Postul Mare

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Bebetica,bine ai venit printre noi!
Vianne,si pe tine te-a cucerit parintele Savatie?Mi-a placut mult "Dragostea care sminteste",cred ca se gaseste pe net.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Dragele mele
ma bucur ca mai sunt fete ca voi pe forumul asta .
Eu sunt mai rezervata in postari despre religie... experiente proaste, nicidecum faptul ca n-as fi credincioasa... Ma rog... pot fi cam confuza. As vrea s-o imbratisez pe irina c. pentru rabdarea de care da dovada, nu te smintesti, nu te manii, nu te mandresti... esti un exmplu foarte bun pentru noi astea mai iuti la manie. Mi s-a parut ca te-ai descurcat foarte bine in topicele despre religie (urmaresc din umbra), si cred ca ar fi excelent daca am putea sa tinem si noi un subiect despre tot ce tine de ortodoxie, fara atacuri genocide ale ateilor scientologi martemizati etcetc...
Ca inceput, as spune ca s-ar putea sa ne cunoastem, eu de ex. mergeam intr-un timp la M. Radu Voda, acum de cand cu seminaristii ne-am retras la o bisericuta mai mica, mai putin aglomerata.. Am inteles ca si tu, irina, mergeai pe acolo?
Apropo de aglomeratie, stiti vreo biserica care sa fie mai goala duminica... am tot cautat duminica de duminica, pentru ca e tare greu cu 2 copii mici intr-un spatiu aglomerat: se fataie tot timpul, mai vor si afara, mai maraie... si ca sa nu enervam lumea, noi stam numa pe la usi... iar toti cei care intra.. dau in noi
Cat despre Postul Mare, mai e putin , sper sa-l ducem cu bine pana la capat, fara ispite prea mari.. ca oricum ispite vor fi
si mai ziceti si voi ..

--------------------------------------------------------------------------------------------
Adriana, mamica lui www.earpower.com/bebe/copii" target="_blank">Codrin(19 aprilie 2002) si a www.earpower.com/bebe/olguta" target="_blank">Olgutei(6 decembrie 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

atacuri genocide ale ateilor scientologi martemizati

Asta's io?
Daca da ce'i aia "martemizat"?

Cu stima,
Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Draga Adriana,bine ai venit!Multumesc pentru laude,dar nu le merit.Al meu(sot)e martor ce ma mai enervez si restul cand citesc cate o chestie pe forum,dar noroc ca-mi trece repede si incerc sa raspund cat pot eu de documentat.E mai usor in scris,ca fatza catre fatza cred ca ar iesi cu .
Mergeam la Radu Voda cand eram gravida,dupa ce am nascut am mers la noi in cartier,ca mi-era greu sa merg pana la Unirea.Dar de duminica trecuta mi-am reluat obiceiul,fiindca e tare frumos acolo,slujbele sunt deosebite.Plus ca sunt moastele Sfantului Nectarie,care mi-e tare drag.
Biserica goala chiar n-am intalnit,toate sunt neancapatoare duminica.Am mers intr-o perioada la Mihai Voda,era un pic mai liber,dar nu stiu cum e acum.Parintele de acolo e deosebit,in 2003 ,dupa Pasti,am luat de acolo lumina adusa de la Sf. Mormant.Venise cineva de la Ierusalim,cu o candela pe care a aprins-o acolo in noaptea de Inviere,si o adusese aprinsa,pana in Romania.Si am luat toti lumina,a fost frumos.
Adevarul ca e dificil cu doi copilasi mici la Biserica,mai ales cand e frig.Eu nu am luat-o pe Ilinca cu mine,o las acasa cu sotzul.Astept sa mai dea un pic soarele,s-o pot imbraca mai subtire,ca s-o pot cara in brate,ca acum,cu toate cele groase pe ea,mi-e tare greu.
Poate mai vii pe la Radu Voda si ne vedem.Duminica era foarte aglomerat,si am stat in cladirea seminarului,in hol,ca se auzea foarte bine slujba si era si cald.Mai erau parinti cu cei mici acolo.XenoEsti in trecere sau intentionezi sa ramai si sa postim impreuna?Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

irina, nu am citit nimic de parintele Savatie? cum e? si ce imi recomanzi?

pupici

Mergi la inceput

Vianne,pai "Intre Freud si Hristos" e scrisa de el,de Savatie Bastovoi.Eu i-am zis pe numele mic,de aceea cred ca nu l-ai recunoscut.Dintre tot ce am citit,cel mai mult mi-au placut "Dragostea care sminteste" si "Curaj si libertate in ortodoxie".
Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

Da, Irina, ai dreptate. El e autorul... Imi place cum scrie si o sa mai imi iau carti scrise de el. Multzam fain!

Pupici

Mergi la inceput

Ieri a fost ce-a de-a treia(si ultima)duminica din Triod,cea a Infricosatei Judecati(Matei 25,31-46).Am intrat in "saptamana alba",cand putem sa mancam produse lactate si oua,dar nu mai consumam carne(ieri a fost lasata secului de carne).
Biserica ne-a pus in fata in aceste trei duminici,multe indemnuri folositoare de suflet.Intai ne-a trimis sa invatam de la vames smeritul strigat:"Doamne,milostiv fii mie pacatosului!".Apoi ne-a indemnat sa nu deznadajduim in pacate ci,ca si fiul risipitor,sa ne ridicam si sa ne intoarcem la Tatal nostru Ceresc.Daca aceste indemnuri nu ne-au convins,Biserica ne aduce aminte ca va veni ziua Infricosatei Judecati a lui Hristos,cand orice fapta si orice gand vor fi aduse la lumina si vor fi cercetate,si vom primi rasplata pentru ceea ce am facut.Atunci nu va mai exista pocainta si nici crutare pentru cei pacatosi.De aceea,gandindu-ne la aceasta zi infricosatoare,sa incetam a pacatui,sa ne pocaim si sa ne hotaram cu neclintire sa implinim poruncile lui Dumnezeu.Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Dragelor, va rog sa cititi ceva foarte frumos despre puterea rugaciunii...acum, in Post, toti trebuie sa invatam sa ne rugam:

Puterea rugăciunii

Rugăciunea este atât se puternică încât poți să te rogi și să faci ce vrei, căci rugăciunea te va povățui spre adevărata și dreapta lucrare.
Ca să fii plăcut lui Dumnezeu n-ai nevoie de nimic altceva decât să iubești.
„Iubește și fă ce vrei”, spune Fericitul Augustin, căci cine iubește cu adevărat, acela nu poate și nu vrea să facă ceva ce nu este plăcut ființei iubite… Cum rugăciunea nu este decât revărsarea și lucrarea dragostei, atunci se poate spune cu toată dreptatea despre ea același lucru: pentru mântuire nu e nevoie de nimic altceva decât de rugăciunea neîncetată. Roagă-te și fă ce vrei, și vei atinge țelul rugăciunii, vei dobândii iluminarea prin ea!…
Spre a înfățișa mai amănunțit înțelesul acestei chestiuni, o vom lămuri prin pilde:
1. Roagă-te și gândește ce vrei, iar gândurile tale se vor curăți prin rugăciune. Rugăciunea ne va lumina mintea, va izgoni și va liniști toate gândurile necuviincioase. Aceasta o întărește Sfântul Grigorie Sinaitul „Dacă vrei să-ți alungi gândurile și să-ți cureți mintea, atunci izgonește-le cu rugăciunea, căci în afară de rugăciune, nimic nu le poate opri”. Sfântul Ioan Scărarul spune în această privință același lucru: „caută să biruiești vrășmașii ce țin de gânduri prin Numele lui Iisus. Afară de această armă, nu vei găsi alta”.
2. Roagă-te și fă ce vrei, și faptele tele vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar ție-ți vor fi folositoare și mântuitoare. Rugăciunea deasă, chiar atunci când nu luăm în seama de cererea pe care o facem, nu va rămâne fără rod (Marcu Ascetul), pentru că în ea este o putere plină de dar: „Sfânt este Numele Lui, și oricine va chema numele Domnului se va mântui”. Așa de pildă, cel ce s-a rugat multă vreme fără să simtă vreo îmbunătățire în viața sa pacătoasă, a primit în cele din urmă înțelepțire și chemare la pocăință.
3. Roagă-te și nu încerca să birui patimile doar prin propriile puteri. Rugăciunea le va dărâma în timp: „Căci Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume, spune Sfânta Scriptură, iar Sfântul Ion Carpatul învață că cel ce nu are darul înfrânării, nu trebuie să se întristeze, ci să știe că Dumnezeu cere de la el silința spre rugăciune, iar rugăciunea îl va mântui”.
4. Roagă-te și nu te teme de nimic, nu te înfricoșa de necazuri, nu te înspăimânta de năpaste, căci rugăciunea te va apăra, înlăturându-le. Să ne aducem aminte de puțin credinciosul Petru care sta să se înece; de Pavel care se ruga în temniță. Toate aceste întâmplări arată puterea, tăria și întinterea atotcuprinzătoare a rugăciunii făcute în numele lui Iisus Hristos.
5. Roagă-te oricum, însă mereu, și nu te neliniști de nimic, fii vesel și liniștit cu duhul, căci rugăciunea va rândui toate și te va înțelepți. Să ținem minte puterea rugăciunii despre care vorbesc Sfinții Ioan Gură de Aur și Marcu Ascetul; cel dintâi spune c㠄rugăciunea, chiar atunci când este facută de noi , care suntem plini de păcate, ne curață numaidecât”…Iar al doilea vorbește astfel: „Ca să ne rugăm într-un fel oarecare, stă în puterea noastră, iar ca să te rogi curat este un dar de sus!” Prin urmare, să jertfim lui Dumnezeu ceea ce ne stă în putere, să aducem la început drept jertfă măcar cantitatea, adică un număr cât mai mare de rugăciuni, și puterea lui Dumnezeu se va revărsa în neputința noastră. Rugăciunea va deveni o deprindere și făcându-se una cu firea, va ajunge o rugăciune curată, luminoasă, înflăcărată, așa cum se cuvine.
6. Apoi, în sfârșit, dacă vremea vegherii noastre ar fi însoțită de rugăciune, atunci, în chip firesc, nu ne-ar mai ajunge timpul pentru fapte păcătoase, și nici pentru gânduri necurate.

„Roagă-te și fă ce vrei...”
Vedem câte idei adânci sunt înmănuncheate în această înțeleaptă vorbă: „Iubește și fă ce vrei! Roagă-te și fă ce vrei!…” Cât de îmbucurătoare și mângâietoare sunt toate cele zise mai sus pentru un păcătos îngreunat de slăbiciuni, pentru cel care geme apăsat de povara patimilor! Rugăciunea e totul! Ea ne este dată ca un mijloc autotcuprinzător spre mâintuirea și desăvâșirea sufletului…Dar cu indicarea rugăciunii este aici strâns unită și condiția ei: „Neîncetat vă rugați!”, așa cum poruncește cuvântul Domnului. Ca urmare, rugăciunea își va arăta toată puterea ei lucrătoare și roadele doar atunci când va fi rostită des, neîncetat. Repetarea deasă a rugăciunii sunt un dar de sus.
Să ne rugăm, prin urmare, cât mai des cu putință, închinându-ne întreaga viață rugăciunii! Practica deasă ne va învăța să fim cu luare-aminte, cantitatea ne va conduce negreșit la calitate. „Ca să învățăm să facem un lucru bun, trebuie să-l săvârșim cât se poate mai des”, a spus un scriitor duhovnicesc plin de experiență.

Mergi la inceput

Star Ca tot ai adus vorba de rugaciune,din cate stiu eu in Postul Mare se zice(printre altele) Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul.O caut si o postez.Am vazut o carticica cu rugaciuni pentru Postul Mare,am s-o cumpar si va spun ce contine.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns si in acest post.Va doresc tuturor post usor,cu pace si bucurii duhovnicesti!
Pentru cei care inca nu sunt hotarati daca sa tina acest post sau nu(si nu numai pentru ei) vin cu niste frumoase cuvinte ale Sfantului Teofan Zavoratul,care sper sa fie o incurajare pentru noi toti:
"Ce cere Postul?Pocainta si indreptarea vietii.Ce da?Iertare desavarsita si inapoierea tuturor milelor lui Dumnezeu.Ce fagaduieste?Bucurie in Duhul Sfant aici si vesnica fericire dincolo.Primeste toate acestea cu inima si nu vei avea cum sa nu doresti Postul.(...)Iata ca ti se da postul(...)intra in el cu barbatie si strabate-l dupa voia lui Dumnezeu.Cine stie,poate ca este ultimul tau post si ultima ta miluire!"
Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput