O singura biserica ?
Raspunsuri - Pagina 8
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Elena
Draga Cata, si cazul meu este unul particular pentru ca si eu ma simt "acasa" in mai multe biserici, dar nu toata lumea e asa si eu vorbeam de cazul general, pentru ca, dupa cum am observat eu, oamenii se simt puternic legati, in general, numai de o biserica, pe care o considera "acasa"....
Io-te bomba cu neu(t)roni cum imi iese acuma din taste: oare nu pentru ca biserica aia una este singura pe care o cunosc, si in ea li s-a spus mereu sa se tina departe de restul pt ca altfel o sa le arda sufletzelu' in iad?
...Nu dati tare, am zis numa' in soapta si acuma
Elena
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabinaquote:
Originally posted by gandacelu
)
ps: multi Sfinti au murit ca mucenici pentru a pastra credinta curata si neintinata de astfel de mici diferente - de ce nu au lasat pace si prietenie in lumea intreaga si au continuat sa predice adevarul, cu pretul vietii? sa-l luam de exemplu numai pe Sf. Maxim Marturisitorul, unul din cei mai mari teologi ai crestinatatii...
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
da mie asta imi pute putin....
cine suntem noi sa judecam mantuirea altora? Iar diferentele astea "de dogma" ....
sa fim seriosi, ele sunt cunsocute in primul rand de capii bisericii , nea vasile sau musiu basil care se duc cu inima curata la slujba reprezinta cu totul altceva.
cat despre muzichie...
daca ne gandim un pic la Mozart si cat de Divina e muzica lui( masonul cel mai cunoscut)
sau la muzica lui Bach, cea mai religioasa cunoscuta vreodata...
deci daca ii luam numai pe cei doi faza cu calea cea dreapta devine tare indoielnica.
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
uite d-aia nu scriu io la subecte de genul asta, veeeeeeeezi?!
nu judeca nimeni mantuirea altuia, tocmai asta era transpiratia pe subectu asta si diferentele astea de dogma sunt stiute de toti practicantii, ca d-aia merem la biserica si ne invata acolo parintii si ne impartasim si tot asa... ca nu stie badea gheorghe e pentru ca badea ala nu sta in biserica ci la crasma, d-aia
cat despre credinta dreapta... ofofmaimai ficare crede c-o detine, asa ca care-i baiu'? baiu incepe din momentu in care eu dau la cap pentru asta, nu? pana acolo insa, suntem oameni cu pareri diferite, atata tot
simt ca dau la cap in curand asa ca ma retrag de aici
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
Sabina spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Draga Cata, si cazul meu este unul particular pentru ca si eu ma simt "acasa" in mai multe biserici, dar nu toata lumea e asa si eu vorbeam de cazul general, pentru ca, dupa cum am observat eu, oamenii se simt puternic legati, in general, numai de o biserica, pe care o considera "acasa"....
Io-te bomba cu neu(t)roni cum imi iese acuma din taste: oare nu pentru ca biserica aia una este singura pe care o cunosc, si in ea li s-a spus mereu sa se tina departe de restul pt ca altfel o sa le arda sufletzelu' in iad?
Elena
ei, nici chiar asa !
Tu n-ai un loc preferat in natura?
Sau un coltisor unde te simti tu cel mai bine? Etc etc. erc.
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
cataghe spune:
quote:
Elena
ei, nici chiar asa !
Nope. Chiar nu. Am mai multe locuri sau coltisoare in care ma simt bine, si de regula cand sint intr-unul din ele nu prea tanjesc dupa altul.
gandacelu spune:
pentru cine nu stie, io si sabina suntem pretene, asta ca sa nu credeti c-am facut atac la persoana, mey!
Sabina spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
uite d-aia nu scriu io la subecte de genul asta, veeeeeeeezi?!
nu judeca nimeni mantuirea altuia, tocmai asta era transpiratia pe subectu asta si diferentele astea de dogma sunt stiute de toti practicantii, ca d-aia merem la biserica si ne invata acolo parintii si ne impartasim si tot asa... ca nu stie badea gheorghe e pentru ca badea ala nu sta in biserica ci la crasma, d-aia
cat despre credinta dreapta... ofofmaimai ficare crede c-o detine, asa ca care-i baiu'? baiu incepe din momentu in care eu dau la cap pentru asta, nu? pana acolo insa, suntem oameni cu pareri diferite, atata tot
simt ca dau la cap in curand asa ca ma retrag de aici
Tu chiar crezi ca tanti marioara din maramures stie diferenta de dogma??? ma refere la acea marioara care merge la biserica si are inima buna!
daca te uiti un pic la ce-ai scris inainte....nu prea seamana cu ce-ai scris acuma! Si anume ca nu degeaba au murit sfintii aia ca sa pastreze calea cea dreapta si sa pazeasca lumea de diferente...
adeka...cu alte cuvinte, pt scopul final, Mantuirea.Ca doar diferentele de ce-ar fi asa nocive? doar daca nu ne-am putea atinge scopul final9 suna urat asta cu scopu,da n-am chef sa gasesc alta fraza acuma)
si nu te mai umfla asa, ca nu-ti da nimeni la cap!!
mey, mey....tu l-ai citit pe corut si mie nu mi-ai spus!
hai, ca sa-ti treaca supararea
Sabina si Sofia Galagia
Cele mai frumoase fete
Sabina spune:
quote:
Elena
ei, nici chiar asa !
Nope. Chiar nu. Am mai multe locuri sau coltisoare in care ma simt bine, si de regula cand sint intr-unul din ele nu prea tanjesc dupa altul.
Iar eu am anumite biserici preferate,in care ma simt f. bine, si o poiana favorita la munte, si locul meu referat pe plaja in vama....asa ca vezi, e chestiune de gust !
Sabina si Sofia Galagia
Cele mai frumoase fete
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Tu chiar crezi ca tanti marioara din maramures stie diferenta de dogma??? ma refere la acea marioara care merge la biserica si are inima buna!
nu o stie draga asa ca noi dar nici nu bate campii (tot ca noi) ceea ce e egal, nu?
quote:
daca te uiti un pic la ce-ai scris inainte....nu prea seamana cu ce-ai scris acuma! Si anume ca nu degeaba au murit sfintii aia ca sa pastreze calea cea dreata si sa pazeasca lumea de diferente...
draga ideea era ca sfintii au pastrat credinta nealterata, ce-ar fi daca peste partiturile lui bach venea nea gh. si scria si el cate ceva?! nu diferenta era probleama, ci adevarul
quote:
si nu te mai umfla asa, ca nu-ti da nimeni la cap!!
nu se stie niciodata
quote:
mey, mey....tu l-ai citit pe corut si mie nu mi-ai spus!
pacatele tineretilor
quote:
hai, ca sa-ti treaca supararea
merci asemenea, soro
Sabina spune:
quote:
Originally posted by gandaceluquote:
Originally posted by Sabina
nu o stie draga asa ca noi dar nici nu bate campii (tot ca noi) ceea ce e egal, nu?
quote:
daca te uiti un pic la ce-ai scris inainte....nu prea seamana cu ce-ai scris acuma! Si anume ca nu degeaba au murit sfintii aia ca sa pastreze calea cea dreata si sa pazeasca lumea de diferente...
draga ideea era ca sfintii au pastrat credinta nealterata, ce-ar fi daca peste partiturile lui bach venea nea gh. si scria si el cate ceva?! nu diferenta era probleama, ci adevarul
hihihi
Bach a venit peste vivaldi si a copiat niste concerte si le-a facut geniale prin asta.
unde e adevaru??? La vivaldi de duzina sau la bach genial? ( ca si vivaldiare lucruri geniale, asa ca...daca nu era bach, poate ca noi credeam ca concertele alea sunt adevarul...dar vine bach cu pana magica si ne da alt adevar!
chestia cu Adevarul n-avem cum s-o stim, ca de aia suntem noi oameni si Dumnezeu e Dumnezeu.
Iar credinta nu se poate altera, cred ca numai formele ei de manifestare
hai, I pup you!
Sabina si Sofia Galagia
Cele mai frumoase fete
casandra spune:
Totusi, de ce n-ar vrea Papa sa se intoarca la statutul pe care l-a avut din zilele de inceput ale bisericii, pana in 1054, si anume de primul dintre egali, fara alte pretentii?
Eu stiu ca Iisus a spus ca in fiecare biserica a sa de pe pamant, va exista si bine si rau. Montanus a fost primul care a dorit sa creeze o noua biserica, in care sa existe doar drepti si sfinti, cu reguli foarte stricte. Dar a fost doar o ratacire.
In primii ani ai bisericii, in anii persecutiei, crestinilor le-ar fi fost tare greu sa se intalneasca, sa discute chestiuni dogmatice, sau chiar organizatorice. Asa ca obiceiurile s-au format in mod neomogen. Oricum, in perioada persecutiei, nu era teren propice pentru prea multe inovatii, crestinii se intalneau noaptea, pe ascuns. Si chiar si asa, au aparut dizidenti, cum ar fi gruparea din Cartagina, care s-a desprins de biserica, pe motiv ca biserica este prea blanda cu penitentii. La primul consiliu al bisericii, de la Niceea, imparatul i-a invitat si pe ei, sperand ca se vor intoarce in sanul bisericii. Ei au fost de acord cu crezul stabilit, au spus ca tot ce s-a spus e adevarat, dar biserica este prea blanda. Constantin le-a replicat ca n-au decat sa isi ia o scara si sa urce singuri in rai.
Dupa intrarea crestinatatii in legalitate, problemele si disputele din interiorul bisericii s-au inmultit, fie datorita dorintei de mai multa putere a sefilor spirituali, fie datorita interventiilor celor aflati la conducerea statului. In perioada prigoanei, era mai simplu sa infrunti imparatul, care se opunea credintei tale, nu aveai prea multe optiuni, mureai pentru Hristos sau te deziceai complet de el. Dupa oficializarea religiei, a devenit mult mai dificil sa spui nu imparatului, imparat care recunostea adevarul religiei tale, dar vroia sa isi dea si el cu parerea. Cum sa ii spui imparatului sa isi vada de treaba? Nu poti, asa ca biserica a fost pusa, aproape permanent, in situatia de a negocia cu mai marii zilei. Ca intr-o casatorie, a mai lasat unul, a mai lasat altul. Si eu zic ca a fost bine asa, biserica a supravietuit si s-a dezvoltat, Hristos a ajuns in inimile mult mai multor oameni, decat daca ar fi fost obligata sa traiasca in intuneric.
Cu adevarat, unitatea de fond a bisericii s-a pastrat cat timp reprezentantii bisericii au negociat cu aceeasi putere, adica pana la caderea Romei. Odata cu prabusirea Imperiului Roman de Apus, biserica locala a fost pusa fata in fata cu alte probleme decat biserica rasariteana, s-a confruntat cu oameni care au trecut prin sabie toata Europa, oameni cu alte obiceiuri, alte valori. Dar Hristos a murit pentru acesti navalitori, iar biserica a trebuit sa ajunga la pace cu ei, sa Il aduca pe Mantuitor si in viata lor. Desigur ca aceasta confruntare a influentat si transformat si biserica, nevoita sa se adapteze. Ar fi fost frumos ca biserica sa ramana unita, in ciuda dieferntelor de ritual. Si apusul si rasaritul, sunt la fel de vinovate de ruptura.
Mie Origene mi-e tare drag. Toate ratacirile lui provin dintr-o profunda dragoste pentru oameni, iar dragostea e singurul lucru care conteaza. Sf. Ioan obisnuia sa repete, in ultimele zile ale vietii sale: "Copii, iubiti-va unii pe altii". Intrebat de ce repeta intr-una aceleasi cuvinte, a raspuns ca altceva in afara de dragoste nu mai trebuie.
Si, legat de Sfintii celebrati de ortodocsi si catolici, am si eu o mare nelamurire: de ce ortodocsii nu il celebreaza pe Sfantul Iosif, care I-a fost ca un tata Domnului, in viata pamanteasca? Dar pe Sf. Augustin, care a trait inainte de schisma?