9.000.000 concediu maternitate?
PUTETI SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU ACEASTA PROBLEMA?
A APARUT O NOUA LEGE CONFORM CAREIA SE ACORDA 9.000.000 LEI TIMP DE TREI ANI PT.CONCEDIU DE MATERNITATE?
MULTUMESC!
Raspunsuri
ana_miti spune:
si eu am auzit la fel, de fapt brut 9.211.000 lei si net, vreo 7,8 mil lei.
dar nu stiam ca se sta acasa cu bbeii 3 ani....
ana-maria si Alexandru Andrei(7 oct.2004)http://www.cat.betasis.ro/puiu
elyanne spune:
Tocmai am auzit ceva la stiri legat de CIC... cele care intra in CIC de la 1 ianuarie primesc aproape 8 mil. lei neimpozabili. Aveti idee despre ce lege e vorba? Eu am nascut pe 23 oct 2004 si am fost in concediu postnatal pana pe 31 dec. Am inteles ca da intri in CIC de la 1 ian. primesti banii astia, nu daca ai nascut dupa 1 ian. si vroiam sa stiu sigur cum e ca sa imi anunt contabila de la serviciu.
Eliana si Elena (23.10.2004)
http://community.webshots.com/user/elianacalin
Amaya spune:
Elyanne, astea sunt precizarile de astazi de pe pagina CNPAS:
" PRECIZARI
Īn vederea aplicarii unitare a prevederilor art. 125 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, CNPAS face urmatoarele precizari:
Conform prevederilor art. 125 din lege, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 577/2003, pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului īn vārsta de pāna la 2 ani, iar īn cazul copilului cu handicap pāna la īmplinirea vārstei de 3 ani, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Īn anul 2005, conform Legii bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 512/2004, salariul mediu brut este de 9.211.000 lei.
Īn consecinta, cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) din lege, care īndeplineste conditia stipulata la art. 125 alin. (2) din lege referitoare la data stabilirii, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."
Oana si comoara 33+ sapt
ana_miti spune:
Uitati-va la ora 22.00 la Antena1, la OBSERVATOR, vedeti detalii despre indemnizatia de maternitate pentru anul 2005, asa au anuntat in jurnalul de la 19.00.
ana-maria si Alexandru Andrei(7 oct.2004)http://www.cat.betasis.ro/puiu
Rozi spune:
Oameni buni, voi ce intelegeti din precizarile postate de Oana? (multumim, Oana!)
Sincer, eu inteleg ca toate persoanele aflate in CIC in 2005 primesc 85% din 9.211.000, indiferent de data cand solicita concediu.
Hai sa mai vedem!
Victoras (24.08.2004)
mamaruta spune:
Eu am inteles ca pentru mamele ce au nascut dupa 01.01.2005 CIC = 7.800.000.
Si pentru primele 4 luni de CIC nu se plateste impozit, deci CIC in primele 4 luni = 9.211.000
mama lui codrut spune:
Suma respectiva e valabila doar pentru cele care intra in CIC anual acesta. Stirea de presa suna, de pilda, asa:
Mamele care intra in concediu maternal dupa 1 ianuarie 2005 primesc o indemnizatie de crestere a copilului de aproape opt milioane de lei, neimpozabila, exceptie facand insa femeile cadre militare, care se supun altor reguli si care primesc, in unele cazuri, o suma sub cea stabilita de Guvern. Surse din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) au declarat, ieri, agentiei Mediafax, ca mamele care intra in concediu maternal anul acesta beneficiaza de o indemnizatie de 7.830.000 lei (1,3 milioane peste cea de anul trecut), calculata conform OUG 9/2003.
Potrivit ordonantei, valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta 85 la suta din salariul mediu brut pe economie estimat de statisticieni, pentru 2005, la 9.211.000 lei si luat in calcul si la elaborarea bugetului pentru acest an.
Ordonanta de urgenta prin care se instituie cota unica de impozitare (adoptata de Guvern in 29 decembrie 2004) prevede ca indemnizatia pentru femeile aflate in concediu prenatal sau care sunt in concediu de ingrijire a copilului nu este impozabila.
Indemnizatia de 7,8 milioane de lei va fi acordata insa numai persoanelor ale caror drepturi au fost deschise incepind cu anul acesta. Sursele din cadrul MMSS au precizat ca indemnizatiile pentru cresterea copilului stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2005 vor fi achitate in continuare, insa la valorile stabilite la data la care beneficiarele au intrat in plata. (C.S.)
Sursa:
http://www.ziua.net/display.php?id=240&data=2005-01-05
liviu`s spune:
Se pare ca domnii care scriu la ziar mai trebuie sa se informeze. Indemnizatiile nu se impoziteaza de la inceputul anului 2004, de cand a intrat in vigoare noul Cod fiscal, si nu doar din decembrie, de cand a fost adoptata ordonanta de urgenta care il modifica.
Totodata, calculul indemnizatiei se face tot potrivit OUG nr.9/2003 (aprobata cu modificari de Legea nr.577/2003), la fel ca pentru persoanele care au intrat in CIC in 2004.
palmyrah2002 spune:
quote:
Originally posted by mamaruta
Eu am inteles ca pentru mamele ce au nascut dupa 01.01.2005 CIC = 7.800.000.
Si pentru primele 4 luni de CIC nu se plateste impozit, deci CIC in primele 4 luni = 9.211.000
Stirea de la Antena 1 este nedocumentata si aruncata pe post aiurea.
Indemnizatiile nu se impoziteaza din 2004,pentru toata perioada si nu numai 4 luni,iar suma este de 85% din 9211000 lei,adica 7829350 lei.
De aceasta indemnizatie beneficiaza mamicile care vor intra in CIC cu data de 1 ianuarie 2005,mamicile care sint deja in CIC din 2004 vor primi indemnizatia de 6530000 lei.