Muzica simfonica
Deschid acest subiect cu speranta de a-mi imbunatati un pic cunostintele in acest domeniu.
Nu sunt cunoscatoare de muzica ccc simofonica, din pacate nu am fost "expusa" in familie acestui de muzica, ceea ce regret foaret ater. Asa ca ceea ce stiu si am mai ascultat, am facut-o in mod nestiintific si aleator - de exemplu imi place cutare pasaj din cutare concert pentru ca l-am vazut la Baletul Operei din Viena, si apoi am cautat tot concertul.
Mi se intampla insa de multe ori sa cumpar CD-uri fara sa fi ascultat respectiva piesa inainte si sa descopar ca sunt mult prea grele pentru mine .
As vrea niste recomandari de la voi. Eu momentan ma limitez la Mozart, Vivaldi si un concert pentru vioara de Beethoven pe care il ador, dar nu stiu ce este. Si un pic de Bach. Am incercat Prokofiev, Shostakovich, Dvorak, dar nu imi spun nimic...
Ce pot sa mai incerc sa fie mai simplu si mai "melodios"? Nu radeti de mine dar macar sa incep usor-usor...
Ever felt away with me
Just once that all I need
Entwined in finding you one day
Ever felt away without me
My love, it lies so deep
Ever dream of me
Raspunsuri
aschiutza spune:
Incearca cu Ceaikovski. Mie imi place tot ce a compus si l-am ascultat mai ales cind am inceput sa ma interesez pentru muzica simfonica. Apoi Dvorak are o simfonie foarte faina: a noua, "From the new world".
Grieg-Concertul pt pian , Peer Gynt
Händel-Water music suite
Gershwin-tot
Carl Orff- Carmina Burana
Mussorgski- Picturi dintr-o Expozitie, O noapte pe muntele vrajitoarelor
Brahms-mai ales dansurile ungare
Liszt-Preludiile, Rapsodia ungara
Rodrigo-Concierto de Aranjuez
Nu as incepe in mod deosebit cu Sostakovici, Prokofiev, Rahmaninov, Mahler. Pt ei am capatat mai tirziu gust, la mine a durat ceva ani, dar eu am facut descoperirle singura intr-o perioada in care casetele de muzica simfonica erau greu de gasit la preturi rezonabile. Mie de exemplu mult timp nu mi-a placut Beethoven, iar acuma imi place la nebunie.
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
misty spune:
Din ce stiu eu, exista un singur concert de vioara Beethoven. D major, f frumos, probabil pe acela l-ai nimerit.
Eu sint pentru Rahmaninov: Rapsodia pe o tema de Paganini e accesibila si f cunoscuta si macar o tema dintr-un concert pt pian stii din "Undeva, candva".
Subscriu la Ceaikovski si Gershwin (.
Iti recomand si cartea lui L. Bernstein, "Cum sa intelegem muzica", concertele alea educative nu stiu daca se mai difuzeaza pe undeva dar erau f interesante. Am auzit ca face si la noi ceva asemanator Dan Dediu, la tvr, dar n-am urmarit cred ca stie Sabina mai multe, ca e in bransa.
Auditie placuta!
Rayuela spune:
si eu recomand pentru inceput concertele de pian ,Beethoven,Rahmaninov(al doilea e DIVIN).
Grieg ,de asemenea.
Si sa nu uitam nocturnele lui Chopin,minunate,melodioase,o sa iti deschida apetitul !!!
Elena si Amelie
Rayuela spune:
Ati ascultat Eric Satie?Tot pian,o bucurie pentru toate simturile,recomand calduros!
Elena si Amelie
Sabina spune:
Emisiunea lui dediu e buna pt. incepatori, da.
parerea mea ca e bine sa incerci orice pana gasesti ce sa-ti placa.Degeaba iti zic eu ce si cum, ca aici nu e vorba de ceva specific,strict profesional, ci pur si simplu de bucuria de a asculta muzica.
ti-au zis fetele f. bine ce sa asculti!
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
Kehleyr spune:
Multumesc tuturor pentru contributii. Stiu ca muzica este ceva foarte personal si este greu sa faci recomandari, dar tot mi-am facut o idee ce as mai putea incerca .
quote:
Incearca cu Ceaikovski. Mie imi place tot ce a compus si l-am ascultat mai ales cind am inceput sa ma interesez pentru muzica simfonica. Apoi Dvorak are o simfonie foarte faina: a noua, "From the new world".
Grieg-Concertul pt pian , Peer Gynt
Händel-Water music suite
Gershwin-tot
Carl Orff- Carmina Burana
Mussorgski- Picturi dintr-o Expozitie, O noapte pe muntele vrajitoarelor
Brahms-mai ales dansurile ungare
Liszt-Preludiile, Rapsodia ungara
Rodrigo-Concierto de Aranjuez
Nu stiu cum de am uitat de Ceaikovski, ca si pe el l-am mai ascultat. Dar nu il asociam neaparat cu muzica simfonica, mai mult cu baletul.
Dansurile ungare de Brahms le stiu si pe ele, uite ca de Liszt uitasem si de el...
quote:
Din ce stiu eu, exista un singur concert de vioara Beethoven. D major, f frumos, probabil pe acela l-ai nimerit.
Eu sint pentru Rahmaninov: Rapsodia pe o tema de Paganini e accesibila si f cunoscuta si macar o tema dintr-un concert pt pian stii din "Undeva, candva".
Mersi . Acum stiu ce sa scriu pe CD . Da, stiu tema muzicala la care te referi, noroc cu filmele si cu oatinajul ca mai aud si eu muzica simfonica .
quote:
Si sa nu uitam nocturnele lui Chopin,minunate,melodioase,o sa iti deschida apetitul
Si de ele uitasem . Incerc sa imi fac o colectie, si uite cate sunt de fapt.
Va mai intreb ceva. Care este echivalenta intre notele notate in sistem american (B, C, D etc) si gama noastra romaneasca (do re mi)?
Ever felt away with me
My love, it lies so deep
Ever dream of me
Sabina spune:
C = do
D = re
E = mi
F = fa
G = sol
A = la
B = si bemol
H = si becar
Acuma
La nemti se adauga sufixul "is" pt. diez, adica Dis e re diez, si "es" pt. bemol, des e re bemol.
La englezi e "sharp "diez si "flat" bemol
ce se intmapla cu B, de ce e el si bemol.
pt. ca in vechime se canta in gama naturala, do, re, mi fa sol la si do.Adica aceste sunete se aranjau in diverse moduri , cu relatii specifice intre notele muzicale.
dar era o problema.si becar formeaza cu fa natural o cvinta micsorata, sau invers , o cvarta marita.Aceasta era considerata a fi disonanta,( exista si aici o explicatie da e prea complicata, e vorba de continutul in cvinte al intervalelor).
Pt ca era disonanta e considerata chiar "diabolus in musica:.Atunci s-a scris muzica coborand pe si cu un bemol, de aia B e de fapt si bemol.
Mult mai tarziu l-au reintrodus pe si natural, si atunci i-au zis H, ca trebuia alta litera
daca mai vreti, va mai zic mai incolo, doar sa intrebati.
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
Kehleyr spune:
Multumesc Sabina . "diabolus"? Adica diabolica sau doar nearmonioasa?
Si cu gama pentatonica (sper ca zic bine, ma refer la cea orientala) cum este?
Si inca o intrebare si promit ca este ultima : ce inseamna ca un anumit concert este in "gama cutare"?
PS. Am verificat, intr-adevar exista un singur concert de vioara de Beethoven...
Sabina spune:
Mey, da multe mai vrei!
diabolica de-a dreptul, mai ales ca in evul mediu muzica era f. strict impartita intre religioasa si laica.Iar biserica avea manuale intregi, ca sa zic asa, de cum trebuie sa se compuna, si se facea totul in cadrul manastirilor.Asta daca ne referim la muzica vestica.
in orient e alta poveste, sunt alte sisteme de organizare sonora.
Unul din ele e cel pentatonic, adica modul in care e scrisa piesa e facut din 5 sunete.Sunt in asa fel dsitribuite incat pt european e f. greu sa distinga cantecul de jale de cel de veselie, au o structura f. echilibrata pt. noi, dar f. subtila cand intri in detalii.
pup.
Sabina si Sofia Galagia
Cele mai frumoase fete
Kehleyr spune:
Sabina, multumesc . Adevarul este ca te-am pus sa faci un adevarat curs de muzicologie online . O sa mai caut si eu informatii, am mai citit cate ceva pe Net, dar uite de exemplu faza ca la pentatonic nu distingi cantecul de jale de cel de veselie nu o scrie nicaieri .
Oricum, mi-am pregatit o lista cu ce imi voi cumpara pentru inceput:
1. Concerte pentru pian si vioara de Mozart
2. Simfonia nr. 1 de Ceaikovski
3. Integrala nocturnelor lui Chopin in interpretarea lui Rubinstein
4. Concertul nr. 2 pentru pian de Rahmaninov
Am ascultat pe Amazon.com cate un pic din fiecare si mi-au placut.
Gershwin e prea modern pentru mine . Iar Liszt asteapta faza a doua .
Ever felt away with me
My love, it lies so deep
Ever dream of me