Stiinta si Religie

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lily spune:

pulstar_

dar autorul Bibliei tocmai ca nu este un om, ci Dumnezeu, care si-a ales oameni care au crezut in El, au fost de acord sa se lase insuflati de Duhul lui Dumnezeu sa transmita mesajul sau. Aceasta Carte-Sfinta, unica, de neegalat da batai de cap multora, mustra, face observatii, dar si indreapta omul!
A doua epistola a lui Petru spune:
"Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare, la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pana se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre. Fiindca mai intai de toate, sa stiti ca nici o proorocie din Scriptura nu se talcuieste singura.
Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant." (cap1)

"Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui, ca si in toate epistolele lui, cand vorbeste despre lucrurile acestea. In ele sunt unele lucruri grele de inteles, pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor " (cap.3)

Perioada de masurare a timpului de catre om este limitata-un an, un secol, un mileniu. Pentru Dumnezeu nu exista acest timp, El este vesnic, este infinit.
"Dar, preaiubitilor, sa nu uitati un lucru: ca, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi".(Cap 3;Ps.90.4)

Xenocid -de ce te zapacisi draga?
Vechiul Testament inclusiv Deuteronomul, care descrie un set de reguli impuse poporului israelit, arata planul lui Dumnezeu care si-a ales un popor ca sa fie sfint si pregatit pt venirea lui Mesia, Isus-Cel care va salva omul de pacatul in care au cazut Adam si Eva, transmis -genetic -tuturor oamenilor!
Insa israelitii traiau in mijlocul altor neamuri, erau ispititi sa procedeze ca si aceia, iar Dumnezeu le-a creat un cadru legal si moral valabil pt a ramine in harul Sau.

Posibil ca atunci iepurele sa fi fost considerat ca rumega sau doar transcrierea unora din texte a fost gresita!
Posibil ca acele popoare sa fi fiert iedul in lapte, obicei care nu era pe placul lui Dumnezeu deoarece era nesanatos pur si simplu.
Tot asa porcul nu era mincat deoarece traieste intr-un mediu murdar, se balaceste in noroi de unde si maninca hrana ; s-a constatat in anii de glorie ai stiintei ca transmite trichineloza.
Hrana materiala pe care poporul ales o minca trebuia sa fie pura, curata , iar trupul fiind curat putea sa fie pregatiti in vederea intilnirii cu Dumnezeu.
Regulile acestea au fost f stricte, ajungind ca de dragul formei sa se uite esenta mesajului -sfintirea ! Liderii religiosi -fariseii si carturarii cereau atit de multe de la oameni, incit devenise o povara ascultarea si urmarea tuturor regulilor, obiceiurilor, obligatiilor , iar ei nu le respectau.
In Noul Testament Isus spune : Nu ce intra in gura spurca pe om, ci ce iese din gura. " Dar ce iese din gura, vine din inima, si aceea spurca pe om.Caci din inima ies gandurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtisagurile, marturiile mincinoase, hulele. "

"Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii, ci are o indelunga rabdare pentru voi, si doreste ca nici unul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta " (2 Petru cap 3)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by lily

pulstar_

dar autorul Bibliei tocmai ca nu este un om, ci Dumnezeu, care si-a ales oameni care au crezut in El, au fost de acord sa se lase insuflati de Duhul lui Dumnezeu sa transmita mesajul sau.

Lily, iti respect credinta, insa personal ma indoiesc profund de adevarul afirmatiei de mai sus. Am atat dreptul sa ma indoiesc cat si motivele aferente..

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by casandra

E foarte bine sa afli informatii despre lumea asta, despre istorie, geografie, stiinte. Dar e bine ca aceste informatii sa le cauti in tratatele de istorie, geografie, stiinte. Daca le cauti in Biblie si nu le gasesti, si vrei neaparat sa afli interpretarea biblica, e bine sa il intrebi pe Dumnezeu. Dumnezeu nu a delegat biserica sa dea explicatii despre omul din Neanderthal, ci sa ajute oamenii sa se mantuiasca. Cei care cauta altceva in biserica decat folos duhovnicesc, au nimerit gresit lacasul.

De ce doresc sa aflu raspunsul acestor intrebari in biblie? Deoarece biblia se doreste a fi o carte care detine toate raspunsurile iar in afara de asta informatiile detinute de ea pretind a exprima un adevar suprem. Asa ca chiar daca "Dumnezeu nu a delegat biserica sa dea explicatii despre omul din Neanderthal", biserica ar trebui sa aibe totusi un raspuns referitor la aceasta problema. Doar biserica le stie pe toate, nu?
Asa ca astept in continuare sa aflu care este raspunsul bisericii referitor la existenta lui hommo neandertals..

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

----------------
Pulstar:
De ce doresc sa aflu raspunsul acestor intrebari in biblie? Deoarece biblia se doreste a fi o carte care detine toate raspunsurile iar in afara de asta informatiile detinute de ea pretind a exprima un adevar suprem. Asa ca chiar daca "Dumnezeu nu a delegat biserica sa dea explicatii despre omul din Neanderthal", biserica ar trebui sa aibe totusi un raspuns referitor la aceasta problema. Doar biserica le stie pe toate, nu?
------------
Adica tu vrei sa spui ca te astepti sa gasesti in biblie raspunsurile la orice intrebare care iti vine in minte, sau cum ? Ce inseamna ca Biblia are toate raspunsurile? Bine ca nu te astepti sa gasesti in Biblie si mersul trenurilor.

Biblia ofera raspunsuri celor care pun intrebari legate de relatia lor personala cu Dumnezeu. Dumnezeu nu este obligat sa raspunda la intrebari, doar pentru ca daca nu iti raspunde nu crezi in el.

Pana una alta adevarul exprimat de Biblie nu iti este impus in nici un fel. Dumnezeu a inzestrat omul cu liber arbitru. Esti libera sa crezi sau nu. Adevarul exprimat de Biblie este adevar pentru cei care cred. Nu inteleg ce nu iti este clar. A venit cineva sa te oblige sa marturisesti adevarul din Biblie?

De ce ar trebui biserica sa aiba un raspuns legat de omul din Neanderthal? Vrei ca preotul sa iti demonstreze si teorema lui Fermat? Sa iti explice si teoria relativitatii? Tu nu intelegi ca rolul bisericii si al preotului este altul?

----------
pulstar:
Asa ca astept in continuare sa aflu care este raspunsul bisericii referitor la existenta lui hommo neandertals..
------------
L-ai intrebat pe Dumnezeu? Ai fost la duhovnic?

Mergi la inceput

quote:

Adica tu vrei sa spui ca te astepti sa gasesti in biblie raspunsurile la orice intrebare care iti vine in minte, sau cum ? Ce inseamna ca Biblia are toate raspunsurile? Bine ca nu te astepti sa gasesti in Biblie si mersul trenurilor.

Casandra, nu ma astept sa gasesc in biblie mersu' trenurilor, insa ma astept sa gasesc raspuns la intrebarile existentiale care-l privesc pe om. Iar biblia se doreste a fi o carte care detine raspunsul la astfel de intrebari..
Doar asa se spune, ca biblia este "cartea cartilor", iar orice problema existentiala care-l framanta pe om isi are raspunsul in ea. Sau nu? Daca nu este asa inseamna ca biblia este o carte incompleta..

quote:
Biblia ofera raspunsuri celor care pun intrebari legate de relatia lor personala cu Dumnezeu. Dumnezeu nu este obligat sa raspunda la intrebari, doar pentru ca daca nu iti raspunde nu crezi in el.

Nu-i vorba ca daca nu-mi raspunde D-zeu nu mai cred in el(pt. ca oricum cred). Eu nu vorbeam de Dumnezeu, ci de religie, biblie si biserica, care nu sunt echivalentul lui D-zeu. Spuneam ca sunt curioasa care este raspunsul bisericii la intrebari cum ar fi cea legata de hommo neandertals..

quote:
Pana una alta adevarul exprimat de Biblie nu iti este impus in nici un fel.

Nu?? Eu credeam ca toti cei care cred altfel decat spune cuvatul bibliei sunt considerati eretici de catre biserica..
quote:
De ce ar trebui biserica sa aiba un raspuns legat de omul din Neanderthal?

Pai de ce n-ar avea un raspuns? Doar biserica + biblia detin un raspuns pentru fiecare intrebare, nu?
quote:
L-ai intrebat pe Dumnezeu? Ai fost la duhovnic?

Nu am fost la duhovnic deoarece vreau sa aflu un raspuns de la cei care cred ca biblia detine adevarul suprem..

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

---------
pulstar:
Nu am fost la duhovnic deoarece vreau sa aflu un raspuns de la cei care cred ca biblia detine adevarul suprem..
----------
Am inteles, tu nu vrei parerea bisericii, ci asa, sa ne dam cu parerea.

Totusi, prin ce se deosebeste cu adevarat omul din Neanderthal de Homo Sapiens? Exista deosebiri fundamentale intre ele? Mai mari decat cele dintre scheletul meu si al unui african, sau eschimos, sau chinez?
Parerea mea (ca tot vrei sa ne dam cu parerea) este ca omul din Neanderthal este, de fapt, omul modern.

----
pulstar:
Eu credeam ca toti cei care cred altfel decat spune cuvatul bibliei sunt considerati eretici de catre biserica
----
Da, sunt considerati eretici, dar ereticilor nu le este impus nimic. Daca vrei sa fii eretic, n-ai decat, asta nu inseamna ca esti si binecuvantat. Dar cum ai vrea sa fie, daca nu eretici? Credinciosi? Pai, nu cred, asa ca nu au cum.

Mergi la inceput

quote:

Totusi, prin ce se deosebeste cu adevarat omul din Neanderthal de Homo Sapiens? Exista deosebiri fundamentale intre ele? Mai mari decat cele dintre scheletul meu si al unui african, sau eschimos, sau chinez?
Parerea mea (ca tot vrei sa ne dam cu parerea) este ca omul din Neanderthal este, de fapt, omul modern.

Nimic mai eronat. Omul modern care mai este cunoscut si sub denumirea de hommo sapiens-sapiens este foarte diferit de homo neandertals. Neandertalul si sapiensul fac parte din doua ramuri genetice diferite, deosebirile intre cei doi fiind evidente. Astfel daca eu sau tu impartim acelasi profil genetic cu un african sau eschimos, cu siguranta problema nu mai sta la fel cand vine vorba despre un neandertal, care prezinta atat un fond genetic cat si o serie de trasaturi fizice diferite de ale nostre. Chiar si capacitatea craniana a acestora era mai mare decat a "sapiens-ilor".
Mai multe despre homo neandertal poti gasi www.cartage.org.lb/en/themes/Sciences/Paleontology/Paleozoology/FossilHominids/ChartHumanEvolution/homoneanderthalensis.htm" target="_blank">aici, aici, aici si www.modernhumanorigins.com/neanderthalensis.html" target="_blank">aici.

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Pe seama omului din Neanderthal s-au facut speculatii peste speculatii.

Uite o alta teorie, conform careia autismul si alte tulburari psihiatrice sunt mostenite, nici mai mult nici mai putin, chiar de la omul din Neanderthal:
http://www.rdos.net/eng/asperger.htm
De asta ce mai zici?
Conform aceste teorii, genele care provoaca autismul provin chiar de la omul din Neanderthal. Iar marimea creierului la autisti se pare ca este comparabila cu marimea creierului omului din Neanderthal. Ai putea spune ca autistii sunt altceva decat homo sapiens? Daca nu, de ce te iei de omul din Neanderthal?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:

quote:
Originally posted by pulstar

quote:
Originally posted by lily

pulstar_

dar autorul Bibliei tocmai ca nu este un om, ci Dumnezeu, care si-a ales oameni care au crezut in El, au fost de acord sa se lase insuflati de Duhul lui Dumnezeu sa transmita mesajul sau.

Lily, iti respect credinta, insa personal ma indoiesc profund de adevarul afirmatiei de mai sus. Am atat dreptul sa ma indoiesc cat si motivele aferente..

* Ignorance is bliss.. *

Desigur ca ai dreptul sa te indoiesti de faptul ca Biblia are ca autor nu un om, nu un grup de oameni ci un altfel de Autor care alege intr-adevar un grup de oameni pe care ii inspira sa scrie ceea ce s-a intimplat strict referitor la om si pacatul care il tine rob pe om.

Dar atunci, ce raspuns vrei sa iti de-a Biserica-aici incluzind crestinismul care pune temei pe adevarul scripturistic, daca nu crezi ca Autorul este Dumnezeu? Biserica va da raspuns in functie de textele si experientele oamenilor sai, respectiv din traditia bisericeasca. Astfel poti cere parerea unui preot sau pastor dintr-o denominatiune crestina. Insa in mod sigur iti va vorbi de
-creatie -in care tu nu crezi ca fost opera lui Dumnezeu
-cadere in pacat -din cauza dusmanului omului, diavolul-
-rascumpararea facuta de Isus Hristos
-credinta in Dumnezeu -pe care te va sfatui parinteste sa o ai pt a fi mintuita

Stiinta a descoperit mai multe specii de oameni ,respectiv omul de neandertals. Personal cred ca au existat astfel de specii, dar progresele inregistrate de-a lungul timpului a facut ca omul sa parcurga niste etape prin care a devenit ceva mai inteligent, mai capabil sa se descurce in jungla-sau in mediul sau ambiant.
Dar nu vad de ce sa presupun ca provenim din maimuta din cauza unor asemanari cu omul de neanderthal sau alta specie.

Pulstar_
Biblia are ca scop sa te apropie de Dumnezeu, daca vrei sa cercetezi textele sfinte pt a dovedi ca nu sintem creatia Lui, cred ca efortul este in zadar.

"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" - Andre Malraux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Mi-am adus aminte de inca un exemplu de intelepciune biblica, de data aceasta strict aplicat la subiectul de fata.

Ei bine aflam din cartea a doua a cronicilor urmatoarele:

A facut marea* turnata. Ea avea zece coti dela o margine la alta, era rotunda de tot, inalta de cinci coti, si un fir de treizeci de coti ar fi inconjurat-o.

in textul de mai sus fiind vorba de o farfurie facuta de solomon.
marele intelept.

Eh, pina aici nimic senzational pina ne impinge satana sa luam un creion si o hartie si sa facem cateva calcule.

Avem deci o "tigaie" de zece coti dela o margine la alta si rotunda de tot prin urmare un cerc cu diametrul de 10 coti.
si un fir de treizeci de coti ar fi inconjurat-o. adica circumferinta de 30 de coti.

Deoarce CIRCUMFERINTA unui cerc este 2*PI*RAZA adica PI*DIAMETRUL rezulta PI=CIRCUMFERINTA/DIAMETRU adica aplicat la tigaia lui solomn ne da PI= (fix) 3

ooops! se pare ca avem o problema.

Dar stiu raspunsul:

"Intru' inceputuri cand duhu lui dumnezeu se plimba peste ape si domnu a zis PI sa fie 3 si 3 sa fie PI PI s'a facut trei. Si vazand domnu ca PI e trei si 3 e PI a zis bine PI sa fie 3 si 3 sa fie PI pina'n veacul veacurilor.
Dar vazand domnu rautatea oamenilor a zis: sa creasca PI si cand PI fi'va 4 si 4 fi'va PI duhul meu va fi din nou deasupra apelor si mana mea asupra voastra."

Trebui sa pastram piPI (pardon pe PI) la nivel constant!

Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput