6 zile inainte,ci pot fi si trei sau chiar una.Dar am auzit si de varianta pe care am spus-o,dar nu e o regula generala,depinde cum considera duhovnicul.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Diavolul insa, de cele mai multe ori, te lasa in pace cand mergi pe o cale gresita. O data inceputa insa lupta pentru despatimire, pentru implinirea poruncilor Evangheliei, oricine va simti abitir lucrarea lui. Atunci sa vezi ispite, manie, hule, ganduri rele si alte probleme. Abia atunci cand ne vedem neputinta noastra si cand vom cadea in genunchi si vom varsa lacrimi din inima, abia atunci Domnul va vorbi inimii noastre si ne va ridica, ne va mangaia, ne va lumina. (Laurentiu Dumitru)

Vai cate ganduri de hula am eu, mai ales cand ma rog sau ma uit la icoane! Trebuie sa spun asta la spovedanie din nou, ca vad ca nu am scapat de ele. Asa sa stim, fetelor, ca neatentia la rugaciune sau gandurile rele sunt de la aghiuta si noi trebuie sa luptam impotriva lor.

Pentru fetele din Brasov (Vianne), saptamana aceasta sunt Serile Filocalice de la ora 18:30, la Fac. de Silvicultura: miercuri este conferinta Laurentiu Dumitru "Tinerii de la Moarte la Viata", vineri este conferinta Pr. MINA DOBZEU "Rugaciunea inimii"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Niccostea, ma bucur ca esti mai bine sufleteste! Si eu am fost la Sf. Liturghie la rusi (am stat vreo 8 luni in Toulouse) si cum spunea si Mariuta, liturghia e liturghie in orice limba. Chiar m-am bucurat sa vad ca e la fel cu a noastra desi in alta limba (se tinea in franceza in cea mai mare parte. Am intalnit si romani acolo. Parintele (era bulgar parca) mai citea cateodata si cate o ectenie in romana de ni se indulcea inima... Cand vii in Romania, fa-ti rost de o carticica cu Sf. Liturghie (eu o am intr-o carticica de rugaciuni, cu ce spune preotul si raspunsurile de la strana) si ai putea sa urmaresti pe carticica in timpul slujbei de la rusi. Drum bun acasa si sa iti incarci "bateriile" in Saptamana Mare si de Inviere!

Fetelor, desi mai e pana atunci, nu uitati ca denia de luni se face duminica seara, cea de marti luni seara si tot asa... Asta ca sa n-o "ratati" pe cea de luni, ca eu cam asa patesc daca nu ma trage lumea de maneca...

Iar in legatura cu Sf. Impartasanie si eu stiu ca duhovnicul hotaraste cand te poti impartasi, cu ce frecventa, cate zile de post trebuie sa tii inainte. La spovedanie poti merge oricand, de cate ori simti nevoia, cu cat mai des cu atat mai bine.

Post usor si cu folos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

star33, acum ti-am citit mesajul. Si eu am aceleasi probleme de m-am plictisit de cate ori le spun la spovedanie! (credeam ca sunt singura cu astfel de ganduri). Solutia este sa ne curatim mintea cu rugaciunea (cea scurta, rugaciunea lui Iisus, de exemplu, repetata de multe ori). Spor si nadejde!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

quote:
Originally posted by daro26

star33, acum ti-am citit mesajul. Si eu am aceleasi probleme de m-am plictisit de cate ori le spun la spovedanie! (credeam ca sunt singura cu astfel de ganduri). Solutia este sa ne curatim mintea cu rugaciunea (cea scurta, rugaciunea lui Iisus, de exemplu, repetata de multe ori). Spor si nadejde!

Da, in timp ce ma rog sau trec pe langa o icoana, mi se strecoara un gand de hula, parca cineva mi-l baga in cap. Cateodata sunt disperata si atunci ma agat de rugaciunea "Doamne Iisuse, miluieste-ma" si o spun de multe ori in gand si atunci ma simt mai bine. Uneori fac o obsesie din asta. Adica ma duc la biserica cu mare dragoste, tanjesc sa merg la biserica, dar in timpul slujbei imi apar ganduri rele in minte! Pai sa nu imi "sigilez" mintea asta sa nu mai gandesca?! Trebuie sa luptam! Bine macar ca gandurile astea nu sunt de la noi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gen68 spune:

fetele, am fost la spovedanie miercuri (a doua oara) si mi-a spus preotul sa vin si in sambata din saptamana luminata sa ma mai spovedeasca si apoi sa ma impartaseasca in dimineata de inviere pe la 5 dim. va rog sa va rugati pentru mine sa pot rezista in noaptea de inviere.
de obicei doar mergeam pe la 12 si luam lumina si apoi acasa in culcus.
anul asta vreau sa fie altfel.

Dumnezeu sa va ajute si pe voi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Niccostea,si eu mergeam pe vremuri la Sf Visarion, ar fi frumos sa ne cunoastem

mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

Fetelor dragi,
sunt alaturi de voi de la inceputul postului dar va rog sa ma credeti ca nu am ragaz sa scriu ceva, dar am citit tot ce ati scris. Am 3 (trei) copilasi care imi mananca tot timpul si toti .. nervii (!).
Cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa ajung si eu saptamana asta sa ma spovedesc, ca am multe de descarcat.

Mi-ar placea sa ne si vedem candva, macar cele din Bucuresti, ca am vazut ca multe sunteti si "prin alte tari de soare pline".

Sabina, Irina poate veniti si la Biserica Rusa. In fiecare duminica se impartasesc cred in jur de 50 de copii (cred ca nu exagerez)si parintii (preotii) au experienta cu ei, reusesc sa-i convinga si pe cei mai incapatanati. Apoi se poate sta si in curte cu copiii, slujba se aude la difuzoare, se mai misca si copilul, nu se plictiseste si pot si parintii sa fie atenti la slujba. Intr-adevar in biserica e foarte aglomerat si cu un copil mic e foarte dificil.

Va inbratisez pe toate si va doresc spor duhovnicesc
Irina

Mergi la inceput