triplu test ajutor
Fetelor, va rog ajutati-ma si pe mine cu ceva sfaturi.
Sunt o graviduta de 14 saptamani si am nelamuriri in legatura cu triplu test. Am citit atatea pe net, incat m-am speriat. Am un medic -zic eu- bun, care imi supravegheaza sarcina,si totul este in regula pana acum.
La ultima consultatie inclusiv echo pe care am facut-o pe 20 ianuarie mi-a spus ca totul este OK. Eu i-am pomenit de triplu test (citisem atatea pe net) si atunci m-a trimis la Genetic Lab. Probabil ca daca nu as fi pomenit eu de triplu test nu m-ar fi trimis sa il fac? Tin sa precizez ca am aproape 28 de ani, este prima sarcina, nu am fost fumatoare niciodata, nu avem nici eu nici sotul meu in familie cazuri de nasteri cu malformatii,copii nascuti cu Sindromul Down, sau alte boli genetice.
Eu am o prietena care e insarcinata, dar are 37 de ani si din acest motiv medicul ei a trimis-o sa faca testul. Colegele mele, deja mamici, nu a facut nici una dintre ele triplu test.
Am fost la Genetic Lab si mi s-a spus ca este devreme, sa revin - cel mai bine ar fi - la 15 saptamani cu o echografie facuta cu o zi inainte. Ar insemna saptamana viitoare. Nu stiu ce sa fac. Inca o echografie? Ar fi deja a treia!
Acum incep intrebarile:
Voi, gravidute cu mai multa experienta decat mine, sau deja mamici toate ati facut acest test? V-a ajutat, sau mai mult ati fost ingrijorate pentru sanatatea bebelusului vostru? Daca testul este facut la 15 saptamani si rezultatul il primesti dupa inca doua saptamani (asa mi s-a spus) in cazul in care -Doamne Fereste! - nu este in regula, se mai poate face ceva? Nu este deja prea tarziu?
Astept si eu raspunsuri la aceste intrebari. Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate voua si bebelusilor vostri, nascuti sau nu inca.
Anaida
Raspunsuri
crinuta spune:
Si acum amintirea acestui triplu test imi starneste niste sentimente ingrozitoare si sper ca niciodata sa nu mai trec prin ce am trecut datorita acestui test.
Deci, inainte de toate ar trebui sa stii cam ce inseamna acest test, cam care ar fi marja de eroare si apoi sa te hotarasti daca il faci sau nu.
Nu este musai sa faci testul in saptamana 15. Se poate face incepand cu saptamana 11 si pana in sapt 18-19. De asemenea, treaba asta cu ecografia inainte iar nu o inteleg.
Testul masoara gradul de risc, este doar un indicator de risc, deci nu pune diagnostic. Poate iesi cuiva de ex un grad mare de risc pt sindromia 21 insa in realitate sa nu fie vorba despre asa ceva, sau pe dos.
Acest test este renumit pentru multele rezultate fals pozitive si fals negative, avand acuratete 60-70%. Singura metoda 99% sigura este amniocenteza, insa are risc crescut de avort, si nu stiu cate femei isi asuma acest risc ( eu una nu am putut).
Citisem pe un site american ca din 1000 rezultate, 100 vor fi pozitive si din aceste 100 doar 2-3 vor corespunde cu realitatea. Deci tragi si tu concluzia cam ce e acest test.
Ai intrebat daca a ajutat acest test : in cazul meu a fost un cosmar, si totul pentru nimic. Mi-a iesit prost, mai precis una dintre cele 3 valori a iesit mult peste limita superioara.
Nu iti spun prin ce am trecut, desi stiam cazuri la fel cu final bun.
M-am dus la Iosup despre care am auzit ca poate detecta si acest sindrom downla eco ( desi multi medici spun ca nu se poate detecta) si m-a linistit cat de cat.
Apoi in saptamana 25 am facut eco 4d sa vad fata copilului si asta m-a linistit si mai mult, insa cam toata sarcina (* de cand am facut testul) am stat cu frica, si cu toate acestea nu am putut face amniocenteza, muream de frica pentru copil.
Totul s-a dovedit a fi falsa alarma, insa nu voi putea uita usor acele saptamani de cosmar.
Sa stii ca exemple ca ale mele sunt multe.
Tu decizi ce vei face.
Crinuta si
Rayan
lucas spune:
parerea mea este sa-ti asculti doctorul.
inca o ecografie nu e bai. sa-ti spuna cu exactitate virsta fatului, si spui la ecografie pentru ce iti trebuie. faci ecografia cu o seara inainte. rezultatul ti-l da in 3 zile, eu tot la genetic lab l-am facut la inceputul lunii decembrie 2004. eu intre timp am facut si amnio.
rezultatele la triplu test nu sunt diagnostic ci iti spune un risc, ca fatul sa aiba malformatii.
dupa triplu test, vezi rezultatele si dupa aceea medicul decide daca mergi mai departe sa faci amniocenteza sau nu.numai amniocenteza iti da un diagnostic.
virsta nu reprezinta o regula. am vazut si fete de 25 de ani, care au nascut copii cu malformatii, si atentie nu aveau antecedente in familie. Nu vreau sa te sperii, eu sunt convinsa ca triplu test iti va iesi corect. este o simpla analiza de singe. nici nu te doare. eu nu am avut nici o problema nici la amnio.
triplu test se face in sapt. 14-16 saptamini si amniocenteza -18-22 sapt. (pentru ca trebuie sa iti ia lichid amniotic)
Eu am plecat la drum optimista si am spus ca totul va fi OK si uite cu ajutorul lui dumnezeu pina acum este ok. si vineri vom avea 23 de saptamini. Curaj si ai incredere in medicul tau.
eu toate aceste teste le-am facut si pentru linistea mea. nu as fi suportat gindul ca as fi putut sa fac ceva si nu am facut.
papu spune:
anaida,
hai sa-ti spun ce stiu eu de triplul test. se face in saptamanile 15-17. poti sa-l faci la mai multe clinici. eu iti recomand sa-l faci la medsana (1.4 mil) unde iti dau rezultatele dupa 2-3 zile. asa ca n-o sa stai prea mult stresata. la medicover e mai ieftin (700 mii) dar iti dau rezultatele in 7-10 zile.
idea e asa: cei de la laborator iti dau si valorile normale in functie de varsta sarcinii. si poti sa-ti dai seama singura daca sunt ok sau nu. singura problema aici e daca stii f bine varsta sarcinii, pt ca e posibil ca ultimul um sa nu fie relevant la tine.
de-aia se recomanda sa ai o ecografie cat mai recenta.
apoi, daca rezultatele nu sunt in valori normale pt varsta sarcinii, teoretic tre sa te duci la un laborator genetic (singurul particular fiing geneticlab) care sa le interpreteze in functie de mai multe: varsta sarcinii (eco), varsta ta, antecedente in familie, alte boli gen diabet, etc. ei in final iti dau un procent care daca e mai mare decat 1/250 iti recomanda amniocenteza.
mie mi-a recomandat doctorul sa fac testul in sapt a 15-a si sa ma duc daca o sa fie nevoie la interpretari cu ecografia morfologica pe care am facut-o in sapt a 13-a.
sincera sa fiu si eu sunt un pic speriata pt ca nu stiu ce decizie sa iau. prietenele cu care am mai vorbit au zis ca ele n-au facut testul asta si sa nu-l fac sa nu ma stresez.
ce nu stiu eu este daca apoi se mai poate face ceva. pt ca daca ies valorile prost si tre sa faci amnio mai dureaza inca 1 luna rezultatele (care uneori pot sa nu fie deloc din cauza ca nu cresc celulele alea), asa ca deja se ajunge prin sapt 20. si sincera sa fiu nu stiu daca atunci se mai poate face avort terapeutic. asa ca e mai mare stresul.
decizia e a ta oricum. eu te sfatuiesc totusi sa nu-ti faci testul la geneticlab pt ca din cate am citit eu pe forum ei au tot interesul sa-ti dea niste rezultate proaste ca sa te puna sa faci amnio tot la ei care am inteles ca costa in jur de 10 mil si mai are si risc mare de avort.
rezultat anormal la una din valori inseamna sa fie mai mic sau mai mare de cel putin 2 ori decat valoarea normala. oricum daca apar rezultate anormale eu zic ca e mai bine sa repeti testul in alta parte pt ca pot fi greseli de laborator oriunde si e aiurea sa te stresezi inainte sa verifici inca odata.
oricum sa stii ca la eco nu se vad bolile genetice. din ce am citit eu sindromul Down se manifesta printr-o crestere fizica mai inceata la copil, printr-o capacitate de invatare mult redusa, si cu timpul cu eventuale probleme de auz si vorbire. asa ca si dupa ce nasti nu-ti dai seama daca are sindromul sau nu. la eco se vad doar eventuale malformatii care pot aparea de la anumite boli genetice.
Ana71 spune:
Eu am avut o experienta tare neplacuta cu acest triplu test. Am facut analiza la Medsana (m-a costat 1.500.000lei) la 16 saptamani si o zi. Mi-a iesit Beta HCG un pic marit (53.000 mIU/ml era valoarea maxima pentru saptamana de sarcina 16-29 si mie mi-a iesit 62.000), celelate 2 componente fiind in grafic. Pentru saptamana de sarcina 12-16 valoarea maxima era 137.000mIU/ml. Am fost la medicul ginecolog si mi-a zis sa repet analiza pentru BetaHCG la 2 zile dupa prima analiza. Binenteles ca mi-a iesit o valoare tot in jur de 65.000 (doar trecuse 2 zile si nu avea cum sa scada). Am discutat cu dr. de la laborator si mi-a spus ca valorile mele sunt foarte bune pentru ca ei prin saptamani de sarcina inteleg varsta copilului (adica eu ma incadram in perioada 12-16 saptamani si valoarea mea era in grafic). M-am linistit, dar doar pentru cateva ore pentru ca am vorbit cu ginecologul si mi-a zis ca prin saptamana de sarcina se intelege perioada de la ultima menstruatie. Am rugat ginecologul sa vorbeasca cu dr. de la Medsana si in urma discutiei fiecare o tinea pe-a lui. Asa ca m-a sfatuit sa fac o eco morfologica la dr. POP de la Diagnosis (mai facusem una si in saptmana 12 si totul, inclusiv pliul nucal erau OK). Am innebunit de ingrijorare o saptamana si m-am linistit cand dr. Pop dupa o eco extrem de amanuntita mi-a spus ca totul este normal (daca intr-adevar Beta HCG era marit asta se datora unei placente un pic mai voluminoase care secreta mai mult hormon din asta-fara sa puna probleme copilului). Ulterior tot documentandu-ma si sfatuindu-ma cu unele fete de pe forum am ajuns la concluzia ca acest triplu test facut la Medsana nu a fost decat o sursa de nervi. Nu mi se pare normal sa ti se puna niste valori in brate si sa nu stii daca sunt bune sau nu. Oricum eu nu facusem nici o eco inainte de triplu test, nu m-a intrebat nimeni de la Medsana de greutate, varsta,etc deci nici vorba de acel procentaj de risc.
Pe de alta parte am auzit (zvonuri) ca cei de la Genetic lab dau acest procentaj, dar au dat si multe rateuri (tot acolo se face si amniocenteza care este peste 10 milioane).
Prietena mea a trecut prin aceeasi experienta neplacuta cu triplul test (facut la Medsana), tot asa beta HCG ii iesise marit si si-a facut amniocenteza la Genetic lab. Acolo i-a repetat si analiza de alfafetoproteina care i-a iesit in afara valorilor normale. Ingrijorata a intrebat medicul de acolo si acesta i-a spus ca daca e urmarita ecografic de dr. Pop (care i-a spus ca totul e OK)sa stea linistita. Atunci binenteles ca ne-am pus intrebarea daca ecografia morfologica facuta de un ecografist foarte bun este OK atunci de ce mai suntem sfatuite sa facem triplul test si, eventual amniocenteza (prietena mea a nascut in octombrie un baietel foarte sanatos).
Eu ti-am povestit din experienta mea, nu vreau sa te influentez in nici un fel, dar am intrat in atatea detalii pentru ca eu timp de aproape 2 saptamani am innebunit de ingrijorare din cauza acestui triplu test.
Multa sanatate,
Ana (saptamana 36, DPN 8 martie 2005)
simonaeus spune:
Eu am facut triplul test la Medicover si am dat cca 700 mii.
Am mai facut in plus si eco (700 mii)in aceeasi zi, fiindca pe fisa care s-a trimis apoi la Geneticlab s-au scris multe date , printre care si lungimea femurului, care se vedea doar la eco.
Pentru fisa completata am mai dat 350 mii ca sa o trimita la GeneticLab.
Am stat si eu destul de stresata si imi parea chiar rau ca am facut testul, fiindca oricum nu e f. sigur.
Acum nu-mi pare rau ca l-am facut, dar zilele de asteptare sunt groaznice.
Din cate stiu eu existenta SD se verifica la eco prin marimea pliului nuchal, iar celelalte trisomii se pot si ele detecta la eco morfologica, deci la 20-24 sapt. Cam tarziu totusi.
Am uitat sa spun ca am 30 ani , iar dr-ul meu a spus ca el nu-mi poate recomanda sa fac sau sa nu fac testul , si doar ma informeaza despre el, imi spune care sunt grupele de risc (peste 35 ani, fumatoare, diabet, boli genetice in fam, etc.)
Totusi mi-a spus ca un risc exista la oricine si la orice varsta, asa ca l-am facut.
In final decizia e numai a ta.
Daca dispui de bani mai multi poti sa faci direct amniocenteza , care este 100% sigura.
Simona si bebe Anna (DPN 15-20 mai)
AC spune:
Triplul test elimina vreo 80% din cazurile de trisomie 21. Nu stiu cate din cele de spina bifida. Da si falsi positivi, adica iti da un risc mare cand bebe e de fapt ok.
Exista semne de trisomie21 detectabile la echo la 12 SA pliu nucal prea gros, la echo morfologica 20-22SA : osul nasului prea mic, depozite de calciu prin diverse organe... stiu ca mai sunt si alte semne dar nu stiu care.
Eu am capatat pentru sarcina doi un risc de 1/49 de trisomie 21. La doar 30 de ani este enorm... Am avut si un risc crescut de fibroza cistica. Pe scurt am hotarat ca vreau amnio. Nu stiu ce faceam daca aflam ca testul e prost si bebe nu-i bine. Dar am pierdut sarcini si mi-era frica sa nu fie si altele boli ascunse pentru care ei nici nu testeaza. Am avut niste saptamani : doua precis de chin... si amnio a zis ca bebe e ok. Nu pot spune cat sunt de bucuroasa!
Miguelle spune:
Eu cred ca triplul test s-a inventat ca sa chinuie viitoarele mamici, pt ca le umple de ingrijorari si nu le spune nimic precis. Si mai ales el se face in vederea unui eventual avort in caz ca are probleme copilul, ceea ce nu cred ca e bine deloc. Cum poti trai stiind ca ai omorat un copil pt ca s-ar fi putut sa fie bolnav?
Din cauza ca ma opun avortului cu tarie, eu cred ca TT e ceva inutil si traumatizant pt gravida.
AC spune:
Triplul test nu omoara pe nimeni??? Nu pricep ! Este un test de sange al mamei. Amniocenteza poate omori daca te decizi sa o faci. 1/250 riscul.. .. e mare ....
Si totusi iti spun eu Miquelle eu am un risc foarte mare pentru o mutatie genetica care duce la o fibroza cistica extrem de rea. Copilul meu daca ar face-o ar trai pana la maxim cinci ani si ar trebui operat de la nastere. E sortit mortii din start. Exista alte tipuri de fibroza cistica care permit o viata grea, dar nu chiar un chin pana pe la 30 de ani. Exista copii care nu pot supravietui deloc... mutatiile genetice fiind necrutatoare. Un asemenea tratament nici nu este acoperit in .ro, imi moare in brate...
Nu ai decat sa condamni ce vrei.. in cazul unei trisomii 21 sincera sa fiu nu stiu ce as fi facut. Singurul lucru era sa nu aiba aceea fibroza cistica. Nu as fi putut sa stiu ca sortesc un copil de experimentat spitalelor fara o clipa de liniste in viata lui. Si care sa traiasca si moara chinuitor... Nu tot eu il condamnam la asta??
Eu zic ca fiecare sa-si asume in privinta copilului acel necaz pe care-l poate duce intreaga la cap. Aici ti se spune clar ca si daca nu vrei in nici un caz sa intrerupi sarcina sau sa faci o amniocenteza ai putea folosi timpul ramas sa te prepari si sa te instruiesti in cazul in care D-ne fereste. Un copil cu probleme nu e usor de crescut nici in tari civilizate.. in .ro in care nici sa treci trotuarele cu scaunul de handicapat nu poti..nu comentez.
Atata vreme cat n-ai trecut printr-un triplu test pozitiv..nu ai asteptat acele zile si nopti lungi rezultatul, atata vreme cat nu e vorba de copilul tau.. e asa usor de vorbit.
palmyrah2002 spune:
Acusor unde faci amnio si cam cit costa?
Am facut si eu triplul test,dar am primit doar valorile pentru cei trei hormoni!Tie ti-au mai dat si alte valori?
Mie mi-a iesit normale valorile,dar pt.ca am 37 de ani,m-ar interesa si amniocenteza!
ligia13 spune:
E ciudat intr-adevar triplu test asta, pt ca e statistic .
Nu stiu daca as fi in stare sa dau un sfat.
Doctoritza mea este f moderna si intodeauna recomanda la femeile de peste 30 ani triplu test. De asemenea ea la ca cabinet are eco morfologic si la fiecare control iti face astfel de ecografie.
Sa revin la triplu test, l-am facut si eu si a iesit cu risc la trisomia 18 (sidrom edward) . Din cate am citit , sper deosebire de spina bifida si sindrom down care se pot depista si la eco morfologica , acesta nu se poate depista.
Cand nu eram in situatia asta , vorbeam linistita si ziceam : eu in nici un caz amniocenteza.
Ei bine, cand am fost in situatie , am luat hotararea si am facut .
A iesit bine, multumesc lu D-zeu. (Eram in saptamina 20).
Acu am 27+ saptamini si sunt f bine.
Pe mine m-a mai incurajat ceva: la Bv nu a fost nici un avort dupa amniocenteza.
(Analizele tot la Genetic Lab se fac, aici numa se recolteaza)
Fetelor va doresc multa bafta. Personal nu regret ca am trecut prin testele astea. Daca nu as fi stiut de ele era altceva , dar asha ...
Va pup!