Postul Mare
Raspunsuri - Pagina 3
Vianne spune:
Irina, am cautat eu rugaciunea:
"Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul (a Postului Mare):
Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie;
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, robului Tau;
Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in veci. Amin."
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul (~306 - 373) marchează slujbele Postului Mare. Este repetată de trei ori si însotită de trei metanii mari, închinăciuni cu fruntea până la pământ. Metania desemnează tocmai pocăinta ca eliberare a noastră de sub toată stăpânirea acestei lumi.
Sa va intareasca Dumnezeu in credinta si iubire!
irina.c. spune:
Vianne .Eu am fost pana la bucatarie sa termin mancarea ,ca al meu(sotz) a zis ca posteste si el daca-i fac mancare de post..La voi posteste si familia?La mine in familie nu a postit nimeni,niciodata,de aceea mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu postul,si nici acum nu imi este prea usor.Bunica mea imi spunea mereu "mananca,ca ai sa te imbolnavesti,lasa postitul" si aveam niste ispite...Acum e mai usor,fiindca sunt la casa mea,dar tot mai apare al meu cu cate o fleica in zi de post.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Vianne spune:
Irina, mie nu mi-e greu sa tin post, poate m-am obisnuit, nu stiu. Si nici nu mi-e pofta daca cel de langa mine mananca de dulce si fac asta in fiecare zi...
Pupici
star33 spune:
Eu am tinut primul post integral abia acum in postul Craciunului(rusine mie), dar l-am tinut cu o hotarare de ma miram si eu. Si mi-am propus sa le tin pe toate de acum incolo, nu doar miercurea si vinerea, Doamne ajuta ! Si pur si simplu ignor ca ceilalti mananca altceva decat mine si imi vad de farfuria mea cu cartofi
Ce efect are la voi postul, cel alimentar in special? La mine am observat ca ma face sa vad mancarea ca o necesitate si nu ca o placere, adica mananc pentru ca mi-e foame, nu ca sa imi umplu stomacul cu mancaruri bune pana plesnesc (ca in perioada de dulce).
Cred eu ca asa ne luam atentia de la unele placeri si ne-o indreptam catre cele duhovnicesti, ne rugam mai mult, etc. Asa este?
irina.c. spune:
Mie mi se par mai usor de tinut posturile lungi,decat cele de miercuri si vineri,fiindca te adaptezi la un regim alimentar si-l tii in mod continuu o perioada.Cred ca cea mai importanta este hotararea.Daca esti hotarat sa postesti,cu ajutorul lui Dumnezeu,reusesti.
Si la mine tot asa,mananc de foame si nu de pofta.In post renuntati la cafea?Eu ma gandesc sa o fac,macar pentru o saptamana,desi am tensiunea mica si fara cafea am o stare de somnolenta.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
joanna spune:
Irina,nu ne uita cu rugaciunile din Postul Mare.Bineinteles,asta cind cumperi cartea.Sunt nerabdatoare..huh?Multumim anticipat.
La mine in casa si sotul posteste ,ceea cee mai usor.Slava Domnului!
Doamne ajuta!
Joanna
star33 spune:
Dragelor, ia uitati ceva folositor:
"Când vedem ceva, când citim ceva, când auzim ceva, de bine sau de rău, să privim mai intai în noi înșine ca să găsim mai ales răul din noi și să-l spovedim. Sa nu mai judecam pe alti... Măcar odată cu acest Post al Paștelui să încercăm să facem din lumea noastră una mai bună. Cu siguranță Dumnezeu s-ar bucura pentru orice efort!"
Post usor va doresc !
iarina spune:
Vreau sa tin si eu post...n-am tinut niciodata un post intreg...stiu ca e tarziu sa ma apuc, o sa incep sa tin miercurea si vinerea iar Saptamana Mare o s-o tin pe toata....problema este ca nu prea am timp sa gatesc de post si nici nu prea stiu retete..e mai simplu sa faci ceva de dulce.
star33 spune:
quote:
Originally posted by iarina
Vreau sa tin si eu post...n-am tinut niciodata un post intreg...stiu ca e tarziu sa ma apuc, o sa incep sa tin miercurea si vinerea iar Saptamana Mare o s-o tin pe toata....problema este ca nu prea am timp sa gatesc de post si nici nu prea stiu retete..e mai simplu sa faci ceva de dulce.
Draga Iarina, o sa vezi ca nu este greu deloc. Si nu cred ca este tarziu deloc sa incepi, in fond Dumnezeu vede efortul nostru, nu?
Daca gatesti pentru familie, poti incerca sa faci de exemplu cartofi natur cu friptura, iar tu mananci numai cartofii si asa impaci si familia. Iar ciorbele din legume, varza, fasole pot fi chiar bune. Despre retete, poate te ajuta fetele cu ceva indicatii.
Post usor si nu renunta, o sa vezi ce bine te simti!
adita spune:
http://www.egirl.ro/categorie/5/24/Retete_de_post.html
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)