O singura biserica ? (3)
Raspunsuri - Pagina 5
irina.c. spune:
Gandcel,asa e cum ai spus,ca fiecare neam va fi judecat dupa legea lui,am citit si eu la printele Cleopa.El vorbea acolo despre mai multe feluri de judecata,nu mai detaliez,articolul se gaseste pe sfaturiortodoxe.ro.
Si exact cum zici tu,si am mai spus aici,trebuie sa fim preocupati de mantuirea noastra,ca de ceilalti se ingrijeste Dumnezeu,dupa judecatile Sale.
Ma iertati,ca eu uneori nu prea am tact,al meu imi atrage mereu atentia.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
irina.c. spune:
quote:Draga Adusca,sunt 24 de ectenii(opriri) cu sicriul de acasa pana la Biserica si apoi pana la groapa.Ele semnifica cele 24 de vami ale vazduhului si pomenile care se dau reprezinta milostenie .Ca neamurile tale au probleme cu fala si mandria,nu e vina Bisericii,ca la preot in carte nu scrie cate covoare persane sa dea omul de pomana.Scrie sa dea pomana cat poate,daca poate.Dar cel mai bine e sa ne straduim sa avem viata curata si sa dam milostenie dupa puteri cat suntem in viata.E vina Bisericii si a preotului ca unii vor sa se faleasca ,ca sa-i vorbeasca satul de bine o luna,si nu de rau?
Originally posted by adusca
[quote]Originally posted by irina.c.Crestinismul si mai ales Ortodoxia, are multe obiceiuri si ritualuri complicate. (eu sunt indignata ca la inmormantari, familiile, dupa ce ca sunt indurerate, mai trebuie sa faca si cheltuieli imense pt niste obiceiuri capatate asa in timp, si in unele cazuri e doar fala.....si dau doar un exemplu: acele punti sau poduri peste care trece sicriul....se spune ca ajuta mortul sa treaca puntile catre rai....initial au fost 12, acum in unele locuri sunt 48. Nu se da doar o panza alba o cana si un colac, nuuuuu, se scoate un pat afara cu plapume, covoare, perne, lenjerii, camasi, galeti, paturi. Tot satul se aduna si face inventarul ca sa aiba ce vorbi o luna dupa. Si nu spun ce imbufnati pleaca unii ca au primit doar patura de ex si nu plapuma. Am fost la o inmormantare in nordul Botosaniului,mama cumetrei mele, a avut 3 covoare persane, 3 plapume, n-spe paturi si presuri de lana. Dar a fost nevoita sa vina in casa sa ia plapuma de pe pat, pt ca o matusa pusese bot ca n-a primit ce-a dorit. Si asta doar in curte, pt ca a mai umplut o caruta cu 120 de prosoape, 50 camasi, 50 baticuri matase naturala si etc. Am turbat de nervi, pt ca ea era singura la parinti, si avea fetita de 2 luni. Am mers eu sa stau cu fetita, iar noaptea, cand trebuia sa veghem mortul, toti o taiau acasa. Stateam doar eu si cu dansul, in schimburi. Nu mai zic ca preotul ia pielea de pe tine atunci, plus multe altele)
Eu cred ca totul este mult mai simplu. Citisem undeva marturia unui om care a avut moarte clinica. Spunea ca exista Forta Divina, dar nu in viziunea care ne-am format-o noi, noi nici nu ne putem inchipui cum este cu adevarat.
Imi inchipui ce fata ati face daca maine ar ateriza in mijlocul Bucurestiului o nava extraterestra. Cum o sa ramana cu convingerele voastre ca ne tragem din Adam si Eva, si ca totul a fost facut in 7 zile? Lasati credinta sa sfideze logica numai de dragul de a nu va simti singuri.
Dragilor, poate delirez, va dau voie sa aruncati cu pietre, eu va doresc doar atat: Fiti BUNI si NEBUNI!Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.
Referitor la credinta care sfideaza logica,he,he,rade ciob de oala sparta!.Parintele Serafim Rose(care a trait in America,a murit in 1982,la 40 si ceva de ani) a scris niste carti despre OZN-uri si moarte clinica,daca esti interesata,vezi pe sfaturiortodoxe.ro.Unde,apropo,fetelor,a aparut un material despre ecumenism pe care il citesc acum.Vedeti la:http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/Irina si bb Iinca(26apr04)
conchita spune:
Adusca, de data asta n-am inteles nimic din mesajul tau. poti sa rezumi si pentru mine ideea principala, te rog frumos.
pe-aici costa inmormantarile destul de scump, cica minima e $6,000. bine, nu se arunca persane de pe acoperis. inteleg ca tragi la raspundere ortodoxia pentru obiceiurile transformabile si transformate de oameni? mi se pare ca ti-ai gresit tinta. ar trebui sa incepi o munca de invatatura crestina cu persoanele pe care le dai ca exemplu, caci pe fetele de pe topic nu le-am auzit practicand traditiile in felul asta si nici pe popa in biserica predicand despre numarul baticelor de matase.
si, da, Iisus a venit pentru oameni. ar trebui sa te doara ca exista oameni care nu-l primesc in inimile lor, nu ca sunt persoane, ca si Irina, care si-au inchinat viata mantuirii. vorba lui Gandacelu cu ccc capra. cine vrea sa riste sa rataceasca drumul spre Iisus cazand in ispitele intinse de mintea si comportamentul "NEBUNILOR"?-vorba ta.
asta, punctual, ca ideea principala tot n-am inteles-o.
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Draga Adusca,sunt 24 de ectenii(opriri) cu sicriul de acasa pana la Biserica si apoi pana la groapa.Ele semnifica cele 24 de vami ale vazduhului si pomenile care se dau reprezinta milostenie .Ca neamurile tale au probleme cu fala si mandria,nu e vina Bisericii,ca la preot in carte nu scrie cate covoare persane sa dea omul de pomana.Scrie sa dea pomana cat poate,daca poate.Dar cel mai bine e sa ne straduim sa avem viata curata si sa dam milostenie dupa puteri cat suntem in viata.E vina Bisericii si a preotului ca unii vor sa se faleasca ,ca sa-i vorbeasca satul de bine o luna,si nu de rau?
Irina, de ce o jignesti? Nu au neamurile ei probleme, asa este obiceiul in Moldova. Oamenii au alta mentalitate si s-a ajuns intr-adevar, la exagerari. Cultul mortilor este mult mai pronuntat decat in alte zone ale tarii, numai daca faci o plimbare prin cimitirul Eternitatea te lamuresti. Eu am ramas foarte uimita, pentru ca de exemplu la noi in Ardeal nici pomeneala de asa ceva, se da un colac, o lumanare si pentru cine vrea un pahar de vin, si cu asta basta - se mai face o masa de pomenire cu rudele cele mai apropiate, masa pe care o face fiecare unde poate si cum poate, si s-a terminat. In Moldova insa e cu totul altfel, stiu pt ca sotul meu este din Iasi. Socrul meu a avut o inmormantare foarte modesta si tot am fost uimita. Sunt obiceiuri si obiceiuri.
Pe de alta parte, cu riscul de a supara, tin sa iti spun ca dupa parerea mea preotul are un mare rol in toate astea, pentru ca este o autoritate, mai ales in comunitatile rurale. Daca el ar veni si ar pleda impotriva acestor exagerari, sint convinsa ca oamenii ar asculta, dar nu o face, pentru ca cu cat este mai opulent totul, si partea lui e mai mare. So...
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
itsme spune:
irina.c, da-mi te rog un raspuns simplu, fara citate din parintele Cleopa sau mai stiu eu cine (daca e sa o luam cu citatele, putem vorbi aici in paralel luni de zile; citate se gasesc pentru a sustine orice cauza). Te intreb tu ca om, ai vreodata dilema asta? Ca poate nu e posibil sa fie adevarul adevarat ca nimeni in afara unor romani, bulgari, greci, sarbi si rusi nu au nici o sansa sa fie mantuiti? Eu personal am multe dileme, pe tot felul de teme, si poate ca nici asta nu e bine, dar trebuie sa-ti spun ca raman absolut uimita in fata oamenilor care nu-si pun nici un fel de (astfel de) intrebari.
adusca, subscriu intru totul la parerea ta!
irina.c. spune:
Draga Cata,eu sunt din Suceava si am participat la ceva inmormantari.Inclusiv la cele a bunicilor mei,Dumnezeu sa-i ierte! si nu s-a exagerat in nimic.Tine de fiecare sa exagereze sau nu,depinde cat de mult ii pasa de ochii celorlalti.
Referitor la preot,ai dreptate,el trebuie sa educe oamenii.De aceea Biserica a tiparit niste brosurele,care se gasesc peste tot,intitulate "Inmormantarea si parastasele cuvenite".Chiar referitor la pomana de la poduri(cum le zice pe la noi) brosurica spune ca aceste milostenii trebuie sa se imparta la saraci si,pe cat posibil,tainuit,pentru a evita cartiri si suparari si a ne pagubi si noi,si cel repausat.Deci informatie accesibila exista,dar poti sa-l obligi pe om sa o aplice,daca el nu vrea sa se smereasca si sa asculte?
Iti dau un exemplu proaspat din domeniuEram duminica la pangarul Bisericii(magazinul de carti,lumanari,etc.) si vine o crestina si cere "talismanul si visul Maicii Domnului"(poate ati auzit de carticica asta-se povestesc niste vise care cica ar fi ale Maicii Domnului si la sfarsit zice ca daca porti carticica cu pricina asupra ta o sa fii ferit de necazuri,etc.).Baiatul de acolo ii spune "nu avem asa ceva,carticica este interzisa de Biserica,e superstitie,n-are legatura cu credinta noastra".Femeia,nu ,ca ea vrea "talismanul".I se mai explica inca odata ce si cum-nimic,ea o tinea pe a ei.Degeaba i s-a explicat,ea tinea la superstitia ei.Este vinovata Biserica sau preotul?Nu ,caci i se explic omului ce e bine si ce e rau.Dar vorba aia,dragoste cu de-a sila nu se poate...Irina si bb Iinca(26apr04)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Draga Cata,eu sunt din Suceava si am participat la ceva inmormantari.Inclusiv la cele a bunicilor mei,Dumnezeu sa-i ierte! si nu s-a exagerat in nimic.Tine de fiecare sa exagereze sau nu,depinde cat de mult ii pasa de ochii celorlalti.
Referitor la preot,ai dreptate,el trebuie sa educe oamenii.De aceea Biserica a tiparit niste brosurele,care se gasesc peste tot,intitulate "Inmormantarea si parastasele cuvenite".Chiar referitor la pomana de la poduri(cum le zice pe la noi) brosurica spune ca aceste milostenii trebuie sa se imparta la saraci si,pe cat posibil,tainuit,pentru a evita cartiri si suparari si a ne pagubi si noi,si cel repausat.Deci informatie accesibila exista,dar poti sa-l obligi pe om sa o aplice,daca el nu vrea sa se smereasca si sa asculte?
Cred ca soacra-mea n-a cetit brosurica aia, ca cea mai mare spaima a ei era ca o sa moara si noi o sa o ingropam aici in Ardeal, "unde se ingroapa oamenii ca pe caini"
cataghe spune:
Da mei Irina, ai dreptate, da' din cate stiu eu in zona Iasilor asa fac toti, si daca asa fac toti se cheama obicei. Am gresit eu ca am zis "in Moldova", pt ca stiam de Iasi si mai stiam si de alte zone mai in sudul Moldovei ca e la fel. Da' Suceava nu-i in Bucovina? Poate ca obiceiurile difera...
In fine, cum o fi, nu cred ca neaparat fala si mandria ii impinge pe oameni, cat teama sa nu se faca de rusine in fata celorlalti... Si scuza-ma, dar eu raman la parerea mea: brosurica e una, iar ce zice taica popa cu glas mare in biserica are cu totul alt impact, mai ales la tara... eu una asa cred.
irina.c. spune:
quote:Draga Itsme,mantuirea este pentru orice suflet care vine in lume,nu e nimeni refuzat de la mantuire,daca o doreste.Judecatile lui Dumnezeu sunt atat de diferite de cele omenesti,incat nu mi-as permite sa zic ca eu sigur o sa ma mantui ,iar altii nu.Din contra,cred ca e foarte posibil sa fie pe dos.Eu nu stiu multe lucruri,dar sunt sigura ca BO este Biserica lui Hristos,care are toate asezamintele spre sfintirea si mantuirea omului,si nu am nevoie sa caut altceva,aici am tot ce isi doreste sufletul meu.Referitor la ceilalti oameni,ma incred in Dumnezeu.Un parinte batran(sigur gandacelu stie despre cine vorbescspunea ca pentru cei care nu cred trebuie sa ne rugam asa"Doamne,Tu i-ai facut,mantuieste-i cu judecatile care le stii"(adica,Doamne,procedeaza cum stii Tu mai bine).Si eu am dileme si intrebari,demult am avut-o si pe cea pe care o pui tu acum,dar Dumnezeu ne descopera toate raspunsurile de care avem nevoie,numai sa venim inaintea Lui si Sa-L intrebam.Dumnezeu e dragoste,El ne iubeste pe noi ,pe fiecare in parte,mai mult decat ne iubim noi copilasii,ne vrea pe toti mantuiti,langa El.Dar zi si tu,poate sa treaca El peste vointa noastra?
Originally posted by itsme
irina.c, da-mi te rog un raspuns simplu, fara citate din parintele Cleopa sau mai stiu eu cine (daca e sa o luam cu citatele, putem vorbi aici in paralel luni de zile; citate se gasesc pentru a sustine orice cauza). Te intreb tu ca om, ai vreodata dilema asta? Ca poate nu e posibil sa fie adevarul adevarat ca nimeni in afara unor romani, bulgari, greci, sarbi si rusi nu au nici o sansa sa fie mantuiti? Eu personal am multe dileme, pe tot felul de teme, si poate ca nici asta nu e bine, dar trebuie sa-ti spun ca raman absolut uimita in fata oamenilor care nu-si pun nici un fel de (astfel de) intrebari.adusca, subscriu intru totul la parerea ta!
Din cate stiu eu,din BO nu fac parte doar sarbi,rusi,greci si romani.Biserici Ortodoxe se gasesc peste tot in lume.Irina si bb Iinca(26apr04)
irina.c. spune:
quote:Hai ca-i trimit eu una,ca am doua!Irina si bb Iinca(26apr04)
Originally posted by catagheCred ca soacra-mea n-a cetit brosurica aia, ca cea mai mare spaima a ei era ca o sa moara si noi o sa o ingropam aici in Ardeal, "unde se ingroapa oamenii ca pe caini"To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!