Pasarica perus

Dragilor, in urma cu 2 zile am cumpar o pasarica... un perus (baietel). Peste aprox. 3 luni o sa-i cumparam si o fetita :)
Cei care aveti astfel de pasarele, imi puteti da detalii privind ingrijirea lor?
Am cumparat (la sfatul vanzatoarei): mei, nisip, scarita cu oglinda (cica le place mult sa se priveasca in oglinda si apoi canta).
La cate zile le dam papa?
La cate zile le curatati voi tavita?
Dupa cat timp i-ati scos din colivie?
Micutii mei sunt tare incantati de aceasta alegere, se pare ca la fel si Cookie :)
Va multumesc anticipat, pupici si sanatate.
Raspunsuri

motanik spune:
Eu am 2: fata si baiat.
Curatenie le fac zilnik (vorbesc acum pt mama ca eu am plecat in UK si ea se ocupa de ei, dar face cum faceam eu inainte sa plec de acasa)pt ca:
-arunca cojile la seminte de te miri de unde au atata putere
-fac sute de gainatzuri intr-o zi si daca lasi tavita necuratata se intaresc si va fi mai greu de curatat apoi
Mancare le pun de 2 ori pe zi, au doua jghebuletze mici, intr-unul pun seminte normale Kiri Kiri sau de care gasesc iar in celalalt pun baton cu miere sfaramat. Normal e sa agati batonul in colivie, dar ei il sfarama si asftel nu mananca , cum ar trebui.
Apa de asemenea trebuie schimbata in fiecare dimineata, daca e posibil chiar de doua ori pe zi.
Si ai emi au oglinda dar e cel mai bine sa fie doi, ca unul se plictiseste.
De scos afara, vrei sa spui prin casa? Eu una nu i-am scos niciodata si iti spun si de ce.
De fapt, am avut doi la inceput fata si baiat. Dupa un timp, baiatul a murit pur si simplu, intr-o zi dupa ce lasasem colivia afara in curte la aer ca era cald. Explicatii pot fi doua: ori l-a tras curentul (ca sunt foarte sensibili), ori l-a batut femela ca era foarte rea.
La scurt timp am cumparat alt baiat si a fost totul ok. Dar acuma cateva luni mama a spalat colivia, nu a prins partea de jos cum trebuia, i-a agata in cui afara si a cazut partea de jos si dusi au fost. Ce-am mai plans dupa ei.........
Asa ca mi-am luat alta pereche de care avem acum mare grija (adika mama are...)Nu ii scot din colivie pt ca ma musca de degete (si ceilalti pe acre i-am avut la fel) si ma tem sa le dau drumul prin casa pt simplul fapt ca nu stiu daca ii mai pot prinde apoi sa ii bag la loc.
Oricum, sunt o minune. Canta, se pupa, se scarpina unul pe altul, se cearta, pot sta ore in sir sa ma holbez la ei ca nu m-as plictisi...
Ca tot a venit vorba...ce dor imi e de ei!
Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj

Cary spune:
Pentru posesorii de pasari,am si eu o intrebare:
-Este adevarat ca pasarea poate transmite omului boli respiratorii???sau alte boli???
Am auzit o discutie la piata de pasari si tare as fii vrut sa-i cumpar Andrei de ziua ei.
Cum pot sa-mi dau seama ca pasarea este bolnava?(in afara de a o duce la veterinar).
Multumesc frumos pentru ajutor.

adi2003 spune:
Si eu am 2 perusi.
Zilnic le schimb tava si le curat colivia, mancare (seminte de mei) au in cilindru, unde adaug seminte de cate ori e nevoie. Completez hrana cu mar,morcov ras,salata.
Ii las si prin camera, ce le place sa stea pe monitorul calculatorului sau pe umarul meu... Unul din ei stie sa spuna cateva cuvinte.
Sunt dragalasi, dar uneori prea galagiosi.
Poze cu ei, am in album daca e cineva curios sa-i vada.

carmenutza spune:
si eu am tot avut perusi.cate doi sau unul..sunt draguti rau de tot...eu ii scoteam din colivie..este adevarat ca unul a zburat asa pe usa de la balcon si dus a fost..dar pe toti i-am lasat prin casa..merg pe umarul tau, se joaca, te ciupesc, te pupa, beau apa din cana ta...unii sunt mai usor de domesticit decat altii, sau nu stiu..poate ca depinde si de cat timp le acorzi...oricum sunt o incantare...acum ca am citit subiectul, parca-parca ma bate gandul sa mai cumpar iar.
Carmen si bb Maya Alexia
http://www.community.webshots.com/user/carmenmaya

petra spune:
Am avut si eu cand eram copil 2 perusi(unul galben si unul verde) si au zburat intr-o clipa de neatentie cand curatam colivia afara. ce jale a fost pe mine!
Acum cam de o luna de zile, am din nou doi perusi(de data asta unul alb si unul verde) si sunt incantata de ei.
Eu una nu le fac curat zilnic pentru ca nu consider ca trebuie. au o colivie mare si le fac curat de 2 ori pe saptamana. Mancarica le pun cand vad ca au terminat ce au in cutiutele cu mancare, tot cam odata la doua zile. la fel si apa o schimb odata cu mancarea.
sunt foarte haiosi, se cearta, se pupa, se ciupesc unul pe altul, si ceea ce imi place cel mai mult este ca au locuri forte bine stabilite. cel alb, sta numai langa oglinda, acolo este locul lui. cel verde se duce si el repede si sta langa oglinda doar cand cel alb a coborat sa manince. Sunt doua sufletele care inveselesc casa, si fetita mea nu mai poate de dragul lor.

lili spune:
Si eu m avut 2 perusi ( baietel si fetita, Coco si Fifi)El a zburat intr-un moment e neatentie si dus a fost... L-am cautat peste tot... dar , nimic.Ea a murit acum vreo luna si am plans cu totii.. caci de cand era singua se imprietenise mai mult cu noi, venea, se punea pe umar.. si parca incerca sa ne vorbeasca...Era batrana.. si cred ca a fost si bolnavioara.. caci cu vreun an in urma am mai fost cu ea la veterinar.. si i-a administrat tot felul de vitamine.
de mizerie fac, este adevarat.. Este bine sa-i acoperi cu ceva , atunci cand vrei sa dormi mai tarziu..
Pe ansamblu , pentru copii este o minune sa ai un animalut...
Lili si Andreea Diana ( 15.04.2002 )

Maruta spune:
sa-l stapanesti sanatoasa ...
eu pana acum am avut 4 papagali : 2 perusi si 2 nimfe ... am invatat multe pe parcurs si tare bine mi-ar fi prins niste sfaturi la momentul potrivit ...
ce trebuie tu sa sti e ca sunt niste fiinte tare gingase ... si daca se imbolnavesc ... prea multe nu ai ce sa le faci ... deci trebuie sa ai grija:
- sa nu stea in curent sau frig; daca aerisesti, muta-l in alta camera si cand temperatura din camera aerisita devine aproape de normal (adica sa nu fie frig) il pui la loc;
- o crescatoare mi-a spus ca odata pe saptamana le pune papagalilor ei un pic ampicilina in apa ... deci o data pe zi apa pe care o beau contine antibiotic ... preventiv ... si o sa vezi ca o capsula iti ajunge mult timp; desigur ca apa trebuie schimbata zilnic si trebuie sa fie plata sau fiarta si racita.
- hrana trebuie sa contina iod; si le pui sa aibe la discretie iar cand vrei sa completezi, iei hrana veche si o sufli (vanturi) ca sa separi cojile de semintele bune. deasemenea poti fierbe ou, rade morcov si sa le dai ... cel mai bine e sa vorbesti cu un dr. caci al meu nu mananca chestii dintr'astea ... asa ca nu stiu prea multe.
- daca ai cumparat nisip, acesta poate fi curatat si la o saptamana, ideal ar fi cu o sita, nisipul curge si gainatul ramane;
- daca ii lasi liberi ai grija sa nu lasi in jurul lor pahare cu lichid in ele ... am intalnit multe cazuri cand din curiozitate au intrat in pahar au cazut in lichid si s-au inecat.
- ai grija la geamuri sa nu fie deschise ... odata iesiti pe geam dusi sunt ... sunt dezorientati si nu mai stiu sa se intoarca ... si vine iarna, anotimp in care ei nu au nici cea mai mica sansa de supravietuire.
- unul e indeajuns ... asta daca nu vrei sa ai adevarate concerte in casa, mai ales dimineata cand rasare soarele; sa sti ca nu sufera de singuratate, sunt foarte fericiti si asa, iti spun lucrul asta pentru ca am avut pereche (nimfe) si faceau o galagie ... unde mai pui ca se mai si bateau din cand in cand ... fetele sunt mai rautacioase ...
- atentie la gusa - perusii nu au gusa, este o tumoare - cel mai bine ar fi ca din cand in cand sa-l duci in vizita la doctor (de obicei nu te costa nimic) ei fiind foarte sensibili, daca sunt luati din timp pot fi salvati ... mie mi-au murit nimfele si nu am putut sa le ajut cu absolut nimic ... am ajuns la doctor prea tarziu (adica cand au dat semne ca ar fi ceva in neregula ce ele).
eu am acum o perusita albastra, frumoasa foc. are o colivie imensa mostenita de la nimfe, si e foarte fericita in ea. din pacate la ultimul control la doctor a fost diagnosticata cu tumoare ... si nu se mai poate face nimic. dr a spus ca nu o sa se chinuie ... asa ca mai are vre'un an de trait ... si incercam si noi sa ne bucuram cat de mult putem de ea ... sincer mie mi se pare OK ... dar dr stiu mai bine ...
daca imi mai aduc aminte de cate ceva ... o sa mai postez ...
pana atunci ... sa-l stapaniti sanatosi ... si sa va bucurati de el ...
Maruta 9 saptamani UM 12.09.04
DPN 19 iunie 2005; dr. Dumitrache Violeta (Filantropia)

Carolyne spune:
Am vazut subiectul si nu m-am putut abtine...
Eu am avut un perus, alb cu bleu intens. Timp de 10 ani a trait singur, a fost ca un membru al familiei, mascota familiei de fapt, cel mai iubit membru, ca sa nu mai spun ce repertoriu avea: "hai sa ne pupam, baiatul lu' mamica, tampitule ce esti, ce faci, ma, cacaciosule", si as putea continua...
Am incercat sa il insuram dupa cativa ani, dar respingea orice posibila pretendenta...Eu eram nevasta lui! Venea dupa mine prin toata casa. Am uitat sa va spun ca toata ziua tineam usa de la colivie deschisa si era alegerea lui daca sa stea afara sau in colivie. Avea cateva locuri preferate si puteam sa plasam niste coli de hartie, sa nu va imaginati ca erau cacatei peste tot. A fost opasare tare curata. Era innebunit dupa paine!!! Si cam orice era pe masa trebuia el sa guste! Si ma pupam cu el toata ziua, ca milogul venea si ma ciupea de obraz ca sa intorc gura spre el si sa ma pupe, efectiv venea cu cioculetul la buzele mele. As putea povesti un roman despre toate trasnaile si aventurile pe care le-a avut...Odata a intrat dupa mine la baie, eu nu mi-am dat seama si cand am tras apa la wc a cazut in bazin, noroc ca a prins bazinul aproape gol ca altfel se inneca, ori ii placea sa vina la chiuveta si sa faca baie in jetul de apa, se scutura si iar intra sub jet, nu a fost atent ca statea pe marginea unui vas (tot timpul il supraveheam la apa) si a cazut intr-un vas cu apa, l-am scos in aceeasi secunda, l-am uscat cu foenul si totul a fost ok.
In fine, cert este ca timp de 10 ani nu l-am dus nici macar o data la doctor, iar mancare si vitamine i-am dat dupa intuitie ca sa zic asa, etc.
Referitor la conditii: eu ii puneam coli albe in tavita (in nici un caz ziar !!!!! ca se murdareste de plumbul din litere si isi spala piciorusele cu ciocul) pe care le schimbam obligatoriu o data pe zi, apa la fel o data de 2 ori pe zi, iar boabe ii puneam intr-o conserva mica (parca de pateu) si peste zi ii mai suflam cojile de deasupra, iar dimineata intotdeauna ii puneam boabe proaspete.
Trebuie feriti de curent si sa nu stea expusi in soare!
Noaptea ii inveleam colivia cu o paturica. El obisnuia sa doarma in leaganul situat la mijlocul coliviei si cand ma vedea cu patura in mana deja sarea in leagan, stia ca este ora de somnic.
Mi-a spus un medic veterinar ca a trait atat de mult singur pentru ca a fost f.f.f. iubit si bine ingrijit, de obicei traiesc asa mult daca sunt pereche.
A fost o adevarata tragedie cand a murit...A murit de batranete mititelul. Cam asta este pe scurt povestea unui papagal extraordinar.
Sper ca nu v-am plictisit.
Apropos de transmis virusi etc...eu am stat atatia ani nas in nas cu el si am un copil, desi si eu am auzit de posibile boli date de papagali, in special cu urmari in sarcina, nu stiu ce sa zic.
Numai bine,
Carolyne si Veronica

mariana75 spune:
Dragelor, sunteti adevarate prietene!
Va multumesc mult pentru sfaturi, sunt binevenite.
Acum nici nu stiu daca sa cumparam si o fetita peste 3 luni sau sa-l lasam singurel, ne mai gandim (desi ai mei copii stiu ca vrem sa-i mai luam o surioara) :)
Pupici si sanatate multa.
P.S. Am sa deschid un subiect si despre pestisori exotici, ca as vrea sa le iau si un acvariu cu pestisori.

anca tanasica spune:
Daca ii iei pereche nu va vorbi niciodata, daca e singur, intr+un an, daca faci exercitii cu el, va incepe sa vorbeasca.
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana