Stiinta si Religie
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
casandra spune:
Daca nu putem explica, intelege un fenomen nu inseamna ca el nu se intampla. Eu nu pot sa iti dau e explicatie pentru omul din Neanderthal, dar asta nu inseamna ca nu exista una. Intreaba-l pe Dumnezeu si poate vei afla, daca va considera ca iti este de folos sa stii.
Biblia a fost scrisa in asa fel incat sa fie inteleasa de majoritatea oamenilor, indiferent de cat de eruditi ar fi ei. Nu a fost scrisa pentru o elita. Dar asta nu inseamna ca nu este adevarata. A fost data pe masura intelegerii unui om simplu de acum 2000 de ani, care avea o viata lipsita de complicatii si era interesat sa intre in comuniune cu Dumnezeu.
Mi-au placut foarte mult aceste randuri ale parintelui Arsenie Boca:
"Poate tocmai pentru ca e asa de smerita judecata aceasta milostiva, nu pot sa vina la mantuitoarea ei binefacere, aproape nici unul dintre cei cu mintea plinã de "stiinta", si afumata de mandrie. Cum ss poata veni ei, care stiu totul, ei care stapanesc peste oameni, sa vina in genunchi inaintea unui simplu peot si sa-si insire toate faradelegile si scarbele lor?! Nu, asta mandria n-o poate face sa vie de buna voie la smerenie."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
pulstar spune:
quote:
Originally posted by lily
Cel mai usor de verificat ceea ce se scrie in textele sfinte se face cerind lumina de la Autorul care a scris-o si care e viu, ne asculta, ne aude si ne poate face sa intelegem lumea in care traim.
Din cate stiu eu, autorul (autorii) bibliei este un om, respectiv niste oameni. La fel putem spune si despre autorul, sau autorii coranului al torei sau a altor carti "sfinte".
quote:
Originally posted by casandra
Intreaba-l pe Dumnezeu si poate vei afla, daca va considera ca iti este de folos sa stii.
Daca imi e de folos sa stiu? Asta e ca si cum ai spune de ce sa inveti, de ce sa afli informatii despre lumea asta, despre istorie, geografie sau stiinte, deoarece nu se stie sigur daca-ti vor fi de folos.
quote:
"Poate tocmai pentru ca e asa de smerita judecata aceasta milostiva, nu pot sa vina la mantuitoarea ei binefacere, aproape nici unul dintre cei cu mintea plinã de "stiinta", si afumata de mandrie. Cum ss poata veni ei, care stiu totul, ei care stapanesc peste oameni, sa vina in genunchi inaintea unui simplu peot si sa-si insire toate faradelegile si scarbele lor?! Nu, asta mandria n-o poate face sa vie de buna voie la smerenie."
.. Iar morala care reiese de aici este ca doar oamenii umili, mediocri si ignoranti pot avea sanse reale la "mantuire".
Cei cu mintea plina de .."stiinta", care sunt demni si dornici de cunoastere vor ingrosa randurile celor promisi .."iadului"
Frumoasa filozofie..
* Ignorance is bliss.. *
conchita spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Atat au stiut, atat au scris. "Nu e voie sa mananci grifoni", "Iepurele este rumegatoare" sint exemple de intelepciune biblica
ti s-or fi lipit paginile la Ecleziastul, Cantarea Cantarilor, Pildele, Psalmii, probabil. sau tu vorbeai de abecedar, caz in care imi cer scuze pentru interventie.
![](icon_smile_approve.gif)
-----------------------
este suficient sa judeci bine spre a proceda bine. (descartes)
casandra spune:
----
pulstar:
Vad ca nu se inghesuie nimeni sa-mi explicie si mie cum stau lucrurile cu hommo neandertals dpdv al bisericii..
----
-----
pulstar:
quote:
----------------------------------------------------------------------
----------
Intreaba-l pe Dumnezeu si poate vei afla, daca va considera ca iti este de folos sa stii.
--------------------------------------------------------------------------------
Daca imi e de folos sa stiu? Asta e ca si cum ai spune de ce sa inveti, de ce sa afli informatii despre lumea asta, despre istorie, geografie sau stiinte, deoarece nu se stie sigur daca-ti vor fi de folos.
-----------------
Nu, nu este ca si cum ai spune de ce sa inveti. E foarte bine sa afli informatii despre lumea asta, despre istorie, geografie, stiinte. Dar e bine ca aceste informatii sa le cauti in tratatele de istorie, geografie, stiinte. Daca le cauti in Biblie si nu le gasesti, si vrei neaparat sa afli interpretarea biblica, e bine sa il intrebi pe Dumnezeu. Dumnezeu nu a delegat biserica sa dea explicatii despre omul din Neanderthal, ci sa ajute oamenii sa se mantuiasca. Cei care cauta altceva in biserica decat folos duhovnicesc, au nimerit gresit lacasul. Poate ce spun pare ironic, dar vorbesc foarte serios.
-------------------
pulstar
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
"Poate tocmai pentru ca e asa de smerita judecata aceasta milostiva, nu pot sa vina la mantuitoarea ei binefacere, aproape nici unul dintre cei cu mintea plinã de "stiinta", si afumata de mandrie. Cum sa poata veni ei, care stiu totul, ei care stapanesc peste oameni, sa vina in genunchi inaintea unui simplu peot si sa-si insire toate faradelegile si scarbele lor?! Nu, asta mandria n-o poate face sa vie de buna voie la smerenie."
.. Iar morala care reiese de aici este ca doar oamenii umili, mediocri si ignoranti pot avea sanse reale la "mantuire".
Cei cu mintea plina de .."stiinta", care sunt demni si dornici de cunoastere vor ingrosa randurile celor promisi .."iadului"
-----
Nu, nu asta este morala. Poti fi mediocru si ignorant, dar fara urma de smerenie si dragoste de Dumnezeu. La fel de bine poti fi avid de cunoastere si cu dragoste smerita fata de Dumnezeu si semeni. Vezi ca "stiinta" apare intre ghilimele.
![](images/user_man.png)
xenocid spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by xenocid
Atat au stiut, atat au scris. "Nu e voie sa mananci grifoni", "Iepurele este rumegatoare" sint exemple de intelepciune biblica
ti s-or fi lipit paginile la Ecleziastul, Cantarea Cantarilor, Pildele, Psalmii, probabil. sau tu vorbeai de abecedar, caz in care imi cer scuze pentru interventie.
-----------------------
este suficient sa judeci bine spre a proceda bine. (descartes)
Deut...stati sa vad exact cum se scrie ca'mi vine sa scriu deuteriu
Deuteronomul (asa!) articolul 14 aliniatul 7
Dar sa nu mincati din cele ce rumega numai, sau cari au numai copita despicata si unghia despartita in doua. Astfel, sa nu mincati camila, iepurele si iepurele de casa, cari rumega, dar n'au copita despicata: sa le priviti ca necurate.
De unde aflam ca iepurele este...rumegator. Oare cum a putut dumnezeu in infinita sa intelepciune sa faca o asemenea eroare. Ori poate e doar o greseala de dactilografiere a lui Moise. Sau poate ca iepurii au fost creati perfecti "intru'" inceputuri dar li s'a alterat materialul genetic.
Si tot in Deuterio (DEL) (DEL) onomul acest Codul lui Hammurabi "wannabe" se mai gaseste un pasaj demn de o boala mintala:
Sa nu fierbi iedul in laptele mamei lui.
Alin
*Ex astris, Scientia*
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Elena/Elena.jpg)
Elena spune:
quote:
Si tot in Deuterio (DEL) (DEL) onomul acest Codul lui Hammurabi "wannabe" se mai gaseste un pasaj demn de o boala mintala:
Sa nu fierbi iedul in laptele mamei lui.
Alin
*Ex astris, Scientia*
Pe vremea acea exista un ritual pagan ce presupunea fierberea unui animal in laptele mamei sale si apoi imprastierea acestui lapte in scopul stimularii fertilitatii.
Elena&Laura
![](images/user_man.png)
xenocid spune:
Elena, tot de acolo:
Sa nu mincati din nici o mortaciune; s'o dai strainului care va fi in cetatile tale, s'o manince, sau s'o vinzi unui strain
Presupun ca pe vremea aceea era un ritual pagan care iti impunea sa-i respecti pe straini
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
dac iei cuvintele mot-a -mot te-ai ras.
sa nu fierbi iedul in laptele mamei sale. inseamna sa nu mananci la aceeasi masa lactate si carne, regula valabila in dietetica evreilor pana azi.Si care se pare ca are ceva fundamente stiintifice, am auzit demult, in epoca in care n-aveam bb o explicatie a unui medic.Dar cum epoca aia e la ani lumina distanta si neuronu meu a mai slabit de la alaptat iedu( ca sa nu zic mielu)n-as putea sa reproduc spusele acelui medic....
Sabina si
Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
![](images/user_man.png)
xenocid spune:
da hai hotarati-va ca ma zapaciti.
Era sau nu un ritual ce presupunea fierberea iedului in laptele mamei.
Si ESTE SAU NU iepurele rumegator?
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*