O singura biserica ? (3)
Raspunsuri - Pagina 7
conchita spune:
quote:
Originally posted by itsme
trebuie sa-ti spun ca raman absolut uimita in fata oamenilor care nu-si pun nici un fel de (astfel de) intrebari.
draga mea, inseamna ca te uimesc toti oamenii de stiinta, ca dogmatici ce se gasesc. stiai ca si ei au doar convingeri?
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
conchita spune:
quote:
Originally posted by adusca
Cu stima...
quote:
Originally posted by xenocid
Cu stima,
cu stima si eu, dar sunteti total off topic. nu se dezbate dreptul unora de a crede, draga Alin, si nici cat de adevarata e Biblia, draga Adusca. de ce nu deschideti voi subiecte separate?
-----------------------
adusca spune:
M-ai facut sa zambesc conqita......ai incercat sa fii subtila cand ai reprodus formulele noastre de bun ramas:). As vrea ca sa nu fie singurul tau argument de-a ma contrazice.
Discutie off topic.....se poate, dar am raspuns rugamintii tale sa-ti traduc ce-am vrut sa spun. A fost un replay, atat.
Si iti mai redau un citat din ce-am spus:
"De fapt nu este treaba noastra daca o alta natiune, sau un alt individ, crede sau nu in Dumnezeu. Singura noastra gija este ca fiecare individ trebuie sa aiba libertatea sa decida in ce crede. Si ca acesti indivizi sa aiba dreptul sa isi exprime, sa-si publice si sa-si urmeze aceasta credinta a lor in prefecta siguranta."
Si asta doar ca un raspuns pt cei care cred ca de mantuire au doar ei parte. S-au dat atatea citate din Biblie sau alte texte crestine, totul a fost ok, daca dau eu si nu va convine, e off topic.
Nu am contestat existenta lui Dumezeu, am vrut doar sa spun ca omenirea a mai evoluat, si nu trebuie luat textul Bibliei mot a mot, ca de asta ne-a dat Dumnezeu IQ mai mare decat a vitelor, sa judecam si sa selectam.
"Cu respect"
Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.
casandra spune:
Cat de departe suntem de mantuire, daca vrem sa placem Domnului doar pentru a fi mantuiti, ci nu pentru ca El a facut tot ce I-a stat in putinta pentru a ne mantui. Dragoste din interes, din partea noastra. Dragoste din partea Lui.
conchita spune:
quote:
Originally posted by adusca
ca de asta ne-a dat Dumnezeu IQ mai mare decat a vitelor, sa judecam si sa selectam.
cum, defaimezi vitele? ma doare sa vad cum e luat numele vacii in pustiu, ca si cand daca romanii, bulgarii, sarbii, grecii si rusii nu o considera animal sfant, asta inseamna ca vaca nu va ajunge sa pasca iarba in ceruri, laolalta cu toate celelalte animale?
Adusca, nu ma arunca pe mine in fata, eu ti-am cerut sa rezumi ce-ai spus initial la ideea principala, care inseamna o propozitie cel mult, nu sa copiezi Biblia aici si s-o blasfemiezi.
-------
rumeg, deci exist.
itsme spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
trebuie sa-ti spun ca raman absolut uimita in fata oamenilor care nu-si pun nici un fel de (astfel de) intrebari.
draga mea, inseamna ca te uimesc toti oamenii de stiinta, ca dogmatici ce se gasesc. stiai ca si ei au doar convingeri?
Conchita, ironia ta nu-si are de loc rostul aici. Si ca sa dau totusi curs curiozitatii tale, am sa-ti raspund.
Majoritatea oamenilor de stiinta nu ma uimesc deoarece 'dogmele' lor sunt verificabile. Sa-ti dau un exemplu: anatomia. Leonardo da Vinci a fost primul care a 'desenat' corpul uman pe dinauntru, cu multe secole in urma. Nu a fost nevoie sa se intrebe oamenii prea multa vreme daca ce si-a imaginat el e adevarul adevarat sau nu, pentru ca s-au facut niste autopsii si s-a verificat imediat (de fapt si da Vinci a desenat 'internele' corpului uman in urma disecarii unor cadavre, fapt care ghici ce? l-a cam pus rau cu biserica! ).
Legea actiunii si reactiunii in fizica! Direct verificabila. Pot sa dau exemple de astfel de 'dogme' in continuare dar ma opresc, cred ca e destul pentru a ilustra ce vreau sa spun.
Sigur ca exista domenii de avangarda ale stiintei care nu sunt asa de usor de inteles de omul de rand ca mine, si care fac obiectul congreselor de specialitate si al tezelor de doctorat ale unor oameni de stiinta, iar despre alea da, recunosc ca pe foarte multe nu le inteleg de loc si ca atare ma intreb/am dubii.
De fapt asta e ideea pe care am vrut sa o spun, si anume ca eu cred ca suntem cu totii de fapt ca niste "pesti in balta"...vedem si intelegem un camp limitat in jurul nostru, atat cat ne permite 'balta' in care ne scaldam, iar in rest e greu sa avem foarte multe certitudini.
Chestia asta ca biserica unuia are 'cheia' si a altuia nu, intransigenta unora fata de altii bazata in intregime pe tipul de credinta careia ii apartine fiecare (in unele cazuri, diferentele dintre doua cai find minuscule si de amanunt, dupa cum e cazul discutat aici) mie personal mi se pare total in contradictie cu 'divinitatea', asa cum o inteleg, si mai ales extrem de periculoasa pentru noi ca omenire. De la a te simti superior cuiva prin convingerea ca a ta cale e singura care aduce mantuire, pana la a te simti iritat sau in pericol in fata acelui om diferit de tine, mie mi se pare un pas foarte mic, iar existenta noastra intr-o lume populata de asemenea intransigenta ma sperie si cred ca poate duce la lucruri grave. (nu mai enumar care, ca s-au mai pomenit aici)
Nu vreau sa minimizez credinta nimanui, fie ea ortodoxa sau de alta orientare. Ce vreau sa spun e ca atunci cand aceasta credinta e impinsa spre extrem (asa cum il vad eu), si ca urmare a ei se fac afirmatii de genul "calea mea e singura buna, voi toti restul veti putrezi in iad, nu conteaza nimic altceva; in afara bisericii ortodoxe nu va puteti mantui" - afirmatie facuta de cateva dintre voi aici, ca urmare a invatamintelor bisericii careia ii apartineti, desigur, ei asta mi se pare arogant, ma sperie si ma face sa pun un si mai mare semn de intrebare apartenentei (mele, in primul rand) la un asmenea grup. Atata tot.
itsme spune:
si inca un raspuns irinei.c in ceea ce priveste afirmatia ei ca biserica ortodoxa se afla in toata lumea si nu e formata doar din rusi, bulgari, sarbi, romani si greci.
Adevarat, in afara zonei balcanice si a estului Europei mai exista biserici ortodoxe in America, formate de emigrantii de etniile enumerate, in Albania, Japonia si Finlanda (biserici foarte mici), vestul Europei (formate tot din emigrantii din Balcani si estul Europei). In total, cateva sute de milioane de oameni (250 milioane?), care raportate la cele peste 6 miliarde de suflete omenesti existente printre noi la ora actuala, e o picatura in ocean.
M-as aventura sa speculez ca daca in timpurile imediat dupa aparitia lui Isus ar fi existat internet, posibil ca ar fi existat si un forum numit "despre ortodocsi" care ar fi fost foarte activ, ar fi avut mult success si ca urmare am fi inotat azi intr-o mare de ortodoxie, intinsa din Patagonia pana la Polul Nord, si transversal dintr-un punct in acelasi punct. Cum nu au existat mijloace de comunicare in masa la timpul ala, si nici instrumente de inregistrare exacta a celor zise si petrecute lui Isus Christos, ne raman doar relatari mai mult sau mai putin exacte ale celor petrecute, de care e bine sa incercam sa ne apropiem cu idea de a le patrunde substanta si nu neaparat forma. Parerea mea.
Daca Dumnezeu ar fi vrut sa fim toti ortodocsi, nu ne-ar fi dat internetul mai devreme? Ce ziceti?
conchita spune:
quote:
Nu vreau sa minimizez credinta nimanui, fie ea ortodoxa sau de alta orientare. Ce vreau sa spun e ca atunci cand aceasta credinta e impinsa spre extrem (asa cum il vad eu), si ca urmare a ei se fac afirmatii de genul "calea mea e singura buna, voi toti restul veti putrezi in iad, nu conteaza nimic altceva; in afara bisericii ortodoxe nu va puteti mantui" - afirmatie facuta de cateva dintre voi aici, ca urmare a invatamintelor bisericii careia ii apartineti, desigur, ei asta mi se pare arogant, ma sperie si ma face sa pun un si mai mare semn de intrebare apartenentei (mele, in primul rand) la un asmenea grup. Atata tot.
mie mi s-a parut evident ca ai intervenit ca sa chestionezi cum si de ce cred unii ce cred, sa minimalizezi adica. topicul de fata este unirea bisericilor crestine, in speta catolica si ortodoxa. nicidecum vanarea de vrajitoare. vi s-a pus pata pe Irina si e usor de inteles de ce: are taria in credinta pe care nu o au multi, plus curajul sa apere cuvantul Domnului in fata oricui cu un calm de invidiat. dar, repet, topicul nu este Irina, nu ea reprezinta BOR, Biblia, pe Iisus. iar daca ai ajuns sa ai dileme in legatura cu ortodoxia ta din cauza Irinei, sa ma scuzi, dar asta inseamna ca n-ai nici o legatura cu credinta sau ortodoxia. apoi, ortodoxia nu e "grup", poate reformulezi. Biserica nu e nici companie comerciala pentru care "clientul nostru, stapanul nostru" . deci sugestia-amenintarea ta total inportuna ca tu probabil vei parasi aceasta "companie" daca Irina face parte din ea sau isi afirma credinta asa cum o face, e de-o intoleranta si de-o lipsa de civilitate crunta.
se mai revine la topic sau nu? ca mi-e lene sa dau click pe subiect ca sa vad enshpe pagini de discutii inutile. Gandacelule, ajunsei la vorba ta.
-----------------------
casandra spune:
Dumnezeu nu ne va judeca pe toti cu aceeasi masura. Asteptarile vor fi pe masura putintelor noastre, a inzestrarii native, a harului care s-a revarsat sau nu asupra noastra. Dumnezeu stie ce sa ceara de la fiecare.
Ca sa fac o comparatie, imi aduc aminte ca in scoala generala, profesoara de matematica ne dadea lucrari pe numere. Ne reaseza in banci. Pe un rand ii punea pe cei care stia dumneai ca pot mai mult. Pe alt rand, ii aseza pe cei de la care nu avea alte pretentii decat sa stie cat sa treaca clasa. Era posibil ca un copil slab la invatatura sa ia o nota foarte buna, daca rezolva exercitii usoare, pe masura capacitatii sale. La fel de bine se putea intampla ca un elev bun sa ia o nota mica, pentru ca nu s-a descurcat sa rezolve o problema mai complicata. Oricum, tu ca elev nu puteai decide pe ce rand sa fii, ci profesoara hotara. Ea stia ce putem fiecare dintre noi.
itsme spune:
quote:
Originally posted by conchita
mie mi s-a parut evident ca ai intervenit ca sa chestionezi cum si de ce cred unii ce cred, sa minimalizezi adica. topicul de fata este unirea bisericilor crestine, in speta catolica si ortodoxa. nicidecum vanarea de vrajitoare. vi s-a pus pata pe Irina si e usor de inteles de ce: are taria in credinta pe care nu o au multi, plus curajul sa apere cuvantul Domnului in fata oricui cu un calm de invidiat. dar, repet, topicul nu este Irina, nu ea reprezinta BOR, Biblia, pe Iisus. iar daca ai ajuns sa ai dileme in legatura cu ortodoxia ta din cauza Irinei, sa ma scuzi, dar asta inseamna ca n-ai nici o legatura cu credinta sau ortodoxia. apoi, ortodoxia nu e "grup", poate reformulezi. Biserica nu e nici companie comerciala pentru care "clientul nostru, stapanul nostru" . deci sugestia-amenintarea ta total inportuna ca tu probabil vei parasi aceasta "companie" daca Irina face parte din ea sau isi afirma credinta asa cum o face, e de-o intoleranta si de-o lipsa de civilitate crunta.
se mai revine la topic sau nu? ca mi-e lene sa dau click pe subiect ca sa vad enshpe pagini de discutii inutile. Gandacelule, ajunsei la vorba ta.
Conchita, vezi, asta e problema, ai prea multe certitudini in toate privintele. N-ai tu de unde sa stii de ce am intervenit eu, ca doar nu esti Dumnezeu! Asupra acelui domeniu (gandirea si intentiile mele), doar El si cu mine suntem stapani. Daca nu ai reusit sa intelegi ce am intrebat din postarile mele, e problema ta. A ma acuza de intentii ascunse dupa ce m-am disculpat preventiv la fiecare post e injurios, asa ca astept sa te abtii de la a face astfel de comentarii despre caracterul si intentiile mele in viitor.
Ca te irit deja doar dupa cateva interventii dovedeste exact ceea ce am avut de zis.
Irina a raspuns cu adevarat cu calm si la subiect, si am avut un dialog din care poate mie mi s-ar fi lamurit ceva. Tu pe de alta parte, mai putin.
De asemenea, opiniile tale la adresa credintei mele sunt injurioase si te invit sa le tii pentru tine in viitor, da?
In ce priveste pastrarea topicul subiectului, doar moderatorii si initiatoarea acestui subiect, Elena, au autoritatea de a ma atentiona daca sunt pe langa. Asa ca, daca nu vrei sa vezi pagini de lucruri 'pe langa subiect', abtine-te tu la a face comentarii la adresa caracterului si credintei mele (off-topic!), si te vei scuti de a parcurge pagini de lucruri irelevante in viitor.
In rest, numai de bine. Nu te (va) mai obositi cu raspunsuri, am incetat sa postez pe acest topic.